Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ανατρέπει η επανακαταμέτρηση τη νίκη του Έντι Ράμα στο δήμο Τιράνων

Από το in.gr

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία καθώς τις προσεχείς ώρες η Εκλογική Επιτροπή ανακοινώνει επίσημα το αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης επανακαμέτρησης των ψήφων στο δήμο Τιράνων, που ανατρέπει την οριακή νίκη που είχαν δώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στον απερχόμενο δήμαρχο και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Υποστηρικτές των Σοσιαλιστών έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Εκλογικής Επιτροπής,...η οποία διέταξε προ ημερών την επανακαταμέτρηση για συμπεριληφθούν ψηφοδέλτια για τον υποψήφιο δήμαρχο που βρέθηκαν στην κάλπη για τους υποψηφίους για το δημοτικό συμβούλιο.

Στις αλβανικές δημοτικές εκλογές, υπάρχει άλλο ψηφοδέλτιο (και κάλπη) για τον υποψήφιο δήμαρχο και άλλο για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι «η προσπάθεια αξιοποίησης τέτοιων ψηφοδελτίων, τα οποία, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θεωρούνται άκυρα, είναι μια απελπισμένη προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να ανατρέψει το αποτέλεσμα και τη νίκη του Έντι Ράμα στα Τίρανα».

Ο Έντι Ράμα καλεί τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να σταματήσει τα «επικίνδυνα παιχνίδια» και ζητά από τη διεθνή κοινότητα και τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι να παρέμβουν για να σταματήσουν το «πολιτικό έγκλημα που διαπράττει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή».

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα χαιρετίζει ως «μεγάλο επίτευγμα την κατάκτηση του δήμου Τιράνων από το Δημοκρατικό Κόμμα, ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια».

«Οι πολίτες των Τιράνων πίστεψαν στο πρόγραμμά μας, στον υποψήφιό μας» ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Σημείωσε δε ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να περιμένει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αλλά και την απόφαση του Εκλογοδικείου, μετά τις ενστάσεις που τυχόν καταθέσουν οι αντίπαλοι των Δημοκρατικών.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για «εκλογικό έγκλημα», ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Υπενθυμίζω σε αυτούς που απειλούν ότι η δημοκρατία είναι πολύ πιο δυνατή από αυτούς: οι απειλές είναι απλά κραυγές απελπισίας αυτών που έχουν χάσει τη λογική τους».

Υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ακύρωσε την προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή επίσκεψή του στα Τίρανα μαζί με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση κοινοτικό επίτροπο Στέφαν Φούλε.

Ο Έντι Ράμα έχει κατακτήσει, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, τρίτη θητεία στο δήμο Τιράνων με διαφορά μόλις δέκα ψήφων έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Λούλζιμ Μπάσα.

Ωστόσο, η επανακαμέτρηση δίνει στον υποψήφιο της πλατφόρμας, της οποίας ηγήθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα στις δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου, 89 ψήφους περισσότερες από τον Έντι Ράμα.

«Ο θεσμός [η Εκλογική Επιτροπή) έχει ολοκληρώσει το έργο της και τώρα θα ανακηρύξει το τελικό αποτέλεσμα για το Δήμο Τιράνων» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Τις προηγούμενες ημέρες κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων, χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Επιτροπής, καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη, αφού ο νόμος προβλέπει πως τα ψηφοδέλτια αυτά είναι άκυρα.

Αλλά και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Εκλογική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη.

Η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πως «στο τέλος της καταμέτρησης, στις 14 Μαΐου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που μας έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων (124,623 ψήφοι ο Ράμα και 124,613 ψήφοι ο Μπάσα)».

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι «αμέσως μετά [την παραπάνω εξέλιξη], αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα τους ο Σαλί Μπερίσα, ζήτησαν να αξιολογηθούν και να καταμετρηθούν και ψήφοι που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπη».

Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι στις 18 Μαΐου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε να ανοίγει τις κάλπες για επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπες, όμως το νομικό πλαίσιο για το άνοιγμα παραμένει ασαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου