Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Με άγριες απεργίες διαρκείας απειλούν οι φαρμακοποιοί!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ!

Από το in.gr

Με την πιο σκληρή απεργία στην ιστορία του κλάδου απειλούν οι φαρμακοποιοί εάν το υπουργείο Υγείας επιμείνει στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού κατά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου που συζητείται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί απειλούν ότι θα κλείσουν τα φαρμακεία τους από την Τρίτη 6 Μαρτίου, χωρίς διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα, πρόταση την οποία προτίθεται να καταθέσει το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στη Γενική Συνέλευση του κλάδου τη Δευτέρα.

Εφόσον περάσει η σχετική πρόταση, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται για όσες ημέρες διαρκέσει η απεργία, μόλις από...
ένα φαρμακείο σε ολόκληρη την Αθήνα και ένα στον Πειραιά!

Οι ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει και τις αντιδράσεις των γιατρών. Ο Ιατρικός Σύλλογος εμμένει στις θέσεις του ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το φάρμακο και σε ανακοίνωσή του τονίζει για μια ακόμη φορά ότι το φάρμακο πρέπει να δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή καθώς η θεραπεία του ασθενούς είναι μόνο ιατρική υπόθεση.

Στο μεταξύ, ο ήδη φορτισμένο κλίμα μεταξύ υπουργείου Υγείας - φαρμακοποιών και γιατρών φορτίζουν περισσότερο τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα ισχύσει τελικά από 1ης Ιουνίου. Ωστόσο, δύο μήνες νωρίτερα, από την 1 Απριλίου του 2012 θα ισχύει το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία για τις 10 κατηγορίες δραστικών ουσιών σε φάρμακα που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Επίσης, τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο αφορούν τα νέα φάρμακα και τις νέες θεραπείες οι οποίες θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα εάν πρώτα αποζημιώνονται σε τουλάχιστον 12 κράτη μέλη της ΕΕ που διαθέτουν μηχανισμούς αξιολόγησης με βάση το κόστος και το όφελός τους.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου διευκρινίζεται πλέον ότι ο γιατρός θα συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα καλείται να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο για τον ασθενή. Όμως εάν ο ίδιος ο ασθενής επιλέξει κάποιο ακριβότερο φάρμακο θα έχει τη δυνατότητα να το πάρει πληρώνοντας τη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου