Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τα 2 πρόσωπα της Τουρκίας

Μυστική συνάντηση Νταβούτογλου - Μπεν Ελιέζερ στις Βρυξέλλες

Μια συνάντηση, η µυστικότητα της οποίας επέβαλε ακόµη και ψεύτικα ονόµατα στο ξενοδοχείο των Βρυξελλών που πραγµατοποιήθηκε, ήταν το πρώτο βήµα στην εξοµάλυνση των σχέσεων ανάµεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ µετά την ισραηλινή επίθεση στον Στολίσκο της Ελευθερίας. Το βήµα, πάντως, έγινε υπό την πίεση της Ουάσιγκτον και συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο.


Το «ραντεβού» στο ξενοδοχείο των Βρυξελλών κλείστηκε για το απόγευµα της Τετάρτης ανάµεσα στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου και τον ισραηλινό υπουργό Εµπορίου Μπένζαµιν Μπεν Ελιέζερ «έπειτα από εντολή του Μπαράκ Οµπάµα», όπως έγραψε η «Χουριέτ». Την αµερικανική συµβολή επιβεβαίωσαν πηγές και από το Ισραήλ, αν και επισήµως οι δύο πλευρές διατείνονται ότι η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ήταν της άλλης πλευράς. Στο Ισραήλ, πάντως, προκλήθηκε µια µίνι κυβερνητική κρίση καθώς για τη συνάντηση δεν είχε ενηµερωθεί ούτε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Αβιγκτορ Λίµπερµαν, «γεράκι» της ισραηλινής διπλωµατίας και εποµένως ακατάλληλος για µια τέτοια συνάντηση, εξέφρασε δηµοσίως την ενόχλησή του, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τις δικαιολογίες του Νετανιάχου περί «τεχνικών λόγων».

Η αντίδραση του Λίµπερµαν ήταν το κερασάκι στην τούρτα του έντονου παρασκηνίου που προηγήθηκε της συνάντησης. Ο Νταβούτογλου ταξίδεψε µε ιδιωτικό αεροσκάφος στις Βρυξέλλες, ενώ ο ισραηλινός υπουργός Αµυνας Εχούντ Μπάρακ πείσθηκε την τελευταία στιγµή να µη θέσει βέτο στον πρωθυπουργό του. Ως προς το περιεχόµενο των συνοµιλιών, η Αγκυρα υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας έθεσε και πάλι στον ισραηλινό υπουργό τα αιτήµατα της χώρας του ως προϋπόθεση να οδηγηθούν εκ νέου οι σχέσεις των δύο χωρών στον δρόµο της εξοµάλυνσης. Η Τουρκία καλεί το Ισραήλ να ζητήσει επισήµως συγγνώµη για την επίθεση, να αποζηµιώσει τις οικογένειες των θυµάτων, να συναινέσει στην ίδρυση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που θα εξετάσει τα αίτια της τραγωδίας και να άρει το εµπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ώρα, πάντως, που η Αγκυρα αρχίζει να κλείνει το µέτωπο µε το Ισραήλ ο στρατός της χώρας κλιµακώνει τις επιχειρήσεις του στις κουρδικές περιοχές της Νοτιoανατολικής Τουρκίας. Από συγκρούσεις µε τους αντάρτες του ΡΚΚ στην περιοχή του Σιίρτ σκοτώθηκαν 17, εκ των οποίων οι 12 ήταν κούρδοι αντάρτες.
πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου