Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Αισιόδοξοι Βενιζέλος-Μπερλουσκόνι για την ελληνική και την ιταλική, αντίστοιχα, οικονομία

Από το in.gr

Στην εκτίμηση ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες, εκτός από δύο, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων προέβη ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Εκτός της διαδικασίας θα παραμείνουν η ATEBank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Παράλληλα, ο υπουργός εκτίμησε ότι συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να
συμμετέχουν στο Μηχανισμό για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI). Ακόμη διευκρίνισε ότι θα υπάρξει τεχνική έκθεση-γνωμοδότηση περί του συμφέροντος της συμμετοχής τους.

«Θα δούμε αν η απόφαση πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων. Όποια διαδικασία επιλεγεί, για τη λήψη της απόφασης, θα είναι ίδια για όλους και η πιο απλή», ανέφερε.

Σε θεσμικούς τα 2/3 του χρέους

Αν και ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να περιοριστεί αυτή η δημόσια συζήτηση, υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρέος «τεχνικά» ήταν βιώσιμο και πριν τις αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης και θύμισε ότι τα 2/3 του ελληνικού χρέους έχουν μετακινηθεί σε θεσμικούς επενδυτές, γεγονός που μας επιτρέπει να κάνουμε και νέο διακανονισμό αν χρειαστεί στο μέλλον, όπως ανέφερε.

«Έχουμε τις πιο στέρεες τράπεζες που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Σε καμία άλλη χώρα οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν έχουν ‘καβάντζα’ 30 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ.Βενιζέλος, τονίζοντας όμως ότι οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και αν αυτή είναι μια απόφαση ενοχλητική για τους μετόχους.

Την κυβέρνηση όμως, όπως τόνισε, την ενδιαφέρουν οι τράπεζες και οι καταθέτες και όχι οι μεγαλομέτοχοι.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι δεν είναι έτοιμες οι τράπεζες να ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας. Είπε επίσης ειδικά για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ότι θέση της κυβέρνησης είναι να συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Συνομιλίες με Φινλανδία για τις εγγυήσεις

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε, τέλος, ότι δεν έχει λήξει το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων που έθεσε η Φινλανδία.

«Βρισκόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να βρούμε μια λύση. Αλλά στη Φινλανδία το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποκτήσει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και όπως γνωρίζετε είναι πιο δύσκολο να βρεθεί λύση όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους συμβολισμούς», επισήμανε.

Επισημάνσεις βουλευτών

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής από μερίδα βουλευτών εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες για την άνοδο των spreads στην Ιταλία και την Ισπανία και το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η κρίση και στην καρδιά της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, με νέες αρνητικές συνέπειες και για τη χώρα μας, ζήτημα που αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στη διάρκεια της συζήτησης είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για «ψευτομεταρρυθμιστές» στο εσωτερικό της κυβέρνησης μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης προειδοποιώντας πως η ψήφος του βουλευτή δεν πρέπει να είναι δεδομένη για πάντα.

«Σήμερα κάτω από την πίεση της ΕΕ μπαίνουμε στη λογική του Προκρούστη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και εξέφρασε φόβο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο.

Έκκληση από το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ κάλεσε την Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες, τόνισε ότι ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής από τους ιδιώτες πιστωτές είναι απαραίτητο για την χαλάρωση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση.

«Είναι σημαντικό να καταλήξουν γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις και οι ιδιώτες πιστωτές να λάβουν έγκαιρες αποφάσεις για την συμμετοχή τους στην ανταλλαγή χρέους» ανέφερε ο κ.Μπόρχες.

Ρώμη, Ιταλία
Διαβεβαιώσεις ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, την ώρα που κερδοσκόποι έχουν εντείνει τις πιέσεις κατά της χώρας του.

Όπως είπε στην ομιλία του, η ανάπτυξη είναι βασική πολιτική της κυβέρνησης του και ότι, μέσα στις κακές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, απαιτείται η ενίσχυση των προσπαθειών προς αυτή τη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην δημοσιονομική προσαρμογή της Ιταλίας, είπε ότι κινείται καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι οι στόχοι για το έλλειμμα είναι αυτοί που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ. Τα μέτρα που πήρε η Ιταλία έχουν συγκεντρώσει τα θετικά σχόλια του προέδρου του Eurogroup και του αρμόδιου επιτρόπου, είπε ο κ.Μπερλουσκόνι, αλλά αντίθετα επισήμανε ότι οι αγορές δεν αξιολογούν όπως θα έπρεπε την κατάσταση στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις στο δημόσιο τομέα, βελτίωση στην ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, επενδύσεις σε δημόσια έργα (κυρίως στη φτωχότερη νότια Ιταλία) και απελευθέρωση επενδυτικών πηγών.

Πρόσθεσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί ως το 2014 θα μειώσουν το έλλειμμα.

Ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομία είναι σε πορεία ανάπτυξης είναι η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που προσφεύγουν στο ταμείο ανεργίας, ο οποίος τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με το 2010.

Επέρριψε πάντως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που του κληροδότησαν το υψηλότατο δημόσιο χρέος της χώρας το οποίο υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και τους εργοδότες σχετικά με τα αναπτυξιακά μέτρα, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και τις εργασιακές σχέσεις.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέρριψε ακόμη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών διαβεβαιώνοντας ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του που ολοκληρώνεται το 2013. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες μετά την αποχώρηση των συμμάχων από τη Λέγκα του Βορρά η κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία και σε αρκετές περιπτώσεις ψηφοφορίες στη Βουλή πήραν το χαρακτήρα άτυπης ψήφου εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι έχει ισχυρές βάσεις και επαρκή ρευστότητα και ότι ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι σε άλλες χώρες.

Αρνητικές οι αντιδράσεις μερίδας του Τύπου

Με επιφυλακτικότητα ακόμα και αρνητικά σχόλια αντέδρασε ο Τύπος στην ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας του Μιλάνου Ιl Sole 24 Ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο, τόνισε ότι «στην ομιλία του Μπερλουσκόνι δεν ακούσαμε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα που να σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κρίσης».

Από την πλευρά του ο αναλυτής της Corriere della Serra, Μάσιμο Μουκέτι, υπογράμμισε ότι «η ομιλία του Μπερλουσκόνι ήταν μια ζεστή σουπίτσα που προσπαθούμε να σερβίρουμε στις αγορές. Δεν ακούσαμε, όμως, τίποτα το καινούριο για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Ήταν το γνωστό, κλασικό τροπάριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου