Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Μακελειό σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό στη Σομαλία

Από το in.gr

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε την Τρίτη στην πύλη συγκροτήματος, το οποίο στεγάζει κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έως και 70 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.

Την ευθύνη ανέλαβε η ...
συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση που «υπογράφει» η οργάνωση αφότου απέσυρε τις δυνάμεις της από το Μογκαντίσου τον περασμένο Αύγουστο, και το χτύπημα με τον βαρύτερο απολογισμό από το 2007, όταν ξεκίνησε η ένοπλη δράση της οργάνωσης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την υπηρεσία ασθενοφόρων κάνει λόγο για 65 νεκρούς και 50 τραυματίες, ενώ το Associated Press επικαλείται διασώστη, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 70 νεκρούς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σύννεφα καπνού κάλυψαν την περιοχή πάνω από το σημείο της
επίθεσης. Το κτίριο έξω από το οποίο εξερράγη το φορτηγό που ήταν γεμάτο εκρηκτικά υπέστη ζημιές, ενώ αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ φοιτητές στέκονταν στην ουρά έξω από το κτίριο για να πάρουν υποτροφίες που δίνει η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τοπική πηγή.

Εκπρόσωπος των αλ-Σαμπάμπ δήλωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν τα κυβερνητικά γραφεία.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ μεταβατική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας, ανακοινώνοντας ότι δεν σκοτώθηκαν στελέχη της. Μέλη της κυβέρνησης συναντώνταν τη στιγμή της έκρηξης σε κτίριο κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Ανησυχία για την επιδείνωση της ήδη σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Η επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ των ένοπλων αντίπαλων οργανώσεων επιδεινώνει την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντριάν Έντουαρντς.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις μάχες που μαίνονται και την επιδείνωση της κατάστασης στα περίχωρα της πόλης Ντόμπλεϊ, ένα σημείο διέλευσης για χιλιάδες σομαλούς πρόσφυγες που κατευθύνονται στον καταυλισμό Νταμπάαμπ της Κένυας.

Αν και δεν διαθέτει στοιχεία που αφορούν τη Ντόμπλεϊ, η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι ο αριθμός όσων εγκαταλείπουν τις εστίες τους έχει αυξηθεί σημαντικά.

Στη Νταμπάαμπ, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι προσφυγικοί καταυλισμοί στον κόσμο, η οργάνωση του ΟΗΕ καταγράφει την άφιξη σχεδόν 1.000 Σομαλών καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου