Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

«Παράφρων» κατά το δικηγόρο του ο Μπρέιβικ

Την πεποίθηση ότι κατά πάσα πιθανότητα ο 32χρονος Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι «παράφρων» εκφράζει ο δικηγόρος του Γκέιρ Λίπσταντ, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι ο δράστης ενδέχεται να μην προβεί σε αντίστοιχη δήλωση στο δικαστήριο, καθώς θεωρεί ότι ο ίδιος είναι «ο μόνος που καταλαβαίνει την αλήθεια».

Σύμφωνα με το συνήγορο της υπόθεσης, που αφορά στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Όσλο και τους αιματηρούς πυροβολισμούς στην Οτόγια, ο Μπρέιβικ «μισεί όλοι όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία». Ο ίδιος δηλώνει ότι ανήκει σε ένα αντιισλαμικό δίκτυο με δύο οργανώσεις στη Νορβηγία και πολλές άλλες στο εξωτερικό, κάτι για το οποίο εκφράζει επιφυλάξεις η νορβηγική αστυνομία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος Λίπσταντ σημείωσε ότι ο Μπρέιβικ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της επιβολής μιας δικτατορίας και να εναντίον της πολυπολιτισμικότητας και της δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, πρωτοφανής συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Όσλο, στη μνήμη των θυμάτων της 22ας Ιουλίου. Περίπου...
150.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο και κρατώντας αναμμένα κεριά και λουλούδια απέτισαν φόρο τιμής στους 76 ανθρώπους που χάθηκαν από την έκρηξη μίσους του ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

«Σήμερα οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από αγάπη» δήλωσε χθες ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χάακον, σχολιάζοντας τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ είπε απευθυνόμενος προς τους Νορβηγούς ότι «συμμετέχοντας σε αυτές τις ειρηνικές συγκεντρώσεις λέτε ένα ηχηρό 'ναι' στη δημοκρατία». Χαρακτήρισε, επίσης, τη συγκέντρωση ως «κινητοποίηση για τη δημοκρατία, κινητοποίηση για την ανεξιθρησκία, κινητοποίηση για την ενότητα».

Στο πεδίο των ερευνών, οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν ποιες από τις δύο απολογίες του δράστη ισχύει. Στην πρώτη του κατάθεση στην αστυνομία, ο 32χρονος είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε μόνος. Τη Δευτέρα, όμως, άλλαξε στάση και δήλωσε ενώπιον του δικαστή ότι είχε συνεργούς. Πάντως, πηγή που πρόσκειται στις έρευνες δήλωσε στο Reuters ότι το πιθανότερο είναι να ενήργησε μόνος του. Η ίδια πηγή αμφισβήτησε την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου. «Θεωρούμε ότι ο κατηγορούμενος έχει μικρή αξιοπιστία σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο, αλλά κανένας από εμάς δεν τολμά να απορρίψει απόλυτα το ενδεχόμενο να είχε συνεργούς». Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αστυνομικοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι ισχυρισμοί του Μπρέιβικ ότι ανήκει σε ένα ευρύτερο ακροδεξιό δίκτυο αντισλαμιστών «σταυροφόρων», ισχύουν.

«Διαισθητικά μοιάζει να έδρασε μόνος του όταν διαβάζεις τα γραπτά του. Είναι σαν να είναι χαμένος σε αυτόν τον κατασκευασμένο κόσμο και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα» λέει ο Μάγκνους Ράνστορπ, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Μελέτης Ασύμμετρων Απειλών στο Σουηδικό Εθνικό Κολέγιο Άμυνας. «Οι μαζικοί δολοφόνοι δρουν συνήθως μόνοι τους» συμπληρώνει ο ίδιος.

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στόρμπεργκετ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της αστυνομίας, που δέχονται έντονες επικρίσεις επειδή χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα την Παρασκευή μέχρι να συλλάβουν τον κατηγορούμενο, ο οποίος είχε ήδη σκοτώσει 68 ανθρώπους- κυρίως νέους- στο νησί Ουτόγια και άλλους οκτώ στο κέντρο του Οσλο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Associated Press, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαιώνουν ότι ήταν ενημερωμένοι για την αυξημένη δραστηριότητα στις συνομιλίες μέσω Διαδικτύου φερόμενων μελών της νέας οργάνωσης, η οποία όπως όλα δείχνουν συνδέεται με τις επιθέσεις του Νορβηγού.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, και Έλληνες αξιωματούχοι βρίσκονται σε επικοινωνία με την Ιντερπόλ για να αρχίσουν έρευνες μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επαφές του Μπρέιβικ στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος στο μανιφέστο του. Επισημαίνεται ότι η Ιντερπόλ έχει στη διάθεσή της στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία θα γνωστοποιήσει και στις ελληνικές Αρχές. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στο κείμενο καταγράφονται πληροφορίες για την παραγωγή πετρελαίου και τα διυλιστήρια που λειτουργούν στη χώρα, καθώς και για τους πυρηνικούς σταθμούς σε όλη την Ευρώπη - στην Ελλάδα αναφέρεται ο ερευνητικός σταθμός του «Δημόκριτου».

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πιθανόν να καταδικαστεί ο Μπρέιβικ

Εν τω μεταξύ, διάταξη του ποινικού κώδικα για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενδέχεται να επικαλεστεί η νορβηγική αστυνομία στη δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten, η διάταξη εισήχθη στο ποινικό κώδικα της χώρας, το 2008 και προβλέπει ανώτερη ποινή την 30ετή κάθειρξη.

Ερωτηθείς ο εισαγγελέας από την εφημερίδα, τόνισε ότι η προσφυγή στη διάταξη αυτή είναι προς το παρόν απλώς ένα ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί τα δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου 147, τα οποία αφορούν σε τρομοκρατικές ενέργειες και προβλέπουν ποινή 21ετούς κάθειρξης.

Σταδιακές ανακοινώσεις με τα ονόματα των θυμάτων

Σύμφωνα με την αστυνομία τα ονόματα των θυμάτων θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σταδιακά αφού πρώτα ειδοποιούνται οι οικογένειες τους. «Μόλις διακριβωθεί η ταυτότητα των νεκρών, η αστυνομία του Όσλο έχει επιφορτιστεί με το έργο της ανακοίνωσης των ονομάτων» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της Αστυνομίας.

Τη σχέση του Μπρέιβικ με Βρετανούς μελετά η βρετανική αστυνομία

Εν τω μεταξύ, η βρετανική αστυνομία διερευνά την ύπαρξη πιθανών δεσμών ανάμεσα στον Άν. Μπρέιβικ και ακροδεξιούς εξτρεμιστές στη Βρετανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Στο μανιφέστο του των 1.500 σελίδων, ο δράστης της επίθεσης δηλώνει ότι μυήθηκε στις ριζοσπαστικές ιδέες από δύο Βρετανούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές σε μια συνάντηση στη Βρετανία το 2002. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, επιβεβαίωσε ότι αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας βοηθάει τους Νορβηγούς στην έρευνά τους.

Ο Μπρέιβικ σημειώνει στο μανιφέστο του ότι έχει φίλους στο Facebook 600 μέλη της βρετανικής ακροδεξιάς Ένωσης για την Άμυνα της Αγγλίας (EDL) και ότι είχε επαφή με τους αρχηγούς της οργάνωσης. Και ανώτερο στέλεχος της EDL δήλωσε ότι ο Νορβηγός κατηγορούμενος τους «υπνώτιζε», ενώ ένα άλλο στέλεχος δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Μπρέιβικ είχε συναντήσει ηγετικά στελέχη της οργάνωσης όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο πέρυσι για να ακούσει ομιλία του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Χέερτ Βίλντερς. Η EDL ωστόσο τήρησε αποστάσεις από τον Μπρέιβικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου