Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκβιαστών στη Θεσσαλονίκη

Αστυνόμοι και δικηγόροι μπλεγμένοι!
Η ΠΑΕ Ηρακλής δανείστηκε χρήματα με αντάλλαγμα τα τηλεοπτικά της δικαιώματα!


Από τη zougla.gr

Δεύτερο σοβαρό χτύπημα κατά των μπράβων και των κυκλωμάτων της νύχτας πέτυχε μέσα σε λίγες εβδομάδες η Ελληνική Αστυνομία, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Πολυμελής σπείρα, η οποία τα τελευταία 5 χρόνια δρούσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πουλώντας προστασία σε καταστήματα, ενώ παράλληλα ασχολούταν και με υποθέσεις τοκογλυφίας, βρίσκεται στα χέρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Στη σπείρα φέρεται να εμπλέκονται καιαστυνομικοί.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν μέχρι στιγμής τον «ιθύνοντα νου» και ακόμη οκτώ άτομα.
Πρόκειται για μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 21 ως 34 ετών, ενώ αναζητούνται άλλοι 13, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν κι αυτοί μέλη της σπείρας.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους, αφορά τις κατά περίσταση κατηγορίες της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Τοκογλυφίας και Εκβίασης κατ’επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση», παράβασης του Νόμου «περί Όπλων» και «περί Ναρκωτικών», «Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης» και άλλα ποινικά αδικήματα.

Τι προέκυψε από την αστυνομική έρευνα

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

• Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση τους σχέση.

• Εξακριβώθηκε ο τρόπος–μέθοδος δράσης τους ( modus operandi).

• Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, από τον εγκέφαλο του κυκλώματος.

• Εξακριβώθηκαν τα 24 καταστήματα–επιχειρήσεις, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν με το πρόσχημα της παροχής προστασίας.

• Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Αναλυτικότερα, προέκυψε ότι τουλάχιστον 11 άτομα, δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά, με τοκογλυφικούς όρους, από τον 34χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος, ο οποίος στη συνέχεια, μέσω των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και με διάφορες μεθόδους, απαιτούσε εκβιαστικά την καταβολή των παράνομων τόκων.
Ενδεικτικά για το έτος 2009, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.

Τα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες χρηματικά ποσά, νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές πολυτελών οχημάτων και ακινήτων, στις οποίες προέβαινε ο 34χρονος «αρχηγός» του κυκλώματος και η 29χρονη σύζυγός του.

Συγκεκριμένα, προσδιορίστηκαν ως δραστηριότητες και αποκτήματα από «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»:

• Δεκατέσσερα πολυτελή οχήματα, εμπορικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ
• Έξι οικίες, ιδιαίτερα μεγάλης αντικειμενικής αξίας,
• Σκάφος αναψυχής, αξίας 1.048.000 ευρώ,
• Πλήθος πολύτιμων κοσμημάτων και ρολογιών, μεγάλης χρηματικής αξίας.
• Δανεισμός του ποσού των 514.000 ευρώ, σε ποδοσφαιρική Ανώνυμη εταιρεία, με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχε εκβιαστικά «προστασία» σε 20 καταστήματα της Θεσσαλονίκης και 4 καταστήματα της Αθήνας, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ενδεικτικά για το τελευταίο 11μηνο, ανερχόταν σε 375.000 ευρώ, περίπου.

«Δάνειζαν» μέχρι και ΠΑΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας ακόμα και γνωστή ποδοσφαιρική ΠΑΕ, φέρεται να έχει δανειστεί χρήματα από τη συγκεκριμένη σπείρα.

Σχετικά με την εμπλοκή της ΠΑΕ, η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρει: «Δανεισμός του ποσού των 514.000 ευρώ, σε ποδοσφαιρική Ανώνυμη εταιρεία, με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων».


Τι βρέθηκε στο σπίτι του αρχηγού της σπείρας

Σε παλιότερη, αλλά και πρόσφατη έρευνα στην οικία του «αρχηγού» του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Ένα πιστόλι τύπου ρέπλικα,
• Πλήθος τραπεζικών επιταγών,
• Ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανείου,
• Χρεόγραφα, τα οποία εξετάζονται.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου