Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ορκωμοσία νέου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, καθώς και των Κοινοτικών Συμβούλων, πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.
Σε σύντομη ομιλία του ο κ. Μπουτάρης τόνισε:
«Με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη συναίσθηση ευθύνης ορκίζεται σήμερα η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την πρώτη Δημοτική Αρχή της πόλης στην καινούργια εποχή που ανοίγει με τον Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση, την πρώτη Δημοτική Αρχή που ορκίζεται στο νέο Δημαρχείο της πόλης και σ΄ αυτήν εδώ την αίθουσα.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας με την ιστορία των 2.500 χρόνων, με 6 πλέον δημοτικές κοινότητες, καθώς στα πέντε διαμερίσματα του Δήμου έχει προστεθεί και η Τριανδρία και 4.500 περίπου εργαζόμενους, μπαίνει σ΄ αυτή τη νέα εποχή. Με διαφάνεια στη διοίκηση, εξορθολογισμό των υπηρεσιών, εξωστρέφεια στις ενέργειές της, αξιοποίηση του πολιτιστικού δυναμικού της πόλης, αποκατάσταση της ιστορικής της ταυτότητας και αναζήτηση οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη, αλλά η απάντηση η δική μας είναι:...πλήρης αξιοποίηση της δημιουργικότητας του κάθε πολίτη για την επίλυση των προβλημάτων χωρίς μεγαλεπήβολα σχέδια και φαραωνικά έργα, λειτουργώντας με την απλή καθημερινή λογική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εθελοντική δουλειά, συμμετοχή στα κοινά, διάλογο και συναίνεση.
Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», η παράταξη που οι δημότες όλων των κομματικών τοποθετήσεων επέλεξαν να διοικήσει την πόλη τα επόμενα χρόνια, βρίσκεται στη θέση αυτή χάρη στον καθαρά αυτοδιοικητικό και ενωτικό χαρακτήρα της. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο εξελέγη, αυτό είναι και το πνεύμα με το οποίο θα διοικήσει.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σταθώ σε έναν σημαντικό κρίκο αυτής της προσπάθειας, τους εργαζόμενους στο Δήμο. Πέφτει ιδιαίτερο βάρος σ΄ αυτούς σ΄ αυτή τη φάση, γιατί αυτοί έχουν στα χέρια τους το βαρύ έργο της υλοποίησης του προγράμματος της «Πρωτοβουλίας». Τους καλώ να συστρατευτούν μαζί μας με αξιοπρέπεια, αυταπάρνηση και κυρίως με κεντρικό σκεπτικό ότι είμαστε εδώ όλοι για να υπηρετήσουμε, να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, να τον ενημερώσουμε, να τον κάνουμε εν τέλει κι αυτόν να καταλάβει ότι κι αυτός πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αν θέλει να δει την πόλη του να ανθίζει πάλι.
Ευχαριστούμε για το έργο τους τον απερχόμενο Δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, το Δημοτικό Συμβούλιο με όλους τους Συμβούλους του και τον Πρόεδρό του, Σωτήρη Καπετανόπουλο, που ολοκλήρωσαν έναν κύκλο μακράς θητείας στην Διοίκηση του Δήμου».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του ανδριάντα του Κων/νου Καραμανλή, υπογράμμισε ότι :
«Θεωρώ ότι είναι πολύ άτυχη η επιλογή του Δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, κατά παράβαση όλων όσων έχουν λεχθεί κατά διαστήματα, να στήσει το άγαλμα σε μια θέση η οποία υποτιμά το μέγεθος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έχουμε τις ενστάσεις μας. Μετά την εγκατάσταση θα παραπέμψουμε το θέμα στην αρμόδια επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για αυτό το περίφημο άγαλμα. Πιστεύω ότι είναι ένα γεροντικό πείσμα του Αχιλλέα Καραμανλή και στη συνέχεια υποταγή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σε κομματικές αντιλήψεις. Η παραλία της Θεσσαλονίκης δεν είναι αυλή κανενός για να αποφασίζει όποτε θέλει και όπως θέλει να βάζει αγάλματα, και ειδικά το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο θέλει ιδιαίτερη περιποίηση. Από εκεί και πέρα θα δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει εάν το μέρος που είχαμε προτείνει εμείς είναι το πρέπον για το άγαλμα. Λυπάμαι. Άλλη δουλειά δεν είχαμε αυτή την εποχή να μαλώνουμε για το άγαλμα του Καραμανλή. Είναι ντροπή!»
Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε σύντομη συνάντηση με τον νέο αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην ορκωμοσία, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της ομαλής συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου