Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Ισπανοί διαδήλωσαν υπέρ του δικαστή Γκαρθόν πριν οδηγηθεί στο εδώλιο

Από το tvxs

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ο οποίος οδηγείται σε δίκη για «κατάχρηση εξουσίας» με φόντο την προσπάθειά του να ερευνήσει την εξαφάνιση 114.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ... ισπανικού εμφυλίου και της επακόλουθης δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο.
"Γκαρθόν, φίλε, είμαστε μαζί σου» και «Θέλουμε δικαιοσύνη» φώναζαν οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες συγγενών τους που τουφεκίστηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο ή χάθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Καλλιτέχνες, εκπρόσωποι συνδικάτων και αριστερών κομμάτων τέθηκαν επικεφαλής της διαδήλωσης κρατώντας ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα «Αλληλέγγυοι με τον Γκαρθόν. Ενάντια στα εγκλήματα του φρανκισμού».

«Είναι ντροπή που, εδώ στην Ισπανία, κάθισαν στο εδώλιο τον δικαστή που θέλησε, κατόπιν αιτήματος των θυμάτων, να ερευνήσει τα εγκλήματα του φρανκισμού» τόνισε ο ποιητής Λουίς Γκαρθία Μοντέρο.

Ο 56χρονος δικαστής κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του νόμου περί αμνηστίας που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 1977, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο. Εάν καταδικαστεί μπορεί να του απαγορευτεί να ασκεί το λειτούργημά του για περίοδο 20 ετών, γεγονός που θα σημάνει το τέλος της καριέρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου