Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ραντεβού νεολαίων αύριο στο Λευκό Πύργο

Από τον aggelioforo

«Η πόλη αλλάζει. Μεταδίδουμε μια νέα, θετική διάθεση στους ανθρώπους της». Ακόμη κι αν η Θεσσαλονίκη δε γίνει ποτέ ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας, τίτλο τον οποίο διεκδικεί με αξιώσεις για το 2014, θα έχει κερδίσει αυτό ακριβώς που λέει αυτό το μήνυμα που βγήκε στον αέρα του διαδικτύου, στο πλαίσιο της διεκδίκησης: τη μετάδοση μιας θετικής διάθεσης που αποπνέει το γεγονός ότι εκατοντάδες οργανώσεις και συλλογικότητες μπορούν να ενωθούν για ένα κοινό στόχο.

Αυτήν τη φορά, ο στόχος είναι...
η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας το 2014, θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 φιλοξενήθηκε στο Τορίνο και φέτος στην Αμβέρσα του Βελγίου. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι στηρίζουν την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης στο Facebook, περίπου 110 φορείς (μεταξύ των οποίων προξενεία, προσωπικότητες και άλλοι επίσημοι) έχουν στείλει επιστολές στήριξης, ενώ άλλοι 110 φορείς νεολαίας στηρίζουν εμπράκτως την προσπάθεια και δίνουν το «παρών» σε κάθε κάλεσμα που απευθύνει η διοργανώτρια αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτοί οι 110 φορείς νεολαίας, δηλαδή δημιουργικές ομάδες της πόλης, μεμονωμένοι εθελοντές, καλλιτεχνικά σχήματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύλλογοι, σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, δίνουν ραντεβού αύριο στο μεγαλύτερο πάρτι δρόμου που έχει διοργανωθεί ποτέ στην πόλη. Είναι μια γιορτή δρόμου για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για το 2014 που στήνεται αύριο στο χώρο της Νέας Παραλίας, από το Λευκό Πύργο έως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 4 το απόγευμα και αφορούν τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το βίντεο, τον αθλητισμό, το χορό, το θέατρο δρόμου, τις εικαστικές τέχνες, το design, το γκράφιτι, ενώ περιλαμβάνονται και δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη μουσική σκηνή, γνωστοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα θα ντύσουν τη γιορτή με τις μουσικές τους.

«Η υποψηφιότητα κατατίθεται επισήμως την 1η Μαΐου και στα μέσα του καλοκαιριού θα ξέρουμε αν η Θεσσαλονίκη θα περάσει στον τελικό. Το αποτέλεσμα θα το μάθουμε τον Οκτώβριο», τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος, Μαρία Πασχαλίδου. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη καθώς η Θεσσαλονίκη έχει έντονη παρουσία, ενώ την υποψηφιότητά της στηρίζουν εκατοντάδες φορείς και οργανώσεις. «Για μένα», προσθέτει η κ. Πασχαλίδου, «το μεγαλύτερο κέρδος είναι η δημιουργικότητα, η ενέργεια, η χαρά που ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα αυτή ήταν η αφορμή για να μιλήσουν, να εκφραστούν οι νέοι. Πιστεύω ότι έτσι πρέπει να είναι οι πόλεις, να αφήνονται στα χέρια των νέων, γιατί αυτοί έχουν κάτι να πουν». Η κ. Πασχαλίδου δεσμεύτηκε άλλωστε ότι όλες οι δράσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εκείνη τη χρονιά, θα υλοποιηθούν, ακόμη κι αν η Θεσσαλονίκη δεν κερδίσει τον τίτλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου