Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Θέατρο κόντρα στην κρίση

Σέξπιρ και no Σέξπιρ! Μια «ξενοδόχος» αλλιώτικη από τις άλλες, οι «Μουγκαφόν» και οι «Μπανταρισμένοι» και «Ο κατά φαντασίαν ασθένης» που γίνονται μεταξύ άλλων... «Μαλλιά κουβάρια». Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Στις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου», που διοργανώνει για 28η χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης από σήμερα μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Φέτος, πέρα από το Θέατρο Κήπου, η διοργάνωση απλώνεται και στη Μονή Λαζαριστών, το Θέατρο Γης και το Θέατρο Δάσους.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι «η θεατρική πράξη μάς βοηθά να ανακαλύψουμε τα πολλά πρόσωπα της ζωής. Την τραγικότητα, αλλά και το γέλιο της. Η θεατρική τέχνη έχει μαγεία, αλλά και ρεαλισμό». Σχετικά με τους περιορισμούς λόγω οικονομικής κρίσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, διευκρίνισε: «Αντιστεκόμαστε στην αναστολή των εκδηλώσεων που καταδικάζει τους ανθρώπους και περισσότερο τους νέους σε παθητικούς δέκτες και όχι σε εθελοντές -αναζητητές της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στηρίζουμε τον πολιτισμό».

Για πέμπτη χρονιά ο Βασίλης Τσιβιλίκας δίνει το «παρών» στη διοργάνωση: «Ο ήρωάς μου βρίσκεται στην κρίσιμη ηλικία και η παράσταση κρύβει πολλές αναλογίες με τα Πολεμικά Μουσεία, την ''τρόικα'' μέχρι το Αβέρωφ». Η Εύη Σαρμή από τους «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένους» εξήγησε ότι είναι μια ομάδα ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ: «Κάτι ανάμεσα σε μπάντα και τσίρκο και ετοιμάσαμε μια παράσταση με απαντήσεις και ερωτήματα για όσα συμβαίνουν». Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης «Μουγκαφόν- Οι», Δαμιανός Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι «λόγω κρίσης αρχίζουμε τις περικοπές από το λόγο. Ανευ λόγου και μετά πολλών αιτιών, λοιπόν, αναφερόμαστε στους ''Μουγκα-φόνους'', στο κυνηγητό στην Αφρική, στους κλέφτες των ταμείων και σ' άλλα που αφορούν στο σήμερα βασισμένοι στις τεχνικές του βωβού κινηματογράφου». Ο Θεόφιλος Λάλος από την Ομάδα Θεάτρου Οραμα : «Είμαστε μια ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών, που μετρά 10 χρόνια και προτείνουμε ένα έργο, μια αντιπολεμική σάτιρα, που σπάνια ανεβαίνει».

Το πρόγραμμα
Η αυλαία θα ανοίξει με το έργο της Πολιτιστικής Εκφρασης «Θέλει τέχνη ο έρωτας» του Βιτόριο Καρνούτσι με τον Βασίλη Τσιβιλίκα (σήμερα και αύριο, Θέατρο Κήπου) και τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το Θέατρο του Νέου Κόσμου (σήμερα, Θέατρο Δάσους) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Για τη συνέχεια σημειώστε: «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη (5 - 8/ 7). Η ροκ όπερα «No Shakespeare please...» από το «Artwans Τεχνότροπον» με την Μπέσσυ Μάλφα (5 - 6/7, Μονή Λαζαριστών). Η τραγωδία «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή από το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (12 - 13/7, Θέατρο Γης). Η «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με τη Ρένια Λουιζίδου (14 - 17/7). «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου με τον Δημήτρη Πιατά (19 - 21/7). Η σάτιρα «Μπαντα -ρισμένοι» από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθετική επιμέλεια Εύης Σαρμή (22 - 23/7). Τα σεξπιρικά «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη (26 - 27/7, Θέατρο Δάσους) και από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης ο «Εμπορος της Βενετίας» με τον Χρήστο Καλαβρούζο (28 - 29/7). «Οι αγαπητικοί της Βοσκοπούλας» από το Θεσσαλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και κείμενα των Λ. Λαζόπουλου, Ρέππα - Παπαθανασίου και άλλων (17 - 18/8). «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου από το Μοντέρνο Θέατρο με τον Γιώργο Μεσσάλα σε σκηνοθεσία και στον πρωταγωνιστικό ρόλο (19 - 20/8). «Μαλλιά κουβάρια» του Ν. Λάσκαρη από την Αττική Αυλαία και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη με την Ελένη Καστάνη (23 - 25/8). Η τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» από την «Αιχμή» σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη ( 26 - 27/8). Το έργο «Μουγκαφόν - Οι» από το Θέατρο «Εξω από τα τείχη» (30 - 31/8). «Ο τρελός της Αθήνας» από τα «Βήματα» σε διασκευή Λεωνίδα Παπαδόπουλου( 1 - 2/9). «Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος» του Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Θεόφιλου Λάλου από την Ομάδα Θέατρου «Οραμα» (6 - 7/9). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το αριστοφανικό «Πλούτος-Πενίας θρίαμβος» από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και ΔΗΠΕΘΕ Βόλου (21,22/7).
πηγή:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου