Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ο νόμος-πλαίσιο και η μαρμίτα

Μέρες "επαναστατικής" δόξας ζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιτίθεται στο νόμο-πλάισιο των Αννούλα-Άδωνη-Σπηλιοτόπουλου-Ντόρας. Συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη. Και όμως, ποια συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από την όλη ιστορία; Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι η ΔΑΠ. Τα ΔΑΠΙΤΑΚΙΑ κλαίνε στα σκαλάκια των σχολών ολημερίς και οληνυχτίς. Χάνουν το λόγο ύπαρξής τους. Τη συναλλαγή των ψήφων τους με άλλα προνόμια. Καταργείται η φοιτητική συμμετοχή στην εκλογή Προέδρων και Πρυτάνεων, για αυτό. Το πολύ πολύ να συνεχίσουν να κάνουν καμιά εκδρομούλα στη Μύκονο ή να ανοίξουν κανένα μαγαζί της νύχτας να χουν τα προς το ζην. Μια από τα ίδια και ο άλλος δεξιός οπορτουνιστικός πυλώνας του φοιτηταριού, η ΠΑΣΠ!...
Πάει η μαρμίτα!
Για την εξουσία οδύρονται και οι καθηγητές. Θέλουν να κάνουν κουμάντο στα κονδύλια των ερευνητικών προγραμμάτων και γενικά να μην τoυς ελέγχει κανείς. Για αυτό και βάζουν μπροστά τους φοιτητές να ξεκινήσουν καταλήψεις, διευκολύνοντας τους μάλιστα με το να αναβάλλουν την εξεταστική του Σεπτεμβρίου! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη στάση που κράτησαν οι πρυτάνεις και οι καθηγητές την περίοδο 2006-2008; Τότε, που δεν τους ένοιαζε και διαφωνούσαν πολιτικά με τα ζητήματα που έθετε το φοιτητικό κίνημα, άφηναν τις εξεταστικές να χάνονται και πίεζαν με όλα τα μέσα να μένουν άνοιχτα τα πανεπιστήμια. Σήμερα, το παίζουν σύμμαχοι των φοιτητών. Όχι για κάποιον άλλο λόγο πέρα του για να βάλουν τα κορόιδα μπροστά να κάνουν καταλήψεις και να συγκρουστούν. Να συγκρουστούν όχι για την κατάργηση του ιστορικού και συμβολικού θεσμού του ασύλου, όχι για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά για το ότι στα νέα μορφώματα που θα δημιουργηθούν δε θα κάνουν αυτοί, οι καθηγητάδες, κουμάντο.
Ας ελπίσουμε η αριστερά να δείξει πολιτικά αντανακλαστικά και να απαντήσει και στο δεξιό μόρφωμα που λυμαίνεται τη χώρα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ) και σε αυτό που λυμαίνεται τα πανεπιστημία και ΤΕΙ (καθηγητές-ΔΑΠ-ΠΑΣΠ).

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Προς τον γκρεμό η «Ελευθεροτυπία»!

Από το gazzetta.gr

Δύσκολες στιγμές για την ιστορική «Ελευθεροτυπία»! Οι εργαζόμενοι στην «Χ.Κ Τεγόπουλος» άκουσαν πως δεν υπάρχει ρευστό όχι μόνο για τα χρέη αλλά και για την βιωσιμότητα της εφημερίδας. Αν δεν εγκριθεί το δάνειο τότε τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.
Σε μονοπάτια που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν φαίνεται πως έχει μπει πλέον η «Ελευθεροτυπία». Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές εφημερίδες της χώρας, δεν απέχει πολύ από τον... γκρεμό, αν κρίνουμε από τα όσα ειπώθηκαν από την εργοδοσία στην σημερινή σύσκεψη. Ο γενικός διευθυντής της «Χ.Κ Τεγόπουλος» Αν. Πολυκανδριώτης δεν σταμάτησε να λέει το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.

Έκανε λόγο για χρέος που φτάνει τα
50 εκατομμύρια ευρώ προς τις τράπεζες, τόνισε πως κάθε μήνα η εφημερίδα μπαίνει μέσα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν λεφτά όχι μόνο για τα χρέη, αλλά και για την βιωσιμότητά της.


Μάλιστα επισήμανε πως αν δεν εγκριθεί το δάνειο τότε κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει. Ένα δάνειο που όμως στο μεγαλύτερο μέρος του θα πάει προς τις οφειλές και αν μείνει κάτι προς τους εργαζόμενους, στους οποίους κανείς δεν μπόρεσε να πει το πότε θα πάρουν πάλι χρήματα.
Το ακόμα πιο άσχημο ήταν πως αν τελικά εγκριθεί το δάνειο, τότε θα υπάρξουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, κάτι που έκανε ακόμα πιο βαριά την ατμόσφαιρα.


Από την πλευρά της η διευθύντρια της εφημερίδας Κύρα Αδάμ έκανε λόγο ακόμα και για μείωση κατά 50% του λειτουργικού κόστους, με τους εργαζόμενους να εκλέγουν επιτροπή (την αποτελούσαν δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί) και να ζητούν τα οικονομικά δεδομένα για να τα εξετάσουν μαζί με ορκωτούς λογιστές, προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη άποψη για το πρόβλημα.

Μπουτάρης Καμίνης και πολιτικά γραμμάτια..

Η αλλαγή σελίδας που συντελέστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στους δύο μεγαλύτερους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν ήταν ουσιαστική. Περιορίστηκε αποκλειστικά στην αλλαγή προσώπων που κάνουν κουμάντο. Έφυγαν οι γαλάζιες παρέες και μας κατακάθησαν οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ. Καμίνης και Μπουτάρης έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο μνημόνιο.
Ο Μπουτάρης, πήγε με προβοκατόρικο τρόπο να μιλήσει στη συνέλευση των αγανακτισμένων στο Λευκό Πύργο. Ήξερε πολύ καλά πως όλο και κάποιοι θα αντιδρούσαν στην παρουσία του, όπως και έγινε. Βρήκε, έτσι, την αφορμή που έψαχνε για να πετάξει το αριστερό του προσωπείο στον κάλαθο των αχρήστων. Σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού Κινήματος, προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποτρέψει εκδηλώσεις, ομιλίες και διαδηλώσεις ενάντια στο μνημόνιο, τη νέα κατοχή της Ελλάδας και τα τσιράκια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η με κάθε τρόπο άρνηση στο Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους. Το επιστέγασμα ήρθε όταν πολίτες της Θεσσαλονίκης κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο της πόλης με σκοπό τη συμβολική κατάληψη στις 29/6. Ως ο καλύτερος συνεργάτης της ΕΛ.ΑΣ και της κρατικής καταστολής στη Βόρεια Ελλάδα παρέταξε 4 διμοιρίες ΜΑΤ και 50 μηχανές της αστυνομίας σε σχηματισμό "Π" γύρω από το Δημαρχείο με σκοπό την τρομοκράτηση του πλήθους και την αποτροπή της εισόδου του στο κτίριο..
Ο κ.Καμίνης στην Αθήνα, αφού απουσίασε από όλα τα προβλήματα της Αθήνας από την ημέρα της εκλογής του, αποφάσισε πριν λίγες μέρες πως το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας είναι οι σκηνές των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Αποτέλεσε το πολιτικό σκέλος της επιχείρησης-σκόυπα της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των τελευταίων αγανακτισμένων από την πλατεία Συντάγματος.
Κατανοούμε τα πολιτικά γραμμάτια που έχουν να πληρώσουν οι αγαπητοί δήμαρχοι στο ΠΑΣΟΚ. Δεν αρκεί η τοποθέτηση σε θέσεις κλειδιά κομματικών υπαλλήλων. Πρέπει να καλύψουν πολιτικά τη νεοδεξιά κυβέρνηση Παπανδρέου..

Αισιόδοξοι Βενιζέλος-Μπερλουσκόνι για την ελληνική και την ιταλική, αντίστοιχα, οικονομία

Από το in.gr

Στην εκτίμηση ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες, εκτός από δύο, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων προέβη ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Εκτός της διαδικασίας θα παραμείνουν η ATEBank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Παράλληλα, ο υπουργός εκτίμησε ότι συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να
συμμετέχουν στο Μηχανισμό για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI). Ακόμη διευκρίνισε ότι θα υπάρξει τεχνική έκθεση-γνωμοδότηση περί του συμφέροντος της συμμετοχής τους.

«Θα δούμε αν η απόφαση πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων. Όποια διαδικασία επιλεγεί, για τη λήψη της απόφασης, θα είναι ίδια για όλους και η πιο απλή», ανέφερε.

Σε θεσμικούς τα 2/3 του χρέους

Αν και ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να περιοριστεί αυτή η δημόσια συζήτηση, υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρέος «τεχνικά» ήταν βιώσιμο και πριν τις αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης και θύμισε ότι τα 2/3 του ελληνικού χρέους έχουν μετακινηθεί σε θεσμικούς επενδυτές, γεγονός που μας επιτρέπει να κάνουμε και νέο διακανονισμό αν χρειαστεί στο μέλλον, όπως ανέφερε.

«Έχουμε τις πιο στέρεες τράπεζες που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Σε καμία άλλη χώρα οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν έχουν ‘καβάντζα’ 30 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ.Βενιζέλος, τονίζοντας όμως ότι οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και αν αυτή είναι μια απόφαση ενοχλητική για τους μετόχους.

Την κυβέρνηση όμως, όπως τόνισε, την ενδιαφέρουν οι τράπεζες και οι καταθέτες και όχι οι μεγαλομέτοχοι.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι δεν είναι έτοιμες οι τράπεζες να ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας. Είπε επίσης ειδικά για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ότι θέση της κυβέρνησης είναι να συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Συνομιλίες με Φινλανδία για τις εγγυήσεις

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε, τέλος, ότι δεν έχει λήξει το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων που έθεσε η Φινλανδία.

«Βρισκόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να βρούμε μια λύση. Αλλά στη Φινλανδία το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποκτήσει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και όπως γνωρίζετε είναι πιο δύσκολο να βρεθεί λύση όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους συμβολισμούς», επισήμανε.

Επισημάνσεις βουλευτών

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής από μερίδα βουλευτών εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες για την άνοδο των spreads στην Ιταλία και την Ισπανία και το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η κρίση και στην καρδιά της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, με νέες αρνητικές συνέπειες και για τη χώρα μας, ζήτημα που αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στη διάρκεια της συζήτησης είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για «ψευτομεταρρυθμιστές» στο εσωτερικό της κυβέρνησης μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης προειδοποιώντας πως η ψήφος του βουλευτή δεν πρέπει να είναι δεδομένη για πάντα.

«Σήμερα κάτω από την πίεση της ΕΕ μπαίνουμε στη λογική του Προκρούστη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και εξέφρασε φόβο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο.

Έκκληση από το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ κάλεσε την Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες, τόνισε ότι ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής από τους ιδιώτες πιστωτές είναι απαραίτητο για την χαλάρωση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση.

«Είναι σημαντικό να καταλήξουν γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις και οι ιδιώτες πιστωτές να λάβουν έγκαιρες αποφάσεις για την συμμετοχή τους στην ανταλλαγή χρέους» ανέφερε ο κ.Μπόρχες.

Ρώμη, Ιταλία
Διαβεβαιώσεις ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, την ώρα που κερδοσκόποι έχουν εντείνει τις πιέσεις κατά της χώρας του.

Όπως είπε στην ομιλία του, η ανάπτυξη είναι βασική πολιτική της κυβέρνησης του και ότι, μέσα στις κακές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, απαιτείται η ενίσχυση των προσπαθειών προς αυτή τη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην δημοσιονομική προσαρμογή της Ιταλίας, είπε ότι κινείται καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι οι στόχοι για το έλλειμμα είναι αυτοί που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ. Τα μέτρα που πήρε η Ιταλία έχουν συγκεντρώσει τα θετικά σχόλια του προέδρου του Eurogroup και του αρμόδιου επιτρόπου, είπε ο κ.Μπερλουσκόνι, αλλά αντίθετα επισήμανε ότι οι αγορές δεν αξιολογούν όπως θα έπρεπε την κατάσταση στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις στο δημόσιο τομέα, βελτίωση στην ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, επενδύσεις σε δημόσια έργα (κυρίως στη φτωχότερη νότια Ιταλία) και απελευθέρωση επενδυτικών πηγών.

Πρόσθεσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί ως το 2014 θα μειώσουν το έλλειμμα.

Ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομία είναι σε πορεία ανάπτυξης είναι η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που προσφεύγουν στο ταμείο ανεργίας, ο οποίος τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με το 2010.

Επέρριψε πάντως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που του κληροδότησαν το υψηλότατο δημόσιο χρέος της χώρας το οποίο υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και τους εργοδότες σχετικά με τα αναπτυξιακά μέτρα, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και τις εργασιακές σχέσεις.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέρριψε ακόμη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών διαβεβαιώνοντας ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του που ολοκληρώνεται το 2013. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες μετά την αποχώρηση των συμμάχων από τη Λέγκα του Βορρά η κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία και σε αρκετές περιπτώσεις ψηφοφορίες στη Βουλή πήραν το χαρακτήρα άτυπης ψήφου εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι έχει ισχυρές βάσεις και επαρκή ρευστότητα και ότι ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι σε άλλες χώρες.

Αρνητικές οι αντιδράσεις μερίδας του Τύπου

Με επιφυλακτικότητα ακόμα και αρνητικά σχόλια αντέδρασε ο Τύπος στην ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας του Μιλάνου Ιl Sole 24 Ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο, τόνισε ότι «στην ομιλία του Μπερλουσκόνι δεν ακούσαμε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα που να σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κρίσης».

Από την πλευρά του ο αναλυτής της Corriere della Serra, Μάσιμο Μουκέτι, υπογράμμισε ότι «η ομιλία του Μπερλουσκόνι ήταν μια ζεστή σουπίτσα που προσπαθούμε να σερβίρουμε στις αγορές. Δεν ακούσαμε, όμως, τίποτα το καινούριο για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Ήταν το γνωστό, κλασικό τροπάριο».

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Προσπάθειες να αναγνωριστεί η τεντούρα ως προϊόν με γεωγραφική ένδειξη

Από το tromaktiko

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες φορέων, ώστε να πιστοποιηθεί το παραδοσιακό προϊόν της Πάτρας, η τεντούρα, ως προϊόν με γεωγραφική ένδειξη, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτών των...προσπαθειών, ο Σύλλογος Ποτοποιών της Πάτρας υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Επίσης, από το 2009 έχει υποβάλει πλήρη φάκελο στο Γενικό Χημείο του Κράτους, που είναι υπεύθυνο για την αποστολή όλων των σχετικών στοιχείων στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, έστειλε για το θέμα αυτό επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία ζητά την απεμπλοκή όλων των διαδικασιών και την επιτάχυνση της υποβολής του τεχνικού φακέλου στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο περιφερειάρχης, «στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 110/2008 και συγκεκριμένα στο παράρτημα 3 είναι καταχωρημένη η τεντούρα ως λικέρ με χώρα προέλευσης την Ελλάδα».

Και προσθέτει: «Είναι, όμως, απαραίτητο, με προθεσμία αποκλεισμού, να αποσταλεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους ο τεχνικός φάκελος που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Ποτοποιών Πάτρας στην Επιτροπή, ώστε να αξιολογηθεί και να αποτελεί η τεντούρα Πατρών, προϊόν με γεωγραφική ένδειξη».

Η τεντούρα αποτελεί τοπικό ηδύποτο που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο, εδώ και περίπου 125 χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, με βασικά χαρακτηριστικά τα αρώματα κανέλλας και γαρυφάλλου, που εμπλουτίζονται ανάλογα με την συνταγή με άλλα μπαχαρικά, τοπικά εσπεριδοειδή και οίνους ΟΠΕ Πατρών. Μάλιστα, πίνεται συνήθως έπειτα από ένα γεύμα, ως χωνευτικό λικέρ