Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

«Το Βιβλίο Αλλιώς»

Μια διαφορετική οπτική για το βιβλίο και τη σχέση μας με την ανάγνωση μας προσφέρει η Parallaxi και η ομάδα του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» εστιάζοντας στον πολιτισμό με επίκεντρο το βιβλίο. Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) η "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" βλέπει το «Βιβλίο Αλλιώς» και υποδέχεται την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην πόλη.

Το απόγευμα της Τρίτης, 3 Μαΐου, 18:00- 22:00, το κέντρο της Θεσσαλονίκης γεμίζει βιβλία και...
υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε έναν διαφορετικό κόσμο με:

δράσεις για παιδιά στην πλατεία Ναυαρίνου από τις 18:00, αφηγήσεις παραμυθιών, δημιουργία βιβλίων, δημιουργικά παιχνίδια λέξεων κ.ά.
δημόσιες αφηγήσεις συγγραφέων στα προαύλια εκκλησιών έξι συγγραφείς της πόλης διαβάζουν κείμενά τους εμπνευσμένα από τη Θεσσαλονίκη: Σάκης Σερέφας, Ισίδωρος Ζουργός, Απόστολος Λυκεσάς, Θωμάς Κοροβίνης, Σοφία Νικολαΐδου, Δημήτρης Μίγγας.
υπαίθρια ανταλλαγή βιβλίων στην αυλή του σχολείου της Ικτίνου σε συνεργασία με τους bookcrossers της πόλης ενώ στις 20:00 ο εκδοτικός οίκος GarudaHellas σε συνεργασία με την ομάδα κίρταν Θεσσαλονίκης, θα παίξει κίρταν, τραγούδια βασισμένα στην ινδική λογοτεχνική παράδοση.
λογοτεχνική ξενάγηση, με τη δημοσιογράφο Εύη Καρκίτη και τον ποιητή Μάρκο Μέσκο μία περιπατητική ξενάγηση σε κλασικά στέκια, σπίτια και σημεία που έζησαν και έδρασαν σπουδαίοι λογοτέχνες.
συναυλία μελοποιημένης ποίησης, στις 21:00 στην Πλατεία Άθωνος, "Νότες και Ρίμες" με τον Δημήτρη Νικολούδη.
χάπενινγκ σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, με θεματικές ενότητες, βιτρίνες εμπνευσμένεςαπό το συνολικό πρόγραμμα και προσφορές.

Διάλεξη του Δ.Ν. Μαρωνίτη: "Η σιωπή του Πατρόκλου και οι μεταμορφώσεις του Αχιλλέα" (03/05/2011)

Από το greek-language

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα, μετά τη δημοσίευση των μεταφράσεων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στα νέα ελληνικά από τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Δ. Ν. Μαρωνίτη, να τον προσκαλέσει...
θα δώσει διάλεξη την Τρίτη, 3 Μαΐου 2011 και ώρα 7η μ.μ., στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα "Η σιωπή του Πατρόκλου και οι μεταμορφώσεις του Αχιλλέα".

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής για τα υποβρύχια

Από το in.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της προμήθειας τριών γερμανικών υποβρυχίων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Α.Τσοχατζόπουλου, ενώ η πρόταση αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν...
ο εισηγητής της ΝΔ Π.Καμμένος υποστήριξε πως ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Μπόλαρη ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».

«Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Καμμένος: «Πιστολιά στον αέρα»

Παίρνοντας το λόγο, ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

«Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την Προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την Εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300» είπε και συνέχισε:

«Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται».


Να γίνει προκαταρκτική εξέταση σε όλο το φάσμα της υπόθεσης των υποβρυχίων και για το ΚΥΣΕΑ και για όλους όσοι διετέλεσαν έως σήμερα, διαφορετικά να γίνουν πράξεις καταλογισμού, ζήτησε

Αποχώρησε ο ΛΑΟΣ

Από τη διαδικασία της συζήτησης αποχώρησε ο ΛΑΟΣ

Προηγουμένως, ωστόσο, ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης, ζήτησε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να «μαζέψουν» την πρότασή τους, λέγοντας πως δίνουν το άλλοθι της εξάλειψης και της παραγραφής και καλώντας τους να δεχθούν, πως το αδίκημα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δεν είναι άσκηση καθηκόντων του υπουργού και άρα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη ώστε να μην το «αγγίξει» η Βουλή και παραγραφεί και αυτό.

«Αν το αγγίξουμε δίνουμε στη φαρέτρα του κ. Τσοχατζόπουλου όλα τα επιχειρήματα για να επικαλεστεί εξάλειψη του αξιόποινου και παραγραφή». Επίσης ανέφερε πως το αδίκημα της «δωροδοκίας» υπόκειται στην εξάλειψη του αξιόποινου κι ως εκ τούτου η πρόταση είναι προδήλως αβάσιμη.

Σημείωσε ότι υπάρχουν τα στοιχεία για 11 εκ. ευρώ που βρέθηκαν το 2007, για το «μαύρο χρήμα» και την μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και απηύθυνε το ερώτημα, «γιατί μένουμε στο 1998 - 2002;» για να απαντήσει πως αυτό συμβαίνει διότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ξέρει πως δεν μπορεί να πάθει τίποτα ποινικά.

Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Καμμένου, σημείωσε ότι «κάποιοι από τη ΝΔ δεν είπαν τίποτα για τα αντισταθμιστικά οφέλη» και έκανε λόγο για επιλεκτική μνήμη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες σε όλους που συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ

Διαχωρισμό των ζητημάτων ως προς το ποινικό μέρος που άπτονται της άσκησης των καθηκόντων των πρώην υπουργών, σε σχέση με ζητήματα που δεν μπορούν να έχουν καμία επαφή με την άσκηση καθηκόντων πολιτικών προσώπων ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσας, δεν είναι δυνατόν η μίζα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να εντάσσεται στην λογική της άσκησης καθηκόντων και δεν είναι δυνατόν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που έχει διαρκή χαρακτήρα, να παραγράφεται.

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε να μην παραγραφεί τίποτα απ' όλα τα επίδικα ζητήματα, αλλά - πρόσθεσε - ότι το πλαίσιο που έθεσε η πλειοψηφία, και όπως φαίνεται συμφωνεί και η ΝΔ, είναι πολύ δεσμευτικό και ολισθηρό.

Ο κ. Δρίτσας συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «αναγκαστικά ναι» στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτήρισε «εκβιαστικά μονόπλευρη», αιτιολογώντας πως το πράττει μόνο και μόνο για να μην κλείσει η υπόθεση και να δοθεί μια στοιχειώδης δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας το σκεπτικό του κόμματός του επί της πρότασης της πλειοψηφίας, μίλησε για τρίπτυχο το οποίο έγκειται στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων, στους εξοπλισμούς και τις μίζες και επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν να θιγεί μόνον το τελευταίο.

Τέλος, ανέφερε πως αυτό που μένει μετέωρο είναι η συνολική κυβερνητική ευθύνη όλων των αποφάσεων όσων συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έλαβε όλες αυτές τις σοβαρές αποφάσεις και του τότε πρωθυπουργού και άλλων πολλών υπουργών.

Το απόγευμα ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται αργότερα σήμερα η παρέμβαση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο
πρώην υπουργός, επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση για την κατασκευή των υποβρυχίων από την κοινοπραξία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τις γερμανικές εταιρείες Ferrostaal και HDW ήταν αποτέλεσμα κοινής θέσης και κατακύρωσης από το ΚΥΣΕΑ και ότι ο ίδιος δεν είχε οικονομικά οφέλη, όπως προκύπτει από τη γερμανική δικογραφία που διενήργησε η Εισαγγελία του Μονάχου.

Με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να συστήσει προκαταρκτική μόνον για τον ίδιο και τη σύμπτωση των απόψεων με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσοχατζόπουλος, με δήλωσή του, έκανε λόγο για «ατόπημα, περίεργη διαδικασία λόγω κρίσης προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ και περίεργη σύμπνοια με τη ΝΔ για επιλεκτική στοχοποίησή του για μια βολική 'αλήθεια' με ορατές πλέον πολιτικές σκοπιμότητες».

Ραντεβού νεολαίων αύριο στο Λευκό Πύργο

Από τον aggelioforo

«Η πόλη αλλάζει. Μεταδίδουμε μια νέα, θετική διάθεση στους ανθρώπους της». Ακόμη κι αν η Θεσσαλονίκη δε γίνει ποτέ ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας, τίτλο τον οποίο διεκδικεί με αξιώσεις για το 2014, θα έχει κερδίσει αυτό ακριβώς που λέει αυτό το μήνυμα που βγήκε στον αέρα του διαδικτύου, στο πλαίσιο της διεκδίκησης: τη μετάδοση μιας θετικής διάθεσης που αποπνέει το γεγονός ότι εκατοντάδες οργανώσεις και συλλογικότητες μπορούν να ενωθούν για ένα κοινό στόχο.

Αυτήν τη φορά, ο στόχος είναι...
η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας το 2014, θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 φιλοξενήθηκε στο Τορίνο και φέτος στην Αμβέρσα του Βελγίου. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι στηρίζουν την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης στο Facebook, περίπου 110 φορείς (μεταξύ των οποίων προξενεία, προσωπικότητες και άλλοι επίσημοι) έχουν στείλει επιστολές στήριξης, ενώ άλλοι 110 φορείς νεολαίας στηρίζουν εμπράκτως την προσπάθεια και δίνουν το «παρών» σε κάθε κάλεσμα που απευθύνει η διοργανώτρια αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτοί οι 110 φορείς νεολαίας, δηλαδή δημιουργικές ομάδες της πόλης, μεμονωμένοι εθελοντές, καλλιτεχνικά σχήματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύλλογοι, σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, δίνουν ραντεβού αύριο στο μεγαλύτερο πάρτι δρόμου που έχει διοργανωθεί ποτέ στην πόλη. Είναι μια γιορτή δρόμου για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για το 2014 που στήνεται αύριο στο χώρο της Νέας Παραλίας, από το Λευκό Πύργο έως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 4 το απόγευμα και αφορούν τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το βίντεο, τον αθλητισμό, το χορό, το θέατρο δρόμου, τις εικαστικές τέχνες, το design, το γκράφιτι, ενώ περιλαμβάνονται και δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη μουσική σκηνή, γνωστοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα θα ντύσουν τη γιορτή με τις μουσικές τους.

«Η υποψηφιότητα κατατίθεται επισήμως την 1η Μαΐου και στα μέσα του καλοκαιριού θα ξέρουμε αν η Θεσσαλονίκη θα περάσει στον τελικό. Το αποτέλεσμα θα το μάθουμε τον Οκτώβριο», τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος, Μαρία Πασχαλίδου. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη καθώς η Θεσσαλονίκη έχει έντονη παρουσία, ενώ την υποψηφιότητά της στηρίζουν εκατοντάδες φορείς και οργανώσεις. «Για μένα», προσθέτει η κ. Πασχαλίδου, «το μεγαλύτερο κέρδος είναι η δημιουργικότητα, η ενέργεια, η χαρά που ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα αυτή ήταν η αφορμή για να μιλήσουν, να εκφραστούν οι νέοι. Πιστεύω ότι έτσι πρέπει να είναι οι πόλεις, να αφήνονται στα χέρια των νέων, γιατί αυτοί έχουν κάτι να πουν». Η κ. Πασχαλίδου δεσμεύτηκε άλλωστε ότι όλες οι δράσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εκείνη τη χρονιά, θα υλοποιηθούν, ακόμη κι αν η Θεσσαλονίκη δεν κερδίσει τον τίτλο.

Έρευνα: «Το γάλα ρίχνει την αρτηριακή πίεση»

Από το cosmo

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών οι ενήλικες από 19 έως 50 ετών πρέπει να...
τρώνε 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα και άνω των 50 ετών έχουν ανάγκη από 3 μερίδες καθημερινά. Μια μερίδα είναι ίση με 1 φλιτζάνι γάλα, 3 / 4 του φλιτζανιού γιαούρτι ή 50 g τυρί.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκβιαστών στη Θεσσαλονίκη

Αστυνόμοι και δικηγόροι μπλεγμένοι!
Η ΠΑΕ Ηρακλής δανείστηκε χρήματα με αντάλλαγμα τα τηλεοπτικά της δικαιώματα!


Από τη zougla.gr

Δεύτερο σοβαρό χτύπημα κατά των μπράβων και των κυκλωμάτων της νύχτας πέτυχε μέσα σε λίγες εβδομάδες η Ελληνική Αστυνομία, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Πολυμελής σπείρα, η οποία τα τελευταία 5 χρόνια δρούσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πουλώντας προστασία σε καταστήματα, ενώ παράλληλα ασχολούταν και με υποθέσεις τοκογλυφίας, βρίσκεται στα χέρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Στη σπείρα φέρεται να εμπλέκονται καιαστυνομικοί.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν μέχρι στιγμής τον «ιθύνοντα νου» και ακόμη οκτώ άτομα.
Πρόκειται για μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 21 ως 34 ετών, ενώ αναζητούνται άλλοι 13, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν κι αυτοί μέλη της σπείρας.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους, αφορά τις κατά περίσταση κατηγορίες της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Τοκογλυφίας και Εκβίασης κατ’επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση», παράβασης του Νόμου «περί Όπλων» και «περί Ναρκωτικών», «Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης» και άλλα ποινικά αδικήματα.

Τι προέκυψε από την αστυνομική έρευνα

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

• Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση τους σχέση.

• Εξακριβώθηκε ο τρόπος–μέθοδος δράσης τους ( modus operandi).

• Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, από τον εγκέφαλο του κυκλώματος.

• Εξακριβώθηκαν τα 24 καταστήματα–επιχειρήσεις, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν με το πρόσχημα της παροχής προστασίας.

• Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Αναλυτικότερα, προέκυψε ότι τουλάχιστον 11 άτομα, δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά, με τοκογλυφικούς όρους, από τον 34χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος, ο οποίος στη συνέχεια, μέσω των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και με διάφορες μεθόδους, απαιτούσε εκβιαστικά την καταβολή των παράνομων τόκων.
Ενδεικτικά για το έτος 2009, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.

Τα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες χρηματικά ποσά, νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές πολυτελών οχημάτων και ακινήτων, στις οποίες προέβαινε ο 34χρονος «αρχηγός» του κυκλώματος και η 29χρονη σύζυγός του.

Συγκεκριμένα, προσδιορίστηκαν ως δραστηριότητες και αποκτήματα από «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»:

• Δεκατέσσερα πολυτελή οχήματα, εμπορικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ
• Έξι οικίες, ιδιαίτερα μεγάλης αντικειμενικής αξίας,
• Σκάφος αναψυχής, αξίας 1.048.000 ευρώ,
• Πλήθος πολύτιμων κοσμημάτων και ρολογιών, μεγάλης χρηματικής αξίας.
• Δανεισμός του ποσού των 514.000 ευρώ, σε ποδοσφαιρική Ανώνυμη εταιρεία, με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχε εκβιαστικά «προστασία» σε 20 καταστήματα της Θεσσαλονίκης και 4 καταστήματα της Αθήνας, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ενδεικτικά για το τελευταίο 11μηνο, ανερχόταν σε 375.000 ευρώ, περίπου.

«Δάνειζαν» μέχρι και ΠΑΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας ακόμα και γνωστή ποδοσφαιρική ΠΑΕ, φέρεται να έχει δανειστεί χρήματα από τη συγκεκριμένη σπείρα.

Σχετικά με την εμπλοκή της ΠΑΕ, η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρει: «Δανεισμός του ποσού των 514.000 ευρώ, σε ποδοσφαιρική Ανώνυμη εταιρεία, με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων».


Τι βρέθηκε στο σπίτι του αρχηγού της σπείρας

Σε παλιότερη, αλλά και πρόσφατη έρευνα στην οικία του «αρχηγού» του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Ένα πιστόλι τύπου ρέπλικα,
• Πλήθος τραπεζικών επιταγών,
• Ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανείου,
• Χρεόγραφα, τα οποία εξετάζονται.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Θαλάσσια δίοδο για «παράκαμψη» του Βοσπόρου εξήγγειλε ο T.Ερντογάν

Από το in.gr

Την κατασκευή νέας θαλάσσιας διόδου που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά εξήγγειλε την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης», όπως το ονόμασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, στοχεύει στην αποσυμφόρηση του Βοσπόρου.

Το τεράστιο κατασκευαστικό έργο σχεδιάζεται...
για την περιοχή δυτικά της Κωνσταντινούπολης, αν και το ακριβές σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί δεν έχει ανακοινωθεί. O Τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης, εν όψει της αναμέτρησης της 12ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η διώρυγα θα έχει μήκος μεταξύ 45 και 50 χλμ. και βάθος 25 μέτρων. Στην επιφάνεια, το πλάτος της θα είναι μεταξύ 145 και 150 χλμ., ενώ θα κατασκευαστούν επίσης ξεχωριστές γέφυρες για τη σιδηροδρομική κίνηση.

Εκτιμάται ότι από το πέρασμα θα διέρχονται καθημερινά περίπου 150 πλοία.

«Σηκώνουμε τα μανίκια μας για τη Διώρυγα "Κωνσταντινούπολη", ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ» προανήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός που δεν έχει κρύψει τα σχέδιά του να μεταφέρει και την πρωτεύουσα της χώρας από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως πρόσθεσε, οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο, που πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια, θα αρχίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Δεν αναφέρθηκε πάντως στις οικονομικές πτυχές του σχεδίου. Η διώρυγα, η διάνοιξη της οποίας θα γίνει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, θα έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα. Θα μπορούν να την χρησιμοποιούν τα πιο μεγάλα δεξαμενόπλοια και κρουαζιερόπλοια, με ρυθμό 160 πλοίων ημερησίως, κάτι που θα προσφέρει τη δυνατότητα να αποσυμφορηθούν τα στενά του Βοσπόρου.

Συμφωνία-ορόσημο από Φατάχ και Χαμάς για μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές

Από το in.gr

Η Φατάχ και η Χαμάς ήρθαν σε μία μάλλον αιφνιδιαστική καταρχήν συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών, ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Πριν από τη συμφωνία είχαν προηγηθεί μυστικές συναντήσεις εκπροσώπων των δύο οργανώσεων με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου. «Ειρήνη με το Ισραήλ ή τη Χαμάς» το δίλημμα για την Παλαιστινική Αρχή όπως το θέτει η...κυβέρνηση Νετανιάχου.

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, οι συνομιλίες «κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία πάνω στα σημεία της διαπραγμάτευσης», τα οποία συμπεριλάμβαναν το σχηματισμό κυβέρνησης και τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών.

Έχουν επίσης επιλυθεί προβλήματα που αφορούσαν θέματα όπως τα σύνορα και η ασφάλεια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση ανεξάρτητων η οποία θα διεξάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, έγινε ακόμη γνωστό.

Εκπρόσωπος της Χαμάς πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θα καλέσει τους ηγέτες και των δύο παρατάξεων για την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης ανάμεσά τους.

Παραταύτα, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην ειρήνη με το Ισραήλ ή την ειρήνη με τη Χαμάς» υπογράμμισε αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο για ειρήνη της Αρχής και με τις δύο πλευρές.

«Η Χαμάς φιλοδοξεί να καταστρέψει το Ισραήλ –το λέει δημόσια– και ρίχνει πυραύλους κατά των πόλεων και των παιδιών μας», τόνισε ακόμα. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ διαχρονικά θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Έστρεψε δε τα πυρά του και κατά της Παλαιστινικής Αρχής (η οποία τυπικά είναι ο συνομιλητής του στις τελματωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες) λέγοντας ότι η συμφωνία «εκθέτει τις αδυναμίες της Αρχής και εγείρει ερωτήματα για το αν η Χαμάς θα καταλάβει την Ιουδαία και τη Σαμάρεια [δηλ. τη Δυτική Όχθη] όπως έκανε με τη Λωρίδα της Γάζας».

«Ελπίζω ότι η Παλαιστινική Αρχή θα κάνει τη σωστή επιλογή, δηλαδή την ειρήνη με το Ισραήλ. Η επιλογή είναι στο χέρι της», κατέληξε.

* Αμερικανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του σχετικά με τη συμφωνία των δύο οργανώσεων υπογραμμίζει ότι η όποια παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να αποκηρύξει τη βία, να σεβαστεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες και να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

Συμφωνία μετά από τέσσερα χρόνια διαμάχης

Οι δύο παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται σε διαμάχη από τις εκλογές του 2006 ενω ένα χρόνο αργότερα η Χαμάς κατάφερε να αποσπάσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη Φατάχ, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει τα Παλαιστινιακά Εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ανακοινώσει ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονταν μέχρι τον Σεπτέμβριο (περίπου ένα χρόνο μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία) καλώντας και σε συμμετοχή της Χαμάς.

Όπως έγινε γνωστό, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς που μετείχε στις μυστικές διαβουλεύσεις ήταν το μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Μούσα Άμπου Μαρζούκα. Από την πλευρά της Φάταχ, επικεφαλής ήταν ο Άζαμ αλ-Άχμαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος.

Το ρόλο του μεσολαβητή είχε αναλάβει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Μουράντ Μουάφι.

The D case στο Γαία live

Tο νέο project των Root Boot δημιουργεί μια digital art εμπειρία, μια γιορτή στην ψηφιακή αισθητική και δημιουργία. Η ομάδα παρουσιάζει ένα πολιτιστικό γεγονός με ξεχωριστή για τα ελληνικά δρώμενα φυσιογνωμία που επιδιώκει να προάγει την ψηφιακή κουλτούρα προσφέροντας μια οπτικοακουστική διαδρομή με όχημα τις πιο δυναμικές μορφές σύγχρονης τέχνης.
Ρυθμοί, μορφές και χρώματα, ήχοι και ιδέες· όλα συντελούν στην κατασκευή μιας πραγματικότητας εμπνευσμένης από περισσότερους από 15 digital artists που δημιουργούν κι εξελίσσουν τα έργα τους με projections σε πραγματικό χρόνο ενώπιον του θεατή κατά τη διάρκεια του event.

Live acts όπως illustrations, graphics, visuals, music, 3D modeling, painting και video συνθέτουν τις παράλληλες δράσεις στο χώρο, συγκεντρώνοντας ένα πλήθος μορφών σύγχρονης ψηφιακής τέχνης κι έκφρασης σε ένα μοναδικό γεγονός.

Με τον ζωντανό διάλογο μεταξύ έργου - θεατή - καλλιτέχνη σε ένα περιβάλλον καλλιτεχνικού πειραματισμού, ιδεών και φαντασίας στήνεται ένα real life μείγμα διαφορετικών μορφών ψυχαγωγίας και τέχνης, που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, από μαθητές και φοιτητές έως ερασιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες και επαγγελματίες του πεδίου.

Το D case, προσφέροντας ένα ζωντανό θέαμα με έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, επιθυμεί να συντελέσει στη διάδοση του ψηφιακού πολιτισμού καθώς και στην εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και μορφές σύγχρονης δημιουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στο event ζουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας προώθησης και στήριξης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της πόλης.

Συμμετέχουν:

Cr Space

Pixels on Space

Damcase

Ris'pa

Aeo lus & Ascii

Jason Project & Tech0

Domna Delliou

Ser

Amok

Kuki

Hip Hop Creative

George Valmas

Nast

Design Ninja

Tsak3d

Militant

Maurice Raphael - Video

Dora Kalakidou – Photo

Πληροφoρίες
ΠΟΥ
Γαία Live, Δόξης 5 και Σαλαμίνος, Θεσσαλονίκη * Τηλέφωνο: 2310513654
ΠΟΣΟ
Είσοδος ελεύθερη. Δεν συμπεριλαμβάνεται ποτό.
ΠΟΤΕ
28 Απριλίου 2011

Η τιμή του σώματος στην ομηρική Ιλιάδα και στα ιλιαδικά ποιήματα του Καβάφη

Από τον aggelioforo

Μια φιλική συνομιλία του Δ. Ν. Μαρωνίτη με θέμα «Η τιμή του σώματος στην ομηρική Ιλιάδα και στα ιλιαδικά ποιήματα του Καβάφη» πρόκειται να πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα, στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11), την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 στις 19.00. Η συνομιλία αυτή έρχεται ως συνέχεια της μετάφρασης της Ιλιάδας από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ.



Μετά την ιστορική πλέον μετάφρασή του της Οδύσσειας, ο Δ. Ν. Μαρωνίτης προσφέρει στη δίτομη έκδοση «Ομήρου Ιλιάς» μεταφρασμένες και με επιλεγόμενα και τις 24 ραψωδίες του μεγάλου έπους του Ομήρου. Είναι η πρώτη μεγάλη μετάφραση ύστερα από εκείνη των...
Καζαντζάκη & Κακριδή του 1955.



Με το στίχο του Γιώργου Σεφέρη «πάνω νερά» περιγράφει ο Δ. Ν. Μαρωνίτης, στα επιλεγόμενα του α´ τόμου της έκδοσης, την αντίστροφη πορεία που ακολούθησε στην μετάφραση των δύο επών, «γυρεύοντας δηλαδή την προηγούμενη Ιλιάδα μετά την επόμενη Οδύσσεια – αντίστροφα απ’ ό,τι το έκαμε ο ποιητής, αν ήταν ένας …».

Και συνεχίζει για τα δύο έπη: «…τίποτε βέβαιο δεν ξέρουμε για τον ποιητή (ή τους ποιητές) της Ιλιάδας και της Οδύσσειας: ούτε πότε έζησε ακριβώς ούτε που έζησε και έδρασε ούτε καν πως λεγόταν. Μπορεί να γεννήθηκε ο ένας (ή οι δύο) στη μέση περίπου της μικρασιατικής ακτής ή σε ένα από τα παράκτια νησιά. Η Ιλιάδα λένε προηγήθηκε, κάπου στα μέσα του όγδοου αιώνα· η Οδύσσεια μάλλον ακολούθησε, εν γνώσει της Ιλιάδας, στα τέλη του ίδιου αιώνα. Τα δύο έπη προϋποθέτουν μακρά προφορική παράδοση, που την καλλιέργησαν κάποιοι αοιδοί, οι οποίοι εξελίχτηκαν στο μεταξύ σε ραψωδούς, τίποτα όμως δεν μας σώθηκε από το πρώιμό τους έργο. Ξέρουμε ωστόσο ότι στην προφορική αυτή παράδοση χρωστούν τα δύο ομηρικά έπη: λίγο-πολύ τον μύθο τους και τα κύρια πρόσωπα· σίγουρα τον εξάμετρο, τους καθιερωμένους λογότυπους, τις τυπικές σκηνές, τα τυπικά θέματα και μεγαθέματα.

»Αβέβαιο παραμένει αν στη σύνθεση τόσο της Ιλιάδας όσο και της Οδύσσειας χρησιμοποιήθηκε, πέρα από τον προφορικό αυτό θησαυρό, η αλφαβητική γραφή, που εισάγεται στα χρόνια εκείνα από τη Φοινίκη. Πότε και πως σταθεροποιήθηκε το κείμενο των δύο επών, το ψάχνουν ακόμα οι ομηριστές· στα μέσα πάντως του έκτου αιώνα φαίνεται πως κατακυρώθηκε και κατοχυρώθηκε, γιατί η επίσημη απαγγελία του έγινε μέρος των πάνδημων εορτών. Στα χέρια μας το έχουμε θρυμματισμένο σε αιγυπτιακούς παπύρους και ακέραιο σε κώδικες της βυζαντινής περιόδου …».

Για την Ιλιάδα αναφέρει: «…είναι έπος πολεμικό: δραματοποιεί, ανατέμνει και συμπυκνώνει τον τρωικό πόλεμο σε τέσσερις μάχιμες ημέρες, που καταλήγουν σε ισόπαλη τραγωδία: ο φόνος του Πάτροκλου από τον Έκτορα και ο φόνος του Έκτορα από τον Αχιλλέα σφραγίζονται με ενδεκαήμερη ανακωχή, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος. Τελικώς ο ιλιαδικός πόλεμος περαιώνεται δίχως νικητές και νικημένους. Αντ’ αυτού ο αμοιβαίος σπαραγμός (του Αχιλλέα για τον αγαπημένο εταίρο του, του Πριάμου για τον αγαπημένο του γιό) οδηγεί σε ένα είδος συμφιλίωσης των αντιπάλων, υπογραμμίζοντας συνάμα την τραγωδία του πολέμου».



Όσον αφορά στη σχέση του Μαρωνίτη με τον Καβάφη, αυτή καταγράφεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο «Κ. Π. Καβάφης: Μελετήματα» της σειράς «Γραφή και ανάγνωση» των εκδόσεων Κέδρος, όπου περιέχονται συγκεντρωμένα εννέα μελετήματα γύρω από την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη, γραμμένα σε διάστημα τριάντα επτά χρόνων. Ορισμένα έχουν ήδη δημοσιευτεί στο παρελθόν, ενώ άλλα είναι ανέκδοτα. Κεντρική θέση μέσα στον τόμο κατέχουν τα έξι μελετήματα που εστιάζουν στον τύπο του «ποιητή-αναγνώστη, όπου η ανάγνωση αρχαιοελληνικών λογοτεχνικών προτύπων λειτουργεί ως αφορμή για τη σύνταξη ενός νέου ποιήματος».



Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σποδές στο Πανεπιστήμιο Mainz της Γερμανίας. Διετέλεσε διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής του Τμήματος Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι το 1967 –οπότε απολύθηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τη στρατιωτική χούντα– και κατόπιν τακτικός καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (1975-96). Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας, ΗΠΑ και Κύπρου, ενώ παράλληλα έδωσε διαλέξεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (1974-75), πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ (1986-87), γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1989-90), πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ (1991-94), κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (1991-94), πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (1994-2001) και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου «Ενδογλωσσική Μετάφραση» του Ηλεκτρονικού Κόμβου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (1998-2000). Σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση», που διεξάγεται στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (2001-), πρόεδρος του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών (2003-) και τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής» (1971-).

Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τη Σαπφώ, τον Αλκαίο, τους οποίους, και ενμέρει ή στο σύνολο, μετέφρασε. Συγχρόνως μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για μείζονες νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους, επιμένοντας σε εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Για το έργο του τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου (1981) και το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003). Για τα 70 χρόνια του προσφοράς στα κλασικά γράμματα εκδόθηκε ο τιμητικός τόμος Euphrosyne. Studies in the Ancient Epic, and its Legacy in Honor of Dimitris N. Maronitis, επιμ. A. Rengakos - I. N. Kazazis. Στουτγκάρδη: F. Steiner 1999.

Εκρηκτική άνοδος στο spread πάνω από τις 1.300 μονάδες εν μέσω αβεβαιότητας για την αναδιάρθρωση χρέους

Από το in.gr

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς τα επιτόκια, ιδίως στους τίτλους με διάρκεια έως 7 έτη, συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ εντείνεται η φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές είναι ουσιαστικά ενδεικτικές, καθώς οι συναλλαγές είναι ελάχιστες.

Σήμερα, Τετάρτη, η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις...
1.305 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον τον Μάρτιο του 1998, έναντι 1.209 στο άνοιγμα της αγοράς.

Το επιτόκιο αναρριχήθηκε μέχρι το 16,31% (από 15,48%). Ο τίτλος διαπραγματεύεται στο 54% της ονομαστικής του αξίας.

Στο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο έκανε άλμα μέχρι το 25,94% από 24,54% στο άνοιγμα της αγοράς και το spread στις 2.680 μονάδες. Aπό την αρχή του μήνα, έχει αυξηθεί πάνω από 9%. Στο πενταετές σκαρφάλωσε μέχρι το 22,47% με άνοδο 0,53%.

Σημειώνεται ότι πωλήθηκε ομόλογο λήξεως Μαρτίου 2012 σε τιμή 83 και απόδοση 28,20%, η οποία είναι υψηλότερη κατά 26,8% περίπου υψηλότερη από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτά τα επιτόκια δείχνουν ότι οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη όχι μόνο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση αποπληρωμής του «παλαιού» χρέους των 325 δισ. ευρώ, αλλά και τη διαγραφή τμήματος της αξίας των ομολόγων («κούρεμα») σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Το πενταετές ασφάλιστρο κινδύνου εκτοξεύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, τις 1.376 μονάδες.

Η ελεύθερη πτώση των τιμών συνεχίζεται, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει κάπως τις απώλειες.

Σε ανοδική τροχιά είναι τα επιτόκια και στα ομόλογα άλλων χωρών της ευρω-περιφέρειας, όπως της Πορτογαλίας (νέο ρεκόρ για το 10ετές στο 9,71%), της Ιταλίας και της Ισπανίας (5,55% κοντά στο ρεκόρ του 5,60%).

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν τα spreads σε Ιρλανδία (725), Πορτογαλία (635), Ισπανία (230) και Ιταλία (160.

Οι αγορές ανησυχούν ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα, αν και οι περισσότεροι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η Ισπανία θα έχει την τύχη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) σε Πορτογαλία, Ιρλανδία διαμορφώνονται στις 690 μονάδες περίπου και σε 260 στην Ισπανία.

Τα ελληνικά 30ετή ομόλογα πέρασαν το «σημείο χωρίς επιστροφή», σύμφωνα με την Goldman Sachs, καθώς υποχώρησαν δηλαδή κάτω από το 50% της αρχικής τους τιμής, επίπεδο κάτω από το οποίο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψουν.

Στην απογοητευτική αυτή εκτίμηση της Goldman Sachs προστίθεται η δήλωση, την Τετάρτη, του διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου fund στον κόσμο που επενδύει στις αγορές ομολόγων, Pimco, ότι «η Ελλάδα ίσως έχει μπροστά της μια χαμένη δεκαετία», καθώς αντιμετωπίζει μια «λατινοαμερικάνικου τύπου» κρίση.

Οι εμπειρίες μας για τις κρίσεις δημοσίου χρέους αφορούν τις κρίσεις της δεκαετίας του 1980 στη Λατινική Αμερική. Εξ αιτίας των κρίσεων αυτών η Λατινική Αμερική είχε ζήσει τότε μια χαμένη δεκαετία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις. Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο».

Την θλιβερή αυτή εκτίμηση έκανε μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Co. Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κρατικών ομολόγων στον κόσμο πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πόρρω απέχει από την επίτευξη μιας οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας» και ότι «δεν έχει κάνει κάποιο βήμα για να ξανακερδίσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Η Ελλάδα θα χρειαστεί «μια κατά προτίμηση εθελούσια και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» για να μειώσει το βάρος των δανειακών της υποχρεώσεων, τόνισε.

Πάντως, ακόμα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από το τι θα συμβεί τελικά. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης, ειδικά πριν το 2013, και ότι συνεπώς δεν υφίσταται βραχυπρόθεσμα κίνδυνος για μεγάλο «κούρεμα».

Μεγαλύτερη πιθανότητα συγκεντρώνουν οι λιγότερο οδυνηρές λύσεις της μετακύλισης του υφιστάμενου χρέους, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ή μία «ήπια» αναδιάρθρωση.

Το κόστος της επιμήκυνσης

Ακόμα και μια απλή επιμήκυνση του χρέους θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου το 20% του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας, δηλαδή σχεδόν 60 δισ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα κατέχει ομόλογα ύψους 12,8 δισ. ευρώ και η Eurobank 7,4 δισ. ευρώ.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικό χρέος ύψους 8 δισ. ευρώ, σε σύνολο κινητής περιουσίας 11,68 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σχεδόν τα δύο τρίτα της κινητής περιουσίας του ΙΚΑ είναι επενδεδυμένη σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Εάν τα Ταμεία αδυνατήσουν να πληρώσουν συντάξεις και παροχές υγείας, το κράτος θα αναγκαστεί να τα χρηματοδοτήσει, επιδεινώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τη στιγμή που η κυβέρνηση καταβάλλει σκληρό αγώνα για να κάμψει τις αντιδράσεις και να περάσει ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας.

«Η επιμήκυνση της διάρκειας μπορεί να έχει κόστος. Οι τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να αποτιμήσουν σε τιμές αγοράς όλες τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, όχι μόνο τα ομόλογα που θα πληγούν άμεσα», ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank.

Για παράδειγμα, ένα πενταετές ελληνικό ομόλογο με κουπόνι 6,5% έχει στη δευτερογενή αγορά τρέχουσα απόδοση περίπου 19%, με τιμή στα 61,8 της ονομαστικής του αξίας. Αν η διάρκειά του επιμηκυνθεί στα 10 χρόνια, η τιμή του αναμένεται να πέσει στα 45,8 με πτώση της καθαρής τρέχουσας αξίας του (net present value) κατά 26%, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτή σε ελληνική τράπεζα.

Αλλά μια επιμήκυνση της διάρκειας από μόνη της δεν θα μειώσει το βάρος του ελληνικού χρέους απλά θα μετακυλίσει μέρος του στο απώτερο μέλλον. Θα διευκολύνει δηλαδή βραχυπρόθεσμα την ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου χωρίς να το βοηθά όμως να αντιμετωπίσει το βαθύτερο πρόβλημα.

Διδάγματα για την Ελλάδα

Όπως επισημαίνει το Reuters σε ειδική ανάλυσή του, καθώς εντείνεται η φημολογία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι επενδυτές αξίζει να εξετάσουν πώς αντιμετώπισαν τις κρίσεις χρέους οι αναδυόμενες οικονομίες.

Η ιστορία δείχνει ότι η αναδιάρθρωση, εάν συνοδεύεται από επαρκώς αυστηρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να θέσει τέλος στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θα είναι εύκολο για την Ελλάδα να αντιγράψει τα παραδείγματα αναδιάρθρωσης, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στις αναδυόμενες αγορές.

«Ένα δίδαγμα από τις αναδυόμενες αγορές είναι ότι, εάν η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, τότε καλύτερα να γίνεται μια ώρα ταχύτερα», σχολίασε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής Ευρώπης στο τμήμα στρατηγικής συναλλάγματος G10 της Bank of America-Merrill Lynch. Ο κ. Βαμβακίδης είχε εργαστεί στο ΔΝΤ από το 1997 έως το 2010.

«Αλλά στην περίπτωση που υφίσταται σημαντικός κίνδυνος να μεταδοθεί η κρίση και υπάρχουν και εκτεταμένες, συνδεδεμένες υποχρεώσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ίσως να είναι καλύτερο να περιμένει κανείς», συμπλήρωσε.

Οι επενδυτές προς το παρόν αποκλείουν το ενδεχόμενο πλήρους αναδιάρθρωσης, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα καλύτερα να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της, που αναμένεται να αγγίξει του χρόνου το 160% του ΑΕΠ.

Εκτεταμένα προγράμματα εθελοντικής αναδιάρθρωσης, όπως το σχέδιο Μπρέιντι, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν οδηγό και για μία λύση για υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Το σχέδιο Brady εφαρμόστηκε από το 1989 για να βοηθήσει ως επί το πλείστον λατινοαμερικανικές χώρες να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο υπέρογκων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους τους και βαθιάς ύφεσης. Το σχέδιο επέτρεπε στους δανειστές να ανταλλάξουν τα ομόλογα χρεωκοπημένων τραπεζών με νέα ομόλογα που είχαν την εγγύηση του αμερικανικού δημοσίου.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων με νέο χρέος που θα εκδοθεί από τον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης -- είτε το προσωρινό ταμείο διάσωσης EFSF, είτε, μετά το 2013, από τον μόνιμο μηχανισμό ESM.

Aλλά ακόμα και αν οι όροι μιας τέτοιας ανταλλαγής φανούν ελκυστικοί για τους περισσότερους επενδυτές, η αναδιάρθρωση αυτή ίσως να μην αποδειχθεί επαρκής για να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της.

Πάνω από τις μισές από τις 17 συνολικά χώρες που συμμετείχαν στο σχέδιο Brady μεταξύ του 1989 και του 1997 έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση «investment grade». Oι περισσότερες όμως από αυτές συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγαθών στον κόσμο και τους πήρε τουλάχιστον μία δεκαετία για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Άλλο εμπόδιο είναι το μεγάλο εύρος της επενδυτικής βάσης του ελληνικού χρέους. «Το ελληνικό χρέος είναι διεσπαρμένο σε μεγάλο αριθμό επενδυτών, σε σχέση με το χρέος των αναδυόμενων αγορών, όπου μπορούσε κανείς να διαπραγματευτεί με τους μεγαλύτερους κατόχους του», είπε ο Κόμερ βαν Τριτ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην ολλανδική Robeco.

Eίναι επίσης ειρωνεία το ότι η παρουσία της ΕΕ ως αρωγού της Ελλάδας αποτρέπει τους δανειστές από το να συμμετάσχουν σε μια αναδιάρθρωση. «Ένα κίνητρο που είχαν οι δανειστές να συμμετάσχουν στο σχέδιο Brady ήταν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες είχαν απλά σταματήσει να εξυπηρετούν το χρέος τους», είπε ο Φιλ Πουλ, επικεφαλής μακροοικονομικής και επενδυτικής στρατηγικής στο τμήμα διαχείρισης αξιών της HSBC.

Εάν, όμως, ένας μεγάλος αριθμός δανειστών πειστεί να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση, η ΕΕ θα πρέπει να μην πανικοβάλλει τις αγορές για τη φερεγγυότητα άλλων περιφερειακών χωρών της.

Οι αναδυόμενες αγορές χρειάστηκαν καιρό για να διώξουν από πάνω τους το μαύρο σύννεφο της πιθανής μετάδοσης της κρίσης. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μεξικού το 1982 ότι αδυνατούσε πλέον να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της πυροδότησε ευρύτερη κρίση χρέους σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Η κατάρρευση του ταϊλανδέζικου νομίσματος, του μπαχτ, το 1997, παρέσυρε σε δίνη ολόκληρη την Ασία.

Ο όγκος του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, σημαίνουν ότι η μετάδοση της κρίσης ίσως πάρει πρωτοφανή έκταση. Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση με περικοπή χρέους («haircut») ή αναγκαστική μείωση του κεφαλαίου του χρέους θα έπληττε τους ομολογιούχους, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και η ίδια η ΕΚΤ.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους περίπου 154 δισ. ελληνικού χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS).

Εάν ξεκινήσει αναδιάρθρωση, η ΕΕ θα πρέπει να παράσχει κάποιο είδος εγγύησης στις τραπεζικές καταθέσεις της Ευρωζώνης για να αποφευχθεί ο πανικός που είχε ξεσπάσει στην Αργεντινή το 2001, όταν η απόπειρα της κυβέρνησης της χώρας να ανταλλάξει το χρέος της κατέληξε στην μεγαλύτερη πτώχευση που έχει ποτέ καταγραφεί και η οποία έφθασε τα 95 δισ. δολάρια.

«Στις αναδυόμενες αγορές, η αναδιάρθρωση έγινε σε συνδυασμό με κατάρρευσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας και αυτό βοήθησε τις χώρες να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους», είπε ο κ. Βαμβακίδης. «Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Προς το παρόν, μια λύση στο ελληνικό δίλημμα θα μπορούσε να προέλθει από τις αναδυόμενες οικονομίες της ίδιας της Ευρώπης. Όταν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έφτασε στο απόγειό της, οι ιθύνοντες της ΕΕ έπεισαν τις τράπεζές τους να μην αποσύρουν εσπευσμένα και άτακτα τα κεφάλαιά τους από την ανατολική Ευρώπη. Η κίνηση αυτή έγινε γνωστή και ως «Πρωτοβουλία της Βιέννης».

«Κάποια "εθελοντική" μετακύλιση του υφιστάμενου ελληνικού χρέους στο μοντέλο της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης" [...] δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank.

Πυρ κατά ξένων στρατιωτών άνοιξε Αφγανός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας

Από το in.gr

Οκτώ στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και ένας υπεργολάβος σκοτώθηκαν την Τετάρτη, όταν πιλότος της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας άνοιξε πυρ εναντίον ξένων εκπαιδευτών του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι...
επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας με εκρηκτικά που πραγματοποίησε μαχητής τους.

Εκπρόσωπος της ISAF δήλωσε ότι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο κέντρο εκπαίδευσης της αφγανικής πολεμικής αεροπορίας που βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των θυμάτων.

Σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Άμυνας, οι πυροβολισμοί άρχισαν ύστερα από φιλονικία μεταξύ ενός Αφγανού στρατιώτη και ξένων στρατιωτών. Το υπουργείο δεν ανακοίνωσε τον απολογισμό των θυμάτων και απέκλεισε την εκδοχή της επίθεσης ανταρτών.

Εκπρόσωπος του στρατού, ο στρατηγός Ζαχίτ Αζίμι, είπε ότι ο επιτιθέμενος, ένας βετεράνος πιλότος του αφγανικού στρατού, σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες.

«Επί του παρόντος υπάρχουν αναφορές για απώλειες του ΝΑΤΟ» ανακοινώθηκε από το κέντρο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ.

Έξι από αυτούς που σκοτώθηκαν είναι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με την αγγλόφωνη ειδησεογραφική υπηρεσία του δορυφορικού δικτύου Αλ Τζαζίρα που επικαλείται ανώνυμη πηγή.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν από την πλευρά τους ότι ένας από τους μαχητές τους που «εργαζόταν» στη βάση πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας. Ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σε ανακοίνωση που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης.

Σε αυτήν αναφέρει ότι αυτός που πυροβόλησε ήταν ένας πράκτοράς τους εν υπνώσει που φορούσε στολή του αφγανικού στρατού και εισήλθε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο με τη συνεργασία ενός «προσώπου από μέσα». Πρόσθεσε ότι εννέα άνδρες του ΝΑΤΟ και πέντε Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας, ενώ ο μαχητής τους τον οποίο ονομάζει Αζιζουλάχ, σκοτώθηκε μόλις πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Τις τελευταίες εβδομάδες κύμα επιθέσεων, μεταξύ τους αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας, από μέλη των Ταλιμπάν που φορούν στολές του αφγανικού στρατού, πλήττει τη χώρα.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ξυλοδαρμός εργάτριας από αφεντικό, επειδή ζήτησε το δώρο του Πάσχα!

Από τη voria.gr

Εργαζόμενη καθαρίστρια ζήτησε το δώρο του Πάσχα από τον εργοδότη της και αυτός της επιτέθηκε και την τραυμάτισε. Το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα νωρίς το μεσημέρι σε ξενοδοχείο στην περιοχή των Κουφαλίων, που βρίσκεται στο 1ο χλμ Χαλκηδόνας- Βέροιας.

Σύμφωνα με το...
Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο 54χρονος εργοδότης επιτέθηκε στην 45χρονη καθαρίστρια, όταν εκείνη ζήτησε το δώρο του Πάσχα και απείλησε ότι θα τον καταγγείλει, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει εκδορές. Η 45χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Κουφαλίων, όπου κατέθεσε μήνυση για εξύβριση, απειλές και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, υπήρξε καταγγελία πριν από μέρες ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης δεν κατέβαλε το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα, πάντως, με την αστυνομία, ο εργοδότης έδωσε σήμερα στους εργαζόμενους το δώρο του Πάσχα, αλλά σε επιταγή. Αιτία της διαμάχης μεταξύ των δυο ατόμων ήταν η ημερομηνία, που αναγραφόταν πάνω στην επιταγή (της προηγούμενης εβδομάδας). Ο 54χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συνελήφθη.

Ετοιμάζουν και νέο μνημόνιο;

Από το newscode

Ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα έρθει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υφιστάμενο και θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές όντος του 2012, σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα είναι η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μονόδρομος. Η συγκεκριμένη προοπτική δείχνει να αποτελεί την καλύτερη κι ευνοϊκότερη, για τη χώρα μας, πρόταση, που δημοσιοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν θα είναι και τόσο "εύκολη" για την Ελλάδα, εφόσον τελικά επιλεγεί.

Κι αυτό γιατί, συμφώνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν απο την Ε.Ε για την επέκταση του Μνημονίου, θα είναι κάτι παραπάνω από αυστηροί. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του στην οικονομία, θα είναι λιγότερο επιβλαβείς σε σχέση με ένα "κούρεμα" της τάξης του 35% και του 40%.
Η παρουσίαση ενός νέου μνημονίου, στην πραγματικότητα, θα κρύβει μια ακόμη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και το ερώτημα είναι:
θα αφορά μόνο στο δάνειο των 110 δισ ευρώ, που προβλέπεται σήμερα ή μήπως θα δοθεί και συμπληρωματικό (άγνωστο ακόμα πόσο επιπλέον). Υπάρχει τέλος και μια τρίτη λύση: η επέκταση του Μνημονίου να συνεπάγεται και επιμήκυνση συνολικά του ελληνικού χρέους.

Όλα τα παραπάνω, προς το παρόν τουλάχιστον, τελούν υπό διερεύνηση και συζήτηση, χωρίς τίποτα, προς το παρόν, να είναι αυτή τη στιγμή οριστικό. Οι αποφάσεις, όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αργήσουν πολύ. Κι αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απελπιστικά.

Πόσο εκτεθειμένες είναι οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία στο Ελληνικό χρέος

Από το Reuters

Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί και συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, πιέζουν την κυβέρνηση να τολμήσει μια "ήπια αναδιάρθρωση" τώρα.

Επίσης πολλοί τραπεζίτες και αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει μέσα στην επόμενη διετία μεταξύ μίας ή περισσότερων λύσεων:...να επιμηκύνει την διάρκεια, να μειώσει τα επιτόκια ή να περικόψει το κεφάλαιο του χρέους της.

Η πιθανότερη από όλες αυτές τις επιλογές είναι η επιμήκυνση, όπως δήλωσαν τριάντα οκτώ από 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσκόπηση του Reuters. Μόνο 19 θεωρούν ότι θα γίνει περικοπή χρέους, το λεγόμενο haircut.

Aλλά η επιμήκυνση δεν θα αποτελούσε παρά ένα "τέχνασμα για να κερδηθεί χρόνος", είπε ο Jens-Oliver Niklasch, αναλυτής ομολόγων στη γερμανική τράπεζα LBBW. Ο Niklasch θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να επιμηκύνει τη διάρκεια των ομολόγων σε συνδυασμό με ένα κούρεμα της τάξης του 30-50%. "Δεν φτάνει (από μόνη της η επιμήκυνση)", είπε ο Niklasch.

Επιμήκυνση χρέους

Ακόμα και μια απλή επιμήκυνση του χρέους θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου το 20% του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας, ύψους 327 δις ευρώ, δηλαδή σχεδόν 60 δις ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους τους, η Εθνική Τράπεζα κατέχει ομόλογα ύψους 12,8 δις ευρώ και η Eurobank 7,4 δις ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικό χρέος ύψους 8 δις ευρώ, σε σύνολο κινητής περιουσίας 11,68 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σχεδόν τα δύο τρίτα της κινητής περιουσίας του ΙΚΑ είναι επενδεδυμένη σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Εάν τα ταμεία αδυνατήσουν να πληρώσουν συντάξεις και παροχές υγείας, το κράτος θα αναγκαστεί να τα χρηματοδοτήσει, επιδεινώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τη στιγμή που η κυβέρνηση καταβάλλει σκληρό αγώνα για να κάμψει τις αντιδράσεις και να περάσει ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν επομένως ότι οι Έλληνες πολιτικοί που πιέζουν για αναδιάρθρωση ενδεχομένως να αγνοούν τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης σε όλο τους το μέγεθος.

"Η επιμήκυνση της διάρκειας μπορεί να έχει κόστος. Οι τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να αποτιμήσουν σε τιμές αγοράς όλες τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, όχι μόνο τα ομόλογα που θα πληγούν άμεσα", ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank.

Για παράδειγμα, ένα πενταετές ελληνικό ομόλογο με κουπόνι 6,5% έχει στη δευτερογενή αγορά τρέχουσα απόδοση περίπου 19%, με τιμή στα 61,8 της ονομαστικής του αξίας. Αν η διάρκειά του επιμηκυνθεί στα 10 χρόνια, η τιμή του αναμένεται να πέσει στα 45, 8 με πτώση της καθαρής τρέχουσας αξίας του (net present value) κατά 26%, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτή σε ελληνική τράπεζα.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας μείωσης περιορίζονται από το γεγονός ότι οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία διακρατούν τον μεγαλύτερο όγκο των ομολόγων τους στο χαρτοφυλάκιο τραπεζικών εργασιών, όπου δεν αποτιμώνται σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

Αλλά μια επιμήκυνση της διάρκειας από μόνη της δεν θα μειώσει το βάρος του ελληνικού χρέους -- απλά θα μετακυλίσει μέρος του στο απώτερο μέλλον. Θα διευκολύνει δηλαδή βραχυπρόθεσμα την ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου χωρίς να το βοηθά όμως να αντιμετωπίσει το βαθύτερο πρόβλημα.
Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί λοιπόν να μειώσει και το επιτόκιο που πληρώνει για μέρος του χρέους της. Την επιλογή αυτή βλέπουν ως πιθανότερη 24 από τους 55 οικονομολόγους στη δημοσκόπηση του Reuters. Αυτό θα έπληττε τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία περικόπτοντας τα έσοδα που θα αντλούν από τα ομόλογα.

"Κούρεμα"

Με 'κούρεμα' χρέους, η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων. Περικοπή στο 30% του χρέους θα κόστιζε στις ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 12 δις ευρώ, ενώ το κόστος από μια περικοπή της τάξης του 50% θα ξεπερνούσε τα 24 δις ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο σκληρότερο σενάριο του 50%, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με έλλειψη κεφαλαίων και θα χρειάζονταν κεφαλαιακή ενίσχυση. Αυτό ενδεχομένως να τις σπρώξει στην αγκαλιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSF), του ταμείου στήριξης των ελληνικών τραπεζών ύψους 10 δις ευρώ που σχηματίστηκε με το μνημόνιο διάσωσης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Mediobanca Securities εκτιμά ότι με 'κούρεμα' 43%, o δείκτης των κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier 1 capital) των ελληνικών τραπεζών θα πέσει από 2,07 ποσοστιαίες μονάδες για την Alpha Bank έως τις 7,68 μονάδες για την Εθνική .

Mε την παραδοχή ότι οι τράπεζες στοχεύουν σε δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 9,5% του σταθμισμένου ενεργητικού τους (risk-weighted assets), προκύπτει ότι η Alpha Bank, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά της με ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της χρηματιστηριακής της αξίας, πάντα σύμφωνα με τη Mediobanca.

"Mια ηπιότερη περικοπή της τάξης του 20% θα μπορέσει να απορροφηθεί χωρίς να πιεστούν περισσότερο τα κεφάλαια, με την Εθνική να διατηρεί δείκτη Tier 1 στα 10,3%", έγραψε σε πρόσφατη έκθεσή του ο αναλυτής της Μediobanca Alex Tsirigotis.

Κάθε μορφή κουρέματος θα ήταν όμως καταστροφική για τα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συρρίκνωση της αγοράς εργασίας ως αποτέλεσμα της ύφεσης. Η αναδιάρθρωση θα σημαίνει εξάρτηση των ταμείων από ένα κράτος που δεν θα διαθέτει τα μέσα για να τα στηρίξει.

"Η Ελλάδα ζούσε εδώ και καιρό πέρα των δυνατοτήτων της και νομίζω ότι θα πληρώσει γι' αυτό", είπε o Niklasch. "Αυτό θα κρατήσει μια δεκαετία, ίσως και περισσότερο".

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΠΑΓΚΑΛΟΣ VS BLOGGERS

Μου κάνει τρομερή εντύπωση ο Πάγκαλος! Έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του κάθε μέρα να "πετάει" και μια ατάκα που θα ξεσηκώσει αντιδράσεις. Είναι και αυτό ένα είδος πολιτικής. Μίκρο-πολιτικής.. Σήμερα, διαβάζουμε στην Καθημερινή τη νέ αεπίθεση που εξαπολύει ενάντια στα blogs. Τα blogs, λέει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν είναι η δημοσιογραφία των πολιτών, αλλά των εκβιαστών. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο του, καθώς και την απάντηση που δίνουμε...
Η ενημέρωση και οι εφημερίδες στην εποχή των blogs
Tου Θεοδωρου Παγκαλου*

Εχει πλέον ζωτική σημασία να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για ένα θέμα που απειλεί τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης, αλλά και κριτικής της εξουσίας και συνεπώς τον χαρακτήρα και το μέλλον της Δημοκρατίας μας.

Τα ανώνυμα blogs είναι σαν να γράφεις νύχτα στους τοίχους ένα καινούργιο σύνθημα κάθε 10 λεπτά, χωρίς να σε βλέπει κανείς και χωρίς, φυσικά, να υπογράφεις. Αυτή, ακριβώς, η ανωνυμία μετέτρεψε τα blogs από έμβλημα της ελευθερίας της έκφρασης και αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, στο απόλυτο σύμβολο του πιο ακραίου λαϊκισμού και συνωμοσιολογίας. Οσο πιο απίθανη, όσο πιο μυστικιστική, όσο πιο παράλογη, όσο πιο πολύ απευθύνεται στους πιο ανομολόγητους φόβους του ασυνείδητου, τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχει μια θεωρία συνωμοσίας να εξαπλωθεί σε χιλιάδες mail μέσω της μεθόδου chain-mails.

Η ανωνυμία των blogs δικαιολογείται με το επιχείρημα του φόβου: ο απλός πολίτης γράφει ανώνυμα γιατί (υποτίθεται ότι) η εξουσία καραδοκεί για να τον κυνηγήσει. Ετσι καλλιεργείται η ρουφιανιά και καθαγιάζεται η μαύρη κουκούλα. Οποιοσδήποτε μπορεί ανώνυμα να γράφει ό,τι θέλει χωρίς να έχει καμία ευθύνη ούτε γι’ αυτό που γράφει ούτε για τον τρόπο που το γράφει. Ο δημόσιος λόγος των blogs είναι ο χειρότερος βιαστής της ελληνικής γλώσσας. Εξαντλείται, πολλές φορές, στα βασικά ρήματα (κατά προτίμηση όσα έχουν σχέση με σεξουαλικές πράξεις) και τις συνήθεις βρισιές.

Πλεονέκτημα των blogs (ανώνυμων και επώνυμων) είναι η αμεσότητα της πληροφορίας. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά από το συμβάν μπορούν να δημοσιοποιήσουν την είδηση. Σε συνδυασμό με τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων έχει, έτσι, αλλάξει και η ίδια η φύση του «δημόσιου γεγονότος», δηλαδή του γεγονότος που αξίζει να απασχολήσει την κοινή γνώμη. Και αυτό συμβαίνει διότι τα blogs δεν μπορούν να αξιολογήσουν ένα γεγονός ούτε να αντισταθούν στις φήμες αφού αυτές τα τρέφουν. Η πρόσφατη απεργία του Τύπου ανέδειξε ακριβώς αυτή τη διάσταση, αφού ελλείψει εφημερίδων όλοι στράφηκαν σ’ αυτά για να μάθουν νέα με αποτέλεσμα να οργιάσουν κάθε είδους φήμες. Γι’ αυτό και όσες εφημερίδες κινούνται στη λογική των ανώνυμων blogs διαπράττουν στρατηγικό λάθος, όπως κάνουν και όσοι δημοσιογράφοι γράφουν άρθρα κάνοντας συρραφή πληροφοριών από τα blogs. Ο Τύπος δεν απειλείται από τα blogs, αν επιμείνει στις αναλύσεις και τη διασταύρωση των γεγονότων παρέχοντας έτσι αξιόπιστη και έγκυρη πληροφορία.

Ο Δούρειος Ιππος που οδηγεί στην καταστροφή εφημερίδων είναι η εσχάτως αποκτηθείσα συνήθεια, ειδικά νεαρών δημοσιογράφων, οι οποίοι αντιμέτωποι με τον τρόμο της λευκής σελίδας (ή, μάλλον, της λευκής οθόνης του υπολογιστή), καταφεύγουν στην άκριτη συρραφή «ειδήσεων» από τα blogs για να γράψουν το «άρθρο» τους. Δυστυχώς, τον εξευτελισμό αυτό, εσχάτως, έχουν υποστεί και ιστορικές εφημερίδες. Είναι η συνέχεια της νέας μόδας στα πανεπιστήμια, να συγγράφονται επιστημονικές εργασίες με πηγή τη Wikipedia.

Ετσι, όμως, οι εφημερίδες δίνουν εκ των υστέρων στα ανώνυμα blogs αυτό ακριβώς που τους λείπει για να κυριαρχήσουν και να επιβάλλουν τις αντιλήψεις τους. Εγκυρότητα και αξιοπιστία. Αυτοεξευτελιζόμενος ο Τύπος με τέτοιο τρόπο, αυτοκτονεί. Αυτοκτονεί από ραθυμία και από την αποδοχή της ήσσονος προσπαθείας. Αυτή είναι η πραγματική απειλή. Διότι όποιος φλερτάρει με τον Διάβολο τελικά θα υποκύψει σ’ αυτόν.

Τα ανώνυμα blogs ελάχιστη σχέση έχουν με την δημοσιογραφία των πολιτών. Συνήθως, πίσω τους κρύβονται συγκεκριμένοι «δημοσιογράφοι» που διακρίθηκαν και διακρίνονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δημοσιογραφία. Ηδη παράγουν μια ολόκληρη γενιά «δημοσιογράφων» που θεωρούν την ηθική και τη δεοντολογία κάτι κακό και εντελώς άχρηστο. Προτιμούν να πλουτίσουν εκβιάζοντας μέσω του γνωστού κύκλου: η είδηση πρώτα δημοσιεύεται στο δικό τους «δέντρο» ανώνυμων blogs (έτσι βλέπεις το ίδιο κείμενο σε 20 blogs), μετά περνά σε κάποια περιθωριακή εφημερίδα και μετά σε κάποιο παράνομο τηλεοπτικό σταθμό. Η επιτυχία τους είναι όταν τη δουν γραμμένη σε κάποια έγκυρη εφημερίδα.

Η πλήρης ανομία στον χώρο της ενημέρωσης, συμβατικής και ηλεκτρονικής, έχει μετατρέψει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε ένα «πλυντήριο» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που μόνο με το ποδόσφαιρο μπορεί να συγκριθεί.

Σήμερα, το καλύτερο δίκτυο blogs (πάντα ανώνυμο) το διαθέτουν διάφοροι εκβιαστές και οι ακροδεξιοί που δεν έχουν αποδεχθεί τα κοινοβουλευτικά πλαίσια. Και αυτό γίνεται στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει ούτε καν την αναγραφή του ονόματος του διαχειριστή ενός blog. Αν κάποιος κερδίζει τελικά από την ανωνυμία είναι οι εκβιαστές, όχι οι πολίτες. Τα ανώνυμα blogs δεν είναι «δημοσιογραφία των πολιτών», αλλά «δημοσιογραφία των εκβιαστών». Η δημοκρατία βασίζεται στην ισηγορία, την ισονομία και την παρρησία. Χωρίς παρρησία δεν υφίσταται ούτε πραγματική ούτε ηλεκτρονική εκκλησία του δήμου, αλλά ένα πλήθος φοβισμένων πολιτών που χειροκροτούν κάθε φορά που τα «λιοντάρια» ξεσκίζουν κάποιον, όχι γιατί τους αρέσει το θέαμα, αλλά γιατί ανακουφίζονται που δεν είναι οι ίδιοι το θύμα.

* Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια μιλάει για εκβιαστές που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων το ηλεκτρονικό απόρρητο δεν ισχύει.
Μιλάει για δημοσιογράφους, ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι αληθινοί blogger δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν δημοσιογράφοι και να χάσουν την ελεύθερη φωνή τους. Η κυβέρνηση της κατάστολης της οποίας είναι αντιπρόεδρος προσπάθησε να δελεάσει τους blogger εντάσσοντάς τους στα ταμεία των δημοσιογράφων αλλά δεν απτήσαμε την πεπονόφλουδα. Τώρα αλλάζει τροπάρι και συκοφαντεί αδιακρίτως τους πάντες. Έτσι, για τιμωρία.
Εντοπίζει τα κακώς κείμενα των blogs, τα κατευθυνόμενα blogs. Σε κάθε κοινωνική ομάδα υπάρχουν κακώς κείμενα. Εμείς τα κατακρίνουμε και τον προκαλούμε να απαντήσει με το χέρι στην καρδιά, πόσες σελίδες θα χρειαστεί για να αναφερθεί στα κακώς κείμενα των πολιτικών.
Και για να τελειώνουμε, είναι πολύ αστεία η εικόνα του αντιπροέδρου της εκτελεστικής των νόμων εξουσίας να περιγράφει διάφορα χωρίς να κάνει τίποτα. Αν νομίζει πως τελούνται αξιόποινες πράξεις ας εφαρμόσει το νόμο. Ειδάλλως, ας αφήσει κατά μέρος τις πολιτικές επιθέσεις ενάντια σε όσους δε συμφωνούν μαζί του.

Το «απαγορευμένο» Χριστός Ανέστη

Από το tvxs

Η δημοτική αρχή στην Αθήνα φέρεται να έχει υποδείξει στον ρ/σ Αθήνα 9.84 να μην μεταδώσει τις ημέρες του Πάσχα εκκλησιαστικές λειτουργίες και οι δημοσιογράφοι να αποφεύγουν κατά τη ροή του προγράμματος αναφορές όπως «Χριστός Ανέστη». Αυτό ως ένδειξη σεβασμού στις θρησκευτικές μειονότητες της πόλης. Εδώ ξεκινά μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση, η οποία εκτείνεται από την «ανησυχία» του ΛΑΟΣ ότι «σε λίγο στην Αθήνα θα γιορτάζουμε μόνο το Ραμαζάνι και όχι το Πάσχα» έως τον καθυστερημένο διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Κάπου στη μέση βρίσκεται η θέση της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία «με το να μην αναφέρουμε «Χριστός Ανέστη» από το ραδιόφωνο, δεν θα αποκτήσουν οι μουσουλμάνοι τζαμί στην Αθήνα».

«Η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, δεν κρίνεται στο χριστός ανέστη στο ραδιόφωνο ούτε θεραπεύουμε κάτι με την απάλειψή του», εκτιμά στο tvxs.gr η Γραμματέας της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κλειώ Παπαπαντολέων. «Η Ελλάδα δεν είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, "θρησκεύεται", έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη επικρατούσα θρησκεία. Γι' αυτό και έχουμε σοβαρότατα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, που ξεκινούν από την...
εκπαίδευση, το μάθημα των θρησκευτικών και την προσευχή, μέχρι το ποινικό οπλοστάσιο των αδικημάτων της βλασφημίας, που κατά καιρούς χρησιμοποιείται ως μηχανισμός λογοκρισίας σε βάρος της "βλάσφημης", δηλ. κριτικής απέναντι στην επικρατούσα θρησκεία, τέχνης. Οι ραδιοφωνικές ευχές εξάλλου, αποτελούν περισσότερο εθιμική έκφραση κοινωνικότητας, παρά έκφραση θρησκευτικότητας. Ως εκ τούτου, ούτε χρωματίζουν θρησκευτικά το κράτος ούτε προσβάλλουν θρησκευτικά διαφοροποιημένες ομάδες. Αυτό που προσβάλλει όλους μας είναι η ανοχή της Πολιτείας σε εμπρησμούς θρησκευτικών χώρων εβραίων και μουσουλμάνων που έχουν πάρει ανησυχητικές διάστασεις και στο δήθεν άλυτο θέμα του τζαμιού στην πρωτεύουσα, το οποίο τελικώς κινητοποιεί ρατσιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά, που γίνονται κυρίαρχη αντίληψη. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε το σεβασμό συνταγματικών δικαιωμάτων επειδή αφορούν μία μειοψηφία. Και δυστυχώς, ούτε η παρούσα κυβέρνηση, ούτε και καμία προηγούμενη, φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι υπομονεύει με αυτόν τον τρόπο τα ίδια της θεμέλια και αυτοεγκλωβίζεται σε ακροδεξιές αντιλήψεις».

«Παρόμοια μέτρα, και ενδεχομένως και πιο εκτεταμένα, που δεν αφορούν μόνο ένα συγκεκριμένο δήμο, εφαρμόζονται και στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία. Δηλαδή, επί της ουσίας απαγορεύονται δημόσιες θρησκευτικές δηλώσεις τέτοιου τύπου. Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται, από τη μεριά ενός δήμου ή ευρύτερα μιας οποιαδήποτε πολιτείας, για μία προσπάθεια εξισορόπησης ανάμεσα στην -σε κάθε κράτος- πλειοψηφούσα (εν προκειμένω στην Ελλάδα επικρατούσα) θρησκεία και στις λοιπές θρησκευτικές κοινότητες. Θα έλεγα όμως ότι το θέμα εντοπίζεται αλλού», προσθέτει η κα Παπαπαντολέων.

Και εξηγείται: «Έχω την αίσθηση ότι κάθε θρησκευτική κοινότητα μπορεί και δημόσια να εκφράζει τη λατρεία της, ούτως ή άλλως αυτό προβλέπεται και συνταγματικά (το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία είναι τόσο ιδιωτικό και εσωτερικό όσο και δημόσιο), δηλαδή η δυνατότητα έκφρασης και μέσα από τις τελετουργίες της κάθε θρησκείας. Παράλληλα, πιστεύω ότι δεν παρέχεις με αυτόν τον τρόπο, με το να περιορίζεις τη δημόσια θρησκευτική λατρεία της πλειοψηφούσας θρησκευτικής κοινότητας, δικαιώματα στους άλλους. Απλώς περιορίζεις αυτά της πλειοψηφούσας. Δεν θεωρώ ότι με το να μην αναφέρουμε «Χριστός Ανέστη» από το ραδιόφωνο, θα αποκτήσουν οι μουσουλμάνοι τζαμί στην Αθήνα».

Η ίδια άλλωστε μεταφέρει την αίσθηση ότι «στη σημερινή κοινωνικοπολιτική συγκυρία αυτό το πράγμα δημιουργεί και ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα στους Έλληνες (Χριστιανούς ή ευρύτερα). Αν είναι να έρθει κάποιος σε σύγκρουση, είναι καλό να το κάνει στην ουσία του ζητήματος. Πράγματι υπάρχει ένα θέμα καταπίεσης των θρησκευτικών μειονοτήτων ή των θρησκευτικών κοινοτήτων που διαφοροποιούνται από την επικρατούσα θρησκεία. Πράγματι υπάρχει μία έλλειψη σεβασμού απέναντι στο δικό τους δικαίωμα έκφρασης και λατρείας στο θεό τους και τα πιστεύω τους. Αλλά αυτό δεν λύνεται έτσι. Είναι καλό οι όποιες αποφάσεις να έχουν και πρακτική σημασία και να διευκολύνουν επί της ουσίας τους ανθρώπους που ασκούν το δικαίωμά τους».

Στο ίδιο πλαίσιο αναπόφευκτα έρχεται στη συζήτηση ο περιβόητος διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους: «Η Ένωση έχει καταθέσει μία πρόταση νόμου -είναι πάντα στη διάθεση της πολιτείας να την αξιοποιήσει συνολικά ή μερικώς- που αφορά το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτό, τόσο σε επίπεδο πολιτικής βούλησης όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Προφανώς αυτά συνδέονται μεταξύ τους, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Όπως αυτό που συζητάμε τώρα, δηλαδή να μπορούν οι θρησκευτικές κοινότητες ανεμπόδιστα να ασκούν τη θρησκευτική τους λατρεία και το θρησκευτικό τους δικαίωμα. Μπορούν να γίνουν κάποια βήματα τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν από την πολιτεία. Προφανώς αυτά θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά δεν πειράζει. Αυτή τη στιγμή το κράτος λαμβάνει τόσα μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις, που πλήττουν τους ανθρώπους πολύ περισσότερο και πολύ ουσιαστικότερα, που ορίζουν τη ζωή τους. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο αναχρονιστικό. Δεν μπορείς σε αυτή την περίπτωση να σταθμίσεις και να πεις: ‘εσύ δεν θα έχεις δικαιώματα εδώ, γιατί μου γκρινιάζουν’».

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα σε όλους και όλες!

Γιατί το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη ΧΟΥΝΤΑ του σήμερα...

Μην παιδεύεστε... Τα πράγματα είναι απλά! Το νεοPASOK του Γιωργάκη δεν αποτελεί τη σημερινή ΧΟΥΝΤΑ μόνο με όρους πολιτικούς. Γιατί η κρατική καταστολή που ζούμε δεν έχει προηγούμενο. Γιατί έφεραν τους 3 τους μακρύτερους της τρόικας να κυβερνήσουν τη χώρα. Γιατί δεν έχουν καμία νομιμοποίηση να αλυσοδένουν τη χώρα με το επαχθές μνημόνιο της υπανάπτυξης και του ξεπουλήματος των πάντων. Γιατί ονειρεύονται συνιδιοκτησία του Αιγαίου, μετά τη συνιδιοκτησία της Κύπρου που έφερε η Επταετία. Αλλά και γιατί από επιστημονικής άποψης...
το ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού που έταζε σοσιαλισμό και καλύτερες ημέρες για το λαό στο μέλλον έχει μετατραπεί στο νεοPASOK του φασισμού που μέσα από τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ και την προπαγάνδα προσπαθεί να εισέλθει στον ομαδικό και ατομικό ψυχισμό του κάθε πολίτη και να τον πείσει πως οι καλύτερες ημέρες είναι αυτές που ζούμε, διότι θα χωνέψουμε αυτά που φάγαμε μαζί, θα συμμαζευτούμε, θα γίνουμε από τεμπέληδες εργατικοί, θα γίνουμε Ευρωπαίοι. Επιτέλους, ήρθε η τρόικα και μας νοικοκύρεψε.
Η σημερινή κατάσταση βεβαίως και δε συγκρίνεται με τη Χούντα! Την έχει προ πολλού ξεπεράσει σε μέθοδο, οργάνωση, προπαγάνδα και δημοκρατικό προσωπείο. Η κατρακύλα δε θα πάρει μόνο το πολιτικό προσωπικό που μας κατάντησε έτσι! Θα πάρει και όλους τους κολαούζους της εξουσίας που είτε από παιδιάστικη άγνοια, είτε από πλύση εγκεφάλου, είτε ηθελημένα επειδή προσδοκούν ένα κοκκαλάκι ως πιστά κομματόσκυλα μας δείχνουν τα δόντια τους!

Τα «έψαλαν» στον Σ. Χατζηγάκη στον Επιτάφιο στα Τρίκαλα...

Από το press-gr

Άγριες αποδοκιμασίες στον Βουλευτή και πρώην υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη στα Τρίκαλα Επεισοδιακή ήταν η τελετή της συγκέντρωσης των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, καθώς Τρικαλινοί μόλις αντίκρισαν τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη ξέσπασαν σε βρισιές και άγριες αποδοκιμασίες.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο έγινε στο ύψος του ταχυδρομείου, όπου ο κ. Χατζηγάκης εμφανίστηκε πρώτος από τους πολιτικούς «πληρώνοντας» την οργή του κόσμου για...
την οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Δεν ντρέπεσαι,...
κατέστρεψες την χώρα και τολμάς και έρχεσαι και στον Επιτάφιο» μία από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα άτομα που έβαλαν στο «στόχαστρο» τον κ. Χατζηγάκη.
Οι παρευρισκόμενοι επίσημοι έδειξαν να τα χάνουν, παρόλο που από το πρωί υπήρξαν ανάλογες αποδοκιμασίες και στην οδό Ασκληπιού και γενικότερα κλίμα εχθρικό για τους Βουλευτές.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΠΑΣΟΚ προς πρόεδρο νέου ΠΑΣΟΚ: Εμείς θα μείνουμε συνεπείς!

Από τη sibilla

ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - Εμείς θα μείνουμε συνεπείς
Tο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη ΔΕΗ, αυτό με το οποίο απευθυνθήκαμε στο λαό, γράφει ότι: «ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 51% των μετόχων της ΔΕΗ θα ανήκει στο Δημόσιο».
Αυτό το «τουλάχιστον» δεν μπήκε έτσι τυχαία. Κρύβει ουσία. Γι’ αυτό και μπήκε.
Μπορεί να μας πει ο Πρόεδρος του Κινήματος που πήγε η ουσία, του «ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 51%», που μπήκε και με τη δική του υπογραφή;
Για εμάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές.
Εμείς θα μείνουμε συνεπείς.
Η λέξη αυτή χαρακτηρίζει τη διαδρομή μας και όπως δεν αλλάξαμε δρόμο μέχρι σήμερα, ούτε τώρα θα λοξοδρομήσουμε.
Ο δρόμος της συνέπειας είναι δύσκολος και ανηφορικός. Εμείς αυτόν θα...
βαδίσουμε.
Υ.Γ.: Μετά την σημερινή εξέλιξη αναγκαζόμαστε να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή που από τις 4 Απρίλη στείλαμε στον σύντροφο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Η επιστολή:
Προς: Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
Σύντροφο Γιώργο Παπανδρέου
ΘΕΜΑ: ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Σύντροφε Πρόεδρε,
με μεγάλη αγωνία και ανησυχία πήραμε την πρωτοβουλία να σας στείλουμε αυτή την επιστολή μέσω της οποίας θέλουμε να σας ενημερώσουμε γιατί διαφωνούμε με την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και ταυτοχρόνως από καρδιάς και με σεβασμό να σας απευθύνουμε έκκληση να μην συμπεριλάβετε την τελευταία μεγάλη επιχείρηση του Ελληνικού λαού, την τελευταία μεγάλη επιχείρηση του Δημοσίου στον κατάλογο των υπό μετοχοποίηση εταιρειών.
Σύντροφε Πρόεδρε,
γνωρίζετε πολύ καλά την ιδιαίτερη αξία του ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού και ως την βάση της ανάπτυξης.
Άλλωστε, αυτή η αναγνώριση είναι που οδήγησε και με τη δική σας σφραγίδα για πρώτη φορά στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα να διατυπωθεί η θέση ότι η «ΔΕΗ παραμένει υπό Δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον με 51%»
Με βάση αυτή μας την προγραμματική θέση που αποτυπώνει την άποψη μας ως σοσιαλιστικό κίνημα απέναντι στα κοινωνικά αγαθά και τις Επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, από καρδιάς και στη βάση της κοινής μας διαδρομής σας κάνουμε έκκληση να μην προχωρήσετε στην περαιτέρω μετοχοποίηση.
Επιπροσθέτως σας τονίζουμε ότι περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει και να συμβάλλει οικονομικά, όχι μόνο γιατί η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή αλλά και για έναν επιπλέον λόγο ότι με βάση το Ν.2773 ένα ποσοστό 15% από τα όποια έσοδα της μετοχοποίησης πρέπει να αποδοθεί στον ασφαλιστικό φορέα.
Τέλος σύντροφε Πρόεδρε,
για κάθε άνθρωπο ισχύει το ότι «δεν πουλά την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά».
Με όλο το σεβασμό θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά τα τελευταία χρόνια το κράτος (και εάν δεν παίζονταν απαράδεκτα παιχνίδια από την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε βάρος της ΔΕΗ τα μεγέθη θα ήταν μεγαλύτερα) μόνο από φόρους και μερίσματα εισέπραξε πάνω από 1,5 δις €!
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και από οικονομική- εισπρακτική άποψη δεν συμφέρει να γίνει περαιτέρω μετοχοποίηση σας ζητούμε να μην συμπεριλάβετε τη ΔΕΗ στον κατάλογο των επιχειρήσεων από τις οποίες θα αντληθούν – εξευρεθούν τα 50δις.
Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι συχνές επισκέψεις σας και το αμέριστο ενδιαφέρον σας για τη ΔΕΗ που άφησαν άριστες εντυπώσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαψευστούν.
Το κράτος, οφείλει στη ΔΕΗ την τεράστια προσφορά της σε εθνικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
Η ΔΕΗ ήταν και πρέπει να παραμείνει ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ με το 51% και το Management στο Δημόσιο.
Σύντροφε Πρόεδρε,
πριν πάρετε την τελική σας απόφαση παρακαλούμε πολύ να μας δεχθείτε στο γραφείο σας προκειμένου να σας εκφράσουμε και από κοντά τις απόψεις μας.
Με ειλικρινή βαθιά εκτίμηση




ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Β' ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΓΚΑΡΑΒΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Γ' ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΚΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΠΗΛΙΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΚΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΡΕΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΕΚΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΠΑΠΑΔΡΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΜΑΚΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΜΠΑΣΤΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΣΙΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


ΤΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΕΞ. ΕΠΙΤΡ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΣΑΡΔΕΛΗΣ  ΚΩΣΤΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΕΞ. ΕΠΙΤΡ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ  ΔΕΗ ΑΕ


ΚΑΤΣΙΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΕ/ΔΕΗ
ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ"
ΜΠΙΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΟΣ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΕΗ
ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛ. ΠΤΥΧ. ΜΗΧ. ΤΕΧΝ. ΕΚΠ. ΔΕΗ
ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜ ΣΕΠ/ΔΕΗ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΔΗΓΩΝ ΔΕΗ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΝ ΓΡΑΜ. "ΕΝΩΣΗ"
ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. "ΛΥΓΚΙΣΤΙΣ"
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΠΑΠΑΔΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓ. ΚΡΗΤΗΣ
ΚΙΖΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΠΗΔ/ΔΕΗ
ΜΑΡΤΣΑΚΛΗΣ Γ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΜΕΝ
ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΟΣ


ΝΙΤΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ


ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΗ


ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΤΑΥΤΕΚΩ


ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΚΗ ΓΙΑΝΝΑ
ΜΕΛΟΣ Ε.Ε ΤΗΣ ΓΣΕΕ


ΤΣΙΛΦΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ


ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΤΑΠ/ΔΕΗ