Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Προσπάθειες να αναγνωριστεί η τεντούρα ως προϊόν με γεωγραφική ένδειξη

Από το tromaktiko

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες φορέων, ώστε να πιστοποιηθεί το παραδοσιακό προϊόν της Πάτρας, η τεντούρα, ως προϊόν με γεωγραφική ένδειξη, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτών των...προσπαθειών, ο Σύλλογος Ποτοποιών της Πάτρας υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Επίσης, από το 2009 έχει υποβάλει πλήρη φάκελο στο Γενικό Χημείο του Κράτους, που είναι υπεύθυνο για την αποστολή όλων των σχετικών στοιχείων στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, έστειλε για το θέμα αυτό επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία ζητά την απεμπλοκή όλων των διαδικασιών και την επιτάχυνση της υποβολής του τεχνικού φακέλου στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο περιφερειάρχης, «στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 110/2008 και συγκεκριμένα στο παράρτημα 3 είναι καταχωρημένη η τεντούρα ως λικέρ με χώρα προέλευσης την Ελλάδα».

Και προσθέτει: «Είναι, όμως, απαραίτητο, με προθεσμία αποκλεισμού, να αποσταλεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους ο τεχνικός φάκελος που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Ποτοποιών Πάτρας στην Επιτροπή, ώστε να αξιολογηθεί και να αποτελεί η τεντούρα Πατρών, προϊόν με γεωγραφική ένδειξη».

Η τεντούρα αποτελεί τοπικό ηδύποτο που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο, εδώ και περίπου 125 χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, με βασικά χαρακτηριστικά τα αρώματα κανέλλας και γαρυφάλλου, που εμπλουτίζονται ανάλογα με την συνταγή με άλλα μπαχαρικά, τοπικά εσπεριδοειδή και οίνους ΟΠΕ Πατρών. Μάλιστα, πίνεται συνήθως έπειτα από ένα γεύμα, ως χωνευτικό λικέρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου