Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Τι συμβαίνει με την Αγροτική Τράπεζα;

Από το newscode

Ποια θα είναι τελικά η επόμενη μέρα της Αγροτικής Τράπεζας; Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα πιεστικά, καθώς οι προθεσμίες τρέχουν και συντόμως λήγουν. Οπότε θα πρέπει να βρεθεί άμεσα και μια λύση. Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διαρρέει διάφορα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ωστόσο ένα είναι δεδομένο: Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει χωρίς το πράσινο φως της τρόικας. Η οποία, το περασμένο καλοκαίρι είχε εξηγήσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι “η ΑΤΕ δεν χρειάζεται...”.

Είδαν κι έπαθαν τότε από την Αθήνα να της εξηγήσουν τον ειδικό κοινωνικό της ρόλο και τελικώς την μετέπεισαν υπό τρεις όρους:...α) θα πουληθούν όλες οι μη χρηματοπιστωτικές της συμμετοχές, β) θα ρευστοποιηθούν οι ζημιογόνες και γ) ό,τι απομείνει, θα κάνει μια αύξηση κεφαλαίου. Πέρασαν μήνες έκτοτε, χωρίς να έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο, και μόλις άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες για την αύξηση, η τρόικα παρενέβη εκ νέου. Το δημόσιο, είπε, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αύξηση, γιατί το απαγορεύει το Μνημόνιο.

Και κάπως έτσι προέκυψε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το οποίο αποφασίστηκε να “σπάσει” και το καλό του κομμάτι, το εμπορικό, να αναλάβει να καλύψει τα δικαιώματα του δημοσίου, αποκτώντας έτσι συμμετοχή στην ΑΤΕ. Σε βάθος χρόνου, δε, το νέο σχήμα θα μπορούσε να απορροφηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δημιουργώντας έτσι, μέσα από αυτή την τριπλή κίνηση μια μεγάλη κρατική τράπεζα. Το θέμα όμως είναι: Η τρόικα τί λέει για όλα αυτά; Γιατί αν δεν δώσει τη συγκατάθεση της, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου