Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Νέα προσέγγιση στις σχέσεις Google - Κίνας

Η Google ανακοίνωσε την εφαρμογή μιας «νέας προσέγγισης» στη συνεχιζόμενη διαμάχη της με τις κινεζικές αρχές στο θέμα της λογοκρισίας.
Μέχρι πρόσφατα, η αμερικανική εταιρεία δρομολογούσε τους Κινέζους χρήστες στη μηχανή αναζήτησης της που λειτουργεί στο Χόνγκ Κόνγκ προκειμένου να υπερβεί τη νομοθεσία λογοκρισίας που εφαρμόζει η Κίνα. Πλέον, η Google θα σταματήσει την πρακτική αυτή, μετά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου για αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας στη χώρα. Έτσι, οι χρήστες στην Κίνα θα οδηγούνται πλέον σε μια σελίδα της κινεζικής μηχανής αναζήτησης, η οποία στη συνέχεια θα τους οδηγεί στο Χόνγκ Κόνγκ.

Σύμφωνα με τη Google, αυτή η μικρή αλλά σημαντική αλλαγή θα της επιτρέψει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητα της στην Κίνα, αφού η νομοθεσία της χώρας απαιτεί, από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της, να χρησιμοποιούν servers που βρίσκονται εκεί.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τις αλλαγές μόλις μία ημέρα προτού λήξει η απαραίτητη για τη λειτουργία της άδεια παρόχου διαδικτυακού περιεχομένου στην Κίνα. «Χωρίς αυτή την άδεια δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα εμπορικό website όπως το Google.cn», εξήγησε ο Ντέιβιντ Ντράμοντ, στέλεχος της Google. «Κάτι τέτοιο τρομάζει πολλούς από τους Κινέζους χρήστες μας, που έχουν εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία τους για τη διατήρηση του Google.cn».

Οι δύο πλευρές έχουν μακρά ιστορία με περιστατικά αντιπαράθεσης, ενώ οι σχέσεις τους οξύνθηκαν τον Ιανουάριο, όταν η Google ανακοίνωσε την πρόθεση της να αποχωρήσει από την Κίνα, μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε και που προερχόταν από το έδαφος της τελευταίας.
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου