Η Ασία είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ευρυζωνικών υπηρεσιών στον κόσμο, με πολλά ακόμη περιθώρια εξέλιξης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αρθούν τα πολλά νομοθετικά εμπόδια, επεσήμαναν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
Η περιοχή είναι η μεγαλύτερη αγορά ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών από το 2007, ενώ συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, σημείωσαν μεταξύ άλλων ομιλητές στην CommunicAsia, την εμπορική έκθεση που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη.
«Παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία σε παγκόσμιο επίπεδο και πιθανότατα η μοναδική ευκαιρία αυτή την περίοδο για ανάπτυξη σε τόσο μεγάλο βαθμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Μπάρνεϊ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, Pacnet. «Υπάρχουν διαθέσιμοι δισεκατομμύρια χρήστες, σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο περιβάλλον, γεγονός που είναι πολύ ιδιαίτερο».
Η αύξηση του αριθμού των χρηστών στην Ασία τροφοδοτεί με τη σειρά της την αύξηση του bandwidth που καταναλώνουν οι χρήστες. «Αν εξετάσει κάποιος τον αριθμό των Megabits ανά χρήστη, θα διαπιστώσει ότι δεν αυξάνεται μόνο ο αριθμός των χρηστών, αλλά και αύξηση του όγκου δεδομένων που διακινεί». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας, που πριν από πέντε χρόνια χρησιμοποιούσαν λιγότερο από ένα megabit, για να φτάσουν πλέον στα έντεκα.
Οι κάτοικοι της Ασίας και ειδικά της Κίνας, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως από πλευράς αριθμού συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, επεσήμανε ο Ρόμπιν Μέρς, επικεφαλής του Broadband Forum, μιας παγκόσμιας κοινοπραξίας που προωθεί την ευρυζωνική πρόσβαση. Με 113 εκατομμύρια συνδρομητές το πρώτο τρίμηνο του 2010, η Κίνα βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τις ΗΠΑ που βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 87 εκατομμύρια. «Δε νομίζω ότι θα δούμε την Κίνα να χάνει τα πρωτεία», σχολίασε ο Μέρς. «Στην Ασία αντιστοιχεί το 53% των νέων ευρυζωνικών γραμμών παγκοσμίως, ενώ το 90% από αυτές προέρχονται από την Κίνα», πρόσθεσε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Μερς σημείωσε ότι παρά τους ήδη πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ασία και τη μεγάλη διείσδυση της ευρυζωνικότητας σε κάποιες περιοχές, τα περιθώρια είναι ακόμη πολύ μεγάλα. «Υπάρχουν πολλές μη ανεπτυγμένες περιοχές, αλλά και χώρες που, από την άλλη, αναπτύσσονται ταχύτατα», είπε ο Μέρς. Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών που παρατηρείται η μεγαλύτερη ανάπτυξη, ωστόσο τα εμπόδια, γεωγραφικά, πολιτικά και νομικά, είναι ακόμη πολλά.
Ο Μπάρνεϊ με τη σειρά του πρόσθεσε ότι, γεωγραφικά, η Ασία είναι μια σειρά από νησιά. «Ο μόνος τρόπος για να συνδεθούν μεταξύ τους είναι μέσω καλωδίων ή δορυφόρων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο σε αυτές τις χώρες να κατασκευαστούν υποδομές για καλώδια, να κατασκευαστούν data centres και να βγουν σχετικές άδειες. Το νομοθετικό περιβάλλον δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το 2000. Οι νέες εφαρμογές όπως το βίντεο, η κοινωνική δικτύωση και πολλά άλλα που θα δούμε στο μέλλον απαιτούν την ύπαρξη ευρυζωνικών συνδέσεων και προσαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων», κατέληξε ο Μπάρνεϊ.
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου