Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Εισβολή διαδηλωτών στη βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης

Από το tvxs

Εισβολή στο συγκρότημα όπου στεγάζεται η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη πραγματοποίησαν Ιρανοί διαδηλωτές, πετώντας πέτρες, βόμβες μολότοφ και καίγοντας έγγραφα που απέσπασαν από τα γραφεία της διπλωματικής αντιπροσωπείας. Οι διαδηλωτές έκαψαν τη βρετανική σημαία και την αντικατέστησαν με ιρανική. Έπειτα από αρκετές ώρες, η ιρανική αστυνομία κατάφερε τελικά να αποκλείσει την κεντρική είσοδο της πρεσβείας. Οργισμένο δήλωσε το Λονδίνο, ενώ την επίθεση καταδίκασε και η Τεχεράνη.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνονται εξαγριωμένοι διαδηλωτές να πετούν πέτρες προς το κτίριο και να σπάζουν τα τζάμια. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα στην πρεσβεία και ένα μικρό κτίριο είχε πάρει φωτιά.
Οι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στον τοίχο της πρεσβείας και μπήκαν σε αυτήν παρά την παρουσία μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, οι οποίες δεν επενέβησαν, όπως σημειώνουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου αλλά και του Γερμανικού Πρακτορείου.

Το ημιεπίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι έξι εργαζόμενοι στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη απήχθησαν και κρατούνταν ως όμηροι, αλλά απέσυρε το κείμενο από τον ιστότοπό του μερικά λεπτά αργότερα χωρίς να εξηγήσει γιατί. Αρχικά το πρακτορείο ανέφερε ότι «φοιτητές σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης πήραν ομήρους έξι ανθρώπους που εργάζονται για τη Βρετανική πρεσβεία στον κήπο Κολχάκ».

Απαίτηση των εκατοντάδων φοιτητών που συμμετείχαν στην κινητοποίση είναι η απέλαση του πρεσβευτή της Βρετανίας. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή οι βουλευτές της χώρας ψήφισαν υπέρ της απέλασης του Βρετανού πρεσβευτή και της υποβάθμισης των διμερών σχέσεων, μετά την απόφαση του Λονδίνου να...
διακοπούν όλες οι χρηματοοικονομικές σχέσεις και συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες λόγω της πιθανής ανάμιξής τους στο αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πέραν της Βρετανίας, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε βάρος του χρηματοοικονομικού και πετροχημικού τομέα του Ιράν.

«Θάνατος στην Αγγλία» και «Φύγε Αγγλία» ήταν δύο από τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Εισβολή και σε δεύτερο συγκρότημα της πρεσβείας

Στο μεταξύ, το πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι 200 φοιτητές, μέλη της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής των Μπασιτζί, εισέβαλαν σήμερα και σε ένα δεύτερο κτιριακό συγκρότημα της Βρετανίας στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

Οι φοιτητές «απέσπασαν εμπιστευτικά έγγραφα και έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών» της Βρετανίας από το κτίριο, που βρίσκεται στην πρώην κατοικία του πρεσβευτή, ανέφερε το πρακτορείο.

Τελικά, η αστυνομία της Τεχεράνης κατάφερε, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο IRNA, να κλείσει οριστικά την κεντρική πύλη της βρετανικής πρεσβείας και επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα. Στη συνέχεια τους έδωσε τελεσίγραφο για να αποχωρήσουν, κάτι που συνέβη στη συνέχεια και στα δύο κτίρια.

Σημειώνεται πως Ιρανός βουλευτής είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι ενδέχεται να υπάρξει εισβολή στην Βρετανική πρεσβεία παρόμοια με εκείνη στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ το 1979.

«Οργισμένο» το Λονδίνο

Εξωφρενική χαρακτήρισε την επίθεση ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, καταλογίζοντας ευθύνες στις αρχές της χώρας. Ο Κάμερον προειδοποίησε την ιρανική κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξεταστούν τις προσεχείς μέρες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ανέφερε: «Υπήρξε μια εισβολή από ένα σημαντικό αριθμό διαδηλωτών στο κτίριο της πρεσβείας μας και υπήρξε βανδαλισμός στην ιδιοκτησία μας. Είναι μια ρευστή κατάσταση και οι λεπτομέρειες ακόμα ανακύπτουν. Είμαστε εξοργισμένοι γι' αυτό. Είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζουμε».

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Συνθήκης της Βιέννης, η ιρανική κυβέρνηση έχει σαφώς καθήκον να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα και αναμένουμε να δράσουν κατεπειγόντως για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να εγγυηθούν την ασφάλεια του (διπλωματικού) προσωπικού μας και της ιδιοκτησίας μας».

Η εισβολή σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως το Λονδίνο αναμένει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να λάβουν «ρωμαλέα» μέτρα εάν η Τεχεράνη υποβαθμίσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Ο Χέιγκ έκανε τη δήλωση αυτή στη Βουλή χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής για την εισβολή στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη που καταδίκασε με την ανακοίνωσή του το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Καταδικάζει και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών

Τη θλίψη του για τα έκτροπα που σημειώθηκαν στην πρεσβεία της Βρετανίας εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. «Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του για τις διαδηλώσεις που οδήγησαν σε ορισμένες απαράδεκτες συμπεριφορές», ανέφερε το υπουργείο, εκφράζοντας παράλληλα το σεβασμό της Τεχεράνης στους διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια των διπλωματικών αρχών.

Μια «αναμενόμενη» επίθεση. Της Βικτωρίας Μαζεμένου

Οι ταραχές που ξέσπασαν στην Τεχεράνη από Ιρανούς διαδηλωτές εναντίον της Βρετανικής πρεσβείας ήταν αναμενόμενες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ιρανικής βουλής η διαδήλωση ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στην πρώτη επέτειο του θανάτου του Μάιτ Σαχριγιανί. Ο πυρηνικός επιστήμονας σκοτώθηκε όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες έριξαν βόμβες εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Οι Ιρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει τους Ισραηλινούς. Η πρωτοβουλία της Βρετανίας όμως να προβεί σε κυρώσεις κατά του Ιράν με την κατηγορία ότι κατασκευάζει ατομικά όπλα εξόργισε τους Ιρανούς. Οι ίδιοι βέβαια υποστηρίζουν ότι το πυρηνικό τους πρόγραμμα έχει εξ ολοκλήρου ειρηνικό χαρακτήρα.

Η κίνηση αυτή της Βρετανίας είχε σαν αποτέλεσμα να αφυπνίσει εθνικιστικά τους Ιρανούς, υπεθυμίζοντας τον ρόλο που διαδραμάτισε η Μεγάλη Βρετανία στα εσωτερικά της χώρας τους κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα. Ένα σημαντικό τμήμα του ριζοσπαστικού Ισλάμ δεν ξεχνάει ότι στις αρχές του εικοστού αιώνα βρετανικές εταιρίες εκμεταλλεύθηκαν το πετρέλαιο της χώρας, ενώ οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μαζί με τις αμερικανικές αναμίχθηκαν ενεργά στο πραξικόπημα του 1953 που είχε στόχο την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέκ, ο οποίος κρατικοποίησε την παραγωγή ορυκτού πλούτου του Ιράν.

Πολλοί σκληροπυρηνικοί Ιρανοί επίσης, κατηγορούν τους Βρετανούς ότι αναμίχθηκαν ενεργά στις μεγάλες διαδηλώσεις των αντικαθεστωτικών το 2009 μετά την επανεκλογή του Αχμαντινετζάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου