Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πάνω από 200 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο

Από τον agelioforo


Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το Ιδρυμα Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Global Heritage Fund) για τον κίνδυνο που διατρέχουν να καταστραφούν περισσότερα από 200 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Ιδίως δώδεκα από αυτά, συμπεριλαμβανομένων του...Μιραντόρ, την προ-κολομβιανής πόλης στη Γουατεμάλα, και των περίφημων «Βερσαλλιών της Καραϊβικής» στην Αϊτή.
 Για ελλιπή συντήρηση, λεηλασίες, αμέλεια, ολιγωρία και έριδες των ιθυνόντων σε σχέση με τη συντήρηση των μνημείων κάνει λόγο η έκθεση που δημοσίευσε το Ιδρυμα, όπου αποτυπώνεται με μελανά χρώματα η επικρατούσα κατάσταση και απαριθμούνται κάποιες από τις αιτίες αυτής. Σύμφωνα με την έκθεση του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, μάλιστα, αυτές οι ζημιές και φθορές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούν καν να αποκατασταθούν, θα κοστίσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, στην επικράτεια των οποίων βρίσκονται τα μνημεία, έως και 100 δις δολάρια. Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει και μνημεία που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη από την Unesco και ανήκουν σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Κίνα, Κένυα, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες.
Το επόμενο βήμα για το Ιδρυμα Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι η οργάνωση μίας εκστρατείας ενημέρωσης, βασισμένη στη δορυφορική λήψη εικόνων των μνημείων σε υψηλή ανάλυση, ούτως ώστε να εντοπίσουν επακριβώς την έκταση των φθορών και σε δεύτερο επίπεδο να τις προλαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου