Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας

Aπό την Kathimerini

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο βομβαρδισμός συνεχίζεται εναντίον του νοτιοκορεατικού νησιού και έχουν καταρρεύσει ορισμένα κτίρια, ενώ πολλοί κάτοικοι και Νοτιοκορεάτες στρατιώτες έχουν τραυματισθεί.

Το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού -τουλάχιστον 200 οβίδες- προκάλεσαν...τραυματισμούς μεταξύ των κατοίκων του νησιού και υλικές ζημίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το νησί βρίσκεται δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην Κίτρινη Θάλασσα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι 60 έως 70 σπίτια του νοτιοκορεατικού νησιού βρίσκονται στις φλόγες. Οι κάτοικοι του νησιού μεταφέρθηκαν σε υπόγεια καταφύγια.

Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Ένας Νοτιοκορεάτης στρατιώτης νεκρός

Ένας Νοτιοκρεάτης στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού στο νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS, ενώ υπάρχουν και 14 τραυματίες.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι ένας Νοτιοκορεάτης στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Μαίνονται ανεξέλεγκτες οι φωτιές

Οι φωτιές που ξέσπασαν στο νοτιοκορεατικό νησί, το οποίο νωρίτερα σήμερα επλήγη από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας, μαίνονται ανεξέλεγκτες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN επικαλέστηκε αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος δήλωσε ότι πολλές από τις βορειοκορεατικές οβίδες έπληξαν στρατιωτική βάση στο νησί.

Προσπαθεί να προλάβει την κλιμάκωση ο πρόεδρος της Ν. Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ Μπακ δήλωσε ότι προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα σε μεγαλύτερης κλίμακας σύρραξη, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι η Σεούλ προειδοποίησε για ισχυρότερη απάντηση, εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Το γενικό στρατιωτικό επιτελείο της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι ορισμένες από τις βορειοκορεατικές οβίδες έπληξαν το νησί όπου βρίσκεται νοτιοκορεατικό στρατιωτικό απόσπασμα. Άλλες έπεσαν τη θάλασσα.

«Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί.

Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού Γεοπγιεόνγκ, πενήντα περίπου οβίδες έπεσαν στο νησί. «Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», είπε οι Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, όπου κατά το παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά.

Η νοτιοκορεατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από το νησί, από όπου υψώνονται στήλες καπνού.

Κινεζική ανησυχία για την κατάσταση

Η Κίνα εξέφρασε την «ανησυχία» της μετά την βορειοκορεατική επίθεση με οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα η Σεούλ να απαντήσει και να υπάρχουν τραυματίες και ένας νεκρός μέχρι τώρα.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χονγκ Λέι, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι και οι δύο πλευρές στην κορεατική χερσόνησο πρέπει να «κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στην ειρήνη» και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, μετά την βορειοκορεατική επίθεση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

«Είναι σημαντικό, αυτό να μην οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης», υπογράμμισε πηγή του υπουργείου.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ο στρατός της Ν. Κορέας

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ετέθη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας, ενώ συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στη Σεούλ. Το επιτελείο του προέδρου της Νότιας Κορέας συνεδριάζει σε υπόγειο καταφύγιο.

Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, υπάρχουν υποψίες ότι τα πυρά συνδέονται με στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε η Νότια Κορέα, μετέδωσε το Yonhap.

Ν. Κορέα: Έκτακτο συμβούλιο σε υπ. Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα

Έκτακτο συμβούλιο ορίστηκε για αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Κορέας, μετά τη βορειοκορεατική επίθεση με οβίδες εναντίον νοτιοκορεατικού νησιού.

Έκτακτη συνεδρίαση των ανώτατων στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας της θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 06:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε αξιωματούχος.

Στη συνεδρίαση θα εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά, αλλά δεν θα συζητηθεί πιθανή αναθεώρηση των επιτοκίων, διευκρίνισε άλλος αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου