Σε 40.000 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με την κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, επεξεργασμένων τροφίμων και γενικότερα “junk food”.
Βάσει των δεδομένων αυτών, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) απηύθυνε έκκληση για μείωση των λιπαρών και των ποσοτήτων άλατος που περιέχεται στα γεύματα των fast food.
Τα «τοξικά» τρανς λιπαρά, όπως υποστήριξε με οδηγία που εξέδωσε ο Οργανισμός για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας, πρέπει να απαγορευτούν δια παντός από τα τρόφιμα, ενώ συνέστησε να περιοριστούν τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών και να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού στο μισό έως το 2025.
Σε περίπτωση οι ανωτέρω συστάσεις τεθούν σε εφαρμογή, τότε ενδέχεται να προληφθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής πέντε περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν καθημερινά από τις επιπτώσεις των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις στη Βρετανία ευθύνονται για 150.000 θανάτους ετησίως.
Οι μη υγιεινές τροφές, σύμφωνα με τον Οργανισμό NICE, επιβαρύνουν κατά το μέγιστο βαθμό τη δημόσια υγεία και την οικονομία, καθώς μόνο οι καρδιακές παθήσεις επιβαρύνουν το Δημόσιο με 36 δισεκατομμύρια το χρόνο.
Σε μία προσπάθεια να διαφοροποιηθούν οι διατροφικές συνήθειες, ο Οργανισμός πρότεινε να διατίθενται σε πιο οικονομικές τιμές τα τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα αλατιού και λιπαρών, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες επιχορηγήσεις. Μάλιστα, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει κίνητρα στους αγρότες προκειμένου να παράγουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και να απαγορεύσει τη λειτουργία εστιατορίων fast food κοντά στα σχολεία.
Βάσει στατιστικών στοιχείων, ο μέσος άνθρωπος στη Βρετανία καταναλώνει περισσότερα από οκτώ γραμμάρια αλατιού καθημερινά, τη στιγμή που οργανισμός για τη λειτουργία του χρειάζεται μόλις ένα γραμμάριο. Στόχος του ΝΙCΕ είναι να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού στα 6 γραμμάρια ως το 2015 και στα 3 γραμμάρια ως το 2050. Μάλιστα, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν πολύ λιγότερο αλάτι σε σχέση με τους ενηλίκους, επειδή η δίαιτά τους περιλαμβάνει πολλά έτοιμα τρόφιμα, όπως ψωμί, δημητριακά, σούπες, αλλαντικά και τυριά.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι παρακινούμε τον κόσμο να προτιμήσει τις σαλάτες από τα πατατάκια. Σημαίνει ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα πατατάκιαπου όλοι απολαμβάνουμε κατά καιρούςείναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά» υπογράμμισε ο διευθυντής δημόσιας υγείας του ΝΙCΕ, καθηγητής Μάικ Κέλι.
πηγή:cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου