Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Ετοιμάζουν και νέο μνημόνιο;

Από το newscode

Ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα έρθει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υφιστάμενο και θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές όντος του 2012, σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα είναι η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μονόδρομος. Η συγκεκριμένη προοπτική δείχνει να αποτελεί την καλύτερη κι ευνοϊκότερη, για τη χώρα μας, πρόταση, που δημοσιοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν θα είναι και τόσο "εύκολη" για την Ελλάδα, εφόσον τελικά επιλεγεί.

Κι αυτό γιατί, συμφώνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν απο την Ε.Ε για την επέκταση του Μνημονίου, θα είναι κάτι παραπάνω από αυστηροί. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του στην οικονομία, θα είναι λιγότερο επιβλαβείς σε σχέση με ένα "κούρεμα" της τάξης του 35% και του 40%.
Η παρουσίαση ενός νέου μνημονίου, στην πραγματικότητα, θα κρύβει μια ακόμη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και το ερώτημα είναι:
θα αφορά μόνο στο δάνειο των 110 δισ ευρώ, που προβλέπεται σήμερα ή μήπως θα δοθεί και συμπληρωματικό (άγνωστο ακόμα πόσο επιπλέον). Υπάρχει τέλος και μια τρίτη λύση: η επέκταση του Μνημονίου να συνεπάγεται και επιμήκυνση συνολικά του ελληνικού χρέους.

Όλα τα παραπάνω, προς το παρόν τουλάχιστον, τελούν υπό διερεύνηση και συζήτηση, χωρίς τίποτα, προς το παρόν, να είναι αυτή τη στιγμή οριστικό. Οι αποφάσεις, όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αργήσουν πολύ. Κι αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απελπιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου