Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ


Το σχέδιο - νόμου που μπήκε σε διαβούλευση θα είναι έτοιμο στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Η διαβούλευση για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ξεκινά στα τέλη Φεβρουαρίου. Όμως η διαβούλευση για το νέο σύστημα Δια Βίου Μάθησης άρχισε με την πρώτη συνάντηση που είχε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με όλους εμπλεκόμενους φορείς στις 4 Ιανουαρίου.
Στη διαδικασία συμμετέχουν όλα τα υπουργεία. Σύμφωνα με δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου: "Σήμερα υπήρξε συστράτευση σε τρείς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στη συνεργασία μας με όλα τα Υπουργεία για τη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων που αφορά όλα τα προσόντα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του κάθε Υπουργείου. Ο δεύτερος άξονας συνεργασίας αφορά το «νοικοκύρεμα», την τακτοποίηση μέσω πιστοποίησης όλων των σχολών, των κέντρων εκπαίδευσης των κέντρων κατάρτισης , που βρίσκονται είτε στα ίδια τα Υπουργεία είτε υπάρχουν υπό την εποπτεία των Υπουργείων. Ο τρίτος άξονας αφορά τη συνεργασία μας για τις θεματικές ενότητες της Δια Βίου Μάθησης οι οποίες είναι προτεραιότητες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό του ψηφιακού εγγραμματισμού- το να μάθουμε να χειριζόμαστε τις νέες τεχνολογίες- ή ο μεγάλος άξονας του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης που ξεκινάει και από την εκπαίδευση των αγροτών σε νέου τύπου καλλιέργειες και προϊόντα αλλά περνάει και από επαγγέλματα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους".

Σχόλιο του nazw: Ελπίζουμε οι διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για δια βίου μάθηση με επίκεντρο της ανάγκες του πολίτη να μη μείνουν γράμμα κενό. Η κατεύθυνση της διαδικασίας δεν μπορεί να είναι αυτή της αλλοτριωτικής της όρεξης και της ικανότητας για μάθηση του καθενός και της καθεμιάς εξαντλητικής εξειδίκευσης, μόνο για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων για πλήρως εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τη συμπίεση του κόστους. Ο κάθε πολίτης πρέπει να μπορεί να διαμορφώνει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του το περιεχόμενο και το χρόνο της επιμόρφωσής του. Διότι είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της προσπάθειας να περάσει ως μία καινοτόμος και ωφέλιμη διαδικασία και όχι ως μια αναγκαστική επιστροφή στα θρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου