Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Παρανοϊκός και σχιζοφρενής» ο Μπρέιβικ, ίσως αποφύγει τη φυλάκιση

Από το tvxs

Παρανοϊκή σχιζοφρένεια διέγνωσαν στον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ οι διορισθέντες από τη νορβηγική Δικαιοσύνη ψύχιατροι, που κλήθηκαν να αποφανθούν σχετικά με την ποινική ευθύνη του 32 Νορβηγού που σόκαρε και τραυμάτισε ψυχικά ένα ολόκληρο έθνος με τη μαζική δολοφονία του Ιουλίου στο νησί Ουτόγια. Η ψυχιατρική εκτίμηση συνεπάγεται πως κατά πάσα πιθανότητα πως ο Μπρέιβικ θα...
αποφύγει τη φυλάκιση και θα εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Η έκθεση των 230 σελίδων των δύο ψυχιάτρων, που βασίστηκε σε 13 συνομιλίες τους με τον Άντερς Μπρέιβικ, παραδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο δικαστήριο του Όσλο και τα συμπεράσματά της ανακοινώθηκαν εν συνεχεία από την Εισαγγελία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι διορισμένοι από το δικαστήριο ψυχίατροι που κλήθηκαν να αποφανθούν για την ποινική ευθύνη του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δράστης των επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία ήταν ψυχωτικός και συνεπώς ποινικά ανεύθυνος, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική εισαγγελία.

Ο δεξιός εξτρεμιστής ανέπτυξε με τον καιρό «παρανοϊκή σχιζοφρένεια» δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντεν, επικαλούμενος τα συμπεράσματα της έκθεσης που παρέδωσαν σήμερα οι δύο εμπειρογνώμονες ψυχίατροι.

«Το συμπέρασμα είναι πως είναι παράφρων» δήλωσε ο Χόλντεν. «Ζει στο δικό του απατηλό σύμπαν και οι σκέψεις και οι πράξεις του κυβερνώνται απ' αυτό το σύμπαν».

Οι εισαγγελείς διευκρίνισαν πως η εν λόγω ψυχιατρική εκτίμηση σημαίνει ότι ο Μπρέιβικ δεν θα κλειστεί στη φυλακή, αλλά σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα.

«Αν το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ ήταν ανεύθυνος, θα ζητήσουμε από το δικαστήριο στο τέλος της δίκης να υποβληθεί σε υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία» δήλωσε κατά τη συνέντευξη η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέγερ Ενγκ, διευκρινίζοντας ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι «ισόβια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου