Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οι φόροι οδηγούν σε αναγκαστική μείωση τις τιμές των ακινήτων

Από την kathimerini

Σε φορολογικό κλοιό εισέρχονται σταδιακά όλο και περισσότεροι κατασκευαστές κατοικιών, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν -αν δεν έχει ήδη συμβεί- να καταβάλουν παχυλότατα ποσά στις κατά τόπους εφορίες ως ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας). Αιτία, το σημαντικό απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατοικιών που εξακολουθεί να υφίσταται και εκτιμάται ότι ανέρχεται μεταξύ 120.000 και 150.000 κατοικιών πανελλαδικά, καθώς επί της ουσίας οι επαγγελματίες κατασκευαστές δεν έχουν προβεί στις εκπτώσεις εκείνες που θα τους εξασφάλιζαν αγοραστές. Ετσι, σήμερα, εν μέσω κρίσης και με τις τιμές των νεόδμητων κατοικιών να εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικές «αντοχές», όπως αναφέρει τον τελευταίο χρόνο σε όλες τις εκθέσεις η Τράπεζα της Ελλάδος, οι κατασκευαστές βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Αφενός μεν ο ΦΜΑΠ που θα επιβληθεί σε όσους κατείχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2010 και αφετέρου...ο ΦΠΑ αυτοπαράδοσης είναι οι δύο σημαντικότεροι φορολογικοί «πονοκέφαλοι» των κατασκευαστών. Οσον αφορά τον ΦΠΑ αυτοπεραίωσης, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, εάν οι κατασκευαστές μέσα σε μία πενταετία από την έκδοση της οικοδομικής άδειας δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα ακίνητά τους, πληρώνουν ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, επειδή ο νομοθέτης θεωρεί ότι κάνουν χρήση αυτών. Ως εκ τούτου, από τις αρχές του 2011 και μετά, οι κατασκευαστές που διαθέτουν ακίνητα με άδειες που εκδόθηκαν από τις αρχές του 2006 θα αναγκαστούν να καταβάλουν τσουχτερά ποσά ως φόρο.

Ετσι, οι κατασκευαστές διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να γυρίσει μπούμερανγκ η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη παρελκυστική τακτική αναφορικά με τις τιμές πώλησης. Σημειωτέον ότι από τις αρχές του χρόνου και μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανέγερση κατοικιών και άλλων κτιρίων έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Παρά την κατάσταση αυτή, πραγματικές μειώσεις τιμών πραγματοποιούν μόνο όσες εταιρείες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 (στοιχεία που προκύπτουν από τα χορηγηθέντα στεγαστικά δάνεια). Αυτό που είναι πλέον χαρακτηριστικό των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά κατοικίας είναι ότι τα νεόδμητα διαμερίσματα είχαν μεγαλύτερες απώλειες έναντι των παλαιότερων, υποχωρώντας με ρυθμό 6,3%, έναντι 5,3% των μεγαλύτερης ηλικίας ακινήτων. Ωστόσο, στην Αττική, η μείωση των τιμών ήταν μικρότερη και δεν ξεπέρασε το 3%. Εν ολίγοις, οι κατασκευαστές σε άλλες πόλεις της χώρας είναι περισσότερο πρόθυμοι να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, σε σύγκριση με τους εν Αθήναις συναδέλφους τους. Οσον αφορά τις αγοραπωλησίες κατοικιών (νέες και μεταχειρισμένες) κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαμορφώθηκαν σε 41.399. Εξ αυτών, οι 17.575 πραγματοποιήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι 23.824 του προηγούμενου τριμήνου. Είναι σαφής η τάση περαιτέρω μείωσης των αγοραπωλησιών, ιδίως αν υπολογιστεί ότι, από τον Μάιο και μετά, η αγορά έχει παγώσει λόγω της έναρξης ισχύος των νέων φορολογικών μέτρων που έχουν επιβαρύνει σημαντικά την αγορά και κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Ως εκ τούτου, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και μεσίτες που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα αναμένουν περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών τούς προσεχείς μήνες, είτε γιατί οι κατασκευαστές αρχίζουν να εξαντλούν τα αποθέματα «λίπους» τους είτε γιατί η ζήτηση συνεχίζει να περιορίζεται. Οι μεσίτες αναμένουν περαιτέρω μείωση των τιμών κατά το τέταρτο τρίμηνο, αν και θεωρούν ότι αυτή θα είναι περιορισμένης έκτασης. Ωστόσο, πιστεύουν ότι ίσως οι αγοραπωλησίες κινηθούν κάπως καλύτερα, λόγω ακριβώς της συνεχιζόμενης υποχώρησης των αξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου