Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τι καιρό θα κάνει το χειμώνα που έρχεται;

Από το northmeteo

Σχεδόν 1 μήνα και κάτι ψιλά πριν την επίσημη έναρξη του χειμώνα, οι προβλέψεις για μια ακόμη φορά άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν απο διάφορα μετεωρολογικά κέντρα του κόσμου. Και όλα συμφωνούν σε ένα πράγμα, οτι φέτος ο χειμώνας θα είναι αρκετά βαρύς στην Ευρώπη και μάλιστα αυτή την φορά τα περισσότερα κρύα και φαινόμενα θα εστιάζονται στην Κεντροανατολική Ευρώπη, απο την Ρωσία, μέχρι τα Βαλκάνια, την χώρα μας και την Τουρκία. Παρακάτω παραθέτουμε την εκτίμηση που έβγαλε το Accuweather.com για την Ευρώπη και συνοψίζοντας την κατάσταση σε ένα γράφημα αναμένονται τα ακόλουθα:
Ξεκινώντας την ανάλυσή τους οι μετεωρολόγοι του Accuweather τονίζουν οτι ο περσινός χειμώνας ξεκίνησε πολύ ψυχρά απο τα μέσα Νοεμβρίου κιόλας στα περισσότερα τμήματα της Ευρώπης, μια περίοδος που κράτησε μέχρι και τα τέλη Δεκέμβρη περίπου. Σε αυτο το διάστημα το Λονδίνο τον Δεκέμβρη κατέγραψε θερμοκρασίες κατα 7.5 βαθμούς κάτω απο την μέση κλιματική τιμή του μήνα, και όλοι θυμόμαστε και τις αξιόλογες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας. Απο οτι φαίνεται φέτος τα πράγματα δεν αναμένεται να ειναι τόσο ψυχρά για εκείνες τις περιοχές. Ο κύριος λόγος που συνέβηκε αυτο περσι ήταν το εξαιρετικά αρνητικό ΝΑΟ(Δείκτης ΒορειοΑτλαντικής Ταλάντωσης), που έστελνε τις ψυχρές μάζες απο την Αρκτική σε μόνιμη βάση προς εκείνα τα τμήματα.
Φέτος το ΝΑΟ αναμένεται να ειναι απο ουδέτερο μέχρι ελαφρώς θετικό, και αυτο θα έχει σαν αποτέλεσμα μια σφήνα αντικυκλωνικών πιέσεων να καλύπτουν όλα τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης, έτσι στα ανατολικά τμήματα(συμπεριλαμβανομένης και της περιοχή μας) θα επικρατεί αυλώνας χαμηλών που θα κατεβάζει το ψύχος απο τα ανατολικά και βόρεια πλάτη μέχρι την περιοχή μας. Και όταν συμβαίνει αυτή η κυκλοφοριακή διάταξη, συνήθως η Δυτική Ευρώπη έχει καλοκαιρία, ξηρασία και θερμοκρασίες πάνω απο το κανονικό, την ώρα που η Ανατολική Ευρώπη εχει υγρό και ψυχρό καιρό. Και αν όλα αυτά τα κρύα συνδυαστούν και με τα χαμηλά που θα δημιουργούντα στην Μεσόγειο, αυτό σημαίνει οτι αναμένονται και αρκετές χιονοπτώσεις και στην περιοχή μας.
Συνεχίζοντας την ανάλυση τους οι μετεωρολόγοι ψάχνουν να βρουν το κυκλοφοριακό μοτίβο που θα μπορέσει να φέρει αυτή την διάταξη. Αυτο που τους προβλημάτισε κυρίως ήταν...
τι κατάσταση θα επικρατεί στα Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, και δεν θα υπάρχει τόσο κρύο όσο θα υπάρχει στα νοτιότερα τμήματα, αφού το κύριο ψύχος το δίνουν στα Βαλκάνια, ενώ στα βορειότερα τμήματα θα έχει λιγότερο κρύο συγκριτικά με τα νοτιότερα (μιλάμε πάντα για τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις απο τον μέσο όρο για κάθε περιοχή). Σε αυτό που κατέληξαν τελικά είναι οτι στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα πρέπει να προσπαθήσει να επικρατήσει ένας επιφανειακός αντικυκλώνας, που σε αυτά τα τμήματα θα δώσει λιγότερο κρύο. Η δημιουργία αυτού του αντικυκλώνα θα οφείλεται σε συνδυασμό απουσίας θαλάσσιου πάγου σε εκείνα τα τμήματα, καθώς και σε ένα πολύ ισχυρό αυλώνα στα νοτιότερα τμήματα, που θα οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο blocking σε εκείνα τα τμήματα, και έτσι θα εξαναγκάζει τις ψυχρές μάζες να κινούνται νοτιότερα. (Σημείωση Northmeteο: Ψήγματα μιας τέτοιας διάταξης είδαμε ήδη 2 φορές μέσα στον Οκτώβρη, και μάλιστα η δεύτερη κακοκαιρία κατέβασε τα χιόνια μέχρι τα πεδινά του Έβρου).
Έτσι προχωρόντας μέσα στον χειμώνα, προσπαθούν να δουν τις αλλαγές καθώς οι συνθήκες θα γίνουν πιο ήπιες σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας, καθώς και στην Αγγλία, καθώς θα επικρατούν αντικυκλωνικές πιέσεις σε αυτά τα τμήματα. Ενώ για το Λονδίνο τονίζουν οτι φέτος ίσως ζοριστεί να δει ακόμα και νιφάδες. Ενώ o αυλώνας στην ΝΑ Ευρώπη φαίνεται να χάνεται σταδιακά καθώς θα προχωράμε μέσα στον χειμώνα, αλλα σε αυτο το διάστημα που θα επικρατήσει θα καταφέρει να δώσει αρκετές χιονοπτώσεις και στην περιοχή μας. (Σημείωση Northmeteο: Εδώ εννούν οτι μια τέτοια διαταξη ενδεχομένως θα δώσει ένα γερό ξεκίνημα του χειμώνα με πολλές χιονοπτώσεις και κρύο, ενώ αργότερα τα πράγματα μπορει να διαφοροποιηθούν. Κάτι ανάλογο με τον Δεκέμβρη του 2001 εννούν πάνω κάτω.)
Τέλος στην τελευταία παράγραφο εξηγούν τους κινδύνους που μπορει να φέρει αυτό το κυκλοφοριακό μοτίβο. Η νούμερο 1 απειλή θα είναι οι αξιόλογες χιονοπτώσεις και ο ψυχρός καιρός στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τον περασμένο χειμώνα μπορει να ειχαμε πολύ υετό και βροχές, αλλα οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά υψηλές με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να σημειώνονται μόνο σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτον τον χειμώνα αναμένεται λιγότερος υετός απο οτι πέρσι, αλλα λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που θα επικρατούν, οι χιονοπτώσεις θα ειναι περισσότερες απο πέρσι. Ο κίνδυνος νούμερο 2 θα είναι ο θερμός και ξηρος αέρας που θα επικρατεί πάνω απο την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αν αυτο συμβεί όπως το περιμένουν, οι όποιες κακοκαιρίες που θα κινούνται απο την Αγγλία και την βόρεια Γαλλία, θα φέρνουν ισχυρόυτερους ανέμους σε αυτές τις περιοχές, και αν αυτο συμβεί οι άνεμοι αυτοί θα είναι κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών, μιας και ο ξηρός καιρός κρατάει σχεδόν 1 χρόνο σε αυτα τα τμήματα και περιμένουν να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Προχωρόντας προς το τέλος του χειμώνα, εμφανίζεται και ο κίνδυνος νούμερο 3, οπου εδώ κοιτάνε την σφήνα υψηλών πιέσεων πάνω απο αυτές τις περιοχές και αυτές οι ξερές και θερμές συνθήκες αναμένεται να επηρρεάσουν και περιοχές της Γερμανίς, της Γαλλίας, της Ιταλίας, ακόμα και περιοχές της βόρεις Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Έτσι παρόλο που στο ξεκίνημα μπορει αυτές οι περιοχές να έχουν θερμοκρασίες κάτω απο τις κλιματικές κυρίως η ανατολική Ιταλία μέχρι και την Γερμανία, αυτό γρήγορα θα ανατραπεί καθώς ο θερμός αέρας θα εισχωρήσει σε αυτα τα τμήματα. Τέλος παραθέτουν αλλα 2 γραφήματα με τις θερμοκρασίες και τον υετό που αναμένεται με βάση την τρέχουσα πρόγνωση. Υπενθυμίζουν οτι ειναι δύσκολο να πουν για την χιονόπτωση γύρω απο τις Άλπεις καθώς οι λίγο δυτικότερα ή ανατολικότερα να μετακινηθούν οι ψυχρές μάζες μπορουν να δώσουν απο βροχή μεχρι την Γαλλική Ριβέρα μέχρι αρκετά εκατοστά χιονόπτωσης στα μεγαλύτερα υψόμετρα των δυτικών Άλπεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου