Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση κατά της λειτουργίας μεταλλείων χρυσού

Από τη zougla.gr

Το ανοιχτό συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση που θα γίνει στις 31/5 στο Λευκό Πύργο στις 5μμ με θεματικές παρουσιάσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταλλείων στο περιβάλλον από τον καθηγητή Τριανταφυλλίδη, καθώς και με τους μύθους γύρω από τις σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης, από τον καθηγητή Δημητριάδη. Η εκδήλωση θα γίνει στην 5 μ.μ. Στις 7μ.μ. θα ακολουθήσει εκδήλωση για τις αντιστάσεις και τους αγώνες ενάντια στα μεταλλεία, με ομιλητές από...
Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Μ. Παναγία, Κιλκίς και Αλεξανδρούπολη. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία στο χώρο του Λ. Πύργου. Στο μεταξύ στις 5/6 το συντονιστικό καλεί σε πορεία ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο συμβούλιο της επικρατείας.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ξεκάθαρα μηνύματα και ξεκάθαρες κατευθύνσεις (μετά την 6η Μαΐου...)

Οι εκλογές της 6 Μαΐου έλαβαν τέλος. Σεβαστό το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, έστω και με αυτόν τον κατάπτυστο αντιδημοκρατικό νόμο, που στοχεύει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις, του κ. Παυλόπουλου. Με λίγα λόγια, εκτός του ότι το τελευταίο διάστημα οι αρχηγοί των δύο συστημικών κομμάτων εξουσίας θεωρούσαν τον κόσμο δεδομένα μαζοχιστή, ο νόμος Παυλόπουλου θα έσπρωχνε όσο μπορούσε το πρώτο κόμμα (ΝΔ) πιο ψηλά σε έδρες (με το μπόνους των 50 εδρών) και με το σκεπτικό ότι δεύτερο κόμμα θα ήταν το άλλο συστημικό κόμμα εξουσίας, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε  να σχηματιστεί μια νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβέρνηση βραχείας ωστόσο διάρκειας(λόγω έλλειψης ισχυρής κοινοβουλευτικής δύναμης) που θα περνούσε τα μέτρα του Ιουνίου όπως πολύ καλά τα ξέρουμε όλοι. Αυτό το δυσμενές σενάριο, όμως, ο λαός το απέτρεψε.
‘’Ο νόμος Παυλόπουλου ήρθε ως συνέχεια του νόμου Σκανδαλίδη ο οποίος έδινε μόνο σαράντα (40) έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα! Το σύστημα, η διεθνείς και εγχώρια καπιταλιστική τοκογλυφία, προετοιμαζόταν από καιρό για το ξεζούμισμα της Ελλάδας, του Έλληνα και της Ελληνίδας μέσω των μνημονίων. Για αυτό προσάρμοσε το ήδη άδικο σύστημα της ενισχυμένης δυσαναλογικής στα σχέδιά της. Αλλά προσέκρουσε στη βούληση του ελληνικού λαού. Το στοίχημα για μια κυβέρνηση της αριστεράς σε αυτό το θέμα είναι η θεσμοθέτηση της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Για να μην παραβιάζεται η επιταγή του Συντάγματος περί ισότητας της ψήφου..’’
Ξεκάθαρα μηνύματα
Οι εκλογές αυτές, τώρα, έστειλαν τα εξής μηνύματα: Πρώτον, ο πάλαι ποτέ δικομματισμός (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) γκρεμίστηκε. Προσωρινά; Μόνιμα; Μεγάλη συζήτηση. Σίγουρα μόνιμα όπως τον ξέραμε. Αν πάντως θέλουμε να μιλάμε για Νέα μεταπολίτευση, ο δικομματισμός του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πρέπει να γκρεμιστεί ανεπιστρεπτί. Τώρα, το γκρέμισμα του δικομματισμού σε αυτές τις εκλογές σημαίνει ότι ο λαός απέρριψε τις πολιτικές λιτότητας που του επέβαλαν αυτόν τον καιρό. Απέρριψε την αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να θεωρούν τον λαό δεδομένο και μαζοχιστή. Δηλαδή ότι θα τους έδινε και στην κάλπη την εντολή να συνεχίσουν αυτό που υπέγραψαν οι δυο τους καιρό πριν τις εκλογές εν αγνοία του λαού .Ε τελικά ο λαός δεν είναι ούτε δεδομένος, ούτε μαζοχιστής.
Δεύτερο μήνυμα είναι ότι ο λαός ενίσχυσε και δεν ενέκρινε (έχει μεγάλη διαφορά εάν θέλουμε να μιλάμε ξεκάθαρα) μια δύναμη, τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με ένα πρόγραμμα που βάζει υπό κοινωνική προστασία τον Άνθρωπο (δεν θα τολμήσουμε να αποκαλέσουμε το πρόγραμμα σοσιαλιστικό διότι ο Σοσιαλισμός είναι μεγάλη κουβέντα και τελικά εύκολα ειπώνεται) προτάσσει την Κοινωνική Δικαιοσύνη και το χτύπημα του μεγάλου και συσσωρευμένου πλούτου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βάζει ξεκάθαρα την αξία του ανθρώπου πάνω από την αξία των αριθμών, χωρίς ωστόσο να μην υπολογίζει και τους αριθμούς. Προτάσσει πράγματα ανθρώπινα και αυτονόητα όπως π.χ. μείωση των εξοπλισμών, πάταξη της διαφθοράς, επαρκής φορολόγηση του πλούτου, των μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων, θέσπιση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών και επιβολή ειδικής φορολογίας στην πολυτελή και επιδεικτική κατανάλωση, εκδημοκρατισμό του χώρου των ΜΜΕ και πάταξη της διαπλοκής εκδοτών-καναλαρχών-εργοληπτών με το κράτος κ.α. που μπορεί να βρει κανείς στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακούγεται πολλές φορές από διάφορες πλευρές: «Αυτά δεν γίνονται» ή ότι «είναι ακραία αυτά τα μέτρα». Η απάντηση είναι όμως ότι και γίνονται και ούτε ακραία είναι. Τα πνευματικά δικαιώματα των ακραίων μέτρων τα έχουν άλλοι. Αυτοί που άσκησαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια.
Τρίτον, η είσοδος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην βουλή στέλνει ένα ακόμη μήνυμα και δημιουργεί επικίνδυνες προϋποθέσεις. Η ναζιστική αυτή απάνθρωπη οργάνωση εκμεταλλευόμενη τον φόβο των πολιτών από τα  συνεχώς δημιουργούμενα γκέτο υποανάπτυκτων (καλώς ή κακώς) και ταλαιπωρημένων ανθρώπων κέρδισε την υποστήριξη αρκετών πολιτών και επενδύοντας παράλληλα στην ανήθικη προπαγάνδα ότι για την κακή κατάσταση στην χώρα, φταίνε μόνο οι μετανάστες (παράνομοι και μη σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή) μετέτρεψε αυτήν την υποστήριξη σε ψήφους την 6η Μαΐου. Αρχικά να πούμε ότι λίγες ιστορικές γνώσεις (Χίτλερ, Ναζισμός, 1940 κλπ) αρκούν για να συνειδητοποιήσουμε τι θα σημάνει η άνοδος μιας τέτοιας φασιστικής δύναμης στην εξουσία. Τα κοινωνικά κινήματα θα πρέπει απέναντι στον κυνισμό και την εγκληματικότητα με ιδεολογία των Χρυσαυγιτών να προτάξουν την αλληλεγγύη, την ανοχή στο διαφορετικό, τις πραγματικές αιτίες καταπίεσης της ελληνικής κοινωνίας και προπάντων ενωτικές, προοδευτικές και αριστερές προοπτικές υπέρβασης της κρίσης καθώς και του ίδιου του καπιταλισμού στα φτωχότερα και κατώτερα κοινωνικά στρώματα.
Ξεκάθαρες κατευθύνσεις
Οι πολίτες δεν μπορούν τίποτα πια να περιμένουν από τα δύο συγκεκριμένα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα πια εκτός από βαρβαρότητα, διαφθορά και κοροϊδία! Δεν απαξιώνει κανείς τους χώρους της Σοσιαλδημοκρατίας και της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης αντίστοιχα, αλλά εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο να μην ξέρουμε ποιος είναι τι. Άλλο δηλώνει ο ένας κι άλλο είναι. Και στην πολιτική κάποια πράγματα είναι καθοριστικά. Μπορεί π.χ. το ΠΑΣΟΚ μεθαύριο να αλλάξει και να γίνει πάλι το πάλαι ποτέ Σοσιαλιστικό Κίνημα. Αυτό θα είναι όμως ανούσιο και άτοπο. Διότι όσο και να θέλουμε να διαγράψουμε κάποια πράγματα, η κυβέρνηση που έλαβε τα βάρβαρα μέτρα το διάστημα 2009-2012 ήταν του κατ’ ονόματος ΠΑΣΟΚ το οποίο συνεργάστηκε στα δύσκολα με την αιώνια αντίπαλο του, την ΝΔ, και με την ακροδεξιά παράταξη ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Μιλάμε δηλαδή για πλήρη μετάλλαξη ενός κόμματος σε κάτι που κάποτε και με βάση τις αρχές του αντιμαχόταν. Το ίδιο περίπου ισχύει και για την ΝΔ. Οπότε το καθαρό πρώτο συμπέρασμα είναι ότι τα δύο κόμματα αυτά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πρέπει να «πεθάνουν» και η πρώτη κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο λαός είναι να τα καταψηφίσει. Βέβαια σε μεγάλο βαθμό αυτό έγινε την 6η Μαΐου. Αλλά δεν αρκεί. Υπάρχουν ακόμα δεσμοί συναισθηματικοί και κοινωνικοί που δένουν ανθρώπους με αυτά τα κόμματα. Είναι δύσκολο. Αλλά στην πολιτική δεν χωράνε τέτοιου είδους συναισθηματισμοί. Όταν οι ιδέες και οι αρχές προδίδονται συνειδητά, οι πολιτικοί φορείς που τις εκπροσωπούσαν έως τότε και έπειτα τις πρόδωσαν, πρέπει να εγκαταλείπονται. Διότι  μόνο έτσι, κατά μια ταπεινή άποψη, τις τιμάς και τις σέβεσαι. Το καθοριστικό βήμα, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει στις εκλογές του Ιούνη.
Ο λαός, τώρα, από την άλλη ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δίνοντας του ένα δυναμικό ποσοστό ψήφων, κατατάσσοντας το δεύτερο εκλογικά κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και αρκετό καιρό πριν άρχισε να μιλάει για τα αυτονόητα. Ότι πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες, πρέπει να ελαφρυνθούν οι αδύναμοι πολίτες, πρέπει να σταματήσει εν τέλει αυτή η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων. Κινήθηκε ως επί των πλείστων σε κατευθύνσεις και όχι κοστολογημένες προτάσεις, είναι η αλήθεια. Αυτές τις αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ερχόμενη εβδομάδα, στην εξειδίκευση του προγράμματος του. Προτάσσει όμως, σύμφωνα με το εκλογικό του πρόγραμμα, την τοποθέτηση του ανθρώπου πάνω από τους αριθμούς. Κάτι που πρέπει να κατασταθεί σαφές σε όλες τις κατευθύνσεις. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων που στοχεύει μακροπρόθεσμα στην ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικού συστήματος, δηλαδή του καπιταλισμού, και την μετάβαση σε μία σοσιαλιστική κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτή θα είναι μια επανάσταση του ανθρώπου που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, επαναστατική αλλαγή συνείδησης και τρόπου ζωής και αυτόματα και πιο πιθανά έναν σεβαστό χρόνο που δεν είναι της παρούσης να διευκρινίσουμε. Όπως καταλαβαίνει κανείς στην παρούσα συγκυρία που διανύουμε το κρίσιμο είναι σταματήσουμε αυτήν την λαίλαπα που έρχεται. Μέσα στον καπιταλισμό. Ξεκάθαρα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό διεκδικεί να κάνει. Και αυτό τον διαχωρίζει και από το ΚΚΕ. Μέσα στην Ε.Ε., σε αυτό το πεδίο διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει αυτήν την βάρβαρη πολιτική με συμμαχίες και αλληλεγγύη με τους λαούς των άλλων χωρών. Διότι μια τυχούσα έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα συμπαρασύρει μόνο την ίδια αλλά και πολλές άλλες χώρες. Και αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο. Διαπραγματευτικό όπλο στο ότι δεν μπορούμε να βάζουμε το χρέος και τους τόκους του πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να μην βλέπουμε ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν και άνθρωποι .Άνθρωποι του μόχθου που πονάνε ξανά και ξανά χωρίς καμία διέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει τον Σοσιαλισμό, όταν σχηματίσει την λεγόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς που επιδιώκει. Το εγχείρημα του είναι η ανατροπή της ακολουθούμενης βάρβαρης για τους ανθρώπους πολιτικής και η αποστολή-εμπέδωση ενός μηνύματος στην Ευρώπη. Ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λογική της λιτότητας που κυριαρχεί στα μυαλά των ηγετών της Ευρώπης. Το εγχείρημα αυτό λοιπόν πρέπει και μπορεί να υποστηριχθεί από τον λαό. Είναι, εν ολίγοις, η δεύτερη κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί ο λαός. Μέτρα όπως η φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων μέχρι 75% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο και η καταγραφή σε περιουσιολόγιο του συσσωρευμένου πλούτου είτε βρίσκεται στην Ελλάδα είτε έχει τοποθετηθεί στο εξωτερικό, και η ύπαρξη επαρκούς φορολόγησης των μεγάλων περιουσιών άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ είναι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν κατευθύνσεις απόδοσης Κοινωνικής Δικαιοσύνης στην κρίση που διανύουμε. Για άλλους αυτά αποτελούν ακραία μέτρα.Αλλά ποιο είναι πραγματικά ακραίο; Να πληρώνει ο άνεργος και ο χαμηλόμισθος-χαμηλοσυνταξιούχος χαράτσι και συνέχεια καινούργιους φόρους με το ήδη μειωμένο εισόδημα του ή να πληρώσουν επιτέλους επαρκώς και οι έχοντες πλούτο; Λύσεις υπάρχουν. Εναλλακτικός δρόμος υπάρχει. Αλλά χρειάζεται βούληση και τόλμη.
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρήσαμε σε αυτήν την περίοδο και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε καθόλου χαλαρά και παθητικά είναι η άνοδος και τελικά η άνετη είσοδος της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο. Η συγκεκριμένη οργάνωση στις εκλογές του 2009 είχε πάρει 0,3%. Στις πρόσφατες εκλογές της 6ης Μαΐου πήρε 7%. Φταίει που ανοίχτηκε το θέμα του μεταναστευτικού 2 μήνες πριν τις εκλογές; Φταίει που ως ατζέντα αντιμετωπίζεται πάντα με προχειρότητα; Φταίει που και εκεί τα έχουμε κάνει μπάχαλο; Σίγουρα πάντως φταίει το ότι ο πολίτης δεν νιώθει ασφάλεια στην καθημερινότητα του διότι άνθρωποι από υπανάπτυκτες χώρες μεταναστεύουν (όχι για χόμπι αλλά από ανάγκη) στην χώρα μας, μπαίνουν ανεξέλεγκτα από τα εντελώς αφύλακτα σύνορά μας και βλέποντας ότι είμαστε μια χώρα «ξέφραγο αμπέλι» χωρίς κανόνες, συμπεριφέρονται όπως έχουν μάθει από τις χώρες τους κι ακόμη χειρότερα. Αλλά όπως και να ακουστεί, δεν φταίνε οι ίδιοι. Αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Είναι άνθρωποι με ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αν δεν αντέχει η χώρα μας άλλους, ας μην τους αφήνουμε να περνούν τα σύνορά μας. Άς μην τους δίνουμε ψεύτικες ελπίδες σε μια χώρα που είναι ήδη σε κρίση. Σίγουρα όμως δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους σκοτώσουμε, να τους απελάσουμε βάρβαρα, να τους πνίξουμε στη θάλασσα και να τοποθετήσουμε νάρκες γύρω από τα σύνορα όπως προτείνει η Χρυσή Αυγή. Σαν νέοι μπορεί να μην ζήσαμε τον ναζισμό αλλά οι περισσότεροι έχουμε διδαχθεί ή ακούσει για τα εκατομμύρια θύματα που άφησε με απάνθρωπο τρόπο στο πέρασμα του. Για αυτό θα πρέπει, τρίτον, να ληφθούν πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός αντιφασιστικού μετώπου στην κοινωνία που θα αποτρέψει στο μέλλον την περαιτέρω άνοδο νέο-ναζιστών στην πολιτική ζωή του τόπου. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι ένα σημάδι παρακμής στην  όποια προσπάθεια προόδου της κοινωνίας μας. Θα το ρισκάρουμε;
Ξεκάθαρα μηνύματα και τοποθετήσεις
Επιπροσθέτως, εδώ και λίγες ημέρες μετά τις εκλογές όπου μίλησε ξεκάθαρα ο Ελληνικός λαός για το μέλλον του, τα διάφορα υπαλληλάκια του συστήματος και διάφορα συνδικαλιστάκια της πλάκας που προέρχονται από τον χώρο των γαλαζιοπράσινων παρταλιών προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και τρόπους να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη του Έλληνα πολίτη. Σε αυτό έχουν σύμμαχο τους μερίδα των δωσίλογων δημοσιογραφίσκων/ΜΜΕ. Προσπαθούν λοιπόν βάζοντας ψευτοδιλήμματα στον καταταλαιπωρημένο από τις πολιτικές τους λαό, ότι δήθεν άμα δεν ψηφίσει ένα κατά αυτούς 'φιλοευρωπαϊκό' κόμμα (ΠΑΣΟΚ&ΝΔ) η οικονομία της χώρας μας θα βουλιάξει, θα έρθουν χίλια μύρια κακά, χρεωκοπία, εμφύλιος και θα γίνουμε Αφρική. Ένα έχω να πω για αυτά τα ανδρείκελα όπου αυτά τα τυράκια τα πετάνε στον ελληνικό λαό επειδή τους συμβουλεύουν τα έμμισθα επιτελεία τους τα οποία είναι ειδικευμένα στην επικοινωνιακή και καλά πολιτική (πώς να κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό δηλαδή), ότι οι 'είλωτες' ξυπνήσανε και τα τεχνάσματα τους θα γυρίσουν μπούμερανγκ όπως η λάσπη στον ανεμιστήρα.
Επίσης πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας που άμα κάνουν το ίδιο εκλογικό λάθος, επειδή είτε φοβήθηκαν είτε έπεσαν στην λόμπα ότι τα γαλαζιοπράσινα παρτάλια είναι η μόνη λύση:
'' Με την ψήφο σας αυτή καταδικάζεται τα παιδιά σας να δουλεύουν για 300euro 10 ώρες την μέρα και άμα θέλουν (έχουμε στρατιές εξαθλιωμένων ανέργων άλλωστε). Οι συντάξεις σας να είναι πολύ κάτω από τα όρια της παρακμής και παράλληλα θα 'διορίζεται' με την ψήφο σας τους εκατοντάδες ανειδίκευτους αυλικούς-τεμπέληδες από την πίσω πόρτα συμβουλάτορες (και καλά) σε κάθε υπουργείο του κάθε γαλαζοπράσινου υπουργού, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Θα τους πληρώνεται παχουλούς μισθούς για να μην κάνουν τίποτα απόλυτος, και εννοείται από του φόρους που πληρώνεται εσείς. Με την ψήφο σας θα βοηθήσετε να κάνουν περιουσία ανειδίκευτοι άχρηστοι κομματικοί κηφήνες.''

           Τα ψευτοδιλήμματα ανήκουν στο παρελθόν. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε την εύθηνη μας στην κάλπη και να πράξουμε το σωστό διότι η χώρα μας άντεξε σε πολύ χειρότερα, δεν θα ηττηθεί από αυτά τα ανεπάγγελτα και άεργα υπαλληλάκια των διεθνών τοκογλύφων που έβαλαν την πατρίδα μας στον 'γύψο'. Πρέπει να δούμε και να επιλέξουμε τον ριζοσπαστικό αριστερό αυτό συνδυασμό, ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, που δεν τους έβγαλε τα 'γούστα', που παρά τις πιέσεις είπε ΟΧΙ στους διεθνείς τοκογλύφους και τους εγχώριους υπαλλήλους τους, που τόλμησε και σήκωσε το ανάστημα του απέναντι στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούσαν την χώρα μας εδώ και χρόνια προτεκτοράτο τους. ‘’Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η εθνική κυριαρχία και υπερηφάνεια της χώρας μας.’’

                                                                              Γιακουμίδης Πάνος
                                                                           Παραλής Γεώργιος
  Ταταρίδης Γιώργος

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Το γιαούρτωμα του βουλευτή της Χρυσαυγής Ηλιόπουλου


Φοβού τους αγανακτισμένους...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ, 10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6-5-2012 — Αλλοίωσαν και το ΦΕΚ με προσθήκη σελίδων!!!!

 
Από το e-politiki
=== Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος, θα είχε ήδη συλληφθεί ολόκληρη η ληστοσυμμορία Παπαδήμου – Βενιζέλου – Παπανδρέου – Σαμαρά – Αβραμόπουλου – Βορίδη – Διαμαντοπούλου – Παπακωνσταντίνου – Γερουλάνου – Κουτρουμάνη – Σαχινίδη.
  === Χθες, το ιστολόγιο των ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, αποκάλυψε τη μεγάλη απάτη, της μεταβίβασης ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ, στη ψευδεπίγραφη εταιρεία αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ότι περιουσιακό στοιχείο είχε απομείνει στη ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, την οποία οι απατεώνες αντισυνταγματολόγοι ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, έχουν βαφτίσει σαν ιδιωτική, ενώ χρησιμοποιόταν για …Δημοσίου συμφέροντος σκοπούς.
  === Αφού η «αριστερά» του Τσίπρα και της Παπαρήγα είναι θεόστραβη και θεότυφλη και θεόμουγκη και αφού και η Ελληνοσύνη είναι ανεξάρτητη μόνο για τη ταμπέλα του Καμμένου, εγώ, ο πτωχός πλην τίμιος Μπαρμπανίκος που ποτέ δεν θα καταντήσω να διαπραγματεύομαι με γυρολόγους φιλοσκοπιανούς τύπου Καζάκη, απλά προσθέτο, ότι οι απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου της ληστοσυμμορίας Παπαδήμου, όχι μόνο έδρασαν ανθελληνικά, ΜΟΛΙΣ 10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6-5-2012, αλλά ΕΒΑΛΑΝ ΤΣΟΝΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥΣ σε ΦΕΚ (ΤΕΥΧΟΣ Β’ ΑΡΙΘΜΟΣ 1363 / 2012),  το οποίο ήταν τελειωμένο στη σελίδα 21984 !!!!!!! Έτσι οι θρασύτατοι ληστές, πρόσθεσαν άρον-άρον, τις σελίδες με «αριθμούς» 21984α –  21984β –  21984γ — 21984δ!!!! Είναι επίσης αξιοπρόσεκτο, ότι στη πρεμούρα τους, έκαναν ηλίθιο υπολογισμό και η «σελίδα» 21984γ περίσεψε και έμεινε λευκή!!!!!
  === Αλλά, ας διαβάσουμε τι μας ενημερώνουν οι Φοιτητές Οικονομικών Σχολών:

 === Διαβάστε το σκάνδαλο μεγατόνων…Πούλησαν σε μια μέρα όλο το δημόσιο

  === Στις 26 Απριλίου 2012 δημοσιεύεται το ΦΕΚ υπ΄αριθμόν Φύλλου 1363 το οποίο μπορείτε να το αναγνώσετε και εσείς στο site του εθνικού 
Τυπογραφείου.
Ελάχιστες μέρες πριν γίνουν οι εθνικές εκλογές που δεν ανέδειξαν τελικά νικητή οι Υπουργοί: Σαχινίδης, Διαμαντοπούλου, Βορίδης, Παπακωνσταντίνου, Κουτρουμάνης και Γερουλάνος αποφάσισαν να ιδιωτικοποιήσουν ουσιαστικά το δημόσιο στο σύνολό του.
Διαβάστε ως το τέλος για να δείτε και τι ποσά θα χάσει κατ΄ έτος το κράτος πέραν του τεράστιου κοινωνικού κόστους που θα αναλάβουν οι φορολογούμενοι.
Μεταβιβάζονται λοιπόν στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» τα εξής:
  • 51% απο τον ΟΛΠ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε)
  • 51% του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.
  • 65 % της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε.
  • 34 % της ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ Α.Ε
  • 34 % της ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.
  • 13,697%  του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε
  • 81% της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Ε.
  • 25% της ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.
  • 17% της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
  • 34% του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.
  • 92% της ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
  • 100% του ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.
  • και τέλος  55% της ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ Α.Ε.
Η έρευνά μας δείχνει για τις παραπάνω εταιρίες το κατά πόσον ζημιώνουν ή όχι τον φορολογούμενο(ακόμα και τώρα που στις τάξεις τους βρίσκονται υπεράριθμοι υπάλληλοι):
ΟΛΠ:  ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΟ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 11.233.595 €
ΟΛΘ:ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΟ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 10.618,659 €
ΔΕΠΑ: (για το 2011 δεν ανευρέθηκαν στοιχεία) για το 2010: ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 90.800.000 €
ΕΥΔΑΠ:  ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΟ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 24.311.000€ και ο κατάλογος μακρύς.
Στο σημείο αυτό θα σταθούμε στο εξής στοιχείο.Μπορεί το μνημόνιο να ζητάει να πουλήσουμε μέρος του σπάταλου και αχαλίνωτου δημόσιου τομέα ΑΛΛΑ…Για ποιο λόγο να πουλάς κερδοφόρες επιχειρήσεις (τη στιγμή που στην αρχή της μεταπολίτευσης κρατικοποιούσες ζημιογόνες…) και να μη τις κρατήσεις υπό τον έλεγχό σου, αφού πρώτα τις εξυγιάνεις ώστε να αυξήσεις και τα κέρδη. Πέραν αυτού του γεγονότος προκαλούμε τους αναγνώστες μας να μας πουν μια φορά στην ιστορία που ιδιωτικοποίηση του νερού δεν έφερε άμεσα αυξήσεις στα τιμολόγιά του (στην Αργεντινή έφτασε ο λογαριασμός του νερού να αποτελεί τόσο μεγάλο πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά, όσο στις μέρες μας η θέρμανση και τα μηνιαία κοινόχρηστα,με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να το κρατικοποιήσουν ξανά.) και όλως τυχαίως στις πιο πολλές χώρες έβαλε το χέρι του ή το ΔΝΤ ή και η ίδια η Ε.Ε. με φωτεινό το παράδειγμα της Ιταλίας που έγινε Δημοψήφισμα (σ.σ. !!!!!!) και απάντησαν οι Ιταλοί με ένα ηχηρό ΟΧΙ. Παρόλα αυτά η εκεί διορισμένη από τη τρόικα κυβέρνηση το ιδιωτικοποίησε..
Και μη ξεχνάμε το εξής ψέμα για τον Δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.Είναι σπάταλος, μπαίνεις με μέσον ,έχουμε ίσως ,όπως λένε οι φιλελεύθεροι, ένα σοβιετικού τύπου δημόσιο τομέα ΑΛΛΑ η κακοδιαχείριση έφτασε τους δημόσιους φορείς στο τέλμα και όχι ο ρόλος τους.. Στο αδιέξοδο μας οδήγησαν αποφάσεις, όπως ότι τα αποθεματικά, κάποιοι τα έπαιζαν σε δομημένα ομόλογα..ότι ζητούσαν από (κομματικούς) διευθυντές οργανισμών διάφοροι υπουργοί να πάρουν δάνεια τα οποία με λογιστικές αλχημείες τα χρέωναν στον οργανισμό αλλά τα λεφτά τα έπαιρνε η κεντρική κυβέρνηση και με πολλά άλλα που μας έφτασαν εν έτη 2012 ο ΟΤΕ,ο κερδοφόρος ΟΤΕ, να σκέφτεται να πουλήσει τον μοναδικό ελληνικό δορυφόρο που εξασφαλίζει ασφάλεια στην επικοινωνία των δικτύων των Ενόπλων Δυνάμεων και του διπλωματικού μας σώματος.
Τέλος,σήμερα (17.05.2012) και ενώ ορκίστηκε νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποφασίστηκε να «παγώσουν» οι αποκρατικοποιήσεις και οι άνωθεν εταιρίες να μη συμπεριληφθούν σε διαγωνισμούς εως ότου υπάρξει νέα κυβέρνηση
Υποσχόμαστε να επανέλθουμε με ένα ντοκιμαντέρ που είναι στα σκαριά και με συνεντεύξεις πρωταγωνιστών για τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας από ξόανα και μαριονέτες πολιτικούς

Σύγχρονη χούντα!

Από την Αυγή

Έχει κοντά ποδάρια η επιχείρηση παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης των πολιτών, στην οποία πρωταγωνιστούν τα κανάλια της διαπλοκής. Δεν παίζουν μόνα τους, αλλά ως η αιχμή της μνημονιακής επίθεσης του ελληνικού και του ευρωπαϊκού συστήματος. Η επίθεση είναι ενορχηστρωμένη. Λες και τα δελτία των 8, καθώς και τα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων, βγαίνουν από τον ίδιο αρχισυντάκτη! Τα κανάλια της διαπλοκής παραβιάζουν κάθε αρχή δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρουσιάζουν μονομερώς τη διεθνή συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι η κατασκευή θέματος με την αναφορά του Αλ. Τσίπρα περί “Ολαντρέου”, η οποία δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στη Γαλλία, αλλά εδώ σχολιάστηκε ως “γκρέμισμα των συμμαχιών της χώρας”! Θα ήταν υπερβολή να αξιώσει κανείς από τη διαπλοκή να κρατάει τα προσχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος τόσα έχει προσφέρει στους βαρόνους της ενημέρωσης, υπέστη λογοκρισία για τη δήλωσή του ότι...
μπορεί το Μνημόνιο να ακυρωθεί χωρίς να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Αντιθέτως, η αδίστακτη κινδυνολογία τού μέχρι προχθές πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, ότι η ΕΚΤ έχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρουσιάστηκε ως διασταυρωμένη είδηση. Δεν μεταδόθηκε, όμως, η δήλωση του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη, μέλους της ΕΚΤ, ο οποίος ουσιαστικά αποδοκιμάζει τον κ. Παπαδήμο για διασπορά φημών. Τα ΜΜΕ είναι μέρος του καταρρέοντος πολιτικού-οικονομικού συστήματος εξουσίας. Είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες, ανήκουν σε “μαφιόζους” των δημοσίων έργων και προμηθειών, ενδιαφέρονται όχι για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του συστήματος που υπηρετούν, πολλές φορές και των στενά επιχειρηματικών συμφερόντων των αφεντικών τους. Γι’ αυτό βουλιάζουν καθημερινά στην ανυποληψία. Κλασικό δείγμα κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι επιχειρήσεις media στρατεύονται επιθετικά στη μάχη της κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η επικείμενη εκλογική μάχη έχει χαρακτηριστικά αναμέτρησης του λαού με το κατεστημένο. Πρόκειται για την αρχή αλλαγής “παραδείγματος”, εξέλιξη με ευρωπαϊκή σημασία. Είναι, λοιπόν, κατανοητή η λυσσαλέα μάχη που δίνει η διαπλοκή για να αποτραπεί, να περιοριστεί ή και να υποθηκευθεί η λαϊκή νίκη. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Επιστρέφει στους δράστες την απόπειρα χειραγώγησής του. Ολοένα και περισσότερο, διεθνή ΜΜΕ και κέντρα οικονομικών αναλύσεων προειδοποιούν ότι η πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία στην Ε.Ε. θα οδηγήσει σε νέα κρίση τύπου “Lehman Brothers”. Αν κάποιοι οδηγούν την Ελλάδα στη χρεωκοπία, αυτοί είναι οι μνημονιακοί. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των αδειανών δημόσιων ταμείων που κληροδοτεί η “κυβέρνηση ειδικού σκοπού” ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. Με το πρόγραμμά τους, δηλαδή το Μνημόνιο, καταδικάζουν τη χώρα σε πολυετή ύφεση, τη δημόσια διοίκηση σε παράλυση, την κοινωνία σε ανθρωπιστική καταστροφή. Αλλά γι’ αυτά, ούτε είδαν ούτε άκουσαν τα κανάλια τους! Στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, είναι πιθανό η τηλε-κινδυνολογία να αποκτήσει χαρακτηριστικά μεταμοντέρνου-εικονικού πραξικοπήματος. Τώρα, στην περιοχή μας, οι χούντες δεν γίνονται με τανκς, αλλά με τις αγορές και τα κανάλια.

Οικονομική ενίσχυση ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Το πάρτυ των ιδιοκτητών στις δημόσιες συχνότητες δεν θα κρατήσει για πάντα

Από το left.gr

Οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανεξετάσει το καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ και θα σπάσει το κύκλωμα της διαπλοκής, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και επικρίσεις από την πλευρά των διαπλεκόμενων. Υποστηρίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να «φιμώσει» τα μέσα που του ασκούν κριτική και να ακυρώσει, πρακτικά, την πολυφωνία. Στην πραγματικότητα, αυτό που (ορθά) βρίσκεται στο στόχαστρο της Αριστεράς δεν είναι η κριτική εναντίον της ή οι φορείς της κριτικής αυτής, αλλά...
ένα σύστημα διαπλοκής επιχειρηματιών με πολιτικά κόμματα και στελέχη κομμάτων – ένα κύκλωμα που στο όνομα της ελεύθερης ενημέρωσης έχει επιβάλει την πλήρη ομοιομορφία στο τοπίο της ενημέρωσης. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εδώ και χρόνια βασική διάσταση της απαξίωσης της πολιτικής χάριν της καπιταλιστικής οικονομίας και, βέβαια, βασική παράμετρο της κρίσης της δημοκρατίας. Η δραστηριοποίηση, στο πεδίο των ΜΜΕ, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν σε άλλους κλάδους ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, σε μια περίοδο πλήρους απαξίωσης των κομμάτων. Στο κλίμα αυτό, τα ιδιωτικά ΜΜΕ αυτοπροβλήθηκαν (και καθιερώθηκαν στη συνείδηση της κοινωνίας) ως «ανεξάρτητες» φωνές, συσσωρεύοντας το πολιτικό κεφάλαιο που έχαναν τα κόμματα. Σε δεύτερο χρόνο, οι επιχειρηματίες αξιοποίησαν το πολιτικό κεφάλαιο ώστε, εκβιάζοντας και υποτάσσοντας κόμματα και πολιτικό προσωπικό, να αντλούν οικονομικά οφέλη (προμήθειες από το Δημόσιο, έργα κ.ο.κ). Η άλλη όψη της δραστηριότητας αυτού του κυκλώματος ήταν -και είναι ακόμα- οι πολιτικές «εξυπηρετήσεις» προς κόμματα και στελέχη. Εν είδει ευγνωμοσύνης λοιπόν, και με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα (που συχνά ταυτίζονταν αυθαίρετα με τα «εθνικά»…), καναλάρχες και εκδότες υποστήριξαν συστηματικά κάθε κρατική στρατηγική - ακόμα και αν φαινομενικά επέκριναν τα κόμματα που την οργάνωναν. Έτσι εξηγείται, μεταξύ άλλων, η στήριξη των ΜΜΕ στο πάρτυ των Ολυμπιακών Αγώνων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αστυνομοκρατία, και βέβαια τη μνημονιακή εθνική σωτηρία. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι σε πολλές από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, ιδιοκτήτες ΜΜΕ είχαν άμεσο οικονομικό όφελος. Η ισχύς του μιντιακού-πολιτικού κυκλώματος αποδείχτηκε περίτρανα το 2004, όταν δηλαδή ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιχείρησε, μέσω των ρυθμίσεων για το βασικό μέτοχο, να διαλύσει το κύκλωμα, προκειμένου να απαλλαγεί από τις πολιτικές πιέσεις σε βάρος του και να αναδιατάξει το σκηνικό προς όφελός του. Οι παρεμβάσεις των εκλεκτών της διαπλοκής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί «ποιος τελικά κυβερνούσε αυτόν τον τόπο». Μόλις πρόσφατα, εξάλλου, η περίφημη ανεξαρτησία των μέσων και πολλών «λειτουργών» τους αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά αδειανό πουκάμισο, αφού ήρθαν στη δημοσιότητα έγγραφα βάσει των οποίων ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε οργανώσει σχέδιο βελτίωσης του προφίλ του στηριγμένο σε δημοσιογράφους – ένα σχέδιο αξίας …μόλις 270.000 ευρώ. Η παντοδυναμία των ιδιοκτητών ΜΜΕ, η ασυδοσία τους έναντι των εργαζομένων και η αναρχία που επικρατεί σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο --την οποία ευνόησαν ή ανέχτηκαν τα σημερινά κόμματα του Μνημονίου--, σηματοδοτούν το ακριβώς αντίθετο του πλουραλισμού που υπόσχονταν στα τέλη του ’80 οι υπέρμαχοι της «απελευθέρωσης»-ιδιωτικοποίησης της ραδιοτηλεόρασης. Αντίθετα με τις διακηρύξεις, ο μέχρι τότε ασφυκτικός έλεγχος του κράτους στην ενημέρωση δεν έληξε ποτέ. Στην πραγματικότητα επιβλήθηκε ένα …outsourcing, εκχωρήθηκαν δηλαδή σε ιδιώτες λειτουργίες που μονοπωλούσε το κράτος, ενώ η κατασκευή της συναίνεσης μέσω των «ανεξάρτητων» διαύλων αποδείχτηκε μάλλον αποτελεσματικότερη. Με αυτή την πραγματικότητα επιδιώκει να αναμετρηθεί η Αριστερά. Όχι για να επιβληθεί η ίδια στο τοπίο της ενημέρωσης, αλλά για να υπερασπιστεί την πραγματικά ελεύθερη και δημόσια λειτουργία των μέσων.

Νέα διαδήλωση των αγανακτισμένων!

Τους φασίστες δεν τους ψηφίζεις... τους τσακίζεις!

4ο ελευθεριακό φεστιβάλ θεατρικής έκφρασης

Συζήτηση για τον ισπανικό εμφύλιο

Επίσχεση εργασίας στο metropolis Θεσσαλονίκης

Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας και έπειτα από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν έξω από τα καταστήματα και τα γραφεία της Αθήνας, οι εργαζόμενοι στο Metropolis Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε ομαδική επίσχεση εργασίας διαμηνύοντας προς τον Ανδρέα  Κουρή ότι:
Εμείς οι εργαζόμενοι του Metropolis Θεσσαλονίκης μετά από την κοροϊδία της εργοδοσίας τόσους μήνες, αποφασίσαμε ομόφωνα και προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας. Μετά από αυτήν μας την κίνηση το κατάστημα από την Τετάρτη 23/5 παραμένει κλειστό, και θα παραμείνει κλειστό μέχρι την δικαίωση μας. Οι αγώνες μας βρίσκονται πλέον έξω από το κατάστημα, όπου καθημερινά δίνουμε δυναμικό παρόν ενημερώνοντας πελάτες και περαστικούς.
Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.
Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας.
Ζητάμε απαντήσεις για το μέλλον μας.
Όλοι οι εργαζόμενοι στα Metropolis συνεχίζουμε τον αγώνα μας απαιτώντας την άμεση καταβολή των καθυστερούμενων μισθών μας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων των απολυμένων συναδέλφων μας και την κατοχύρωση της καταβολής των αποζημιώσεών μας σε περίπτωση πτώχευσης.
Εργαζόμενοι/ες  - Απολυμένοι/ες στα καταστήματα Metropolis

"ΕΚΛΟΓΕΣ 2012" από του Morning Jokers

Ο σ.Γιώργος μας επισήμανε το ακόλουθο βιντεάκι. Τα σπάει..

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αναπαράσταση της δολοφονίας Λαμπράκη από το ΚΘΒΕ

Εντυπωσιακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με 30%

Public Issue


Μύκητας που τρέφεται με πλαστικό ανακαλύφθηκε στο Εκουαδόρ

Από το econews

Τα πλαστικά αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων παγκοσμίως γιατί διασπώνται έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο μια νέα ανακάλυψη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ ενδέχεται να επιταχύνει τη διαδικασία, εξαφανίζοντας τα πλαστικά πολύ πιο σύντομα. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής στο τροπικό δάσος του Εκουαδόρ, φοιτητές του Τμήματος Μοριακής Βιοφυσικής και Βιοχημείας του Γέιλ ανακάλυψαν έναν μύκητα που πεινά για ...
πολυουρεθάνη (πλαστικό) και μέχρι σήμερα ήταν άγνωστος. Πρόκειται για τον πρώτο μύκητα που διαπιστωμένα επιβιώνει μόνο με πολυουρεθάνη και μάλιστα σε αναερόβιο περιβάλλον (χωρίς οξυγόνο), κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στον πάτο των χωματερών. Η πολυουρεθάνη συγκαταλέγεται στα πολυμερή και χρησιμοποιείται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υλικών, από σκληρό πλαστικό μέχρι συνθετικά υφάσματα. Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα πλαστικά, όπως η πολυουρεθάνη, χαρακτηρίζονται «αθάνατα» είναι ότι οι μικροοργανισμοί δεν τα αναγνωρίζουν ως τροφή με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν για αιώνες το περιβάλλον μέχρι να διασπαστούν. Η ανακάλυψη όμως του μύκητα Pestalotiopsis microspora ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων. Μάλιστα οι ερευνητές έχουν ήδη απομονώσει και μελετούν το θαυματουργό ένζυμο που δίνει την ικανότητα στον μύκητα να διασπά το πλαστικό. Η μείωση της χρήσης πλαστικών σίγουρα αποτελεί το πρώτο και κυριότερο βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο αν ο μύκητας από το Εκουαδόρ είναι πρόθυμος να βοηθήσει τότε ακόμα καλύτερα.

Ονειροπολήστε, το χρειάζεται ο εγκέφαλος

Από το qualitynet

Η ονειροπόληση δεν είναι χασομέρι, υποστηρίζουν πρόσφατες ψυχολογικές έρευνες. Το να έχει κανείς το μυαλό του «αλλού», το να «αφαιρείται» από ό,τι πρέπει να κάνει, το να ονειρεύεται με ανοιχτά τα μάτια θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους ως αυταπόδεικτο και ανησυχητικό σημάδι απόκλισης από τη φυσιολογική συμπεριφορά, ως σοβαρό μειονέκτημα που οφείλεται σε κάποια εγγενή αδυναμία συγκέντρωσης, η οποία συνήθως εκδηλώνεται ως έλλειψη διανοητικής πειθαρχίας. Μια ευρύτατα διαδεδομένη προκατάληψη, η οποία, δυστυχώς, καλλιεργείται συχνά και από ειδικούς επιστήμονες. Ο Φρόιντ, για παράδειγμα, αναπαράγοντας άκριτα τις κοινωνικές προκαταλήψεις και επιταγές της εποχής του, θεωρούσε τους ονειροπόλους άτομα με...
παιδαριώδη προσωπικότητα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις ως νευρωτικούς, ενώ και σε πολλά εγχειρίδια ψυχολογίας ο ρεμβασμός παρουσιαζόταν ως μια άκρως ανησυχητική συμπεριφορά, η οποία μπορεί και να υποδήλωνε την ύπαρξη κάποιας ψύχωσης. Νέες μελέτες όμως έρχονται να ανατρέψουν αυτήν την τόσο βαθιά ριζωμένη όσο και εσφαλμένη αντίληψη, διαπιστώνοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι -και όχι μόνο μία μικρή μερίδα «φευγάτων» ατόμων- έχουν λίγο-πολύ μια φυσική προδιάθεση και ανάγκη να ονειροπολούν. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η ονειροπόληση δεν αποτελεί καθόλου μια «αντιπαραγωγική» διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας ο νους αδρανεί και πέφτει σε ένα σκοτεινό και αδιέξοδο ψυχικό τούνελ. Αντίθετα, είναι μια ζωτικής σημασίας νοητική τεχνική αποφόρτισης της συσσωρευμένης έντασης, χάρη στην οποία ευνοείται η δημιουργικότητα. Ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη να ξεφεύγει Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών περιγράφονται σε εκτενές άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «New York Times». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Jonathan Schooler και ο Jonathan Smallwood, δύο διακεκριμένοι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν από κοινού να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι ονειροπολούν, υποστηρίζουν ότι η πρόσκαιρη απόσπαση της προσοχής και η προσωρινή «φυγή» μέσω της ονειροφαντασίας από την εργασία στην οποία επιδιδόμαστε αποτελούν ένα είδος εγκεφαλικής «ανάπαυλας», η οποία διασφαλίζει τη νοητική μας ισορροπία σε καταστάσεις έντονης νοητικής προσπάθειας. «Οταν είμαστε ξύπνιοι, περνάμε το ένα τρίτο του χρόνου μας σκεπτόμενοι άλλα πράγματα από αυτά που κάνουμε. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει το 75% του συνολικού χρόνου που αφιερώνουμε σε μια εργασία. Για παράδειγμα, όταν οδηγούμε σε έναν άδειο εθνικό δρόμο ή όταν είμαστε ακινητοποιημένοι σε έναν πολυσύχναστο δρόμο εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αν δεν είχαμε την ικανότητα να “δραπετεύουμε” από τέτοιου είδους ανιαρές δραστηριότητες, η ζωή μας θα ήταν αφόρητη. Η εκτροπή της προσοχής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πραγματική λύτρωση», σημειώνει ο Smallwood. Αλλά αυτή η ικανότητα του εγκεφάλου μας να ξεγλιστρά από το παρόν και να μεταφέρεται είτε στο παρελθόν είτε και σε καταστάσεις τελείως επίπλαστες, θα πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να έχει ευνοήσει και να ευνοεί εξελικτικά το είδος μας, σύμφωνα με τη μελέτη ενός άλλου ψυχολόγου, του Eric Klinger, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Οταν κάποιος είναι απασχολημένος αποκλειστικά με μία εργασία, η ικανότητα να σκέφτεται για λίγο και άλλα πράγματα αφήνει ανοιχτό το πεδίο σε μια ευρεία γκάμα στόχων. Λειτουργεί επομένως σαν ένα είδος μηχανισμού ασφαλείας, που προστατεύει τους υπόλοιπους στόχους του ατόμου από τον κίνδυνο να χαθούν», γράφει ο Klinger στο βιβλίο του «Εγχειρίδιο φαντασίας και νοητικής προσομοίωσης» (Handbook of Imagination and Mental Simulation). Τι ακριβώς συμβαίνει όμως μέσα στον εγκέφαλό μας όταν ο νους μας «δραπετεύει» την ώρα που πλένουμε τα πιάτα, περπατάμε στο δρόμο, ακούμε μουσική, διαβάζουμε ένα βιβλίο, βλέπουμε μια ταινία; Η παρακολούθηση του εγκεφάλου εν δράσει, με τη βοήθεια της λειτουργικής τομογραφίας μαγνητικού συντονισμού (fMRI), είχε οδηγήσει κάποιους νευροεπιστήμονες στο ακραίο συμπέρασμα ότι όταν ονειροπολούμε είναι ενεργό το λεγόμενο «αποθεματικό εγκεφαλικό δίκτυο» (default network), ενώ όταν ασχολούμαστε με κάτι συγκεκριμένο ενεργοποιείται το λεγόμενο «εκτελεστικό εγκεφαλικό δίκτυο» (executive network) που παράγει τις εντολές δράσης. Πιο πρόσφατες έρευνες όμως έδειξαν ότι σε μερικά επεισόδια ονειροπόλησης τα δύο αυτά θεωρούμενα ως «αλληλοαποκλειόμενα» εγκεφαλικά δίκτυα ήταν εξίσου ενεργά. Και μάλιστα η νευρωνική ενεργοποίηση και στα δύο δίκτυα ήταν πολύ μεγαλύτερη όταν οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι ονειροπολούσαν! Αυτό, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Kalina Christoff, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, σημαίνει ότι η νοητική κατάσταση της ονειροπόλησης όσο λιγότερο συνειδητή είναι τόσο πιο έντονη γίνεται. Επίσης, υποδηλώνει ότι αυτό που οι νευροεπιστήμονες ονομάζουν «νοητική περιπλάνηση» (mind wandering) ή «σκέψη μη σχετιζόμενη με μια ανειλημμένη εργασία» (task unrelated thinking) ίσως να δημιουργεί μια μοναδική νοητική κατάσταση, η οποία ενδεχομένως επιτρέπει σε νευρωνικά δίκτυα που θεωρούνται «αντίπαλα» να συνεργάζονται. Μια διαφορετική αλλά συμπληρωματική ερμηνεία Ο Schooler και ο Smallwood δίνουν μια άλλη ερμηνεία στο εντυπωσιακό αυτό εύρημα. Υποστηρίζουν ότι και τα δύο δίκτυα εργάζονται για να διεκπεραιώνουν στόχους διαφορετικούς από τους άμεσους. Μόνο έτσι εξηγείται, υποστηρίζουν, γιατί πολλοί άνθρωποι που έχουν την τάση να ρεμβάζουν είναι συχνά και περισσότερο δημιουργικοί. Και μάλιστα όσο λιγότερο απαιτητικός είναι ο άμεσος στόχος που πρέπει να διεκπεραιώσουν τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια που έχουν να αφήσουν τη σκέψη τους να «πετάξει». Μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, καλλιτεχνικά αριστουργήματα, φιλοσοφικές θεωρίες, όλα αυτά θα ήταν ανύπαρκτα αν στερούμασταν την ικανότητα της πρόσκαιρης και συχνά στοχευμένης «φυγής» από την πραγματικότητα μέσω της φαντασίας. «Για να γίνει κανείς δημιουργικός, πρέπει να αφήσει το μυαλό του ελεύθερο να περιπλανηθεί», μας υπενθυμίζει ο Schooler. «Θα πρέπει όμως επίσης να είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή που θα αναφωνήσει “Εύρηκα!” και να επιστρέψει στην πραγματικότητα για να την αλλάξει. Αν ο Αρχιμήδης είχε εξακολουθήσει να μουλιάζει στην μπανιέρα του, σήμερα η αρχή που καθορίζει την άνωση που δέχεται ένα σώμα βυθισμένο στο νερό δεν θα έφερε το όνομά του».

Είμαστε όλοι ξένοι!

Η Χούντα καλά κρατεί: Επίθεση της αστυνομίας και παρακρατικών στα γραφεία του ΣΕΚ

Ανακοίνωση-Καταγγελία Σήμερα Πέμπτη 24 Μάη και ώρα 11.30πμ ομάδα αστυνομικών σε συνεργασία με «αγανακτισμένους» φασίστες επιχείρησαν να εισβάλουν στα γραφεία του ΣΕΚ στην οδό Αναξαγόρα 14Α στην Ομόνοια. Με κραυγές ακραίας χυδαιότητας («Π… βγείτε έξω», «Π…δεν είστε έλληνες») και χτυπώντας με κλωτσιές την κύρια είσοδο διεκδικούσαν να συλλάβουν δημοσιογράφο της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη που φωτογράφιζε τις βιαιότητες σε βάρος μεταναστών που είχαν προηγηθεί καθώς και τη συντρόφισα Μαρία Στύλλου, υπέυθυνη της ΚΕ του ΣΕΚ, που διαμαρτυρήθηκε για τις ρατσιστικές αυθαιρεσίες των αστυνομικών. Καταγγέλλουμε την κλιμάκωση των φασιστικών προκλήσεων και της συνεργασίας αστυνομικών με τις φασιστικές συμμορίες. Τέτοιες επιθέσεις είναι το επικίνδυνο αποτέλεσμα της εκλογικής εμφάνισης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και της κάλυψης που απολαμβάνουν από...
κυβερνητικά και αστυνομικά κλιμάκια. Η συστηματική στοχοποίηση των μεταναστών ως υπεύθυνων για την εγκληματικότητα και την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, μια ρατσιστική πολιτική που συνεχίζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι το θερμοκήπιο αυτών των προκλήσεων. Η επίθεση σε γραφεία κόμματος της Αριστεράς, συνιστώσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέσα σε προεκλογική περίοδο είναι ανοιχτή απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι σαφής προειδοποίηση για τις μεθοδεύσεις που ετοιμάζει μια άρχουσα τάξη πανικόβλητη από την άνοδο της Αριστεράς. Το κίνημα των εργατών που αντιπαλεύει τις λεηλασίες των μισθών, των συντάξεων, όλων των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στις εποχές των παρακρατικών και της «Καρφίτσας» μισό αιώνα μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη. Ως ΣΕΚ θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε την αντίσταση στη ρατσιστική πολιτική και στις φασιστικές επιθέσεις μαζί με την αντίσταση στη βαρβαρότητα της Τρόικας και των Μνημόνιων μέσα από την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της εργατικής τάξης και της Αριστεράς.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Πρωτοφανής εκλογική παρέμβαση της Eurobank

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ακραία, πρωτοφανής και παράνομη παρέμβαση της Διοίκησης της EUROBANK στις εκλογές, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Με οργανωμένες συναντήσεις στελεχών της Τράπεζας, μεταφέρεται η άμεση απειλή στους εργαζόμενους, ότι αν ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, θα κλείσει η τράπεζα και θα χάσουν τη δουλειά τους. Τους καλούν, δε, να ενημερώνουν τους πελάτες για τον κίνδυνο να χαθούν οι καταθέσεις τους από την εφαρμογή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αν τον ψηφίσουν και σχηματισθεί Κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικής διαφοράς, πρόκειται για...
πρωτοφανή και ποινικά κολάσιμη ενέργεια της διοίκησης της τράπεζας ή οποία τροφοτοδεί κλίμα πανικού και καταστροφολογίας σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι αυτός των τραπεζών, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καλεί άμεσα τους αρμόδιους υπηρεσιακούς υπουργούς να παρέμβουν, ώστε να εξασφαλισθεί η ελεύθερη βούληση των πολιτών. Καλεί επίσης, τον εισαγγελέα να παρέμβει άμεσα. Οι εργαζόμενοι και ο Ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψουν στους τραπεζίτες, που όλη την προηγούμενη περίοδο κερδοσκόπησαν εις βάρος τους, αξιοποιώντας τα δικά τους χρήματα, να κερδοσκοπήσουν και τώρα πολιτικά, για να διασφαλίσουν τα προνόμιά τους.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Λεφτά υπάρχουν -> Ο Ταμβακάκης (Εθνική Τράπεζα) έδωσε δάνειο 5 εκ. ευρώ στον Παναθηναϊκό...

Από το parapolitika.gr

Ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός Τράπεζας προκαλεί η θετική – όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ- εισήγηση του διοικητή της «Εθνικής» Απόστολου Ταμβακάκη, να ανάψει το "πράσινο" φως για την χορήγηση δανείου 5 εκ. ευρώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ως γνωστόν τις τελευταίες μέρες, ο...
Γιάννης Αλαφούζος, έχει δώσει σκληρή μάχη με το χρόνο, προκειμένου να αποσπάσει το «ναι» του... ισχυρού άνδρα της «Εθνικής Τράπεζας». Οι πληροφορίες θέλουν τον Ταμβακάκη, να έχει δώσει το "οκ", για την άμεση εκταμίευση του δανείου. Ο στόχος του Αλαφούζου είναι να εγκριθεί μέχρι αύριο το αργότερο το δάνειο, έτσι ώστε την Παρασκευή να δοθούν τα χρήματα στους παίκτες και στη συνέχεια η ΕΠΟ να δώσει την αδειοδότηση, για να παίξει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη. Επειδή, η κατάσταση είναι οριακή, πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από καλά ενημερωμένες πηγές, ο Ταμβακάκης, αγνοώντας τις ενστάνσεις που υπήρχαν από στελέχη της Τράπεζας, αποφάσισε να τείνει χείρα βοηθείας προς την νέα διοίκηση του Παναθηναϊκού. Η έγκριση του δανείου θεωρείται ως ριψοκίνδυνη, αφού όπως επισημαίνουν στελέχη της τράπεζας, το γεγονός ότι σ’ αυτή την φάση χορηγείται ένα τόσο μεγάλο ποσό σε μία ελλειμματική επιχείρηση όπως η πράσινη ΠΑΕ, εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο για το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα. Επίσης, κάποιοι σημειώνουν ότι το ρίσκο είναι ακόμη μεγαλύτερο, από τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί οι πρόσθετες εγγυήσεις που είχαν ζητηθεί αρχικά από την Τράπεζα. Πέραν όλων αυτών, η φημολογούμενη απόφαση Ταμβακάκη, προκαλεί αναταράξεις και σε άλλο επίπεδο. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «σ’ αυτή την φάση είναι τουλάχιστον προκλητικό να χορηγείται δάνειο σε μια προβληματική ΠΑΕ, την ίδια στιγμή που οι Τράπεζες, αφήνουν στο έλεος του θεούς εκατοντάδες επιχειρήσεις,που έχουν καταθέσει ανάλογα αιτήματα και έχουν πάρει αρνητικές απαντήσεις». Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι σ’ αυτό το ασταθές πολιτικό σκηνικό, ότι η διοίκηση Ταμβακάκη, «δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σημαντική απόφαση». Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι στο ρευστό πολιτικό σκηνικό και με δεδομένο ότι δεν έχει προχωρήσει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών από το PSI, ότι "θα έπρεπε να υπάρξει διαφορετικός χειρισμός στο θέμα".

Κλειστά τα φαρμακεία της χώρας την Τετάρτη

Από το alterthess

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα φαρμακεία όλης της χώρας λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαμαρτυρόμενος για τις καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 540 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν συνταγές που εκτελέστηκαν τον περασμένο Μάρτιο και το 2011. Επίσης, την διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από τις 23 Μαίου αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της χώρας, μέχρι ο οργανισμός να αποπληρώσει τις οφειλές του. Ετσι, οι περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα πρέπει να αγοράζουν οι ίδιοι μετρητά τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα απευθύνονται στις κατά τόπους υπηρεσίες του ασφαλιστικού τους ταμείου για να πάρουν τα χρήματά τους. Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη έγινε σαφές ότι... το νέο Ταμείο δεν δύναται να αποπληρώσει άμεσα τους φαρμακοποιούς, επικαλούμενος προβλήματα ρευστότητας. Από την πλευρά του, το προεδρείο του ΠΦΣ δηλώνει ότι είναι πλέον οριακή η λειτουργία των φαρμακείων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους και συνεπώς δεν επιτρέπονται άλλες παρατάσεις. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, επισημαίνει ότι 163 σκευάσματα, όπως αντικαρκινικά και καρδιολογικά, βρίσκονται σε έλλειψη. «Αύριο κλείνουμε τα φαρμακεία και σταματάμε, επ' αόριστον, την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, καθώς παραμένει το χρέος του 1 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Λουράντος.

Απεργία στον σταθμό «TV Χαλκιδική»

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία κηρύσσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στον τηλεοπτικό σταθμό TV Χαλκιδική, διαμαρτυρόμενο για την καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας. Η απεργία αρχίζει την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 στις 6 π.μ. και λήγει την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 την ίδια ώρα. Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού να..
καταρτίσει ένα σαφές και εφαρμόσιμο χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των δεδουλευμένων και να αποκαταστήσει το ταχύτερο την ομαλή ροή της μισθοδοσίας.

Συνεχίζονται οι ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-EKM στη Θεσσαλονίκη

Από το alterthess

Συνεχίζονται οι ανοιχτές συνελεύσεις που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα χθες πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση στην πλατεία Ναυαρίνου ενώ σήμερα προγραμματιζεται ανοιχτή συνέλευση στις 8 μμ στο πάρκο της Χαριλάου (επί της Παπαναστασίου στην πιάτσα των ταξί) και την Πέμπτη 25/05 στις 8 μμ στο πάρκο της Μπότσαρη. Εντωμεταξύ σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει...
στεφάνι στο μνημείο της δολοφονίας του αγωνιστή της δημοκρατίας και της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη,τιμώντας τη μνήμη του, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, στη 1 το μεσημέρι.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο ΑΠΘ

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο ΑΠΘ διοργανώνουν οι κινηματογραφικές ομάδες Κιν.ο.γε, Κ.ο.νομικής, Κο.χη.μ.π.α, Polsci, Cinemagroup, 11καρέ.
Πρόγραμμα DOC/ FEST:
 
Τρίτη 22 Μαΐου:
 
- Αίθουσα Παναγιωτόπουλος - Φουαγιέ Πολυτεχνείου
.Ορυχεία χρυσού (19') 17:30
.Μαριναλέντα (64')
.Το πείραμα της Αργεντινής: Εξάντας (100') 19:45
.Νοσταλγώντας το φως (90') 22:00
 
Τετάρτη 23 Μαΐου:
 
-Αίθουσα 542 - πτέρυγα Πολιτικών Μηχανικών ισόγειο
.WasteLand (99') 17:30
.If a tree falls (85') 20:15
.The cove (92') 22:30
 
Πέμπτη 24 Μαΐου:
 
- Αμφιθέατρο Γ' - Γεωπονία 1ος όροφος
.Τaxi to the dark side (106') 17:30
.Into the abyss (107') 20:15
.Tears of Gaza (90') 22:00
 
Παρασκευή 25 Μαϊου
 
-Αίθουσα 301 - πτέρυγα Αρχιτεκτόνων 3ος όροφος
.Εxit through the gift shop (87') 17:30
.Champions: Μια αστεία ιστορία (96') 20:00
.Heima (97') 22:30

Αναβλήθηκε η δίκη Ψωμιάδη για την Κορώνεια

Από το alterthess

Για τις 8.11.2012 αναβλήθηκε η δίκη του Π. Ψωμιάδη, που αφορούσε τη μείωση των προστίμων όσων ρυπαίνουν τη λίμνη Κορώνεια. Το κατηγορητήριο βασίστηκε στο Πόρισμα που κατέληξαν οι Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης τον Μάιο του 2010. Το πόρισμα αποδίδει ευθύνες με ποινικό και πειθαρχικό περιεχόμενο για τη διοίκηση Ψωμιάδη και για υπαλλήλους που χειρίστηκαν την υπόθεση. Στο κατηγορητήριο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: Οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση περιβάλλοντος –Δ/νση Ανάπτυξης –Δ/νση Υγείας) μέχρι να ξεκινήσει ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές περιβάλλοντος, το 2008, εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα κτλ.). Ειδικά η Δ/νση περιβάλλοντος για το χρονικό διάστημα 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Όλες οι ενέργειες για την τήρηση της νομοθεσίας ξεκίνησαν μετά από την έναρξη του ελέγχου των Επιθεωρητών (2008). Ειδικά ο Π. Ψωμιάδης κατηγορείται ότι:...
Δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από τον Ν. 1650/86 Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), τα οποία θα έπρεπε να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των επιχειρήσεων και να εισηγούνται τις κυρώσεις. Ο επανέλεγχος των ορίων εκπομπής των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητα τους στη λίμνη Κορώνεια ξεκίνησε μόλις στις 30-4-08 ενώ σύμφωνα το Ειδικό Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης της λίμνης από επικίνδυνες ουσίες άρχισε με καθυστέρηση 18 μηνών. Καθυστέρησε 14 έως 16 μήνες, την επιβολή των προστίμων, τα οποία εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων τους στις επιχειρήσεις της περιοχής. Προέβη αυθαίρετα χωρίς καμιά ειδική αιτιολόγηση και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 Ευρώ. Η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων της Νομαρχίας ή δυνητικά των ΟΤΑ Α’ βαθμού που βρίσκονται στην περιοχή της λίμνης Κορώνειας.

Λαθρεμπόριο καυσίμων του ελληνικού στρατού!

Από το zougla.gr

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης καυσίμων από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα. Τα μέλη του κυκλώματος μετάγγιζε τα υγρά καύσιμα του Στρατού σε μεγάλες δεξαμενές που είχαν τοποθετηθεί σε αγρόκτημα στο Ομορφοχώρι Λάρισας και σε βυτιοφόρα των ιδιωτών πρατηριούχων. Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας προέκυψε ότι, το κύκλωμα έχει διακινήσει με τον ίδιο τρόπο τουλάχιστον 45.000 λίτρα καυσίμων για τα τελευταία δύο έτη. Χθες κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκε επ’ αυτοφώρω ο οδηγός του στρατιωτικού βυτιοφόρου να μεταγγίζει χιλιάδες λίτρα καυσίμων σε ιδιωτικό βυτιοφόρο. Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν συνολικά πέντε μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων δύο...
Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού, και συγκεκριμένα του Επικεφαλής τοπικής στρατιωτικής μονάδας αγωγού καυσίμων του ΓΕΣ και ενός αξιωματικού του Λόχου Διοικήσεως της Μονάδας, ένας 60χρονος πολιτικός υπάλληλος της στρατιωτικής μονάδας, καθώς και δύο ιδιώτες, ηλικίας 42 και 66 ετών, εκ των οποίων ένας πρατηριούχος καυσίμων και ένας συνταξιούχος αντίστοιχα. Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται στο τελευταίο 15νθημερο, ύστερα από πληροφορίες που παρασχέθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας για παράνομη διακίνηση καυσίμων του Στρατού προς ιδιώτες με τη χρήση στρατιωτικού βυτιοφόρου. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού έχουν βρεθεί: Υπέργεια Δεξαμενή (στο αγρόκτημα του Ομορφοχωρίου), χωρητικότητας 8.400 λίτρων, η οποία ήταν γεμάτη με καύσιμα (πετρέλαιο) Δύο βυτιοφόρα τα οποία περιείχαν συνολικά 4.600 λίτρα καυσίμου Μεγάλος αριθμός από βαρέλια αποθήκευσης καυσίμων, εκ των οποίων κάποια είναι γεμάτα με πετρέλαιο Το χρηματικό ποσό των 4.590 ευρώ συνολικά Ένα ΙΧ Φορτηγό και ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο Όλα τα παραπάνω αντικείμενα, καύσιμα και οχήματα (πλην του στρατιωτικού οχήματος) έχουν κατασχεθεί. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι η αξία του παράνομα διακινηθέντος καυσίμου υπερβαίνει τις 66.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων φόρων, δασμών και επιβαρύνσεων ξεπερνά τις 42.000 ευρώ. Από εξειδικευμένα κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας διερευνώνται τα παραστατικά, βιβλία και στοιχεία της στρατιωτικής εγκατάστασης και των ιδιωτών πρατηριούχων, προκειμένου να αποκαλυφθούν περαιτέρω στοιχεία για το εύρος των διακινούμενων ποσοτήτων καυσίμων, καθώς και για την αντίστοιχη απώλεια φόρων, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων του Δημοσίου. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στη υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, καθώς και παραβάσεις του φορολογικού και τελωνειακού κώδικα σε ότι αφορά την παράνομη διακίνηση και εμπορία καύσιμων.

Οικονομική ενίσχυση στους αγωνιστές της ΒΑ Χαλκιδικής

RadioRevolt

Ανάληψη ευθύνης για MEGAS Security - Θεσσαλονίκη

«…όμως δε δοκίμασες ως σήμερα την ελευθερία, τι άραγε να 'ναι, γλυκό ή όχι. Γιατί, αν κάποτε τη δοκίμαζες, θα μας συμβούλευες ν' αγωνιζόμαστε γι' αυτήν όχι μονάχα με δόρατα, αλλά και με τσεκούρια» Ηρόδοτος VII 135-136 Είναι οι μικρές και οι μεγάλες μάχες που δίνονται καθημερινά, σε όλα τα μέτωπα, χαμένες και κερδισμένες, που συνθέτουν το σύνολο αυτού που ονομάζουμε «επαναστατικό πόλεμο». Μάχες που δίνονται ενάντια σε κάθε εξουσία, επίσημη ή όχι, με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε μέσο πάλης. Από τις απαλλοτριώσεις σούπερ μάρκετ ως τις απαλλοτριώσεις τραπεζών και ΟΔΔΥ. Από τις επιθέσεις εναντίων μπάτσων και Α.Τ, στις επιθέσεις εναντίων ιδιωτικών σωματοφυλάκων και υπηρεσιών ασφαλείας (security). Από τις αναρχικές εφημερίδες και έντυπα, τις μικροφωνικές αλληλεγγύης, τις πορείες και τις άγριες απεργίες ως τις «νυχτερινές» επιθέσεις σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους και το αντάρτικο πόλης. Πολλοί σύντροφοι πληρώνουν το τίμημα των πολεμικών ενεργειών τους και βρίσκονται αιχμάλωτοι στα εχθρικά κελιά της δημοκρατίας. Ακόμα και μέσα όμως σε αυτόν τον χώρο της υπέρτατης στέρησης της ελευθερίας, όπου συντελείται και μια συνεχείς προσπάθεια στέρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι σύντροφοί μας βρίσκουν τον τρόπο να δώσουν τις δικές τους μάχες και να μετέχουν στον επαναστατικό πόλεμο, αποδεικνύοντας πως αν και τα σώματά τους είναι κλεισμένα πίσω από μπάρες κελιών, οι ιδέες τους και οι σκέψεις τους είναι πάντα ελεύθερες. Η αξιοπρέπειά των συντρόφων μας είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο. Μάρτης 2011: Ο αναρχικός Ράμι Συριανός,...
όντας τότε έγκλειστος στα κολαστήρια των Ιωαννίνων, δέχεται μια μικρή γεύση απο τους ανθρωποφύλακες για το ειδικό καθεστώς εγκλεισμού κάτω απο το οποίο βρίσκεται κάθε ανατρεπτική φωνή εντός των τειχών. Η διεύθυνση των φυλακών, λοιπόν, δεν επιτρέπει στον σύντροφο να παραλαμβάνει μεγάλο μέρος απο πολιτικά κείμενα/μπροσούρες που του αποστέλλονται, λέγοντάς του οτι απαγορεύται να στέλνονται έντυπα που υποστηρίζουν την "τρομοκρατία", ότι αυτό γίνεται για το καλό των κρατουμένων, και λοιπές "δικαιολογίες". Νοέμβρης 2011: Στις 11 Νοέμβρη ο Ρ.Σ. μεταγάγεται στις φυλακές Διαβατών. Εκεί, του ζητείται να υποστεί τον εξευτελισμό του ενδοσωματικού ελέγχου, τον οποίο βεβαίως αρνήθηκε. Τις επόμενες μέρες ο εισαγγελέας του ανακοινώνει ποινή 10 ημερών στην απομόνωση και πειθαρχική μεταγωγή. Στις φυλακές Νιγρήτας, στις οποίες μετατάχθηκε, του επιβλήθηκε ποινή 10 ημερών στην απομόνωση και αναγκαστική πραγματοποίηση του ελέγχου, αφού κατά την είσοδό του στις φυλακές, αρνήθηκε ξανά να υποβληθεί αυτόν τον εξευτελισμό. Λίγο αργότερα ο αρχιφύλακας με άλλους δύο τον επισκέφθηκαν, προσπαθώντας αρχικά να τον πείσουν να κάνει τον έλεγχο, ενώ όταν δέχθηκαν την άρνησή του κατέληξαν να κατεβάσουν με τη βία το παντελόνι και το εσώρουχό του. Στις 6 του επόμενου μήνα στον Ράμι επιβλήθηκε ξανά ποινή 10 ήμερων απομόνωσης, αφού κατά την επιστροφή του στην Νιγρήτα μετά απο την ημέρα του δικαστηρίου του, αρνήθηκε ξανά αυτή τη διαδικασία. Στις 28 Μάρτη ο Ράμι πράττοντας το αυτονόητο γι' ακόμη μια φορά, ακυρώνοντας στην πράξη, δηλαδή, τον ενδοσωματικό έλεγχο, του ανακοινώνεται η ποινή της πειθαρχικής μεταγωγής. Αυτό -με βάση τους νόμους τους- σημαίνει ότι ο σύντροφος θα μεταφέρονταν στο κελί του μέχρι να γίνει η μεταγωγή του σε άλλη φυλακή. Όμως, επειδή άνθρωποι σαν τον Ράμι είναι κίνδυνος για αυτούς που κάνουν κουμάντο στις φυλακές, είναι προφανές ότι δεν θα αντιμετοπίζεται σαν απλός κρατούμενος. Γι' αυτό, αντι να τον πάνε στο κελί του, τον μετέφεραν σε "κελί νεοεισερχομένων". Αυτά τα κελιά δεν διαφέρουν σε τίποτα από την απομόνωση και παρακολουθούνται εσωτερικά με κάμερες. Σε τέτοιου είδους κελί βρίσκεται από τότε ο Ράμι.Δηλαδή μετράει 2 περίπου μήνες στην απομόνωση, ενώ έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 15 Μαϊου, απαιτώντας να σταματήσει να το ειδικό καθεστώς εγκλεισμού, στο οποίο βρίσκεται, και να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή. Έτσι, λοιπόν, μετουσιώνοντας σε πράξη την οργή μας για την κατάσταση που βρίσκεται ο σύντροφος τους τελευταίους μήνες, και θέλοντας να του δώσουμε δύναμη, τοποθετήσαμε 2 εμπρηστικούς μηχανισμούς, με συνολικά 7,5 λίτρα έφλεκτου μίγματος και 6 γκαζάκια, στα γραφεία της MEGAS Security στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΡΑΜΙ ΣΥΡΙΑΝΟΥ-ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 15 ΜΑΪΟΥ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΝΑΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Επιθετικός Αντικρατικός Αγώνας ΥΓ: Δεν ξεχναμε την συντρόφισσα Όλγα Οικονομίδου, μέλος της Σ.Π.Φ., η οποία στις αρχές του Μάη μεταφέρθηκε στις φυλακές Διαβατών, λόγω πειθαρχικής μεταγωγής που της είχε επιβληθεί απο τις φυλακές Θήβας. Κατά την είσοδό της στην φυλακή, αρνήθηκε την διαδικασία του ενδοσωματικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί ποινή 10 ημερών στην απομόνωση. Η ίδια έχει αρνηθεί να μπει στην φυλακή των Διαβατών ζητώντας την μεταγωγή της από εκεί και μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε κελί νεοεισερχομένων. ΥΓ2: Όσον αφορά τα αηδιαστικά δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε για "γκαζάκια σε πολυκατοικία", δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τα παπαγαλάκια των μπάτσων. Όποιος θέλει μπορεί να περασει μια βόλτα στη συμβολή των οδών Ολύνθου με Μιαούλη στην Τριανδρία, για να δεί πώς δεν ισχύουν σε καμιά περίπτωση αυτά που περιγράφουν τα δημοσιεύματα. Τα γραφεία βρίσκονται σε ένα υπόστεγο κοντά σε μία πολυκατοικία, και σε καμία περίπτωση δεν κινδύνευε κάποιος όροφος, ή η ίδια η είσοδος.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

14 εβδομάδες αγώνα των φοιτητών στον Καναδά

Από την avgi

Δυναμικά προχωράει το φοιτητικό κίνημα στον Καναδά στον αγώνα του κατά των αυξήσεων των διδάκτρων. Σε μια μαζικότατη διαδήλωση χθες συνελήφθησαν 110 φοιτητές αφού την Παρασκευή ψηφίστηκε νόμος που κρίνει παράνομες τις διαδηλώσεις που δεν έχουν σχετική άδεια καθώς και εκείνες που λαμβάνουν χώρα έξω απο εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς "εμποδίζουν την πρόσβαση στην γνώση στους μη-απεργούς. Μετά την Χιλή, την Βρετανία και την Ελλάδα, το φοιτητικό κίνημα διαμορφώνεται δυναμικά και με σαφή πολιτικο χαρακτήρα και στον Καναδά...

Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα

Από το aixmi.gr

Είτε αρέσει είτε όχι ο Αλέξης Τσίπρας είναι για όλους, αριστερούς και δεξιούς, αστούς και προλεταρίους, το πρόσωπο μετάβασης σε μια νέα εποχή. Τυχαία; Όχι και τόσο… Παιδί των πρώτων σχολικών καταλήψεων που ελάχιστη σημασία τους δώσαμε. Μέλος ενός κόμματος που τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει, όχι χωρίς πληγές και όχι χωρίς υπερβολές, τη καθεστηκυία ελληνική κομματική λογική, αφήνει στην άκρη ηλικιακές μονομανίες, Πρυτάνεις και Νέστορες και επιλέγει απλά τον Αλέξη. Ποιος φοβάται σήμερα τον Αλέξη; - Τον φοβάται η...
ΝΔ, όχι γιατί ο Αλέξης διεκδικεί επί ίσοις όροις την εξουσία, αλλά γιατί δεν ξέρει πώς να τον αντιμετωπίσει. Επιτίθεται άτακτα σε «εχθρό» που δεν γνωρίζει, δεν καταλαβαίνει, δεν μπορεί να προβλέψει και να αναλύσει και, φυσικά, κάνει τη μεγάλη στρατηγική γκάφα. Χρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίπαλο δέος, δημιουργεί εν πλήρη αφελεία το νέο Κεντροαριστερό μέτωπο με το τραγικό εφεύρημα Ευρωπαίοι -Αντιευρωπαίοι. - Τον φοβάται το ΠΑΣΟΚ γιατί το υποσκέλισε, το αντικατέστησε, το ανάγκασε να αποσυρθεί. - Τον φοβάται το ΚΚΕ γιατί το εξώθησε στο μουσείο πολιτικής ιστορίας. - Τον φοβάται το «σύστημα», πολιτικό, επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό, συνδικαλιστικό γιατί χάνει τις σταθερές και τα οφίτσια του. Χάνει τη δυνατότητα να παίζει στο δίπολο ΠΑΣΟΚ -ΝΔ και να είναι πάντα κερδισμένο. - Τον φοβάται μια ολόκληρη γενιά γιατί την αφήνει πίσω. - Τον φοβάται η Ευρώπη γιατί μπορεί να τραβήξει την περόνη της κρίσης για ολόκληρη την ΕΕ κι όχι μόνο. - Τον φοβούνται οι σύντροφοί του, οι άνθρωποι που τον στήριξαν, τον ψήφισαν και θα τον ξαναψηφίσουν. Τον φοβούνται γιατί ο Αλέξης είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Ένα άλμα μπροστά ή ένα άλμα στο κενό. Ένα ρίσκο, όμως, που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να είχαμε πάρει σε άλλες καλύτερες και πλέον ελεγχόμενες εποχές, αλλά το αποφεύγαμε βολεμένοι…

Profil: Ριψοκίνδυνο παιχνίδι παίζει ο Τσίπρας που μπορεί όμως να το κερδίσει

Από το tvxs

Στο εβδομαδιαίο περιοδικό Profil δημοσιεύεται εξασέλιδο αφιέρωμα στις εξελίξεις στην Ελλάδα, που εστιάζει στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και την αντιπαράθεσή του με την Ε.Ε. Το αφιέρωμα με τίτλο «Ο πιο επικίνδυνος άνδρας της Ευρώπης», υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη ίσως έχει πιο πολλά να χάσει από ότι η Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ. Όπως αναφέρει αρχικά ο συντάκτης, σε περίπτωση που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα επαληθευτεί για την Ε.Ε. το χειρότερο σενάριο, γιατί τότε συνομιλητής της θα είναι ένας άνθρωπος που θα θέλει να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύεις του και να καταγγείλει το μνημόνιο. Το ότι ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι...
οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις 6 Μαΐου, αντί να υποχωρήσει σε ορισμένα σημεία της πολιτικής του, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Συγχρόνως, τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην τον αγγίζουν οι απειλές της Ε.Ε. ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια και θα αφήσει τη χώρα να βγει από την ευρωζώνη, όπως επισημαίνεται. Πρόκειται για ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι, στο οποίο όμως ο κ. Τσίπρας έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει, καθώς το ερώτημα που τίθεται είναι «ποιος έχει πιο πολλά να χάσει» και η απάντηση δεν είναι απαραίτητα «η Ελλάδα», σημειώνει το περιοδικό. Αν και ο Τσίπρας και η Ε.Ε. εμμείνουν στις θέσεις τους, τότε πράγματι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές, καθώς η Ε.Ε. θα σταματήσει τη βοήθεια και η Αθήνα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να επανέλθει στη δραχμή, η οποία θα υποτιμηθεί δραστικά, κάτι που βέβαια δεν σημαίνει το τέλος της λιτότητας, ενώ η εξέλιξη αυτή θα συνοδεύεται από κοινωνική έκρηξη και συνθήκες που θα θυμίζουν εμφύλιο πόλεμο, όπως αναφέρεται. Ενδεχομένως όμως ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός θα επέρριπτε την ευθύνη για αυτή την κατάσταση στην Ε.Ε. και θα είχε με το μέρος του και τους πολίτες. Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. σε μια τέτοια περίπτωση φοβάται ιδιαίτερα τις επιπτώσεις της «μετάδοσης» της κρίσης σε άλλες χώρες, που θα ήταν καταστροφικές για την Ευρώπη. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης ενδεχομένως να υποστεί ζημία όμοια με αυτή που προκλήθηκε το 2008 από την κατάρρευση της Lehmann Brothers, συνεχίζει ο αρθρογράφος, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, για αυτό και προειδοποιεί ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα, οι αγορές την επόμενη μέρα θα αναζητήσουν ένα νέο θύμα. Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική βοήθεια, ενώ και η ΕΚΤ θα πρέπει να στηρίξει τη δραχμή, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα. Συμπερασματικά, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι συνέπειες θα είναι δραματικές, αλλά τουλάχιστον προβλεπόμενες, αντίθετα για την Ε.Ε. δεν μπορούν να υπολογιστούν και θα ξεπεράσουν πιθανότατα τα όρια της ευρωζώνης προκαλώντας μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τέλος, σημειώνεται ότι και η εκλογή Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, αλλά και η αβεβαιότητα που συνδέεται με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, έχουν ωφελήσει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ και η Άνγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια υποχώρησης στο θέμα της ανάγκης να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Νέα συλλογική σύμβαση στον κλάδο ποτών χωρίς καμία μείωση στους μισθούς και τα επιδόματα!

Από το denplirono

Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο των ποτών (αναψυκτικά, μπύρες, κρασιά, εμφιαλωμένα νερά) κατέρριψε το μύθο των μνημόνιων, των πιέσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, το μύθο περί ανταγωνιστικότητας, τη «μείωση» των κερδών της μεγάλης βιομηχανίας που δήθεν επιβάλλει τη μείωση στα μεροκάματα για να τονωθεί η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα κ.α μυθεύματα που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν τους εργαζόμενους προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους οι βιομήχανοι ακόμα παραπάνω. Η νέα συλλογική σύμβαση στον κλάδο υπογράφτηκε για τον επόμενο χρόνο, χωρίς...
καμία μείωση στους μισθούς και τα επιδόματα, ενώ ακόμη και οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον κλάδο θα αμείβονται με αυτή τη σύμβαση ανεξάρτητα και του ορίου ηλικίας, όπως επεδίωξαν να επιβάλλουν οι κυβερνήσεις του μαύρου μετώπου με τους μνημονιακούς νόμους. Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει: «Είναι μια επιτυχία μέσα σε συνθήκες όπου η εργοδοσία, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που της έδωσαν οι κυβερνήσεις του “ευρωμονόδρομου”, μειώνει ραγδαία μισθούς και μεροκάματα, καταργεί δικαιώματα κατακτημένα παλιότερα με σκληρούς αγώνες. Καμιά επανάπαυση. Η Συλλογική Σύμβαση που υπογράψαμε και που κατοχυρώνει δικαιώματα είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας, της οργάνωσής μας, της ενότητάς μας, στοιχεία που πρέπει να ενισχυθούν. Ολοι να γίνουμε ενεργά μέλη στα συνδικάτα μας». Η ΝΊΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΏΝ στην βιομηχανία του κλάδου ποτών δείχνει πεντακάθαρα ότι οι εργαζόμενοι έχουν ένα δρόμο μια επιλογή: Την ακηδεμόνευτη ταξική πάλη με την άρνηση αντιπροσώπευσης τους από τους εργατοπατέρες του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων στη Θεσσαλονίκη

Το Χωνί της Κυριακής

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Δράση του ΚΕΥΑ Δ’ ΔΚ (Τούμπα)

Ο Συνεταιρισμός της Κοινωνικής ΕΥΑΘ στην Τούμπα σας καλεί στη δράση που οργανώνει τηΔευτέρα 21/5 18:00 – 22:00 στο χώρο μπροστά στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας. Σκοπός της δράσης είναι :
•ενημέρωση των συμπολιτών μας για την Κίνηση 136 και για τον συνεταιρισμό της Κοινωνικής ΕΥΑΘ στη Δ’ Δημοτική Κοινότητα
 •συγκέντρωση προεγγραφών και εγγραφών για τον συνεταιρισμό
 •γνωριμία και συντονισμός με όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις περαιτέρω δράσεις του συνεταιρισμού.
Όλοι μαζί μπορούμε να ορίσουμε την τύχη του νερού της πόλης μας.

Η πολιτική του Καραγκιόζη

Από το lifo.gr

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους παράγονται πολιτικά επιχειρήματα. Ο ένας είναι γιατί παράγεται πολιτική σκέψη η οποία πρέπει να εκφραστεί. Ο άλλος είναι γιατί πρέπει να δικαιολογηθούν πολιτικές. Στην Ελλάδα η παραγωγή της πολιτικής σκέψης, κακώς, θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο παράγονται δικαιολογίες για πολιτικές. Δηλαδή δεν υπάρχει. Η ελληνική πολιτική σκηνή είναι ο καουμπόι που πρώτα πυροβολεί και μετά ρωτάει. Πολύ συχνά με το ύφος και τον στόμφο πρωταγωνιστή ενός σπαγγέτι γουέστερν. Πρώτα δημιουργούν πολιτικές πράξεις και μετά εφευρίσκουν τα πολιτικά επιχειρήματα που θα πείσουν. Η ηθική, βεβαίως, των κομμάτων ίσως πλέον είναι μια κουβέντα προηγούμενης δεκαετίας. Η συζήτηση για το αν εκφράζουν την ηθική στην πολιτική μοιάζει παρωχημένη. Τα κόμματα εξουσίας εγκαταλείπουν τις πολιτικές πλατφόρμες που εκφράζουν τα «δίκαια του κόσμου» για ν’ ανέβουν στο άρμα που εγγυάται την πολιτική τους επιβίωση. Εν ολίγοις, εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη αντίφαση. Όσο οι πολίτες δυσανασχετούν κάτω από πολιτικές λιτότητας, απώλειας εισοδήματος και μείωσης κοινωνικών δαπανών, τόσο οι πολιτικοί την παρουσιάζουν ως τη μόνη αναγκαία λύση. Προφανώς οι πολιτικοί δεν τρελάθηκαν. Αντιθέτως παρουσιάζουν μια διορατικότητα που είναι στον αντίποδα της...
συνήθους τυφλότητάς τους. Αντιλαμβάνονται πως το πολιτικό τους μέλλον κι η προσωπική τους ανέλιξη είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οικονομική ελίτ που κυριαρχεί στην Ευρώπη. Η μόδα του νεοφιλελευθερισμού που άλλοτε παίρνει τη σκληρή μορφή των πολιτικών θέσεων και άλλοτε εμφανίζεται ως ένα αυταπόδεικτο πολιτικό brand («Φταίει το κράτος, όχι εσύ») δεν έχει κανένα stress πολιτικής ταυτότητας, αλλά επικράτησης κι επιβίωσης. Αυτό φάνηκε έντονα στην πρόσφατη «κυβερνητική» κρίση. Έγινε παραγωγή πολιτικών επιχειρημάτων με ομοιογένεια, παρά την κομματική ανομοιογένεια. - «Η χώρα κινδυνεύει γιατί μένει ακυβέρνητη». Το πρόβλημα με τη χώρα δεν είναι ότι είναι ακυβέρνητη, αλλά ότι έχει κυβερνηθεί επί δεκαετίες με συγκεκριμένο τρόπο. Άρα, έχει σημασία όχι η ακυβερνησία αλλά ο τρόπος της διακυβέρνησης. Αυτό μάλλον είναι το επικίνδυνο. -«Πρέπει να είναι μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Γιατί δεν συμμετέχει ο Τσίπρας». Τον εθνικό σκοπό δεν τον ορίζουν το ποιοι συμμετέχουν αλλά τι θα υλοποιηθεί. Γιατί πρέπει μια «εθνική κυβέρνηση» να εμπεριέχει κάποιον ο οποίος είναι «αλαζόνας, χωρίς υπευθυνότητα, νομιμοποιητής των κουκουλοφόρων κ.λπ.»; Γιατί δεν προχωρούν μόνοι τους; -«Να έρθουν όλοι μαζί να επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο». Πώς θα γίνει αυτό; Πώς θα το εγγυηθούν όσοι έλεγαν πως δεν υπάρχει άλλη λύση, και μάλιστα το υπέγραψαν κιόλας; -«Θα γυρίσουμε στη δραχμή, δεν ακούτε τι λένε οι ξένοι;». Υπάρχουν και άλλοι ξένοι, νομπελίστες, όπως ο Γκρούγκμαν, οι οποίοι λένε πως «το πρόβλημα δεν είναι τα ελλιπή μέτρα λιτότητας, αλλά η ίδια η λιτότητα». Επίσης, στους ξένους συμπεριλαμβάνεται και η Μέρκελ, η οποία δήλωσε (την Τρίτη 15 Μαΐου) πως θα χαλαρώσουν τα μέτρα του Μνημονίου, αν σχηματιστεί κυβέρνηση. Άρα, το Ννημόνιο δεν είναι ανελαστικό και εξυπηρετεί συμφέροντα. -«Πρέπει να δούμε όλοι μαζί την ανάπτυξη». Στις προβλέψεις της τρόικας δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για ανάπτυξη. Ενώ υποτίθεται αντιμετωπίζουν έλλειμμα 2-4 δισ., αντί να πάρουν μέτρα γι’ αυτό το ποσό και ταυτόχρονα μέτρα ανάπτυξης, παίρνουν μέτρα για 11,5-15 δισ. χωρίς κανένα μέτρο ανάπτυξης. -«Θα καταστρέψουν τη χώρα αυτοί που λένε όχι σε όλα». Το επιχείρημα μπορεί εύκολα ν’ αντιστραφεί και να γίνει «θα καταστρέψουν τη χώρα όσοι λένε ναι σε όλα» χωρίς όρους. -«Με την ανασφάλεια αυτή θα καταρρεύσουν οι τράπεζες». Καταρχάς, οι τράπεζες έχουν καταρρεύσει. Αν οι καταθέτες ζητήσουν τα λεφτά τους, δεν θα έχουν να τους τα δώσουν. Τα έκαναν δάνεια στους εαυτούς τους και στις offshore εταιρείες τους. Επίσης, η κατάρρευση μπορεί να επέλθει όταν λες συνεχώς «οι τράπεζες θα καταρρεύσουν» για να εξυπηρετηθείς πολιτικά. -«Να φτιαχτεί τουλάχιστον μια κυβέρνηση τεχνοκρατών». Οι τεχνοκράτες, για να κυβερνήσουν, πρέπει να υλοποιήσουν πολιτικές και κατευθύνσεις. Άρα, το θέμα είναι και πάλι για ποιες πολιτικές μιλάμε. Τα επιχειρήματα αυτά, τα οποία δεν είχα συγκεντρωμένα, κατάφερα να τα καταγράψω, ακούγοντας όσο έγραφα το άρθρο το δελτίο ειδήσεων ενός ραδιοφώνου. Οι φορείς αυτών των επιχειρημάτων είναι η πλειονότητα των κομμάτων ή, για να ακριβολογούμε, των ηττημένων κομμάτων. Η καταγραφή τους και η αντιπαράθεσή τους με την «άλλη επιχειρηματολογία» δεν είναι καμιά ανάγκη μου για υποστήριξη του Τσίπρα, αλλά μια προσπάθεια να δείξω πως η πολιτική στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης παράγεται με φοβικά επιχειρήματα. Ζητούμενο είναι να μην καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα και να διασωθούν τα κόμματα που το υπηρέτησαν. Η παρέμβαση των ξένων παραγόντων, και κυρίως της Μέρκελ που εκβιάζει πολιτικές εξελίξεις προσφέροντας χρήμα, στους παλιότερους θυμίζει άλλες εποχές. Τότε που οι Βρετανοί στρατηγοί επιθεωρούσαν την Ελλάδα και οι Έλληνες πολιτικοί αναφωνούσαν «στρατηγέ, ιδού ο Στρατός σας». Όλες αυτές τις μέρες στα κομματικά γραφεία υπήρξαν σενάρια για δημιουργία κυβέρνησης που ξεπερνούν τη συνταγματική ομαλότητα. Για τη σωτηρία της πατρίδας, υποτίθεται. Σε αυτά η κ. Μερκελ συμφωνούσε. Επίσης για το καλό μας. Μπορεί να φαίνεται πως είναι μια πολιτική του Καραγκιόζη, αλλά μάλλον είναι πολιτική απευθείας από το Σεράι.