Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

«Το IP δεν μπορεί να εξισωθεί με πρόσωπο» αποφάνθηκε αμερικανικό δικαστήριο

Από το tvxs

Μια απόφαση-ορόσημο σε μία από τις μαζικές αγωγές εναντίον του BitTorrent στις ΗΠΑ, μπορεί να επηρεάσει την τύχη των προγραμμάτων μέσω των οποίων οι χρήστες μοιράζονται αρχεία. Κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων έχουν βάλει στο στόχαστρο πάνω από 100.000 χρήστες του διαδικτύου τον τελευταίο χρόνο στην Αμερική.

Αυτή την εβδομάδα μια πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση εκδόθηκε από τον δικαστή...
Jude Baker, η οποία αν εκδοθεί και από άλλους δικαστές μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εμπόδιο για παρόμοιες μαζικές αγωγές.

Στην υπόθεση της εταιρείας VPR Internationale, ο δικαστής Baker αρνήθηκε στην καναδική εταιρεία ταινιών για ενηλίκους την δικαστική κλήτευση για τις προσωπικές πληροφορίες των IP διευθύνσεων* των χρηστών της. Ο λόγος; Οι IP διευθύνσεις δεν μπορούν να εξισωθούν με πρόσωπα.

O Baker έφερε ως επιχείρημα μεταξύ άλλων μια υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στην οποία οι αμερικανικές αρχές δεν έπιασαν τους σωστούς ανθρώπους. Φέρνοντας αυτό το παράδειγμα, ο δικαστής ισχυρίζεται ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης VPR μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά περιστατικά.

Όμως, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει μια νομική διαδικασία ή έρευνα.

*Ο κάθε υπολογιστής ο οποίος συνδέεται στο Internet παίρνει μια ΙΡ, δηλαδή έναν αριθμό ο οποίος αποτελεί την ταυτότητά του στο Internet και είναι της μορφής ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ όπου ΧΧΧ=αριθμοί που μπορούν να έχουν τιμές από 1 έως 255.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου