Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΗΠΑ: Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Από το tvxs

Στη διάρκεια επιχείρησης στο Πακιστάν, «υπό την ηγεσία» των ΗΠΑ, σκοτώθηκε ο ηγέτης της αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η είδηση του θανάτου του Νο 1 καταζητούμενου τρομοκράτη στον κόσμο έρχεται 10 χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα δημοσίευσαν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Μπιν Λάντεν, για να την αποσύρουν λίγες ώρες αργότερα, διευκρινίζοντας ότι είναι πλαστές.

«Είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ενός τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο,...
κανένας Αμερικανός δεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ λήφθηκαν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ομπάμα.Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ. Το θάνατο του Μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε ερώτηση για το αν η πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών πήρε μέρος στην επιχείρηση δήλωσε: «Ήταν μία επιχείρηση πολύ ευαίσθητης φύσης όσον αφορά τις πληροφορίες». Μέλος της Αλ-Κάιντα της Υεμένης παραδέχθηκε επίσης το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «καταστροφή» για το τρομοκρατικό δίκτυο.

Στη διάρκεια της επίθεσης, εκτός από το Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκαν και 4 ενήλικες, ένας από τους οποίους θεωρείται πως είναι γιος του ηγέτη της αλ Κάιντα. Επίσης τραυματίστηκαν δύο γυναίκες. Αρκετές γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν μέσα στην κατοικία. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες τους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί, φοβούμενες «αντιαμερικανικές επιθέσεις» μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν. «Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα προέβαλαν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Η φωτογραφία του πτώματος του Οσάμα Μπιν Λάντεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Δεν έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά της», δήλωσε ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Geo TV, του μεγαλύτερου πακιστανικού ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρόσωπο του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι απολύτως αναγνωρίσιμο. Στις φωτογραφίες φαίνονται κοντά μαλλιά, τραύμα στο αριστερό μάτι και στο μέτωπο. Τα μάγουλα καλύπτονται από πυκνή γενειάδα.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα παραδέχθηκαν πως πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν. «Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν. «Είχαμε επισημάνει, όταν την μεταδώσαμε, πως η αυθεντικότητά της δεν ήταν δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια ελέγξαμε και την αποσύραμε», κατέληξε ο Τζαουάντ. Όλα τα άλλα δίκτυα εξαφάνισαν επίσης από τις οθόνες τους τη φωτογραφία, η οποία έδειχνε το ματωμένο και εν μέρει παραμορφωμένο πρόσωπο ενός άνδρα με πυκνά μαύρα γένια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εξέτασε τη φωτογραφία με ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο απέδειξε ότι το στιγμιότυπο είχε πλαστογραφηθεί χρησιμοποιώντας τα γένια και το κάτω μέρος του προσώπου μιας παλαιότερης φωτογραφίας του Μπιν Λάντεν. «Τα γένια είναι θολά, βλέπει κανείς καθαρά ότι πρόκειται για μοντάζ», δήλωσε ο Μλάντεν Αντόνοφ, διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον ιστότοπό του, το αμερικανικό δίκτυο MSNBC διευκρίνισε ότι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το NBC News ότι η εικόνα ήταν πλαστή. «Ουδείς Αμερικανός ούτε Πακιστανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της», προσθέτει το δίκτυο στον ιστότοπό του. Σήμερα το μεσημέρι δεν υπήρχε δημοσιευμένη καμιά επίσημη φωτογραφία του Μπιν Λάντεν νεκρού.

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν επίσης εικόνες ενός φλεγόμενου κτιρίου, που παρουσιάζεται ως η κατοικία που στέγαζε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η περιοχή έχει αποκλεισθεί από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Πακιστάν και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από αυτήν.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν τεστ DNA στο πτώμα του Οσάμα μπιν Λάντεν και χρησιμοποιούν τεχνικές αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, τα αποτελέσματα των τεστ θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. Ο Μπιν Λάντεν αναγνωρίσθηκε από την ομάδα κρούσης που πραγματοποίησε την επιχείρηση, αντιστάθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών και πυροβολήθηκε στο κεφάλι, δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η ομάδα κρούσης βρισκόταν στον τόπο της επιχείρησης για διάστημα μικρότερο των 40 λεπτών. Την επιχείρηση παρακολούθησε ζωντανά ο διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα και άλλοι αξιωματούχοι στην έδρα της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

Πάντως, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα τυγχάνει της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. Το σώμα ενός μουσουλμάνου νεκρού πρέπει να πλυθεί από άνδρες μουσουλμάνους και να ταφεί το συντομότερο δυνατόν, συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά τον θάνατο. Λευκό σάβανο καλύπτει το σώμα, το οποίο είτε ενταφιάζεται είτε ποντίζεται. Σοβαρά ερωτηματικά εγείρουν πάντως πληροφορίες που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times και μεταδόθηκε από τα δίκτυα CNN και MSNBC, σύμφωνα με τις οποίες η σορός του Μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν μετά τον θάνατό του στο Πακιστάν και ποντίστηκε στη θάλασσα.

Πανηγυρίζουν οι Αμερικανοί

Χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Λευκό Οίκο για να εκφράσουν τη χαρά τους φωνάζοντας «ΗΠΑ, ΗΠΑ την ώρα που ο Αμερικανός ανακοίνωνε το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και στο Σημείο Μηδέν καθώς οι Νεοϋορκέζοι έσπευσαν στο σημείο για να γιορτάσουν το θάνατο του Μπιν Λάντεν. Μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα μόλις έμαθαν τα νέα. «Όταν αποδίδεται δικαιοσύνη νιώθεις ανακούφιση, όμως φέρνει στην επιφάνεια και τις αναμνήσεις», δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal η Τζέιν Πολιτσίνο , ο σύζυγος της οποίας σκοτώθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Για «κοσμοϊστορικό γεγονός» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος ήταν πρόεδρος όταν σημειώθηκε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. «Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται, όμως σήμερα η Αμερική έστειλε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα: Ανεξάρτητα με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί», επισήμανε ο Μπους σε ανακοίνωσή του. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι ελπίζει η ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν να παρηγορήσει όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε εκείνες τις επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί. Πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε πρόσφατες δηλώσεις της, είχαν επισημάνει τα τελευταία χρόνια ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στην απομονωμένη περιοχή των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου