Τρίτη 24 Μαΐου 2011

«Μια πραγματική ειρήνη χρειάζεται οδυνηρές θυσίες» παραδέχεται ο Μπ.Νετανιάχου

Από το in.gr

Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει «οδυνηρές παραχωρήσεις» για την ειρήνη, υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, επιμένοντας όμως στη γραμμή που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα περί μη επιστροφής στα «αδύναμα σύνορα του 1967».

Την ίδια ώρα, κάλεσε την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να εγκαταλείψει την προσπάθεια συμφιλίωσης...
τη Χαμάς, ζητώντας μάλιστα (κυριολεκτικά) να σχίσει το σύμφωνο.

Σύνορα και Ιερουσαλήμ

Χωρίς φυσικά να είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ δηλώνει ότι συζητά εδαφικές παραχωρήσεις εκ μέρους του, ο Μπ.Νετανιάχου επισήμανε σε αυτή τη γραμμή ότι «για μία πραγματική ειρήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τμήματα της προγονικής εβραϊκής πατρίδας».

Έσπευσε, πάντως, να τονίσει ότι το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει στα «αδύναμα» και δύσκολα υπερασπίσιμα σύνορα του 1967, θέση που το Ισραήλ διατύπωσε μετά την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη Πέμπτη όπου έδειξε να κλίνει προς τη θέση των Παλαιστινίων με αμοιβαίες παραχωρήσεις στη βάση των συνόρων προ του 1967.

Πρόσθεσε δε ότι μερικοί εβραϊκοί οικισμοί πρέπει να ενσωματωθούν στα όρια του κράτους που θα προκύψουν από τη τελική συνθήκη ειρήνης.

Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο διαίρεσης της Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να παραμείνει η ενωμένη πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους και «δεν πρέπει να διαιρεθεί ποτέ». Το ανατολικό τμήμα της πόλης διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι για την πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Πάντως, ο Μπ.Νετανιάχου επέμεινε ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι πλήρως αποστρατιωτικοποιήμενο και επιπλέον η χώρα του πρέπει να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στο ανατολικό όριο του παλαιστινιακού κράτους, περίπου εκεί όπου είναι η Δυτική Όχθη.

«Σχίστε τη συμφωνία»

Σχετικά με τη συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό Αμπάς «να σκίσει τη συμφωνία» με τη Χαμάς, την οποία Ισραήλ και ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Η Χαμάς δεν είναι εταίρος για την ειρήνη, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Τόνισε, τέλος, ότι η προσπάθεια της παλαιστινιακής πλευράς να κηρυχθεί η Παλαιστίνη ανεξάρτητο κράτος στη Γενική Σύνοδο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου δεν θα φέρει την ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου