Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η μέχρι στιγμής πιο μεγάλη επιχείρηση βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Λιβύη

Από το tvxs

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν από τη σφοδρότατη αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ τη νύχτα στην περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζίζιγια της Τρίπολης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραίμ. Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Συμμαχίας μέχρι στιγμής στη χώρα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, υπάρχουν...
τρεις νεκροί και 150 τραυματίες από την επίθεση» δήλωσε καθ'οδόν στο λεωφορείο με το οποίο τους μετέφερε σε νοσοκομείο της Τρίπολης λίγη ώρα μετά το πέρας της επιδρομής. Ο κ. Μούσα ενημέρωσε τους ξένους δημοσιογράφους ότι οι πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις της πολιτοφυλακής.

Πρόκειται, όπως ισχυρίστηκε, για μονάδες εθελοντών πολιτών που υποστηρίζουν το στρατό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του καθεστώτος Καντάφι τα περισσότερα θύματα είναι άμαχοι που ζουν κοντά στο ξενοδοχείο, που έχουν καταλύσει οι ξένες δημοσιογραφικές αποστολές.

Η περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζίζιγια πάντως που δέχθηκε και σήμερα την επίθεση των νατοϊκών δυνάμεων αποτελεί το χώρο όπου βρίσκονται οι κατοικίες του Μουαμάρ Καντάφι και της οικογενείας του αλλά και των συνεργατών του.

Στην περιοχή όπου βρίσκονται πολυτελείς επαύλεις αλλά και κτίριο που στεγάζονται στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες του καθεστώτος, εκδηλώνονται τακτικά αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας, καθώς φιλοξενεί και οικήματα της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

Στη 01.00 τοπική ώρα τη νύχτα ακούστηκαν πέντε δυνατές εκρήξεις που συνοδεύτηκαν από ισάριθμα διαπεραστικά σφυρίγματα και σχεδόν ταυτόχρονα πύρινες μπάλες υψώθηκαν προς τον ουρανό, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων.

Όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου οι επιθέσεις συνεχίστηκαν για μισή ώρα ακόμα και ήταν τέτοια η έντασή τους αλλά και η απουσία οποιασδήποτε αμυντικής αντίδρασης από τις δυνάμεις του καθεστώτος, που μπορούσε κανείς να ακούσει το βρυχηθμό των μαχητικών καθώς διέσχιζαν το νυχτερινό ουρανό της Τρίπολης.

Οι εκρήξεις από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα αεροσκάφη της Συμμαχίας ξεπέρασαν συνολικά τις δώδεκα, ενώ από τους ξένους δημοσιογράφους εκτιμάται ότι ήταν ίσως η πιο σφοδρή επίθεση εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι μέσα στην ίδια την Τρίπολη.

Οι ρεπόρτερ των διεθνών δικτύων που ως επί το πλείστον φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Rixos περίπου ένα χιλιόμετρο από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζίζιγια, ένιωσαν το κτήριο να σείεται συθέμελα από την ισχύ αλλά και τη συχνότητα των εκρήξεων.

Σε μυστική αποστολή του Καντάφι ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από δυτικές εταιρείες, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Σούκρι Γάνεμ δεν έχει αποσκιρτήσει, αντίθετα με τις φήμες για το αντίθετο, και εργάζεται μυστικά για την κυβέρνηση του Καντάφι με στόχο να διατηρήσει τους δεσμούς της με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Μία πηγή της λιβυκής αντιπολίτευσης και μία πηγή από μία διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσαν ότι ο Γάνεμ ζήτησε να συναντηθεί με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία για να συζητήσουν τα συμβόλαιά τους.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να εργαστούν στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι. Ο Γάνεμ ήθελε να τις διαβεβαιώσει ότι τα συμβόλαιά τους δεν θα ακυρωθούν εξαιτίας αυτού και ότι θα γίνουν σεβαστά στο μέλλον, δήλωσε η πηγή της λιβυκής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου