Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Τοποθετούνται επίτροποι του υπ. Οικονομικών σε όλα τα υπουργεία κατ’ εντολή Τρόικα

Αργά αλλά σταθερά θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στα υπόλοιπα υπουργεία, προκειμένου να παρακολουθούν, να καταγράφουν και να αναφέρουν την πορεία υλοποίησης των προβλέψεων του Μνημονίου ανά κατηγορία κυβερνητικού έργου. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, το οποίο, με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο, είναι να μην προκαλέσει καμία αντίδραση με αυτή του την κίνηση, καθώς, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι σχετικά "αναθέσεις" από το Μαξίμου είναι βραχύβιας διάρκειας και στο τέλος αυτό που μένει είναι μόνο η δυσαρέσκεια μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι έως πρόσφατα το ρόλο αυτό είχε άτυπα το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η αντιπροεδρία της κυβέρνησης είναι ένας διαχρονικός εντολοδόχος αυτού του ρόλου, χωρίς ωστόσο τις αρμοδιότητες που εξαρχής ήθελε.

Μετά, όμως, από την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στη χώρα και την διαπίστωση ότι υπάρχει μια γενική χαλαρότητα κι απραξία αναφορικά με την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, αυτό το οποίο ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό ήταν να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το ρόλο του συντονιστή. Τελικώς, κ.Παπανδρέου μετέθεσε την "αρμοδιότητα" στον κ. Παπακωνσταντίνου,...γεγονός το οποίο πήρε το πράσινο φως και των ελεγκτών, για τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να αποτελεί προνομιακό συνομιλητή.

Και κάπως έτσι ξετυλίγεται αυτό το μπερδεμένο κουβάρι των συντονιστικών αρμοδιοτήτων, με την τοποθέτηση άτυπων "επιτρόπων" του υπουργείου Οικονομικών παντού. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι τους, που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, δεν θα τύχουν ακριβώς υποδοχής ...ηρώων, όπου πάνε να εγκατασταθούν, και γι αυτό φροντίζουν να ρίχνουν τους τόνους από τώρα για να μην κάψουν την προσπάθεια εν τη γεννέσει της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου