Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΞΥΠΝΑΝΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ;

Τα είχαμε γράψει εδώ για τα κυκλώματα  της υπερβολικής συνταγογράφησης που νέμονται τα λεφτά των ασφαλισμένων. Σήμερα η Ελευθεροτυπία μας πληροφορεί για τις πρωτοβουλίες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Λέτε να διορθωθεί κάτι, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα;

από την Ελευθεροτυπία:
Ερευνα σ' ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του ΙΚΑ, αλλά και στην Αξιούπολη του Κιλκίς, ξεκίνησαν επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ για να αποδώσουν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται σε «μπίζνες φαρμάκων».


Επειτα από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της «Κ.Ε.» και της «Ε» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαμηνύει ότι τελειώνει το «πάρτι» με τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας, που κοστίζουν 3,5 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία.



Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης είναι κατηγορηματικός: «Θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία και νοσοκομεία κι όπου διαπιστωθούν ευθύνες εκτός από πειθαρχικές ευθύνες το λόγο θα έχει κι ο εισαγγελέας».



Τέτοια έρευνα για τις προμήθειες φαρμάκων ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και στο ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ «Γ. Γεννηματάς». Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο κάθε χρόνο περίπου 60 εκατ. ευρώ μοιράζονται σε φαρμακευτικές εταιρείες με παράδοξο τρόπο. Εγγραφα εσωτερικής αλληλογραφίας, υπηρεσιακά σημειώματα, μεταξύ γιατρών και διευθυντών, αλλά και «διορθωμένα» δελτία παραγγελίας φαρμακευτικών σκευασμάτων προς εταιρείες, όπου η τελική ποσότητα διαμορφωνόταν με εντολή της διεύθυνσης, φανέρωναν ότι υπήρχε ένα αδιαφανές σύστημα προμηθειών!



Επειδή είναι σοβαρή υπόθεση, αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών του υπουργείου και του ΙΚΑ. Υπάρχει όμως κι ένα χαρακτηριστικό παρασκήνιο. Την περασμένη Πέμπτη πρώτοι έφθασαν στο νοσοκομείο δύο επιθεωρητές του ΙΚΑ. Είχαν εντολή, όπως ανέφεραν, από τη γενική διευθύντρια του ΙΚΑ (ήταν η πρώην διευθύντρια του νοσοκομείου που υπέγραφε για τις «φουσκωμένες» παραγγελίες των φαρμάκων) να συγκεντρώσουν όλους τους φακέλους με τα δελτία παραγγελίας των φαρμάκων και να τα μεταφέρουν για έλεγχο στα γραφεία τους! Αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν για τις ανάγκες τους κι ένα υπηρεσιακό φορτηγό! Ετσι τα πήραν, αλλά μόνο για ένα 24ωρο, γιατί όταν μαθεύτηκε το γεγονός παρενέβησαν από το υπουργείο Εργασίας και απαίτησαν να επιστραφεί όλο το υλικό στο νοσοκομείο για να γίνει επιτόπου ο έλεγχος. Επιπλέον προστέθηκαν τέσσερις ακόμη επιθεωρητές από την Κεντρική Υπηρεσία, οι οποίοι θα διερευνήσουν και την «παράξενη» εντολή που εκτέλεσαν οι συνάδελφοί τους από το ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου