Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Συμφωνία-ορόσημο από Φατάχ και Χαμάς για μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές

Από το in.gr

Η Φατάχ και η Χαμάς ήρθαν σε μία μάλλον αιφνιδιαστική καταρχήν συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών, ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Πριν από τη συμφωνία είχαν προηγηθεί μυστικές συναντήσεις εκπροσώπων των δύο οργανώσεων με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου. «Ειρήνη με το Ισραήλ ή τη Χαμάς» το δίλημμα για την Παλαιστινική Αρχή όπως το θέτει η...κυβέρνηση Νετανιάχου.

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, οι συνομιλίες «κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία πάνω στα σημεία της διαπραγμάτευσης», τα οποία συμπεριλάμβαναν το σχηματισμό κυβέρνησης και τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών.

Έχουν επίσης επιλυθεί προβλήματα που αφορούσαν θέματα όπως τα σύνορα και η ασφάλεια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση ανεξάρτητων η οποία θα διεξάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, έγινε ακόμη γνωστό.

Εκπρόσωπος της Χαμάς πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θα καλέσει τους ηγέτες και των δύο παρατάξεων για την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης ανάμεσά τους.

Παραταύτα, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην ειρήνη με το Ισραήλ ή την ειρήνη με τη Χαμάς» υπογράμμισε αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο για ειρήνη της Αρχής και με τις δύο πλευρές.

«Η Χαμάς φιλοδοξεί να καταστρέψει το Ισραήλ –το λέει δημόσια– και ρίχνει πυραύλους κατά των πόλεων και των παιδιών μας», τόνισε ακόμα. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ διαχρονικά θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Έστρεψε δε τα πυρά του και κατά της Παλαιστινικής Αρχής (η οποία τυπικά είναι ο συνομιλητής του στις τελματωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες) λέγοντας ότι η συμφωνία «εκθέτει τις αδυναμίες της Αρχής και εγείρει ερωτήματα για το αν η Χαμάς θα καταλάβει την Ιουδαία και τη Σαμάρεια [δηλ. τη Δυτική Όχθη] όπως έκανε με τη Λωρίδα της Γάζας».

«Ελπίζω ότι η Παλαιστινική Αρχή θα κάνει τη σωστή επιλογή, δηλαδή την ειρήνη με το Ισραήλ. Η επιλογή είναι στο χέρι της», κατέληξε.

* Αμερικανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του σχετικά με τη συμφωνία των δύο οργανώσεων υπογραμμίζει ότι η όποια παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να αποκηρύξει τη βία, να σεβαστεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες και να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

Συμφωνία μετά από τέσσερα χρόνια διαμάχης

Οι δύο παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται σε διαμάχη από τις εκλογές του 2006 ενω ένα χρόνο αργότερα η Χαμάς κατάφερε να αποσπάσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη Φατάχ, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει τα Παλαιστινιακά Εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ανακοινώσει ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονταν μέχρι τον Σεπτέμβριο (περίπου ένα χρόνο μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία) καλώντας και σε συμμετοχή της Χαμάς.

Όπως έγινε γνωστό, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς που μετείχε στις μυστικές διαβουλεύσεις ήταν το μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Μούσα Άμπου Μαρζούκα. Από την πλευρά της Φάταχ, επικεφαλής ήταν ο Άζαμ αλ-Άχμαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος.

Το ρόλο του μεσολαβητή είχε αναλάβει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Μουράντ Μουάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου