Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Βρετανία: Η χώρα θα είχε διπλάσια ανεργία αν είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη

Η ανεργία θα ήταν διπλάσια αν η χώρα είχε ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, υποστηρίζει το Centre for Economic and Business Research. Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία θα ήταν διπλάσιo αν ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αποφάσιζε την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά το Centre for Economic and Business Research (CEBR) του Λονδίνου.
Το CEBR χρησιμοποίησε το δικό του οικονομικό μοντέλο για να υπολογίσει τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Μπλερ υπέγραφε της ένταξη της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ.
Από τους υπολογισμούς προκύπτει πως η ανάπτυξη θα ήταν ελαφρά μεγαλύτερη ανάμεσα στο 1998 και το 2006, αλλά το ίδιο θα συνέβαινε και με τον πληθωρισμό.
Όμως μετά το 2006, η οικονομική ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, υποστηρίζει το CEBR. «Το ΑΕΠ θα είχε μειωθεί κατά 7% και όχι 5% και η ανεργία θα έφτανε περίπου το 15%», τονίζει.
Η ανεργία στη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας έπεσε στο 7,8%.
«Τα εύσημα για την απόφαση αυτή (μη ένταξης της Βρετανίας στην ευρωζώνη) πρέπει να αποδοθούν στον Γκόρντον Μπράουν», επισημαίνει το CEBR.
Ο Μπράουν ήταν υπουργός Οικονομικός από το 1997 ως το 2007 επί πρωθυπουργίας Μπλερ και θεωρείται δικό του έργο η απόφαση να παραμείνει η Βρετανία εκτός ζώνης ευρώ.
Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Γκόρντον Μπράουν τόνισε πως η χώρα του με το να μην ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ διατήρησε μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με άλλες χώρες.
πηγή: Καθημερινή

Σχόλιο του nazw: Και μετά οι Γερμανοί θα μας διώξουν από τη ζώνη του Ευρώ και θα κλαίμε; Μαγκιά δεν είναι να διώξουν εμάς, αλλά να προσεταιριστούν και να εντάξουν τους Βρετανούς, υπερνικώντας τον Ατλαντισμό. Και αυτό είναι κομματάκι δύσκολο κυρία Μέρκελ, όσο και αν βαράς το χέρι στο τραπέζι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου