Εντολή στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές της Κορίνθου να κάνουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να λήξει η κατάληψη των δύο επιβατηγών πλοίων βρετανικής εταιρείας από συνδικαλιστές της ΠΝΟ έδωσε χθες η Εισαγγελία της Κορίνθου.
Στην ίδια δικαστική αρχή διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε αναφορά των επαγγελματιών της Κορίνθου, με την οποία ζητούσαν την παρέμβασή του καθώς από την κατάληψη πλήττονται άμεσα τα συμφέροντά τους. Μετά το επιβατηγό πλοίο «Ρόπαξ Ι» που εκτελεί δρομολόγια από την Ιταλία στην Κόρινθο, χθες οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ και μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν και το πλοίο «Ρόπαξ ΙΙ» της ίδιας εταιρείας. Βασικό αίτημα των συνδικαλιστών είναι να προσληφθούν στα δύο υπό βρετανική σημαία πλοία και έλληνες ναυτικοί, επικαλούμενοι μάλιστα τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις ενδοκοινοτικές μεταφορές. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Αdriatic Lines προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΠΝΟ και των καταληψιών των πλοίων της όπως και μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνιών που κατατέθηκε στην Κόρινθο. Ηδη, η εταιρεία κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα. «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Το νέο μπλόκο της ΠΝΟ στο οποίο μετέχουν όχι περισσότερα από εκατό άτομα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και νέο κύκλο αρνητικών εντυπώσεων. Σχολιάζοντας το γεγονός της κατάληψης και του δεύτερου πλοίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε πως «η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον λαό». Εκκληση προς τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ και σε όσους προκαλούν προβλήματα στα λιμάνια να σταματήσουν αμέσως απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος. Σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας στον Πειραιά. Αντικείμενο της συνάντησης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση που υπάρχει στο λιμάνι της Κορίνθου.
«Να πάρουν 100 Ελληνες»
Πάντως, οι ναυτεργάτες κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας, υπεράριθμους αλλοδαπούς εργαζόμενους και ανασφάλιστους. Εκπρόσωποι της Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού δήλωναν ότι οι έλληνες μάγειροι έχουν εκδιωχθεί από τα ελληνικά πλοία και κρουαζιερόπλοια. «Υπερασπιζόμαστε την επαγγελματική επιβίωση των ελλήνων ναυτικών. Αίτημά μας προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία των "Ρόπαξ" είναι να προσληφθούν και έλληνες ναυτικοί στο πλήρωμα. Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, τα πλοία που εκτελούν ενδοκοινοτικά δρομολόγια πρέπει να απασχολούν ναυτικούς από τις χώρες στις οποίες εκτελούν δρομολόγια», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη εταιρεία θα έπρεπε να απασχολεί περίπου πενήντα έλληνες ναυτικούς σε κάθε ένα από τα δύο πλοία. Μπορεί, πράγματι, κάποιος να χαρακτηρίσει υπερβολικές τις αντιδράσεις μας, αλλά πλέον μιλάμε για την επιβίωσή μας».
Πάντως, ο διευθυντής της πλοιοκτήτριας εταιρείας Σάιμον Τέιλορ που μίλησε στην τηλεόραση του Σκάι, χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της ΠΝΟ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία του προσφέρθηκε να προσλάβει έναν αριθμό ελλήνων ναυτικών, αλλά η προσφορά της απορρίφθηκε από την ΠΝΟ.
πηγή:tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου