Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Τραπεζάκια... μέσα!

Από τον agelioforo

«Το παιχνίδι τελείωσε. Θα επαναφέρουμε τη νομιμότητα». Αυτό διαμηνύει με αυστηρό τόνο ο νέος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης προς όλους τους ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων που καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα παράνομα δημόσιο χώρο.

«Εικόνες όπως αυτή που σήμερα αντικρίζουμε στην Αριστοτέλους, τη Μαρία Κάλλας, τη Λαμπράκη, την Ικτίνου θα εκλείψουν», λέει αποφασισμένος ο κ. Κουράκης. Ο ίδιος προαναγγέλλει επανέλεγχο όλων των αδειών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και του χώρου που επιτρέπεται να καλύψουν με τραπεζοκαθίσματα, ενώ επαναφέρει πρόταση της «Πρωτοβουλίας» για την τοποθέτηση ειδικών...προθηκών σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου θα αναφέρεται με ακρίβεια ο προς εκμετάλλευση χώρος.

Προς συμφωνία

Παράλληλα, ο κ. Κουράκης κάνει λόγο για συμφωνία με τους καταστηματάρχες, προκειμένου και οι ίδιοι να διασφαλίζουν τη νομιμότητα, καθώς, όπως λέει, οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας από μόνοι τους δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα. «Σκοπεύουμε να συναντηθούμε με τους επιχειρηματίες και, αν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα αναλάβουν οι ίδιοι τη δέσμευση της υλοποίησης της συμφωνίας», λέει ο κ. Κουράκης.

Δε φοβούνται...

Πώς γίνεται να βάλει κανείς τάξη σε μία πόλη στην οποία το ένα στα δύο καταστήματα παρανομεί; Γιατί ενώ η Δημοτική Αστυνομία συντάσσει κάθε χρόνο χιλιάδες φύλλα ελέγχου (περισσότερα από 2.400 το 2008 αλλά και το 2009) και επιβάλλει πρόστιμα, κανένας από τους παρανομούντες δε δείχνει να φοβάται;

Το στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή στη Θεσσαλονίκη είναι, χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος, να κάνει πράξη όσα πριν από τις εκλογές είχε αναδείξει ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην πόλη: αυτό της εξάπλωσης των τραπεζοκαθισμάτων.

Ο ίδιος ο κ. Κουράκης έχει μιλήσει πολλές φορές για το «τρίγωνο της αμαρτίας» στο οποίο δήμος, νομαρχία (μέσω της Πολεοδομίας), αλλά και Αστυνομία έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. «Τώρα, οι υπηρεσίες του δήμου και της Πολεοδομίας ανήκουν πλέον στη δική μας αρμοδιότητα και έτσι θα είναι δύσκολο να διαιωνιστεί η αδιέξοδη κατάσταση», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.



Κανένα αποτέλεσμα

Η προσπάθεια να μπει τάξη με τα τραπεζοκαθίσματα έχει μετατραπεί σε κυνήγι... μαγισσών, αφού οι όποιοι έλεγχοι γίνονται αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να επιβάλλει μέχρι δύο πρόστιμα το χρόνο σε έναν επιχειρηματία που καταλαμβάνει με τραπεζοκαθίσματα χώρο μεγαλύτερο από αυτόν που επιτρέπει η άδειά του. Ωστόσο, οι καταστηματάρχες προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο, παρά να περιορίζονται στα τετραγωνικά μέτρα της άδειάς τους, καθώς αυτά που χάνουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που κερδίζουν, ενώ πολλοί επισημαίνουν ότι και ο δήμος κερδίζει από την είσπραξη των προστίμων. Κατόπιν, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να μαζεύει τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανέφικτο για το δήμο, καθώς δε διαθέτει τις αποθήκες που απαιτούνται.

Για πολλούς, η λύση βρίσκεται στη δυνατότητα που έχει ο δήμος να προχωρά σε ανάκληση αδείας, όταν υπάρχει ειδοποίηση της αστυνομικής αρχής ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας της κυκλοφορίας των πεζών ή των τροχοφόρων. Μέχρι σήμερα, ο δήμος σπάνια προχωρούσε σε τέτοιες ανακλήσεις, αλλά και να προχωρούσε, πολλά καταστήματα εξακολουθούσαν να λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια.



Τάξη στο χάος της Αριστοτέλους

Τάξη στο χάος που επικρατεί στον άξονα της Αριστοτέλους θα επιχειρήσει να βάλει η νέα δημοτική αρχή. «Θα αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα όχι μόνο στην πλατεία της Αριστοτέλους αλλά και σε όλο το μήκος του άξονα. Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα με τα τραπεζοκαθίσματα, το παρεμπόριο, τα αυτοκίνητα που παρκάρουν στον πεζόδρομο, τα διερχόμενα μηχανάκια», τονίζει ο κ. Κουράκης. Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι θα επανεξεταστεί και η υπάρχουσα μελέτη ανάπλασης της πλατείας, η οποία μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει αρχικά, είχε περιοριστεί σε πολύ μικρές αλλαγές.

Στην ουσία, αυτό που προβλέπει η μελέτη για την πλατεία Αριστοτέλους (εκτός από τις ενιαίες ομπρέλες και τον ορισμό χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα) είναι η τοποθέτηση ενιαίων πλακών δαπέδου, η αναβάθμιση του υφιστάμενου πράσινου (;) και η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της λεωφόρου Νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου