Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Συμφωνία ψηφιοποίησης βιβλίων της Google με το γαλλικό εκδοτικό οίκο Hachette

Από την kathimerini

Ο διευθυντής της Google Books Νταν Κλάνσι είπε ότι η συμφωνία με το δεύτερο μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο του κόσμου, την Hachette Livre, είναι μοναδική στο είδος της και μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο άλλων συμφωνιών σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα σχέδια της Google, που θέλει να αξιοποιήσει το περίπου ένα εκατομμύριο τίτλους γαλλικών βιβλίων, που έπαψαν πια να ανατυπώνονται, έρχεται τη στιγμή που ο γίγαντας των Διαδικτυακών αναζητήσεων αντιμετωπίζει δικαστικές προσφυγές κατά των σχεδίων της για ψηφιοποίηση όλων των βιβλίων του κόσμου.

Ορισμένες καταναλωτικές οργανώσεις, αντίπαλες εταιρίες και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εκφράζουν φόβους ότι η Google...θα αποκτήσει υπερβολική ισχύ στην αγορά ψηφιακών βιβλίων. Ο κ. Κλάνσι, όμως, αντέτεινε ότι η συμφωνία της Τετάρτης «είναι ένας τρόπος για παλιά, εκτός κυκλοφορίας βιβλία να επιστρέψουν στη ζωή και να γίνουν προσβάσιμα στον ψηφιακό κόσμο».

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Google θα μοιράζεται τα κέρδη από τις πωλήσεις βιβλίων μέσω της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας Google Books, ενώ η συμφωνία δεν θα είναι αποκλειστική, καθώς η Hachette θα μπορεί από τη μεριά της να συνάπτει συμφωνίες με ανταγωνιστικές εταιρίες. Η Hachette Livre θα έχει τον τελικό λόγο γύρω από το ποια βιβλία θα μπορεί η Google να ψηφιοποιήσει.

Η Google χρησιμοποίησε σαν παράδειγμα το βιβλίο «Η Γέννηση της Οδύσσειας» του Γάλλου λογοτέχνη Ζαν Ζιονό από το 1930, που θα βρει νέα απήχηση χάρη στην ψηφιοποίησή του.

Η Google βρίσκεται, όμως, μπλεγμένη σε δικαστική διένεξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ με εκδότες που διαφωνούν με την πρόθεσή της να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου. Η συμφωνία με την Hachette δεν επηρεάζεται από το δικαστικό αγώνα αυτό, ενώ η Hachette διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημιώσεις για προηγούμενες προσπάθειες ψηφιοποίησης της Google.

Η Google έχει ήδη δημιουργήσει ψηφιακά αντίτυπα 12 εκατομμυρίων βιβλίων, τα οποία δεν είναι όμως προσβάσιμα από το κοινό, λόγω δικαστικών προσφυγών που εκκρεμούν εις βάρος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου