Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πότε θα χειμωνιάσει;

Από τον kairo.gr

Διανύουμε το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου και ο καιρός μόνο φθινόπωρο δεν θυμίζει θερμοκρασιακά τουλάχιστον, μιας και υετικά η δυτική Ελλάδα έχει δεχτεί και εξακολουθεί να δέχεται υψηλά ποσά υετού. Αναλύοντας τα θερμοκρασιακά ensembles συμπεραίνουμε πως η τάση για το προσεχές διάστημα είναι για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα ξεπερνάει κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου τις μέσες κλιματικές τιμές. Αιτία της εξέλιξης αυτής θα είναι το εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στην κεντρική Ευρώπη το οποίο θα δίνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε όλες τις χώρες της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ενώ στην νοτιοανατολική Ευρώπη θα ανεβάσει την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.



Βάσει των αριθμητικών μοντέλων τα περιθώρια για την εκδήλωση ψυχρού σεναρίου στην χώρα μας είναι ελάχιστα, όμως στατιστικά η παρατεταμένη επικράτηση ισχυρού ΝΔ ρεύματος στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο έχει δώσει κυκλογενέσεις στην κεντρική Μεσόγειο (κυρίως στην Τυρρηνική Θάλασσα και την περιοχή της Τυνησίας) οι οποίες έχουν αλλάξει άρδην το εκτιμώμενο καιρικό σκηνικό. Έτσι είναι πολύ πιθανόν στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας να έχουμε...κυκλογένεση στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μεσογείου η οποία κινούμενη ΑΒΑ θα μετριάσει κάπως τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα 850hPa και θα στρέψει τους ανέμους στην περιοχή μας σε περισσότερο δυτικής συνιστώσας. Αποτέλεσμα αυτής της εκτίμησης θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βορειοδυτικά με σημαντικό θερμοκρασιακό εύρος ανάμεσα στην ΒΔ και την ΝΑ χώρα.

Παράλληλα η αναμενόμενη τις επόμενες ημέρες, σημαντική μεταβολή του καιρού στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη αφήνει κάποια στατιστικά περιθώρια για την εκδήλωση παρόμοιων καιρικών συνθηκών μετά από 40 περίπου ημέρες στην περιοχή μας. Βάσει στατιστικής παρατήρησης και αναπόδεικτα λόγω της δύναμης Κοριόλις εκτιμάται πως αρχές Ιανουαρίου η χώρα μας θα επηρεαστεί από παρόμοια καιρική μεταβολή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Στο μεσοδιάστημα (15-20 Δεκεμβρίου) είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί και μιας μικρότερης έκτασης ψυχρή εισβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου