Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Οι μικρές επαναστάσεις του 2010

Από την kathimerini

Νέοι τρόποι ηλεκτρονικής επικοινωνίας, «μικρές επαναστάσεις» στην οικιακή ψυχαγωγία και μια καινούργια κατηγορία φορητών υπολογιστών, η οποία καθιερώθηκε για πρώτη φορά δίπλα στα γνωστά netbook και laptop, ήταν μερικά από τα επιτεύγματα ενός έτους πλούσιου σε τεχνολογικές καινοτομίες.

Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν πως πολλοί κατασκευαστές θα στραφούν κι αυτοί στη νέα αγορά των tablet PC – των φορητών, δηλαδή, κομπιούτερ με μέγεθος συνήθως μεγαλύτερο από 7 ίντσες, τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με οθόνη αφής. Κι όλα δείχνουν πως οι «υπολογιστές-ταμπλέτες» ήρθαν για να μείνουν, αφού μέσα στο 2010 πωλήθηκαν...19,5 εκατομμύρια tablet PC. Μάλιστα, οι φήμες μιλούν για ένα νέο iPad 2 το 2011 και πρόβλεψη για συνολικές πωλήσεις στα 50 εκατ. συσκευές.

Πάντως, με την κυκλοφορία του Kinect για το Xbox 360 η Microsoft άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο της παιχνιδοκονσόλας, καταργώντας τα κλασικά τηλεχειριστήρια: η συσκευή διαθέτει δύο κάμερες για να αναγνωρίζει το σώμα του παίκτη και να αναπαράγει τις κινήσεις του μέσα στο βιντεοπαιχνίδι.

Το 2010 ήταν η χρονιά που καθιερώθηκαν οι πλατφόρμες «γεωεντοπισμού» σαν το Gowalla ή το Foursquare, οι οποίες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα smartphone προσφέρουν πρόσβαση στο Iντερνετ και διαθέτουν GPS, ώστε οι χρήστες να ενημερώνουν τους «φίλους» τους για το πού βρίσκονται. Oπως ήταν φυσικό, πριν από λίγους μήνες το Facebook εγκαινίασε μία ανάλογη υπηρεσία, το Facebook Places, η οποία είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Με την αναβαθμισμένη πλατφόρμα «Facebook Messages» που ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες, το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο απειλεί να βάλει στο... χρονοντούλαπο της Iστορίας τις παραδοσιακές υπηρεσίες e-mail όπως το Gmail της Google. Aλλωστε, η εν λόγω πλατφόρμα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, αφού επιτρέπει σε κάθε χρήστη να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα μέλη του Facebook με όλους τους δυνατούς τρόπους ηλεκτρονικής επικοινωνίας (σύντομα μηνύματα, sms, e-mail).

Η χρονιά που πέρασε βρήκε και την ελληνική αγορά να κατακλύζεται κυριολεκτικά από τηλεοράσεις και Blue Ray DVD player τα οποία μπορούν να αναπαράγουν 3D περιεχόμενο, γεγονός που δείχνει πως το μέλλον της οικιακής ψυχαγωγίας είναι τρισδιάστατο. Τον Οκτώβριο, άλλωστε, ο βρετανικός κολοσσός Sky ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου σταθμού με ταινίες και αθλητικές μεταδόσεις σε 3D.

Παράλληλα, με την πλατφόρμα Google TV, η Google προτείνει την πλήρη συγχώνευση του κόσμου της τηλεόρασης με αυτόν του Iντερνετ, ώστε ο χρήστης να μπορεί από τον καναπέ του σαλονιού του να «σερφάρει» σε κάθε είδους site, να νοικιάζει ταινίες από ηλεκτρονικά βιντεοκλάμπ ή να ψάχνει με «λέξεις-κλειδιά» ταυτόχρονα στο Διαδίκτυο και στο τηλεοπτικό περιεχόμενο των καναλιών που υποστηρίζει η πλατφόρμα. Η Sony παρουσίασε ήδη τις πρώτες συσκευές που έχουν ενσωματωμένο το απαραίτητο hardware, ενώ η Logitech διέθεσε στις ΗΠΑ ένα «κιτ» από αποκωδικοποιητή και ασύρματο πληκτρολόγιο, το οποίο κάνει κάθε HD τηλεόραση συμβατή με το Google TV.

Τι μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά
Οπως όλα δείχνουν, κατ’ αρχάς τα πρώτα μοντέλα με οθόνες από τις εταιρείες Pixel Qi και Qualcomm – δύο εταιρείες οι οποίες υποστηρίζουν πως τα μόνιτορ που έχουν αναπτύξει μπορούν να αναπαράγουν βίντεο (σε αντίθεση με τις συσκευές e-reader), χωρίς ταυτόχρονα να είναι ενεργοβόρα και δυσανάγνωστα σε εξωτερικούς χώρους, όπως συμβαίνει με τα tablet PC. Κι αν τέτοιες οθόνες αναμένεται να βοηθήσουν στην ακόμη μεγαλύτερη διάδοση της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, η Nintendo θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο την πρώτη φορητή παιχνιδομηχανή με μόνιτορ το οποίο αναπαράγει 3D οπτικό υλικό χωρίς να χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του να φοράει ειδικά γυαλιά.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση και τα νέα smartphone με διπύρηνο επεξεργαστή, τα οποία θα συνδυάζουν τις καλύτερες επιδόσεις με τη σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος. Οπως επίσης και τα πρώτα laptop και notebook με το λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google, το οποίο αξιοποιεί το Διαδίκτυο και την τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους» για να προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα στο άνοιγμα και το κλείσιμο του υπολογιστή, και πρόσβαση στα αρχεία και τα δεδομένα του χρήστη από οποιοδήποτε τερματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου