Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Εκτός ολυμπιακής αποστολής η Παπαχρήστου για τα ρατσιστικά σχόλια στο twitter


Εκτός της ελληνικής αποστολής των Ολυμπιακών Αγώνων τέθηκε η πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσαν τα ρατσιστικά της σχόλια στο twitter. Νωρίτερα η Βούλα Παπαχρήστου με δηλώσεις της στα social media ζήτησε «συγγνώμη» και έκανε λόγο για παρεξήγηση. Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει: «Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τίθεται εκτός Ολυμπιακής Ομάδος η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η αθλήτρια δεν βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς αναμενόταν λίγο πριν την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ καταδικάζει το απαράδεκτο σχόλιο της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου στο twitter, το οποίο αντίκειται στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού αλλά και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που προάγει την αρμονική συνύπαρξη και συναδέλφωση όλων των λαών και φυλών του Κόσμου. Με απόφασή του, στην σημερινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ παραπέμπει την αθλήτρια στην Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Για την συμμετοχή της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ζήτημα που εκ των πραγμάτων έχει μπει δημόσια, αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΕΟΕ την απόφαση της οποίας, όποια και αν είναι, ο ΣΕΓΑΣ θα στηρίξει». 


Σχολιάζοντας το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δήλωσε ότι "η απόφαση για τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ορθή και αποτελεί μια στοιχειώδη και επιβεβλημένη ενέργεια". Το left.gr αφιερώνει στην κ. Παπαχρήστου το παρακάτω αναμνηστικό από τους Ολυμπιακούς του 1968. Στις 16 Οκτωβρίου του 1968 έλαβε χώρα μια από τις πλέον συμβολικές κινήσεις στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων: ο λόγος για τη διαμαρτυρία των Tommie Smith και John Carlos στο Μεξικό Οι δύο μαύροι αθλητές είχαν μόλις πάρει μέρος στην κούρσα των 200μ. Ο μεν Smith κερδίζοντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο, ο δε Carlos την 3η και το αργυρό. Ανάμεσά τους, με το αργυρό μετάλλιο, ο Αυστραλός Peter Norman. Η απονομή λαμβάνει χώρα. Οι δύο Αφροαμερικανοί δεν φοράνε παπούτσια, αλλά μόνο...
μαύρες κάλτσες, συμβολίζοντας τη φτώχεια του λαού τους. Ο Smith φοράει μαύρο μαντίλι γύρω από το λαιμό του, αντιπροσωπεύοντας τη μαύρη περηφάνια, ενώ ο Carlos έχει ανοιχτό το φερμουάρ της φόρμας του, δείχνοντας αλληλεγγύη σε όσους βγάζουν το μεροκάματο με χειρονακτική εργασία, ενώ φοράει περιδέραιο, αποτίνοντας φόρο τιμής «σε όσους λιντσαρίστηκαν, κρεμάστηκαν, περιλούστηκαν με πίσσα, πετάχτηκαν από τις βάρκες στα μέσα της διαδρομής και κανένας δεν είπε για αυτούς ούτε μία προσευχή…». Παράλληλα και οι τρεις αθλητές φορούν κονκάρδες του Ολυμπιακού Προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αφού και ο Norman αναλαμβάνει δράση για τον αποκλεισμό των μειονοτήτων και εκφράζει την αντίθεσή του με την «λευκή πολιτική» της Αυστραλίας. Ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ ξεκινά και οι Smith και Carlos σκύβουν το κεφάλι και υψώνουν τη γροθιά τους, φορώντας μαύρο γάντι και θυμίζοντας τον χαιρετισμό της «Μαύρης Δύναμης», ριζοσπαστικής κίνησης των νέγρων. Σημείωση πρώτη, ότι, στην αυτοβιογραφία του, ο Tommie Smith αναφέρει ότι επρόκειτο για μια κίνηση που είχε να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι με αυτόν καθ’ αυτόν τον χαιρετισμό των μαύρων. Σημείωση δεύτερη, ότι ο Carlos χρειάστηκε να δανειστεί το αριστερό γάντι του Smith, καθώς είχε ξεχάσει τα δικά του στο Ολυμπιακό Χωριό, για αυτό και ύψωσε το αριστερό του χέρι. Ο Tommie Smith δηλώνει έπειτα: «Αν κερδίσω, είμαι Αμερικανός και όχι μαύρος Αμερικανός. Αν κάνω κάτι κακό, θα με αποκαλέσουν νέγρο…». Μετά τη θύελλα αντιδράσεων στα social media, η Βούλα Παπαχρήστου ανέβασε στο facebook την παρακάτω δήλωση: "Ζητώ δημόσια συγγνώμη για το πραγματικά ατυχές και κακόγουστο αστείο που δημοσίευσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter. Λυπάμαι και ντρέπομαι για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν, ούτε να προσβάλλω τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το όνειρό μου είναι συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δε θα συμμετείχα σε αυτούς αν δεν σεβόμουν απόλυτα τις αξίες τους. Οπότε, δεν θα μπορούσα να πιστεύω σε διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων και φυλών. Ζητώ συγγνώμη από όλους τους φίλους και συναθλητές που μπορεί να προσέβαλα ή να ντρόπιασα, την Εθνική Ομάδα Στίβου, καθώς και τους ανθρώπους και τις εταιρείες που στηρίζουν την αθλητική μου καριέρα και πορεία. Ακόμα, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον προπονητή μου και την οικογένεια μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου