Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Περικοπές στο δημόσιο.....

Όλοι μας θυμόμαστε αυτή τη περίφημη φωτογραφία.
 Μετά τις περικοπές !!!!
 Είπαμε, «η επανάσταση του αυτονόητου»!


Θεσσαλονίκη:Βίρα τις άγκυρες για τα καραβάκια!

Από τον agelioforo

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται ότι βρίσκεται η υλοποίηση της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, ενός από τα δημοφιλέστερα έργα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τα καραβάκια μπορούν να σηκώσουν άγκυρα σε ένα χρόνο από σήμερα, ενώ έχουν περάσει 25 χρόνια από την πρώτη φορά που κατατέθηκε πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.

Αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου και, μεταξύ άλλων, θα υποδεικνύει τον αριθμό αλλά και τις θέσεις των στάσεων. Η γραμμή, πάντως, θα ενώνει...
το δήμο Θερμαϊκού, το δήμο Καλαμαριάς και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας μια απόσταση οκτώ ναυτικών μιλίων. Η σύνδεση θα εξυπηρετηθεί με τέσσερις ή πέντε στάσεις: πλατεία Ελευθερίας, Μέγαρο Μουσικής, μαρίνα Καλαμαριάς, Περαία, Αγία Τριάδα.

Η μορφή των εκδοτηρίων και των χώρων αναμονής στις προβλήτες θα επιλεγεί μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα διενεργήσει το υπουργείο στα μέσα Ιουνίου για νέους αρχιτέκτονες. Ο διαγωνισμός θα είναι προσχεδίων και ο νικητής θα αναλάβει την επόμενη φάση των οριστικών αρχιτεκτονικών μελετών. Το Σεπτέμβριο θα γίνει η ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Σπύρος Βούγιας, προκειμένου το έργο να μην μπλοκάρει και πάλι, προσπαθεί να προχωρήσει το θέμα της αδειοδότησης, αλλά και της κατασκευής των στάσεων, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο να ασχοληθεί μόνο με τη δρομολόγηση των πλοίων. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού, για τα καραβάκια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα νησιά των Σποράδων, στη Σαλαμίνα και το Πέραμα στην Αττική, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.



Επιβατική κίνηση

Ο τύπος των σκαφών δεν έχει καθοριστεί επακριβώς ακόμα, όμως σίγουρα θα είναι ταχύπλοα, πιθανώς καταμαράν, με μέγιστη ταχύτητα 20 – 25 μίλια την ώρα. Θα έχουν χωρητικότητα 200 έως 250 επιβατών και θα μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους με αναπηρία και ποδηλάτες.

Η συχνότητα των δρομολογίων θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις ώρες αιχμής και τη ζήτηση του επιβατικού κοινού. Πάντως, θα είναι από 15 λεπτά έως μισή ώρα. Ο χρόνος διαδρομής από την Περαία μέχρι την πλατεία Ελευθερίας υπολογίστηκε ότι θα είναι 20 με 25 λεπτά σε ένα εξπρές δρομολόγιο, ενώ σε ένα δρομολόγιο με ενδιάμεσες στάσεις 35 με 40 λεπτά.

Η ημερήσια επιβατική κίνηση, ανάλογα με τη συχνότητα των δρομολογίων που θα επιλεγεί, θα κυμαίνεται από 12.000 έως 16.000 επιβάτες. Αντίστοιχα, ανάλογα με τη συχνότητα που θα επιλεγεί να έχουν τα δρομολόγια, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν από έξι έως εννιά πλοία.

Η θαλάσσια συγκοινωνία, σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής, υπολογίστηκε ότι δε θα μπορεί να λειτουργεί 15 μέρες το έτος, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όταν δηλαδή θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι. Οσο για την τιμή του εισιτηρίου, εκτιμάται ότι θα είναι 2,5 με 3 ευρώ.



Αισιοδοξία

«Για πέντε συγκεκριμένους λόγους είμαι αισιόδοξος ότι ήρθε η ώρα το όνειρο να εκπληρωθεί», σημειώνει ο κ. Βούγιας απαντώντας στο ερώτημα «τι άλλαξε ώστε τα καραβάκια να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα;». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, 25 χρόνια μετά την πρώτη φορά που κατατέθηκε πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, τόσο από πλευράς συγκοινωνιακών αναγκών όσο και από πλευράς οικονομικών προϋποθέσεων, ώστε η πρόταση να υλοποιηθεί και οι Θεσσαλονικείς να έχουν την ευκαιρία να ξαναζήσουν την υπέροχη εικόνα ενός ζωντανού Θερμαϊκού.

Οι πέντε λόγοι τους οποίους επικαλείται ο κ. Βούγιας είναι οι εξής: 1) Η ραγδαία ανάπτυξη της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού, όχι μόνο στο παραλιακό μέτωπο αλλά και στην ενδοχώρα. 2) Η διαδρομή Περαία – κέντρο Θεσσαλονίκης έχει μεγάλο κόστος σε χρόνο και χρήμα (κόστος βενζίνης – στάθμευσης, μετεπιβίβαση κ.ά.). 3) Η πρόταση για τα καραβάκια σήμερα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, βιώσιμη, οικονομικότερη και εύκολα υλοποιήσιμη, καθώς διαθέτει λιγότερες στάσεις. 4) Υπάρχει συναίνεση για το έργο από όλους τους φορείς και κυρίως από τους κατοίκους των τριών δήμων. «Πάντα υποστήριζα ότι δεν υπήρχε πρόβλημα οικονομικής, αλλά πολιτικής βιωσιμότητας του έργου», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βούγιας. 5) Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, το οποίο έχει εκδηλωθεί προκαταβολικά, για την υλοποίηση του εγχειρήματος από επιχειρηματίες.

«Ολα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου έχει βάση και μέσα στο 2012 τα καραβάκια θα ταξιδεύουν στο Θερμαϊκό», υπογραμμίζει ο κ. Βούγιας.



Το ιστορικό

Η ιδέα για τη δημιουργία της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε το 1986. Τότε ο Σπύρος Βούγιας, με την ιδιότητα του καθηγητή του ΑΠΘ, ανέθεσε διπλωματική εργασία στους φοιτητές του. Η έμπνευσή του ήταν να διερευνηθεί πώς μπορεί να γίνει θαλάσσια σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καλαμαριά. Το 1987 η εργασία παρουσιάστηκε σε συνέδριο, προκάλεσε εντύπωση και δημοσιεύτηκε στον Τύπο. Ιδιωτική εταιρία ενδιαφέρθηκε και ζήτησε από τον Σπύρο Βούγια να εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 1989. Ομως παρότι το έργο ήταν αρχής εξαρχής δημοφιλέστατο και παρότι το 1994 απευθύνθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επενδυτές για να το αναλάβουν, συνεχώς είχε στο διάβα του εμπόδια, τα οποία φαίνεται ότι πλέον ξεπερνιούνται.

Θεσσαλονίκη : Μετά βίας φτάνουν το διψήφιο ποσοστό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

Από τον agelioforo

Έντονη αμφισβήτηση του δικομματικού συστήματος αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης που δημοσιεύει ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής».
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ...
μόλις που καταγράφουν διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 10,1% (από 23% σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου) και το ίδιο ποσοστό, 10% συγκεντρώνει η ΝΔ (από 14% στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου).
Το ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στο 8%, ο ΛΑΟΣ στο 4,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 2,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 4,2%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 2%, η Δημοκρατική Συμμαχία στο 1,5% και το Άρμα Πολιτών 0,4%.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των ψηφοφόρων σκέφτονται την αποχή ή είναι αναποφάσιστοι.
Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται στο 22% και της ΝΔ στο 29%.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Πλοίο με λαθραία τσιγάρα από τα κατεχόμενα, πιάστηκε στα Νέα Μουδανιά

Από τον agelioforo

Δύο χιλιάδες επτακόσιες κούτες λαθραίων τσιγάρων κατάσχεσαν οι λιμενικές αρχές των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής στο φορτηγό πλοίο «Ελίζαμπεθ», σημαίας...
Βολιβίας. Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη το 5μελές πλήρωμα του πλοίου, αποτελούμενο από Αλβανούς υπηκόους, που θα οδηγηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Το πλοίο με το παράνομο φορτίο εντοπίστηκε, χθες, βράδυ, από πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς έπλεε μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής του Αγιόκαμπου Πηλίου και της χερσονήσου Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε και κατέπλευσε για έλεγχο στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών, όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα και εντοπίστηκε το παράνομο φορτίο.
Σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα, το πλοίο είχε αποπλεύσει από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, με προορισμό τη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Οι πιο θεαματικοί δρόμοι των ΗΠΑ

Trail Ridge Road- Κολοράντο
Hana Highway- Μάουι
Bluebonnet Trail- Τέξας
Lake Shore Drive- Σικάγο
Blue Ridge Parkway- Βόρεια και Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια
17-Mile Drive- Καλιφόρνια
Route 12- Γιούτα
U.S. 1- Florida Keys

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις «Το Λιμάνι Αλλιώς! Ιδέες για το μέλλον» 4 Ιουνίου 2011

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της ομάδας «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» του περιοδικού Parallaxi, στο πρότζεκτ «Το Λιμάνι αλλιώς! Ιδέες για το μέλλον», το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, άρρηκτα συνδεδεμένο με το Λιμάνι της πόλης, όπου κάθε χρόνο ...
χτυπά εκεί η καρδιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, συμμετέχει στις δράσεις προβάλλοντας την ταινία Η πόλη των χαμένων παιδιών των Marc Caro και Jean-Pierre Jeunet στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (Αποθήκη 1, 18:00, 20:00). Την ίδια ημέρα, η πρόσβαση για το κοινό στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ προβολές ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Μουσείου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Το πρότζεκτ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πόσο μπορεί να αντέξει ακόμη ο μέσος Έλληνας;

Πηγή ΤαΝέα

Πού είναι το μπλουζάκι, Γιωργάκη;

Στην Οκλαχόμα έφτασε ο φονικός ανεμοστρόβιλος, εκατόμβη στο Μιζούρι

Από το in.gr

Η Οκλαχόμα είναι το νέο θύμα του ανεμοστρόβιλου. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα σε Κάνσας, Αρκάνσας και Οκλαχόμα και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Την ίδια ώρα το φονικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου από το Μιζούρι άφησε πίσω του τουλάχιστον...
125 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Σύμφωνα με τις Αρχές, δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Οκλαχόμα, τρία στο Αρκάνσας και δύο στο Κάνσας.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο παιδιά, αδέλφια. Ένα τρίτο παιδί της ίδιας οικογένειας αγνοείται και η μητέρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Τα συνεργεία διάσωσης ακόμη ψάχνουν για επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα, ενώ πάνω από 600 άτομα νοσηλεύονται τραυματισμένα.

Οι ανεμοστρόβιλοι που έφτασαν στην Οκλαχόμα χτύπησαν κυρίως αγροτικές περιοχές στα δυτικά και τα νότια.

Η κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Μαίρη Φέιλιν, προειδοποίησε τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο αλλού. «Είναι πολύ επικίνδυνη ώρα» δήλωσε στο CNN.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει ότι ανεμοστρόβιλοι θα έπλητταν την Οκλαχόμα και το Κάνσας την Τρίτη.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Κάν` το όπως οι Ισπανοί!

Πανό στη βουλή από το Άρμα Πολιτών!

Τσόντα πίσω από το Λοβέρδο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ!

Διότι δεν αρκεί να ακούμε τι παθαίνουμε, πρέπει και να το βλέπουμε...

Βόμβα σε γέφυρα από όπου θα περνούσε ο Ερντογάν

Τηλεχειριζόμενος εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος εντοπίστηκε κάτω από γέφυρα στην τουρκική επαρχία Σιρνάκ, λίγo προτού διέλθει από το σημείο, οδεύοντας προς προεκλογική συγκέντρωση οπαδών του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν. Μπορεί...
ακόμα να μην έγινε γνωστό ποιoς ευθύνεται για την τοποθέτηση της βόμβας, αλλά οι υποψίες των αρχών στρέφονται στους Κούρδους αντάρτες.

Προωθείται mega deal ETE -Alpha – Eurobank (Επιφυλακτικός ο Γ. Κωστόπουλος)

Από το newscode

Με την επίκληση των επιταγών της τρόικα η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για τριπλή συγχώνευση Εθνικής-Eurobank-Alpha προκειμένου να αποφευχθεί η ένταξη της ΕΤΕ στο ταμείο στήριξης των τραπεζών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους η οποία πλέον φαντάζει περισσότερο πιθανή από ποτέ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές...
η πλευρά Λάτση είναι απόλυτα σύμφωνη στη συγχώνευση με την Εθνική ενώ η Alpha επιχειρεί να αντιδράσει στις πιέσεις αναζητώντας διέξοδο σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που θα ξεπεράσει το 1,5 δις Ευρώ.

Η προσπάθεια αυτή της Alpha έχει ενταθεί μετά την αλλαγή του νόμου για την ισχύ των επιτρόπων του δημοσίου οι οποίοι πλέον έχουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για οποιοδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό αλλά και πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία της κάθε τράπεζας.

Η τράπεζα του Ι Κωστόπουλου έχει στραφεί σε παραδοσιακούς συμμάχους προκειμένου να πραγματοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου αλλά η εκτίναξη των spread έχει καταστήσει τα περιθώρια θετικής έκβασης περιορισμένα. Και αυτό διότι ναι μεν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να καλύψουν ένα αξιόλογο ποσοστό αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση κάλυψης ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της αύξησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριπλή συγχώνευση επιλύει και το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση ΕΤΕ-Eurobank καθώς μεγαλομέτοχος της νέας τράπεζας θα ήταν ο κ. Λάτσης.

Με τη συγχώνευση των τριών καθίσταται προφανές ότι θα υπάρξει αυξημένη διασπορά και το ποσοστό του κ. Λάτση δεν θα θεωρείται κρίσιμο.

Επισημαίνεται πάντως η συγχώνευση των τριών τραπεζών αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός γίγαντα ο οποίος όμως θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες περικοπές. Και οι περικοπές αυτές μεταφράζονται σε συγχώνευση καταστημάτων, διευθύνσεων και θυγατρικών οι οποίες θα οδηγήσουν και σε αθρόες απολύσεις προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο χρόνος τρέχει υπέρ των προθέσεων του δημοσίου καθώς οι τράπεζες λόγω της οικονομικής συγκυρίας περιέρχονται σε όλο και περισσότερο δυσμενή θέση.

Βέβαια ο Ι Κωστόπουλος έχει αποδειχτεί απρόβλεπτος παίκτης και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι στο παρά πέντε θα καταφέρει να ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που ταυτίζονται με αυτούς της Εθνικής.

Η μέχρι στιγμής πιο μεγάλη επιχείρηση βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Λιβύη

Από το tvxs

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν από τη σφοδρότατη αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ τη νύχτα στην περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζίζιγια της Τρίπολης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραίμ. Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Συμμαχίας μέχρι στιγμής στη χώρα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, υπάρχουν...
τρεις νεκροί και 150 τραυματίες από την επίθεση» δήλωσε καθ'οδόν στο λεωφορείο με το οποίο τους μετέφερε σε νοσοκομείο της Τρίπολης λίγη ώρα μετά το πέρας της επιδρομής. Ο κ. Μούσα ενημέρωσε τους ξένους δημοσιογράφους ότι οι πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις της πολιτοφυλακής.

Πρόκειται, όπως ισχυρίστηκε, για μονάδες εθελοντών πολιτών που υποστηρίζουν το στρατό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του καθεστώτος Καντάφι τα περισσότερα θύματα είναι άμαχοι που ζουν κοντά στο ξενοδοχείο, που έχουν καταλύσει οι ξένες δημοσιογραφικές αποστολές.

Η περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζίζιγια πάντως που δέχθηκε και σήμερα την επίθεση των νατοϊκών δυνάμεων αποτελεί το χώρο όπου βρίσκονται οι κατοικίες του Μουαμάρ Καντάφι και της οικογενείας του αλλά και των συνεργατών του.

Στην περιοχή όπου βρίσκονται πολυτελείς επαύλεις αλλά και κτίριο που στεγάζονται στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες του καθεστώτος, εκδηλώνονται τακτικά αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας, καθώς φιλοξενεί και οικήματα της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

Στη 01.00 τοπική ώρα τη νύχτα ακούστηκαν πέντε δυνατές εκρήξεις που συνοδεύτηκαν από ισάριθμα διαπεραστικά σφυρίγματα και σχεδόν ταυτόχρονα πύρινες μπάλες υψώθηκαν προς τον ουρανό, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων.

Όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου οι επιθέσεις συνεχίστηκαν για μισή ώρα ακόμα και ήταν τέτοια η έντασή τους αλλά και η απουσία οποιασδήποτε αμυντικής αντίδρασης από τις δυνάμεις του καθεστώτος, που μπορούσε κανείς να ακούσει το βρυχηθμό των μαχητικών καθώς διέσχιζαν το νυχτερινό ουρανό της Τρίπολης.

Οι εκρήξεις από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα αεροσκάφη της Συμμαχίας ξεπέρασαν συνολικά τις δώδεκα, ενώ από τους ξένους δημοσιογράφους εκτιμάται ότι ήταν ίσως η πιο σφοδρή επίθεση εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι μέσα στην ίδια την Τρίπολη.

Οι ρεπόρτερ των διεθνών δικτύων που ως επί το πλείστον φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Rixos περίπου ένα χιλιόμετρο από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζίζιγια, ένιωσαν το κτήριο να σείεται συθέμελα από την ισχύ αλλά και τη συχνότητα των εκρήξεων.

Σε μυστική αποστολή του Καντάφι ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από δυτικές εταιρείες, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Σούκρι Γάνεμ δεν έχει αποσκιρτήσει, αντίθετα με τις φήμες για το αντίθετο, και εργάζεται μυστικά για την κυβέρνηση του Καντάφι με στόχο να διατηρήσει τους δεσμούς της με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Μία πηγή της λιβυκής αντιπολίτευσης και μία πηγή από μία διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσαν ότι ο Γάνεμ ζήτησε να συναντηθεί με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία για να συζητήσουν τα συμβόλαιά τους.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να εργαστούν στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι. Ο Γάνεμ ήθελε να τις διαβεβαιώσει ότι τα συμβόλαιά τους δεν θα ακυρωθούν εξαιτίας αυτού και ότι θα γίνουν σεβαστά στο μέλλον, δήλωσε η πηγή της λιβυκής αντιπολίτευσης.

Βρώμικη υπόθεση η απονομή Δικαιοσύνης στη Θεσ/νίκη

Από το tvxs

Τουαλέτες φρακαρισμένες από τις ακαθαρσίες, ακατάλληλες όχι μόνον να τις χρησιμοποιεί, αλλά ακόμα και να τις βλέπει κανείς! Χώροι κράτησης βρώμικοι και ανήλιαγοι, που λίγο διαφέρουν από τους γκρίζους και σκοτεινούς διαδρόμους, τις αίθουσες αναμονής. Άχρηστα και αδρανή υλικά, «ξεκοιλιασμένες» παλιές πολυθρόνες, ξεχασμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φάκελοι υποθέσεων και αρχεία. Πρόκειται για την εικόνα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης και την σκληρή καθημερινότητα όσων εργάζονται και κινούνται μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο.

Αυτή την εικόνα και αυτή την καθημερινότητα κατέγραψε με την φωτογραφική του μηχανή ο...
Μανόλης Λαμτζίδης, μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ίσως οι εικόνες να είναι πιο ηχηρές από τις φωνές δυσαρέσκειας που δεν φτάνουν στα αυτιά των αρμοδίων...

«Ακόμα και φωλιές με περιστέρια υπάρχουν σε κοιλότητες του Μεγάρου, τα οποία ακόμα και τις ώρες διεξαγωγής των δικών υπερίπτανται πάνω από τις κεφαλές δικαστών, δικηγόρων, διαδίκων, γραμματέων παρέχοντας την αίσθηση ενός «εξωτικού ζωολογικού κήπου». Δε λείπουν καθημερινά βέβαια τα ειρωνικά σχόλια από τους απλούς πολίτες! Φαντάζει ως ένα από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα η διακηρυχθείσα πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου να μετατρέψει το σημερινό κτίριο σε «βιοκλιματικό», το οποίο μπάζει από παντού! Επιπλέον, παρά την απαγόρευση του καπνίσματος, οι πολίτες χωρίς καμία όχληση εξακολουθούν να καπνίζουν «αρειμανίως» στα αίθρια του 1ου και 3ου ορόφου μετατρέποντας το δημόσιο αυτό χώρο σε «καπνιστήριο»!

«Ο ΔΣΘ ως ο συλλογικός φορέας έκφρασης των δικηγόρων ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι είμαστε συν-χρήστες - λόγω επαγγελματικής ιδιότητας - των χώρων του Μεγάρου, δεν πρέπει να ανεχτεί αυτή την κατάσταση», αναφέρει ο Μανόλης Λαμτζίδης. Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στο παρελθόν είχε πάρει... την κάμερά του, καταγράφοντας τις εικόνες της καθημερινότητας του δικαστικού μεγάρου, οι οποίες όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, αλλά χειροτέρεψαν.

Απορίας άξιον είναι το κατά πόσο η τοποθέτηση και λειτουργία του νέου συστήματος ασφάλειας στο δικαστικό μέγαρο θα μπορούσε να ξαναδώσει ζωή στο άψυχο και αφιλόξενο κτίριο, που πληγώθηκε ανεπανόρθωτα από την έκρηξη βόμβας, ακριβώς έναν χρόνο πριν!

«Μια πραγματική ειρήνη χρειάζεται οδυνηρές θυσίες» παραδέχεται ο Μπ.Νετανιάχου

Από το in.gr

Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει «οδυνηρές παραχωρήσεις» για την ειρήνη, υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, επιμένοντας όμως στη γραμμή που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα περί μη επιστροφής στα «αδύναμα σύνορα του 1967».

Την ίδια ώρα, κάλεσε την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να εγκαταλείψει την προσπάθεια συμφιλίωσης...
τη Χαμάς, ζητώντας μάλιστα (κυριολεκτικά) να σχίσει το σύμφωνο.

Σύνορα και Ιερουσαλήμ

Χωρίς φυσικά να είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ δηλώνει ότι συζητά εδαφικές παραχωρήσεις εκ μέρους του, ο Μπ.Νετανιάχου επισήμανε σε αυτή τη γραμμή ότι «για μία πραγματική ειρήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τμήματα της προγονικής εβραϊκής πατρίδας».

Έσπευσε, πάντως, να τονίσει ότι το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει στα «αδύναμα» και δύσκολα υπερασπίσιμα σύνορα του 1967, θέση που το Ισραήλ διατύπωσε μετά την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη Πέμπτη όπου έδειξε να κλίνει προς τη θέση των Παλαιστινίων με αμοιβαίες παραχωρήσεις στη βάση των συνόρων προ του 1967.

Πρόσθεσε δε ότι μερικοί εβραϊκοί οικισμοί πρέπει να ενσωματωθούν στα όρια του κράτους που θα προκύψουν από τη τελική συνθήκη ειρήνης.

Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο διαίρεσης της Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να παραμείνει η ενωμένη πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους και «δεν πρέπει να διαιρεθεί ποτέ». Το ανατολικό τμήμα της πόλης διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι για την πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Πάντως, ο Μπ.Νετανιάχου επέμεινε ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι πλήρως αποστρατιωτικοποιήμενο και επιπλέον η χώρα του πρέπει να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στο ανατολικό όριο του παλαιστινιακού κράτους, περίπου εκεί όπου είναι η Δυτική Όχθη.

«Σχίστε τη συμφωνία»

Σχετικά με τη συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό Αμπάς «να σκίσει τη συμφωνία» με τη Χαμάς, την οποία Ισραήλ και ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Η Χαμάς δεν είναι εταίρος για την ειρήνη, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Τόνισε, τέλος, ότι η προσπάθεια της παλαιστινιακής πλευράς να κηρυχθεί η Παλαιστίνη ανεξάρτητο κράτος στη Γενική Σύνοδο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου δεν θα φέρει την ειρήνη.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μητέρα με το σπέρμα του νεκρού συζύγου

Από τον tsiliadoro

Η Τζόσλιν ‘Εντγουαρντς και ο σύζυγός της Μαρκ είχαν αποφασίσει να καταφύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν υπογράψει και τα σχετικά έντυπα, μια μέρα πριν ο άτυχος σύζυγος σκοτωθεί πέφτοντας από μπαλκόνι...
Η εξαγωγή του σπέρματος έγινε μετά τον θάνατο του Μαρκ Έντγουαρντς και η σύζυγος του θέλησε να μείνει έγκυος κάνοντας εξωσωματική γονιμοποίηση.
Χρειαζόταν όμως και η άδεια του δικαστηρίου το οποίο αποφάνθηκε πως η κα Έντγουαρντς ήταν κληρονόμος του σπέρματος του συζύγου της όπως κληρονόμησε και την περιουσία του. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Νέα Νότια Ουαλία απαγορεύεται η εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς την έγκριση του δότη.
Η κα Έντγουαρντς εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δικαστική απόφαση. "Θα αποκτήσουμε το παιδί μας, όπως το ονειρευόμασταν", είπε.

Ανατρέπει η επανακαταμέτρηση τη νίκη του Έντι Ράμα στο δήμο Τιράνων

Από το in.gr

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία καθώς τις προσεχείς ώρες η Εκλογική Επιτροπή ανακοινώνει επίσημα το αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης επανακαμέτρησης των ψήφων στο δήμο Τιράνων, που ανατρέπει την οριακή νίκη που είχαν δώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στον απερχόμενο δήμαρχο και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Υποστηρικτές των Σοσιαλιστών έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Εκλογικής Επιτροπής,...η οποία διέταξε προ ημερών την επανακαταμέτρηση για συμπεριληφθούν ψηφοδέλτια για τον υποψήφιο δήμαρχο που βρέθηκαν στην κάλπη για τους υποψηφίους για το δημοτικό συμβούλιο.

Στις αλβανικές δημοτικές εκλογές, υπάρχει άλλο ψηφοδέλτιο (και κάλπη) για τον υποψήφιο δήμαρχο και άλλο για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι «η προσπάθεια αξιοποίησης τέτοιων ψηφοδελτίων, τα οποία, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θεωρούνται άκυρα, είναι μια απελπισμένη προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να ανατρέψει το αποτέλεσμα και τη νίκη του Έντι Ράμα στα Τίρανα».

Ο Έντι Ράμα καλεί τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να σταματήσει τα «επικίνδυνα παιχνίδια» και ζητά από τη διεθνή κοινότητα και τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι να παρέμβουν για να σταματήσουν το «πολιτικό έγκλημα που διαπράττει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή».

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα χαιρετίζει ως «μεγάλο επίτευγμα την κατάκτηση του δήμου Τιράνων από το Δημοκρατικό Κόμμα, ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια».

«Οι πολίτες των Τιράνων πίστεψαν στο πρόγραμμά μας, στον υποψήφιό μας» ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Σημείωσε δε ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να περιμένει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αλλά και την απόφαση του Εκλογοδικείου, μετά τις ενστάσεις που τυχόν καταθέσουν οι αντίπαλοι των Δημοκρατικών.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για «εκλογικό έγκλημα», ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Υπενθυμίζω σε αυτούς που απειλούν ότι η δημοκρατία είναι πολύ πιο δυνατή από αυτούς: οι απειλές είναι απλά κραυγές απελπισίας αυτών που έχουν χάσει τη λογική τους».

Υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ακύρωσε την προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή επίσκεψή του στα Τίρανα μαζί με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση κοινοτικό επίτροπο Στέφαν Φούλε.

Ο Έντι Ράμα έχει κατακτήσει, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, τρίτη θητεία στο δήμο Τιράνων με διαφορά μόλις δέκα ψήφων έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Λούλζιμ Μπάσα.

Ωστόσο, η επανακαμέτρηση δίνει στον υποψήφιο της πλατφόρμας, της οποίας ηγήθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα στις δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου, 89 ψήφους περισσότερες από τον Έντι Ράμα.

«Ο θεσμός [η Εκλογική Επιτροπή) έχει ολοκληρώσει το έργο της και τώρα θα ανακηρύξει το τελικό αποτέλεσμα για το Δήμο Τιράνων» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Τις προηγούμενες ημέρες κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων, χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Επιτροπής, καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη, αφού ο νόμος προβλέπει πως τα ψηφοδέλτια αυτά είναι άκυρα.

Αλλά και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Εκλογική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη.

Η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πως «στο τέλος της καταμέτρησης, στις 14 Μαΐου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που μας έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων (124,623 ψήφοι ο Ράμα και 124,613 ψήφοι ο Μπάσα)».

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι «αμέσως μετά [την παραπάνω εξέλιξη], αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα τους ο Σαλί Μπερίσα, ζήτησαν να αξιολογηθούν και να καταμετρηθούν και ψήφοι που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπη».

Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι στις 18 Μαΐου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε να ανοίγει τις κάλπες για επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπες, όμως το νομικό πλαίσιο για το άνοιγμα παραμένει ασαφές.

Νέοι φόροι και αποκρατικοποιήσεις «εξπρές» αποφασίστηκαν στο Υπουργικό

Νέους ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά και περικοπές σειράς επιδομάτων (πλήν του οικογενειακού και του χρονοεπιδόματος) αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πρώτα μέτρα του νέου πακέτου που θα έρθουν στη Βουλή και αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχεια της οικονομικής βοήθειας είναι τα εξής:

Νέοι φόροι...
Επιβάλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά
Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης
Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο
Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ
Περικοπές μισθών

Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης - εξομάλυνσης στο δημόσιο
Επιβάλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου
Επίσης, αποφασίστηκαν αποκρατικοποιήσεις «εξπρές» για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ, τον ΟΤΕ και το Καζίνο Πάρνηθας. Επίσης, αποφασίστηκε επέκταση σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος».

Δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στο Bloomberg

Η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δύο μεγαλυτέρων λιμανιών της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προγράμματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μετείχε σε σημερινή υπουργική συνάντηση στην Αθήνα.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν μείνει ακόμη αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2011 - 2015.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, στην εισηγητική ομιλία του προς το Υπουργικό Συμβουλίου ο πρωθυπουργός τόνισε προς τους υπουργούς πως το πατριωτικό καθήκον δεν επιτρέπει ολιγοψυχία.

Η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται και στην υπηρέτηση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος δεν συγχωρείται λιγοψυχία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Πέρυσι, τόνισε ο πρωθυπουργός, με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Και πρόσθεσε ότι όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται, για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα.

Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι βάλαμε τη χώρα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα. Έχουμε χρέος, τόνισε, απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό, να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς -εκτός της γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα- την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί:

στις 10:30 με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά
στις 12:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη
στις 13:30 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα
στις 14:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη
στις 15:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

H αφίσα της ΠΑΣΠ ενόψει των φοιτητικών εκλογών

Πρώτη φορά μια λέξη έχει χάσει τόσο πολύ το νόημά της..

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 41ΧΡΟΝΟΥ ΦΟΙΤΗΤΟΠΑΤΕΡΑ

Aπό το fimotro

Τα δημοσιεύματα που αποκάλυψε το Fimotro άλλαξαν τη δυναμική στους κόλπους της πράσινης οργάνωσης. Ο περίφημος Κατάκος αναζητά εξωτερικό εχθρό για να μην εκδηλωθούν εσωτερικά οι απορίες που τον αφορούν. Σε ότι αφορά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτά...
ήξεραν εξαρχής περι τίνος επρόκειτο αλλά η συγκεκριμένη φύση των δημοσιευμάτων έχουν κάνει τον Κατάκο και τους φίλους του... τοξικές φιγούρες στο ΠΑΣΟΚ και έχουν εγείρει πλήθος ερωτημάτων τόσο έξω όσο και μέσα στην οργάνωσή του. Έπειτα από... 23 χρόνια στην ΑΣΟΕΕ αρχίζει - ετεροχρονισμένα - το τέλος για τον 41 ετών φοιτητοπατέρα, ο οποίος μαζί με τους φίλους του παρασιτούν με έξοδα των ελλήνων φορολογουμένων. Εν τω μεταξύ, ένορκη διοικητική εξέταση θα γίνει στην ΑΣΟΕΕ καθώς στο πλαίσιο των αυριανών φοιτητικών εκλογών βρέθηκαν παραποιημένοι κατάλογοι στις γραμματείες. Άνθρωποι που δεν υπήρξαν ποτέ φοιτητές, έχουν πάρει πτυχίο, ακόμα και… νεκροί ήταν στις εκλογικές λίστες με αποτέλεσμα να έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Όσον αφορά τα διαδικαστικά η ΔΑΠ μαζί με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις συμφώνησαν στον εκλογικό κανονισμό, με την ΠΑΣΠ να αρνείται να υπογράψει και η απόφαση να γίνεται δεκτή κατά τα 5/6. Δικαστικά αναμένεται να κινηθούν οι παρατάξεις αυτές, πλην της ΠΑΣΠ και εναντίον της γραμματείας . Το κλίμα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει ζεσταθεί για τα καλά…

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων - Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Από τον aggelioforo

Με θέμα «Μουσεία και μνήμη» γιορτάζεται στις 18 Μαΐου η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Εργαστήρια, ξεναγήσεις, παραστάσεις και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσουν στους επισκέπτες τα μουσεία, τα οποία θα κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους έως αργά το βράδυ...
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μουσικοθεατρική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών, εθίμων και δρώμενων της Άνοιξης με τίτλο «Τα εαρινά», σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α. Π. Θ. (18 Μαΐου, ώρα 19.30). Το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:

Τρίτη 17.05.2011, ώρα 21:00-22.30

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, οι “Your Hand in Mine” (Mάνος Μυλωνάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος) μας προσφέρουν με την τεχνική Live-looping τη νεορομαντική μουσική τους. Oι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την νέα τους δισκογραφική δουλειά.

Είσοδος ελεύθερη.

Δράσεις στο μουσείο από την κ. Θάλεια Βαλέτα

''Metamyth'' © Therapy through Art

17 Μαΐου 2011, 17.00-20.00, είσοδος 10 €

Η κ. Θάλεια Βαλέτα, ηθοποιός, συγγραφέας, δραματοθεραπεύτρια, και δημιουργός της τεχνικής''Metamyth'' © Therapy Through Art θα πραγματοποιήσει βιωματική ξενάγηση με αφετηρία τα έργα της μόνιμης συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η τεχνική ''Metamyth'' © Therapy Through Art βασίζεται στον διάλογο, μεταξύ των αισθήσεων του εσωτερικού κόσμου και της τέχνης, που μπορεί να είναι αποκαλυπτικός για τους συμμετέχοντες όσον αφορά στον εαυτό τους και στον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.

Αυτή η πρωτότυπη προσέγγιση, χρησιμοποιεί ως δυναμικά εργαλεία την μυθολογία, τις θεατρικές τεχνικές, όλες τις τέχνες, τον ρυθμό και την τελετουργία, με σκοπό τη νοητική και σωματική ξεκούραση, την απόλαυση και την αυτογνωσία.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος.

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο τηλ. 2310 240002 και στο email: mmcart5@mmca.org.gr.

Τετάρτη 18.05.2011, ώρα 21.30-22.30

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, το «Εργαστήρι Jazz» των σπουδαστών του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει συναυλία στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (υπεύθυνος Μανώλης Σιδερίδης).

Είσοδος ελεύθερη.

''Εγώ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης''

18 Μαΐου 2011, 17.00-20.00, είσοδος ελεύθερη

Με την ευκαιρία του εορτασμού της διεθνούς μέρας των μουσείων, η Θάλεια Βαλέτα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στους επισκέπτες του μουσείου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ακουστούν οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι εντυπώσεις του κοινού σε έναν ζωντανό διάλογο που παίρνουν μέρος το μουσείο, οι ενήλικες, τα παιδιά,οι γονείς , οι εκπαιδευτικοί, άτομα με αναπηρία , μετανάστες.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Θάλεια Βαλέτα είναι επιστημονική συνεργάτης και ερευνήτρια του νοσοκομείου St.Thomas' στο Λονδίνο και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Αγια Σοφία στην Αθηνά. Συνεργάζεται με το Αρχείο των Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Παραστάσεων στην Οξφόρδη και σκηνοθετεί / επιμελείται εργαστήρια / σεμινάρια, διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας κατά της επιληψίας.



ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, παραμένοντας την Τετάρτη 18 Μαΐου ανοιχτό μέχρι τις 22.00 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.



Παράλληλα, σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis, την Τετάρτη 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου (Αποθήκη Α’, Λιμάνι) οι εξής δράσεις:







· Ξενάγηση και ενημέρωση για την έκθεση «Ανάπτυξη- Βραβείο Pictet» η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale και περιλαμβάνει έργα των 12 finalist (Christian Als, Edward Burtynsky, Stéphane Couturier, Mitch Epstein, Chris Jordan, Yeondoo Jung, Vera Lutter, Nyaba Leon Ouedraogo, Taryn Simon, Thomas Struth, Guy Tillim, Michael Wolf) του Βραβείου Pictet.


· Θα ακολουθήσει προβολή ταινιών μικρού μήκους, παραγωγής του Μουσείου: «PhotoBiennale», «Δέκα όψεις της ελληνικής φωτογραφίας», «Philip Tsiaras. The Supereal» και «Δημήτρης Σούλας. Στιγμιότυπα 1967- 1974».


ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά εκδηλώσεων και θέμα «Μουσεία και Μνήμη», από τις 15 ως τις 22 Μαΐου. Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει ένα θέμα και μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις 18 Μαΐου. Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι εκδηλώσεις στις 15 και στις 17 Μαΐου είναι δωρεάν

Στις 18 Μαΐου (παγκόσμια ημέρα των μουσείων) η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για το κοινό

Κυριακή 15/5

12 μ.μ - 2 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού περιλαμβάνουν την προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο«Τοπίο και μνήμες: η περιοχή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» με θέμα τις αλλαγές της χρήσης του χώρου που βρίσκεται το Μουσείο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μια μικρή έκθεση προσωπικών αντικειμένων με θέμα «Μνήμες αντικειμένων» θα στηθεί στο φουαγιέ του Μουσείου, ενώ οι κάτοχοί τους θα αφηγηθούν στο κοινό τις ιστορίες των αντικειμένων. Μέλη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών θα αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια για ενήλικες.

Τρίτη 17 Μαΐου

8 μ.μ.- 11 μ.μ.

στο πλαίσιο της «Νύχτας Μουσείων» θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση, από τις 20:00 έως τις 23:00. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Τετάρτη 18 Μαΐου

7 μ.μ.- 8 μ.μ.

προβολή ταινίας & περιοδική έκθεση στο φουαγιέ

8.30 μ.μ. - 10 μ.μ.

Συναυλία The SpeakEasies Swing Band

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με χορηγία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.



ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ

Ειδικά για τις 18 Μαΐου, το Τελλόγλειο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα.

12:00-13:00, 16:00-17:00

Περιηγήσεις στις εκθέσεις «Έλληνες Χαράκτες από τη Δωρεά Δημητρίου Τσάμη» και «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα».

09:00-00:00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Τρεις δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αυτόνομους επισκέπτες των εκθέσεων.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, με ερέθισμα τα έργα «Κήπος» και «Πόλεις» της έκθεσης «Παύλος Βασιλειάδης -Περιβάλλοντα»:

«Φτιάχνω τον δικό μου κήπο» Τα παιδιά ζωγραφίζουν, κόβουν, συνθέτουν τον δικό τους «ανθισμένο» κόσμο. (2ος όροφος)

«Η φανταστική μου πόλη» Τα παιδιά διαμορφώνουν τη δική τους πόλη με σύμμαχο τα χρώματα και τη φαντασία. (2ος όροφος)

Διαδραστική εγκατάσταση:

«Ο Μνημοχώρος του Παύλου Βασιλειάδη» «Ο Μνημοχώρος αποτελεί μια εγκατάσταση, μια εικαστική αναπαράσταση της μνήμης στον εγκέφαλο. Ένα δωμάτιο (ο εγκέφαλος), που περιτρέχεται πολλές φορές από ένα νήμα (οι νευρώνες) στερεωμένο στους τοίχους. Πάνω στο νήμα βρίσκονται μνήμες (καταχωρημένες σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου, που η μια ανασύρει την άλλη), δηλαδή μικρά κομμάτια από φωτογραφίες, μικροαντικείμενα που μας θυμίζουν κάτι -ευχάριστο συνήθως- και γενικά, πράγματα που τα κρατάμε στο συρτάρι γιατί κάτι μας θυμίζουν.» Π. Βασιλειάδης Φέρε τις αναμνήσεις σου (φωτογραφίες, αντικείμενα, γράμματα.) ή γράψε μια προσωπική θύμηση και στερέωσέ την στο νήμα του «Μνημοχώρου», συμπληρώνοντας το έργο. (1ος όροφος)

20:00-21:00 Ο εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης και ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής των εκθέσεων Παναγιώτης Μπίκας συνομιλούν με το κοινό και περιηγούνται μαζί του στις εκθέσεις.

21:00 Συναυλία post-rock, shoegaze και ηλεκτρονικής μουσικής με τον Absent without leave. (1ος όροφος)



ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ–ΘΡΑΚΗΣ
9:00 - 11:00 «Απ’ την άκρη της κλωστής ως την άκρη της γης»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την παραδοσιακή ενδυμασία για μαθητές Νηπιαγωγείου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Παραδοσιακές Ενδυμασίες από τη Μακεδονία και τη Θράκη: 1860-1960» από το μουσειοπαιδαγωγό Γιώργο Αδαμίδη και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη (μουσική).

10:00 - 12:00 «Ο Καραγκιόζης μυλωνάς»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τους νερόμυλους στην προβιομηχανική εποχή, για μαθητές Δημοτικού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές και Μαντάνια στην παραδοσιακή κοινωνία» από το μουσειοπαιδαγωγό Γιώργο Αδαμίδη και παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον Χρήστο Στανίση.

19:00 - 20:30 «Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι»
της Μαρίας Παπαλέξη, για μικρούς και μεγάλους.
Ένα μουσικό παραμύθι από …κλωστή από το Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο δέντρο με ερμηνεία της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη και όργανα (λαούτο, πνευστά, κρουστά) του Κωστή Πιστιόλη (στο πλαίσιο της εκθεσιακής ενότητας του Μουσείου για την παραδοσιακή υφαντική).

20:30 - 10:00 «Ημερολόγια Ζωής»
Παράσταση χοροθεάτρου με μουσική και αφήγηση από την ομάδα καλλιτεχνών SOURLIBOOM, για μεγάλους και μικρούς.
…μνήμες ανθρώπων μέσα από τη λογοτεχνία.



ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


17/05 Ευρωπαική Νύχτα Μουσείων 2011
Διευρυμένο Ωράριο/ 10:00-22:00
Δωρεάν Είσοδος στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Έκπτωση 20%-40% στις εκδόσεις του ΚΜΣΤ
Ξεναγήσεις στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι / 21:00-22:00

18/05 Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2011
Διευρυμένο Ωράριο/ 10:00-22:00
Δωρεάν Είσοδος στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Έκπτωση 20%-40% στις εκδόσεις του ΚΜΣΤ
Ξεναγήσεις στις Εκθέσεις «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι / 19:30-20:30
Συναυλία από το κουαρτέτο εγχόρδων της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με κομμάτια κλασσικής μουσικής, βαλς, άριες από όπερες, αγαπημένα κομμάτια τζαζ και ελληνικά τραγούδια, ειδικά διασκευασμένα για κουαρτέτο εγχόρδων / 21:00-22:00

Επιχείρησαν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι στο Αιγαίο!

Aπό το newscode

Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε την Δευτέρα «θερμό επεισόδιο» πάνω από τον ουρανό του Αιγαίου. Με προκλητικό τρόπο τουλάχιστον 36 τουρκικά μαχητικά, δέκα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο από το βορρά έως τον νότο, εκμεταλλευόμενοι...
τη διενέργεια δύο αεροναυτικών ασκήσεων, την «Θαλασσόλυκο» (Deniz Kurtu) μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και την «Εφές» (Efes). Σε όλες τις περιπτώσεις μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, F-16 και Mirage 2000 βρέθηκαν στις περιοχές όπου είχαν κυριολεκτικά εισβάλλει οι Τούρκοι και έδωσαν σε αρκετές περιπτώσεις σκληρές αερομαχίες κλειστού τύπου (dogfights) για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την ελληνικό εναέριο χώρο.

Η προκλητικότερη όμως πράξη της τουρκικής αεροπορίας (Türk Hava Kuvvetleri), η οποία βάσει των κανόνων εμπλοκής θεωρείται «εχθρική ενέργεια», ήταν πως τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου της τουρκικής αεροπορίας, προσπάθησαν να «τυφλώσουν» τα ελληνικά μαχητικά (electronic measures) , τα οποία ενεργοποίησαν τα ηλεκτρονικά αντίμετρα (electronic counter-measures) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ραντάρ και οι επικοινωνίες των Ελλήνων χειριστών με τους συναδέλφους τους και τα επίγεια ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, έδωσε εντολή στους πιλότους μας κατά τη διάρκεια των εμπλοκών να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, ενώ βρισκόταν σε «κόκκινο συναγερμό» έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο όπου οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει κλιμάκωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι Τούρκοι στρατιωτικοί όπως φαίνεται, προσπάθησαν να ελέγξουν το σύστημα άμυνας ηλεκτρονικού πολέμου των ελληνικών μαχητικών και την ανθεκτικότητά του στα αντίμετρα, κίνηση η οποία δεν είναι μόνο ασυνήθιστη αλλά και ύποπτη», όπως μας τόνισαν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι καιρός τώρα, στρατιωτικοί και διπλωμάτες ανησυχούν πως λόγω της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας αλλά και των επερχόμενων εθνικών εκλογών τον ερχόμενο μήνα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν «θερμό επεισόδιο» για να πλήξουν όχι μόνο τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και την Ελλάδα, σε διπλωματικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, με κύριο στόχο τον τουρισμό.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Αφιέρωμα στον Γρηγόριο Ξενόπουλο (16/05/2011)

Στις 16 Μαίου 2011 και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξάνδρου Σβώλου), θα πραγματοποιηθεί επετειακό αφιέρωμα στον πεζογράφο, κριτικό, δημοσιογράφο και πολυγραφότατο έλληνα συγγραφέα Γρηγόριο Ξενόπουλο για τα 60 χρόνια από τον θάνατό του.

Θα μιλήσει:...
Ευτέρπη Βαφειάδου, αν. καθ. Θεατρολογίας Α.Π.Θ.

Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Δημήτρης Ναζίρης, Κυριάκος Δανιηλίδης και Ηλίας Παπαδόπουλος, καθώς και οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. Δέσποινα Κολτσιδοπούλου, Αναστάσης Παπαδόπουλος και Κατερίνα Σισσίνι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η απάντηση στην «κρίση νεαρής ηλικίας»

Από το tvxs

Στεγαστικό δάνειο στα 26, γάμος στα 27, προαγωγή στα 29 και πρώτο παιδί στα 30. Πρόκειται για μια εξοντωτική λίστα, που πολλοί νέοι άνθρωποι παλεύουν να συμπληρώσουν. Αν κάτι πάει λάθος, δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε μια σοβαρή υπαρξιακή κρίση, πριν καλά κλείσουν τα 35.

Η λεγόμενη «quarter-life crisis», έρχεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 25 και 35, όταν οι νέοι ξεκινούν την ενήλικη ζωή τους. Έχουν επιλέξει...
επαγγελματική καριέρα και πιθανώς βρίσκονται σε σοβαρή σχέση.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Oliver Robinson, του πανεπιστημίου Greenwich του Λονδίνου, το πρόβλημα ξεκινά όταν το επάγγελμα ή η σχέση τους, δεν τους ταιριάζει: «Έτσι, σου δημιουργείται ένα συναίσθημα, ότι αυτό που βγάζεις προς τα έξω δεν είναι το ίδιο με αυτό που νιώθεις μέσα σου, μια ανακολουθία μεταξύ της συμπεριφοράς σου και της αίσθησης που έχεις για τον εαυτό σου».

Για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της «κρίσης νεαρής ηλικίας», ο Robinson και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις περιπτώσεις 50 ατόμων, που δήλωσαν ότι την πέρασαν.

Βρήκαν πως οι εμπειρίες των συνεντευξιαζόμενων μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις:

Φάση 1η – Νιώθεις πως έχεις εγκλωβιστεί στης επιλογές ζωής που έχεις κάνει, και πως ζεις τη ζωή σου σε αυτόματο πιλότο.

Φάση 2η – Νιώθεις ότι πρέπει να ξεφύγεις και ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου.

Φάση 3η – Αφήνεις τη δουλειά, τη σχέση ή ό,τι άλλο σε εγκλωβίζει και περνάς κάποιο χρόνο έξω από αυτά, δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες για να βρεις τον εαυτό σου.

Φάση 4η – Χτίζεις από την αρχή τη ζωή σου.

Φάση 5η – Αναλαμβάνεις νέες υποχρεώσεις, οι οποίες συμβαδίζουν καλύτερα με τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες σου.

Ο Robinson περιγράφει αυτό το φαινόμενο ως μια «ολική ανάπλαση ζωής» και σύμφωνα με την έρευνα, η διαδικασία αυτή αξίζει απόλυτα: το 80% των συνεντευξιαζόμενων, κοιτάει πίσω και βλέπει την κρίση θετικά.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που αναπλάθουν νωρίς τη ζωή τους, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να περάσουν μια κρίση μέσης ηλικίας. «Εάν κρατάς τα προβλήματα για αργότερα, η κατάσταση τότε θα είναι πολύ χειρότερη», λέει ο ψυχολόγος.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: Εάν νιώθετε πως η ζωή που κάνετε δεν σας ταιριάζει, αλλάξτε ζωή!

«Το IP δεν μπορεί να εξισωθεί με πρόσωπο» αποφάνθηκε αμερικανικό δικαστήριο

Από το tvxs

Μια απόφαση-ορόσημο σε μία από τις μαζικές αγωγές εναντίον του BitTorrent στις ΗΠΑ, μπορεί να επηρεάσει την τύχη των προγραμμάτων μέσω των οποίων οι χρήστες μοιράζονται αρχεία. Κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων έχουν βάλει στο στόχαστρο πάνω από 100.000 χρήστες του διαδικτύου τον τελευταίο χρόνο στην Αμερική.

Αυτή την εβδομάδα μια πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση εκδόθηκε από τον δικαστή...
Jude Baker, η οποία αν εκδοθεί και από άλλους δικαστές μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εμπόδιο για παρόμοιες μαζικές αγωγές.

Στην υπόθεση της εταιρείας VPR Internationale, ο δικαστής Baker αρνήθηκε στην καναδική εταιρεία ταινιών για ενηλίκους την δικαστική κλήτευση για τις προσωπικές πληροφορίες των IP διευθύνσεων* των χρηστών της. Ο λόγος; Οι IP διευθύνσεις δεν μπορούν να εξισωθούν με πρόσωπα.

O Baker έφερε ως επιχείρημα μεταξύ άλλων μια υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στην οποία οι αμερικανικές αρχές δεν έπιασαν τους σωστούς ανθρώπους. Φέρνοντας αυτό το παράδειγμα, ο δικαστής ισχυρίζεται ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης VPR μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά περιστατικά.

Όμως, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει μια νομική διαδικασία ή έρευνα.

*Ο κάθε υπολογιστής ο οποίος συνδέεται στο Internet παίρνει μια ΙΡ, δηλαδή έναν αριθμό ο οποίος αποτελεί την ταυτότητά του στο Internet και είναι της μορφής ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ όπου ΧΧΧ=αριθμοί που μπορούν να έχουν τιμές από 1 έως 255.

Η Ελλάδα δεν βάζει στο τραπέζι με την Τουρκία την ΑΟΖ

Από την kathimerini

Τουλάχιστον αυτή τη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών άνοιξε τα χαρτιά του. Ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), επειδή δεν επιθυμεί να διαταράξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εσπευσε να προσθέσει ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν προσφέρει στην Ελλάδα κανένα επιπλέον όφελος ως προς το δικαίωμα εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. Μίλησε, μάλιστα, για μόδα!

Ο Δημήτρης Δρούτσας αντιφάσκει. Εάν η ανακήρυξη της ΑΟΖ ήταν τόσο ασήμαντη, όπως προσπαθεί να μας πείσει, δεν θα διετάρασσε...τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αγκυρα δεν έχει ψυχολογικό πρόβλημα με την ΑΟΖ! Αντιτίθεται στην ανακήρυξή της επειδή έχει επίγνωση ότι θα ενισχύσει ποιοτικά τις ελληνικές θέσεις, περιορίζοντας αντιστοίχως τα δικά της περιθώρια να προωθήσει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της.

Αν και ο Δρούτσας αποφεύγει να το πει, είναι εμφανές ότι η κυβερνητική θέση έχει επηρεασθεί και από την ερμηνεία Ροζάκη, σύμφωνα με την οποία η ΑΟΖ αφορά μόνο την κολόνα του νερού πάνω από τον βυθό. Η ερμηνεία αυτή, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό που δίνει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα μ’ αυτόν, η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ’ αποκλειστικότητα το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα υπερκείμενα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών) σε μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων.

Κοιτάσματα
Το επιχείρημα του υπουργού Εξωτερικών είναι ουσιαστικά ότι η εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να εξασφαλισθεί με τη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να μπει στο τραπέζι η ΑΟΖ. Κι όμως, υπάρχει λόγος. Οπως είναι γνωστό, από το 1973 η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα. Επιστρατεύει τον αυθαίρετο γεωλογικό ισχυρισμό ότι επικάθονται της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ως εκ τούτου, απαιτεί η υφαλοκρηπίδα να οριοθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ΑΟΖ είναι οικονομική έννοια και όχι γεωλογική, όπως η υφαλοκρηπίδα. Αυτό σημαίνει ότι εάν η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση γίνει στο γήπεδο της ΑΟΖ, το γεωλογικού χαρακτήρα τουρκικό επιχείρημα χάνει κάθε σημασία. Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα έπρεπε να είχε ανακηρύξει ΑΟΖ. Πολύ περισσότερο όταν δεν είναι ευκαταφρόνητα τα συμφέροντα στους τομείς της αλιείας και μελλοντικά της εκμετάλλευσης των κυμάτων.

Οπως ομολόγησε ο Δρούτσας, η Αθήνα δεν ανακηρύσσει ΑΟΖ, επειδή φοβάται τις τουρκικές αντιδράσεις. Η Αγκυρα φροντίζει να συντηρεί τους ελληνικούς φόβους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις διερευνητικές επαφές. Αυτό, όμως, που περισσότερο φοβάται η Αθήνα είναι η διεξαγωγή εκ μέρους των Τούρκων γεωλογικών ερευνών σε σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ, με σκοπό να την αμφισβητήσουν εμπράκτως.

Ας σημειωθεί ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ γίνεται με μονομερή πράξη του παράκτιου κράτους, η οποία κοινοποιείται στον ΟΗΕ. Σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, η οποία, ως γεωλογική έννοια, υπάρχει από μόνη της, η ΑΟΖ, ως οικονομική έννοια υπάρχει μόνο εάν ανακηρυχθεί. Το δεύτερο βήμα μετά την ανακήρυξη είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τα γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά ότι τα νησιά που συντηρούν οικονομική δραστηριότητα δικαιούνται να συνυπολογίζονται στην οριοθέτηση της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας. Τα κράτη που δεν συμφωνούν στην οριοθέτηση κατά κανόνα παραπέμπουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε διαιτητικό δικαστήριο.

Χάγη
Η ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ, όμως, δεν ισοδυναμεί με ελληνοτουρκική κρίση. Ακόμα κι αν οι Τούρκοι εγκαταλείψουν τις διερευνητικές επαφές και στείλουν πλοία για έρευνες σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, η Αθήνα μπορεί να χειρισθεί επιτυχώς την πρόκληση. Αρκεί να αποφύγει την παγίδα της στρατιωτικοποίησης της κρίσης και να οχυρωθεί πίσω από την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη, εμπλέκοντας στην υπόθεση και την Ε. Ε., που έχει καταστήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας κοινοτικό δίκαιο.

Η Αθήνα παγίως ζητάει την παραπομπή στη Χάγη, αλλά –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– στην πράξη υπονομεύει αυτή τη θέση. Εχει διολισθήσει και διαπραγματεύεται συνυποσχετικό, με το οποίο ουσιαστικά δεν θα ζητείται η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, αλλά θα υποδεικνύονται τρόποι για ερμηνεία του που βολεύει την Αγκυρα, εάν όχι για παράκαμψή του. Οι Τούρκοι επιχειρούν να πειθαναγκάσουν την Ελλάδα ή προς αυτήν την κατεύθυνση ή σε μία μορφή συνεκμετάλλευσης.

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Άρματα μάχης στην πόλη Μπανιάς, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη Συρία

Στην πόλη Μπανιάς, ένα από τα προπύργια των αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία εισέβαλε ο στρατός της χώρας.

Τα άρματα μάχης εισέβαλαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην πόλη με κατεύθυνση τις νότιες συνοικίες, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, δήλωσαν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Λευκωσία.

Οι κάτοικοι σχημάτισαν ανθρώπινες ασπίδες για να εμποδίσουν τα άρματα μάχης να πλησιάσουν τις συνοικίες αυτές, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν πως οι επικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση της πόλης έχουν διακοπεί.

Στο μεταξύ, άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει και το χωριό Μπάιντα κοντά στην Μπανιάς, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.

«Εκατόν πενήντα γυναίκες από τη Μπανιάς είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο που συνδέει την πόλη με τη Λατάκια και ζητούσαν την απελευθέρωση όσων είχαν συλληφθεί στο χωριό Μαρκάμπ, απ' όπου κατάγονται», εξήγησε.

Πρόσθεσε δε ότι, όταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τους ζήτησαν να απομακρυνθούν και εκείνες αρνήθηκαν, «άνοιξαν πυρ...
σκοτώνοντας τρεις από τις διαδηλώτριες και τραυματίζοντας ακόμη πέντε οι οποίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο».

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Δαμασκό να σταματήσει η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Ο Λευκός Οίκος τόνισε πως θα λάβει «πρόσθετα μέτρα» εάν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν σταματήσει την αιματοχυσία.

Τουλάχιστον 800 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ανακοίνωσε η συριακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah.

Η οργάνωση αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της ένα κατάλογο με τα ονόματα των 800 πολιτών που έχουν σκοτωθεί. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι 220 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση του στρατού στην πόλη Ντεράα.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη : Προφυλακίστηκαν πέντε άτομα για την υπόθεση του κυκλώματος των τοκογλύφων

Aπό τον aggelioforo

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του στον γ' τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης ο 34χρονος φερόμενος ως "εγκέφαλος" του πολυμελούς κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων που εξαρθρώθηκε προ ημερών από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Το δρόμο προς τις φυλακές πήρε ακόμη η 29χρονη σύζυγός του κι άλλα τρία εμπλεκόμενα στο κύκλωμα άτομα, που,...
μετά τις απολογίες τους, κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως. Αντίθετα, ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης, ύψους 20 χιλιάδων ευρώ, αφέθηκε ο δικηγόρος που συνελήφθη για εμπλοκή στην υπόθεση.
Οι παραπάνω έξι κατηγορούμενοι από τους συνολικά εννέα που συνελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της εκβίασης κατ' εξακολούθηση και της αρπαγής.
Όπως έγινε γνωστό, ο 34χρονος, που φέρεται ως αρχηγός της σπείρας, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι δάνειζε χρήματα για να διευκολύνει φίλους του.
Ήδη την περασμένη Πέμπτη, το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου πέρασαν οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, για τους οποίους, πάντως, δεν προέκυψε εμπλοκή στις υποθέσεις εκβίασης και τοκογλυφίας.
Δύο εξ αυτών κατηγορήθηκαν για οπλοκατοχή και μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαμονής τους, ενώ ο τρίτος, που κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την επιβολή κανενός όρου.
Το συγκεκριμένο κύκλωμα δρούσε τα τελευταία πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε απλώσει τα "πλοκάμια" του και στην Αθήνα. Θύματά του ήταν επιχειρηματίες, οι οποίοι δανείζονταν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" της σπείρας, δάνεισε το ποσό των 514 χιλιάδων ευρώ στην ΠΑΕ Ηρακλής με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ακόμη, το κύκλωμα "πουλούσε" προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

ΗΠΑ: Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Από το tvxs

Στη διάρκεια επιχείρησης στο Πακιστάν, «υπό την ηγεσία» των ΗΠΑ, σκοτώθηκε ο ηγέτης της αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η είδηση του θανάτου του Νο 1 καταζητούμενου τρομοκράτη στον κόσμο έρχεται 10 χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα δημοσίευσαν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Μπιν Λάντεν, για να την αποσύρουν λίγες ώρες αργότερα, διευκρινίζοντας ότι είναι πλαστές.

«Είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ενός τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο,...
κανένας Αμερικανός δεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ λήφθηκαν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ομπάμα.Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ. Το θάνατο του Μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε ερώτηση για το αν η πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών πήρε μέρος στην επιχείρηση δήλωσε: «Ήταν μία επιχείρηση πολύ ευαίσθητης φύσης όσον αφορά τις πληροφορίες». Μέλος της Αλ-Κάιντα της Υεμένης παραδέχθηκε επίσης το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «καταστροφή» για το τρομοκρατικό δίκτυο.

Στη διάρκεια της επίθεσης, εκτός από το Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκαν και 4 ενήλικες, ένας από τους οποίους θεωρείται πως είναι γιος του ηγέτη της αλ Κάιντα. Επίσης τραυματίστηκαν δύο γυναίκες. Αρκετές γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν μέσα στην κατοικία. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες τους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί, φοβούμενες «αντιαμερικανικές επιθέσεις» μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν. «Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα προέβαλαν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Η φωτογραφία του πτώματος του Οσάμα Μπιν Λάντεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Δεν έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά της», δήλωσε ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Geo TV, του μεγαλύτερου πακιστανικού ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρόσωπο του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι απολύτως αναγνωρίσιμο. Στις φωτογραφίες φαίνονται κοντά μαλλιά, τραύμα στο αριστερό μάτι και στο μέτωπο. Τα μάγουλα καλύπτονται από πυκνή γενειάδα.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα παραδέχθηκαν πως πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν. «Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν. «Είχαμε επισημάνει, όταν την μεταδώσαμε, πως η αυθεντικότητά της δεν ήταν δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια ελέγξαμε και την αποσύραμε», κατέληξε ο Τζαουάντ. Όλα τα άλλα δίκτυα εξαφάνισαν επίσης από τις οθόνες τους τη φωτογραφία, η οποία έδειχνε το ματωμένο και εν μέρει παραμορφωμένο πρόσωπο ενός άνδρα με πυκνά μαύρα γένια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εξέτασε τη φωτογραφία με ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο απέδειξε ότι το στιγμιότυπο είχε πλαστογραφηθεί χρησιμοποιώντας τα γένια και το κάτω μέρος του προσώπου μιας παλαιότερης φωτογραφίας του Μπιν Λάντεν. «Τα γένια είναι θολά, βλέπει κανείς καθαρά ότι πρόκειται για μοντάζ», δήλωσε ο Μλάντεν Αντόνοφ, διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον ιστότοπό του, το αμερικανικό δίκτυο MSNBC διευκρίνισε ότι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το NBC News ότι η εικόνα ήταν πλαστή. «Ουδείς Αμερικανός ούτε Πακιστανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της», προσθέτει το δίκτυο στον ιστότοπό του. Σήμερα το μεσημέρι δεν υπήρχε δημοσιευμένη καμιά επίσημη φωτογραφία του Μπιν Λάντεν νεκρού.

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν επίσης εικόνες ενός φλεγόμενου κτιρίου, που παρουσιάζεται ως η κατοικία που στέγαζε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η περιοχή έχει αποκλεισθεί από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Πακιστάν και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από αυτήν.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν τεστ DNA στο πτώμα του Οσάμα μπιν Λάντεν και χρησιμοποιούν τεχνικές αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, τα αποτελέσματα των τεστ θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. Ο Μπιν Λάντεν αναγνωρίσθηκε από την ομάδα κρούσης που πραγματοποίησε την επιχείρηση, αντιστάθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών και πυροβολήθηκε στο κεφάλι, δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η ομάδα κρούσης βρισκόταν στον τόπο της επιχείρησης για διάστημα μικρότερο των 40 λεπτών. Την επιχείρηση παρακολούθησε ζωντανά ο διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα και άλλοι αξιωματούχοι στην έδρα της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

Πάντως, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα τυγχάνει της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. Το σώμα ενός μουσουλμάνου νεκρού πρέπει να πλυθεί από άνδρες μουσουλμάνους και να ταφεί το συντομότερο δυνατόν, συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά τον θάνατο. Λευκό σάβανο καλύπτει το σώμα, το οποίο είτε ενταφιάζεται είτε ποντίζεται. Σοβαρά ερωτηματικά εγείρουν πάντως πληροφορίες που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times και μεταδόθηκε από τα δίκτυα CNN και MSNBC, σύμφωνα με τις οποίες η σορός του Μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν μετά τον θάνατό του στο Πακιστάν και ποντίστηκε στη θάλασσα.

Πανηγυρίζουν οι Αμερικανοί

Χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Λευκό Οίκο για να εκφράσουν τη χαρά τους φωνάζοντας «ΗΠΑ, ΗΠΑ την ώρα που ο Αμερικανός ανακοίνωνε το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και στο Σημείο Μηδέν καθώς οι Νεοϋορκέζοι έσπευσαν στο σημείο για να γιορτάσουν το θάνατο του Μπιν Λάντεν. Μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα μόλις έμαθαν τα νέα. «Όταν αποδίδεται δικαιοσύνη νιώθεις ανακούφιση, όμως φέρνει στην επιφάνεια και τις αναμνήσεις», δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal η Τζέιν Πολιτσίνο , ο σύζυγος της οποίας σκοτώθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Για «κοσμοϊστορικό γεγονός» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος ήταν πρόεδρος όταν σημειώθηκε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. «Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται, όμως σήμερα η Αμερική έστειλε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα: Ανεξάρτητα με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί», επισήμανε ο Μπους σε ανακοίνωσή του. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι ελπίζει η ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν να παρηγορήσει όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε εκείνες τις επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί. Πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε πρόσφατες δηλώσεις της, είχαν επισημάνει τα τελευταία χρόνια ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στην απομονωμένη περιοχή των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Eρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Από το newscode

Στο πρώτο δεκαπανθήμερο του Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο πέλαγος και στα Νότια της Κρήτης. Πρόκειται για τη μέθοδο των «μη αποκλειστικών δεδομένων», η οποία
εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, και η οποία επιτρέπει στο Δημόσιο να μην δαπανήσει τίποτα καθώς μεταφέρει όλο το κόστος στις εταιρείες ερευνών.

Αυτές στη συνέχεια πωλούν τα δεδομένα, που ανακαλύπτουν, σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών τόσο στην πώληση των ερευνητικών δεδομένων, όσο και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη στη Νορβηγία, όπου ενημερώθηκε για το νορβηγικό μοντέλο, το οποίο όπως αναφέρει «θεωρείται ως το πλέον αξιόπιστο, σταθερό, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα 45 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του» και περιλαμβάνει τόσο τη διαδικασία έρευνας όσο και τον τρόπο αξιοποίησης των εσόδων του κράτους από την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Στη Νορβηγία με τα έσοδα αυτά έχει χρηματοδοτηθεί συνταξιοδοτικό ταμείο η περιουσία του οποίου ξεπερνά σήμερα τα 400 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο «μέτωπο» των ερευνών. Ειδικότερα:

-Έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Ο φορέας θα ονομάζεται «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό της εταιρείας. Ολοκληρώθηκε, επίσης, η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων.

-Οι διατάξεις αυτές έχουν περιληφθεί σε ενιαίο νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί για δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.
-Παράλληλα, και έως την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση, ταξινόμηση και αποθήκευση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής από τις έρευνες που έχουν γίνει στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνική Τράπεζα δεδομένων.
-Προχωρά η μελέτη των κανονισμών και οδηγιών εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (τεχνικών, περιβαλλοντικών, ασφάλειας εργαζομένων) που έχουν θεσπιστεί από τη Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίων και την Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας, με στόχο την κατάρτιση αντίστοιχων σαφών και αυστηρών διαδικασιών, που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκαιο.

Financial Times: “Φόβοι κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα”

Από το newscode

Με δυσκολία η Ελλάδα ελέγχει την κατάσταση σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, επισημαίνει η Financial Times. "Οτιδήποτε, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στην ελληνική πρωτεύουσα". Ένα χρόνο μετά το πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα παραμένει σε βαθιά ύφεση: η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 4,5% πέρυσι, ενώ επιπλέον 3% πτώση αναμένεται το 2011.

Τα κλειστά καταστήματα της πρωτεύουσας και οι σωροί σκουπιδιών μαρτυρούν το μέγεθος του οικονομικού σοκ και την οργισμένη διάθεση των συνδικαλιστών. Επιπλέον, επισημαίνει η εφημερίδα, εντείνονται οι φόβοι ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου θα αποτύχει να
εκσυγχρονίσει την σκληρωτική οικονομία της χώρας και να την καταστήσει ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η εφημερίδα δεν αποκλείει την επανάληψη των επεισοδίων, όπως είχε γίνει πέρυσι στη Μαρφίν Τράπεζα, που τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, φόβοι που "δικαιολογούν" την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων.

Σε περίπτωση αποτυχίας, εξηγεί η Financial Times, οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα - εάν θα δώσει στην Ελλάδα άλλη μια ευκαιρία ή θα την αφήσουν να καταρρεύσει αθετώντας τις υποχρεώσεις της, με καταστροφικές συνέπειες για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και την οικονομική εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

"Το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν για το ελληνικό χρέος από διεθνείς επενδυτές έχει εκτοξευτεί, ενώ οι τράπεζες στην Ελλάδα τρομάζουν να καλύψουν τα οικονομικά τους". "Αυτό που είναι πραγματικά λυπηρό είναι ότι μια κυβέρνηση με μεγάλη αποδοχή και έχοντας την τέλεια δικαιολογία για την επιβολή των ξένων παραγόντων για όλα αυτά τα πράγματα, δεν έχει πιέσει να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε», λέει η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, διευθύντρια του Τιτάνα. "Αν δεν προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε χάσει τη χρυσή ευκαιρία που προσφέρεται από μια τεράστια κρίση".

Η άθλια κατάσταση στην Ελλάδα έχει ευρύτερη παγκόσμια σημασία γιατί ακολούθησαν παρόμοιες κινήσεις για να διασωθεί η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όπου οι φόβοι για "μεταρρυθμιστική κόπωση" και η ανάγκη για περαιτέρω δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια από το εξωτερικό θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα.

Η εφημερίδα τονίζει την επιπλέον αύξηση του δημόσιου ελληνικού χρέους, ένα χρόνο μετά την ανάληψη κυβέρνησης Παπανδρέου. "Τα χαμηλά επιτόκια και η νομισματική σταθερότητα που η Ελλάδα απολάμβανε για μια δεκαετία, ως μέλος της ευρωζώνης είχε οδηγήσει τη χώρα σε δαπάνες πολύ πέρα από τις δυνατότητές της - το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 143% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το περασμένο έτος, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η είσπραξη των φόρων ήταν τυχαία, στην καλύτερη περίπτωση, η οικονομία επισκιάστηκε από δημόσιους ελέγχους και εκτεταμένη διαφθορά, και η εκτίναξη των μισθών και άλλων δαπανών οδήγησε σε μια μαζική απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας".

Η Αθήνα διατάχθηκε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να φέρει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο , να ενισχύσει την οικονομική ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλίσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα . "Όλες οι εκσυγχρονιστές στην Ελλάδα λένε "δόξα τω Θεώ για την τρόικα ", δηλώνει στην εφημερίδα ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Αν και η επιβολή του σχεδίου που προτάθηκε για τη σωτηρία της Ελλάδας δεν ήταν καταδικασμένη να αποτύχει - όπως φοβούνται ορισμένοι επενδυτές, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι "η Ευρωζώνη δεν είναι ένα τέλειο μηχάνημα που τρέχει πάντα στην ώρα του και χωρίς σκαμπανεβάσματα". «Είναι μια συλλογή εθνικών συμφερόντων που προσπαθούμε να βάλουμε σε καλούπι με ένα κοινό συμφέρον, αλλά έχει εκλογικά ημερολόγια, τοπικούς πληθυσμούς, και δημόσιο αίσθημα. Έτσι, πιστεύω ότι είναι θαύμα που είμαστε εδώ».

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει χάσει την ορμή του

Η εφημερίδα αναφέρεται στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, στις μισθολογικές περικοπές και στα φορολογικά μέτρα που επιτεύχθηκαν. Όμως, διαπιστώνει ότι από τα τέλη του περασμένου έτους, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει χάσει την ορμή του, αυξάνοντας την προοπτική ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, θα πέσει στο κενό. Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, σημαντική αιτία για την καθυστέρηση ή αποδυνάμωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι οι φόβοι για μια επανάληψη των βίαιων διαδηλώσεων, όπως έγινε πέρυσι το καλοκαίρι που κατέληξε στο θάνατο των τριών τραπεζικών υπαλλήλων. Μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση που επιδεινώνεται από τη συμπίεση για τα δημόσια οικονομικά δεν αφήνει περιθώρια για την ενίσχυση της φορολογικών εσόδων. Οι δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει υπερβεί τους στόχους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν εμφανές σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη Eurostat, που παρουσίασε το έλλειμμα του δημόσιου τομέα του 2010 χειρότερο από τις προβλέψεις κατά 10,5% του ΑΕΠ.

Τον Φεβρουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα "παραμένει σε ένα σταυροδρόμι". Το ΔΝΤ και εκπρόσωποι της Ευρώπης που φθάνουν στην Αθήνα αυτό το μήνα για την επόμενη αναθεώρηση αναμένεται να τονίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα σχετικά με τις δεσμεύσεις των μεταρρυθμίσεων και να εξασφαλίσουν την επιστροφή του προϋπολογισμού γρήγορα σε πλεόνασμα, τουλάχιστον πριν από τις πληρωμές τόκων.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Αθήνα βρίσκεται υπό πίεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες για ένα νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και τη χρηματοδότησή του. Στο επίκεντρο είναι η άντληση 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - αρκετό για να μειώσει το χρέος έως το 2020. Ωστόσο για την ιδιωτικοποίηση οι εμπειρογνώμονες είναι επιφυλακτικοί, καθώς υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις και ενδεχομένως κινητοποιήσεις από την πλευρά των συνδικάτων, κυρίως για τα σχέδια να πωληθεί μερίδιο της ΔΕΗ. Όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου, ισχυρίζεται ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησής εξακολουθεί να απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη του κοινού. Ωστόσο, ανησυχία επικρατεί στους επιχειρηματικούς κύκλους επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο των γεγονότων. Ενώ κάποιος αστειευόμενος, δήλωσε ότι "Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν να τεθεί η διοίκηση της Ελλάδας στα χέρια των Βρυξελλών ή του Βερολίνου "

Τα φωτεινά σημεία ανάμεσα στα σκοτεινά και απαισιόδοξα σενάρια

Διαπιστώνεται όμως, ότι ανάμεσα στα σκοτεινά και απαισιόδοξα σενάρια, υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία. "Η ελληνική τουριστική βιομηχανία αναμένει μια καλή σεζόν, με τη χώρα να επωφελείται από τις ταραχές στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι εξαγωγές αγαθών, κατά ένα μεγάλο μέρος των γεωργικών προϊόντων, έχουν ωθήσει την ανάκαμψη, αν και εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 8 τοις εκατό του ΑΕΠ".

Ωστόσο, μελανό σημείο είναι η γραφειοκρατία που παρατηρείται με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία κρουαζιέρων τα οποία ελπίζουν σε μέτρα απορρύθμισης που θα ενθαρρύνουν τις διακοπές που να αρχίζουν και να τελειώνουν στα ελληνικά λιμάνια. "Αντ 'αυτού, αντιμετωπίζουν αυξημένη γραφειοκρατία - συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να υπογράφουν ετήσιες συμβάσεις με το κράτος σχετικά με τη συχνότητα και τη διάρκεια των κλήσεων σε ελληνικά λιμάνια - ένα εμπόδιο που δεν αντιμετωπίζουν άλλα μέρη της Μεσογείου. «Η Ελλάδα χάνει εισοδήματα και ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί», λέει ο Μιχαήλ Νομικός, Έλληνας αντιπρόσωπος της Royal Caribbean International, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας κρουαζιέρας στον κόσμο". Επίσης, στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Αθήνα έχει αποτύχει σημαντικά και στην απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα της .

Είναι γεγονός ότι αν δεν υποχωρήσει η οικονομική αβεβαιότητα για το μέλλον στην Ελλάδα, υπάρχουν λίγα κίνητρα για επενδύσεις για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Είμαστε θύματα μιας κατάστασης που έχει χάσει τη διεθνή αξιοπιστία", λέει ο Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank. Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την ΕΚΤ για ρευστότητα - σήμερα δανείζονται περίπου 90 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα δάνεια. Αλλά η ΕΚΤ επιθυμεί να ασκήσει μέγιστη δυνατή επιρροή για την Αθήνα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε να μειώσει τη ρευστότητα της, εάν δεν είναι ικανοποιημένη.

Τα σενάρια για αναδιάρθρωση

Η Αθήνα ήλπιζε να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές το επόμενο έτος, όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι βιώσιμο, όυτε ένα πρόσθετο οικονομικό πακέτο θα βοηθούσε." Θα ήταν γροθιά στο στομάχι, ιδίως για τους φορολογούμενους στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία και στη Φινλανδία".

Η Financial Times, κρίνει ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, αν και το ΔΝΤ και ευρωπαϊκές αρχές παραμένουν αποφασισμένοι να αντισταθούν. Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει για πιθανές αποκαλυπτικές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και όχι μόνο.