Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Θαλάσσια δίοδο για «παράκαμψη» του Βοσπόρου εξήγγειλε ο T.Ερντογάν

Από το in.gr

Την κατασκευή νέας θαλάσσιας διόδου που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά εξήγγειλε την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης», όπως το ονόμασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, στοχεύει στην αποσυμφόρηση του Βοσπόρου.

Το τεράστιο κατασκευαστικό έργο σχεδιάζεται...
για την περιοχή δυτικά της Κωνσταντινούπολης, αν και το ακριβές σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί δεν έχει ανακοινωθεί. O Τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης, εν όψει της αναμέτρησης της 12ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η διώρυγα θα έχει μήκος μεταξύ 45 και 50 χλμ. και βάθος 25 μέτρων. Στην επιφάνεια, το πλάτος της θα είναι μεταξύ 145 και 150 χλμ., ενώ θα κατασκευαστούν επίσης ξεχωριστές γέφυρες για τη σιδηροδρομική κίνηση.

Εκτιμάται ότι από το πέρασμα θα διέρχονται καθημερινά περίπου 150 πλοία.

«Σηκώνουμε τα μανίκια μας για τη Διώρυγα "Κωνσταντινούπολη", ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ» προανήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός που δεν έχει κρύψει τα σχέδιά του να μεταφέρει και την πρωτεύουσα της χώρας από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως πρόσθεσε, οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο, που πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια, θα αρχίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Δεν αναφέρθηκε πάντως στις οικονομικές πτυχές του σχεδίου. Η διώρυγα, η διάνοιξη της οποίας θα γίνει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, θα έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα. Θα μπορούν να την χρησιμοποιούν τα πιο μεγάλα δεξαμενόπλοια και κρουαζιερόπλοια, με ρυθμό 160 πλοίων ημερησίως, κάτι που θα προσφέρει τη δυνατότητα να αποσυμφορηθούν τα στενά του Βοσπόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου