Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Καταστροφική Ξηρασία Απειλεί την Πρωτεύουσα της Βολιβίας

Από τον kairo

Καταστροφική ξηρασία αναμένεται στον προσεχή χρονικό ορίζοντα της πρωτεύουσας της Βολιβίας, σύμφωνα με νέα έρευνα για την ιστορική οικολογία των Άνδεων. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο από 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου (3 έως 5 βαθμούς Φαρενάιτ) περισσότερο από αυτήν της σύγχρονης εποχής, περιοχές του Περού και της Βολιβίας θα μετατραπούν σε ερημικό τοπίο.

Η αλλαγή θα ήταν καταστροφική για την υδροδότηση και τη γεωργική παραγωγική ικανότητα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Λα Παζ, πρωτεύουσα της Βολιβίας, λένε οι επιστήμονες.Τα αποτελέσματα, που προκύπτουν από την έρευνα που...χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες που συνδέονται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Φλόριντα, (FIT), εμφανίζονται στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Παγκόσμια Αλλαγή Βιολογίας (Global Change Biology).Ο κλιματολόγος Mark Bush του FIT ηγήθηκε μίας ερευνητικής ομάδας διερευνώντας ένα αρχείο 370.000 ετών αλλαγών κλίματος και βλάστησης του οικολογικού συστήματος των Άνδεων.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν απολιθωμένη γύρη παγιδευμένη στα ιζήματα της λίμνης Τιτικάκα, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Περού και της Βολιβίας.Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια δύο εκ των τριών μεσοπαγετωνικών περιόδων, οι οποίες συνέβησαν μεταξύ 130,000-115,0000 χρόνια πριν και 330,000-320,000 χρόνια πριν, η λίμνη Τιτικάκα συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 85 τοις εκατό.Γειτονικά θαμνοειδή λιβάδια αντικαταστάθηκαν από έρημο.Στην κάθε περίπτωση, υπήρξε μια σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας που έγινε αιτία να μεταναστεύσουν τα δέντρα πιο ψηλά, όπως ακριβώς κάνουν και σήμερα.Ωστόσο, όσο το κλίμα συνέχιζε να γίνεται πιο ζεστό, το οικοσύστημα ξαφνικά μετατράπηκε από δασικές εκτάσεις σε έρημο.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή ότι υπήρξε μια ξαφνική αλλαγή σε μια πιο ξηρή κατάσταση», είπε ο Bush.Ο επιστήμονας Sherilyn Fritz στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν έδειξε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των θερμών επεισοδίων τα φύκια που ζουν στη λίμνη Τιτικάκα μεταλλάχτηκαν από είδη του γλυκού νερού σε φύκια που είναι ανεκτικά στο αλμυρό νερό. Ο Paul Baker του Πανεπιστημίου Duke εντόπισε κορυφές ανθρακικής εναπόθεσης.

Και τα δύο δείχνουν μια ξαφνική μείωση του βάθους της λίμνης λόγω απώλειας από την εξάτμιση.Μια περιβαλλοντική ανασυγκρότηση αποδεικνύει ότι, με μία μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας, τα δάση μεταναστεύουν πιο ψηλά. Αλλά καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας συνεχιζόταν, έφτασε σ’ ένα κλιματικό κρίσιμο σημείο.Το οικοσύστημα έπεσε σε μια νέα, πιο ξηρή κατάσταση που σταμάτησε την επέκταση των δασών.Το κρίσιμο σημείο προκαλείται από την αυξημένη απώλεια λόγω εξάτμισης της λίμνης Τιτικάκα.

αθώς η λίμνη μικραίνει, οι επιπτώσεις στο τοπικό κλίμα που οφείλονται σε μία μεγάλη λίμνη - διπλασιασμός των βροχοπτώσεων, ανάμεσα στα πιο σημαντικά - θα χαθούν, λέει ο Μπους.Τέτοια κρίσιμα σημεία έχουν πιθανολογηθεί και από άλλες μελέτες, αλλά αυτό το έργο επέτρεψε στους ερευνητές να δηλώσουν πότε θα αλλάξει το οικοσύστημα.Με βάση τα όρια ανάπτυξης των δασών των Άνδεων, όρισαν ένα κρίσιμο σημείο το οποίο υπερέβη τους 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από τις σύγχρονες συνθήκες.Λαμβάνοντας υπόψη ένα ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας στις Περουβιανές Άνδεις από περίπου 0,3 έως 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, το κρίσιμο σημείο στο μέλλον θα επιτευχθεί μεταξύ το 2040 και το 2050.

«Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές για περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους», λέει ο Paul Filmer, διευθυντής προγράμματος στο τμήμα της NSF των Γεω-επιστημών. Η σφοδρή ξηρασία και η απώλεια του αποθηκευμένου νερού στις λίμνες της περιοχής, θα μειώσουν τις σοδειές σημαντικών αγροτικών περιοχών και θα απειλήσουν τα αποθέματα πόσιμου ύδατος.Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο περιορισμός των πυρκαγιών θα βοηθούσε στην καθυστέρηση των χειρότερων συνεπειών της ξηρασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου