ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ, «ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ
Κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Μαντέλης
Στον κλοιό της δικαιοσύνης οδηγεί τον Τάσο Μαντέλη η ομολογία του ότι έλαβε το 1998 σε λογαριασμό στην Ελβετία 200.000 μάρκα από τη Ζίμενς ως «προεκλογική χορηγία», παρά το σωσίβιο της παραγραφής που του προσφέρει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Στον Τάσο Μαντέλη προσωποποιήθηκε η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που είχε ασκηθεί in rem, προ διετίας, για το σκάνδαλο της Ζίμενς
Από χθες ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, για τον οποίο έχουν κλείσει τα σύνορα της χώρας, παύει να είναι στο ποινικό απυρόβλητο και είναι κατηγορούμενος για το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αδίκημα που φέρεται ότι τέλεσε μετά τη λήξη των υπουργικών του καθηκόντων.
Αφύπνιση
Την... αφύπνιση των δικαστικών αρχών προκάλεσε η παραδοχή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ότι έλαβε, εκτός των 200.000 μάρκων, και δεύτερο έμβασμα, το 2000, ύψους 250.000 σε λογαριασμό που άνοιξε ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης με την επωνυμία Α. Rocos, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αποδέκτη του.
Αμέσως μόλις διαβιβάστηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής στις δικαστικές αρχές, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ι. Σακελλάκος, κατ' εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, εξέδωσε διάταξη απαγόρευσης εξόδου του Τ. Μαντέλη από τη χώρα. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τέντες, οδηγήθηκε στην κίνηση αυτή αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις που διατύπωσε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ο πρώην υπουργός Τ. Μαντέλης. Η εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα βγήκε στις 2 χθες το μεσημέρι και κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
«Είμαι εδώ»
Ο ίδιος ο κ. Μαντέλης, σε δηλώσεις που έκανε, χθες, έξω από το σπίτι του στον Βύρωνα, είπε ότι είναι και θα παραμείνει στη διάθεση της δικαιοσύνης για όσο χρειαστεί.
Μετά την κατάθεση Μαντέλη, αλλά και με βάση τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, οι δικαστικές αρχές προσωποποίησαν την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που είχε ασκηθεί in rem το καλοκαίρι του 2008 για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Ζίμενς από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση.
Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, η κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αποδίδεται στον Τ. Μαντέλη στηρίζεται στο γεγονός ότι εξακολουθούσε να κατέχει τα προϊόντα εγκλήματος και μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας. Δηλαδή, τα επίμαχα χρηματικά ποσά παρέμειναν σε λογαριασμούς του και αφού αποχώρησε από την πολιτική. Πρόκειται για αυτοτελή αξιόποινη πράξη που δεν έχει παραγραφεί, αφού το έγκλημα της κατοχής βρώμικου χρήματος είναι διαρκές. Σύμφωνα με αυτή τη νομική εκδοχή, είναι αδιάφορο το ότι η κατάθεση των εμβασμάτων στον λογαριασμό που είχε ανοίξει ο κουμπάρος του, έγινε την περίοδο που ο Τ. Μαντέλης ήταν υπουργός.
«Δεν νοείται»
Ωστόσο, υποστηρίζεται και η άποψη ότι δεν μπορεί να σταθεί αυτή η κατηγορία. Οπως τονίζουν στην «Ε» νομικοί κύκλοι, δεν νοείται όταν για την κύρια πράξη της δωροδοκίας, για την οποία η Βουλή δεν έχει πλέον δικαίωμα να ασκήσει δίωξη κατά του πρώην υπουργού, να διώκεται για τη βοηθητική πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μια τέτοια ερμηνευτική κατασκευή καταστρατηγεί το πλέγμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών και επιχειρεί να αναβιώσει την ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού από την πίσω πόρτα. Ενα πρόσθετο αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι δεν μπορεί να ξεπλένεται αενάως το βρώμικο χρήμα με κάθε νέα τραπεζική κίνηση, ώστε να είναι ενεργές οι ευθύνες του πρώην υπουργού.
Το νομικό αυτό ζήτημα, που θα κρίνει και την ποινική μεταχείριση του κ. Μαντέλη, δεν αποκλείεται να τεθεί από την πλευρά του, δεδομένου ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή κατά της εισαγγελικής διάταξης για απαγόρευση εξόδου και να αμφισβητήσει την κατηγορία που του αποδίδεται. Σε αυτή την περίπτωση το δικαστικό συμβούλιο θα κληθεί να δώσει τη λύση.
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι και κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι κινούμαστε στο όριο της νομιμότητας όσον αφορά την παραγραφή αλλά, όπως τόνιζαν, θα εξαντληθεί κάθε νομικό μέσο για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ο Κακλαμάνης
Χθες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης ζήτησε να κινηθεί εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων. «Ολες οι πράξεις διαφθοράς στην υπόθεση της Siemens έγιναν, σε τελική ανάλυση, σε βάρος της περιουσίας του Δημοσίου ή κάποιου ΝΠΔΔ ή Οργανισμού (π.χ. ΟΤΕ κ.ά.). Συνεπώς το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι δημόσιοι οργανισμοί που έχουν ζημιωθεί, θα πρέπει να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα από τη Δικαιοσύνη για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται, μέχρις οριστικής εκκαθάρισης της υπόθεσης σε ό,τι αφορά καθέναν εξ αυτών», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». Κατά την άποψή του πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω πράξεις που συνιστούν «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και για τις οποίες, ως μη συνδεόμενες με άσκηση υπουργικών καθηκόντων, δεν ισχύει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86, παρ. 3 του Συντάγματος, αλλά η κοινή παραγραφή για όλα τα αδικήματα και όλους τους πολίτες».
πηγή:enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου