Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Καλοκαιρινές συμβουλές… για όλο το χρόνο


Εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές

1. Όταν οδηγείτε
Διατηρήστε τη σωστή πίεση του αέρα στα ελαστικά και μπορεί να ελαττωθεί η κατανάλωση βενζίνης κατά 5%.

Μείνετε στις 3000-3500 στροφές, σε όλες τις ταχύτητες, για να έχετε μικρότερη κατανάλωση καυσίμου

Αποφεύγετε να επιταχύνετε (ή να φρενάρετε) απότομα, γιατί έτσι θα έχετε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων.

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας, προσπαθήστε να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα συλλογικής χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων (car pooling). Η πρακτική της συλλογικής χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση βενζίνης, την ελάττωση των εκπομπών ρύπων και την αύξηση των θέσεων παρκαρίσματος.

2. Καλύτερα όμως να… μην οδηγείτε
Περπατήστε. Δεν χρειάζεται να πάρετε το αυτοκίνητό σας για να κάνετε καθημερινά ψώνια (βλ. εφημερίδα, ψωμί, σουπερμάρκετ κλπ). Μπορείτε να πάτε με τα πόδια, χωρίς να καταναλώσετε καύσιμα και κυρίως χωρίς να επιβαρύνετε την κυκλοφορία και το περιβάλλον.

Χρησιμοποιήστε το ποδήλατο σας, για μικρές ή μεγάλες διαδρομές μέσα στην πόλη. Εκτός από τα πολλά οφέλη για την υγεία σας, σε πολλές περιπτώσεις θα φτάσετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσετε για να γεμίσετε το ρεζερβουάρ, χωρίς να ψάξετε για πάρκινγκ και χωρίς να κολλήσετε στην κίνηση.

Χρησιμοποιήστε τα ΜΜΜ για διαδρομές μέσα στην πόλη. Το σίγουρο είναι ότι ειδικά με μέσα, όπως το μετρό και το τρένο, τα οποία είναι ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο μεταφορικό ιστό, θα φτάσετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας και θα συνεισφέρετε στη μείωση των εκπομπών CO2.

Όταν κάνετε μεγάλες διαδρομές εκτός πόλης, η χρήση των ΜΜΜ σας προσφέρει ένα ξεκούραστο ταξίδι, με πολύ χαμηλότερο κόστος, συγκριτικά με τη χρήση αυτοκινήτου και με μικρότερο δείκτη επικινδυνότητας.

TIP
Ξέρετε ότι για μία διαδρομή 10Km ένα αυτοκίνητο παράγει 2.6Kg CO2 περίπου, ενώ για την ίδια διαδρομή ένα λεωφορείο παράγει 1Kg CO2 και ένα τρένο 0.6Kg CO2;
πηγή:wwf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου