Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010 απονεμήθηκε στον Περουβιανό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Γιόσα

H Επιτροπή Νόμπελ επιτέλους βράβευσε ένα αναγνωρισμένο συγγραφέα. Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας πήγε στον περουβιανό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Γιόσα. Ο Γιόσα γεννήθηκε το 1936 στην Αρεκίπα του Περού.

Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα 
Η πόλη και τα σκυλιά έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο. O Γιόσα είναι ένας μάχιμος συγγραφέας και οι απόψεις του επηρεάζουν την λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία. Αν και έχει απομακρυνθεί κάπως από την πολιτική - ως γνωστόν το 1990 είχε διεκδικήσει την προεδρία του Περού, χωρίς επιτυχία - παραμένει πάντα εν εγρηγόρσει έχοντας μετακινηθεί σε ένα πιο συντηρητικό σημείο του πολιτικού φάσματος, από οπαδός της ένοπλης πάλης σε έναν φιλελεύθερο δημοκράτη.
Ο ίδιος έχει πει για την τέχνη του «Eίναι σίγουρο πως γράφεις, για να ζήσεις όσα δεν μπορείς στην πραγματική σου ζωή, είναι ένας τρόπος να ζεις πολλά πεπρωμένα, πολλές εμπειρίες, να υποδύεσαι πολλούς ρόλους. Ο λόγος ύπαρξης της λογοτεχνίας είναι να προσφέρει στη ζωή σου, όλες αυτές τις εμπειρίες που δεν μπορείς να έχεις στην πραγματικότητα, ενώ συγχρόνως το μυαλό σου τις αποζητά. Tο να γράφεις σήμερα είναι η αναζήτηση μιας ασφάλειας μέσα στην ανασφάλεια. Eνα είδος μαγικού κλειδιού, ικανού να δώσει μια λογική συνοχή σε αυτό που διαφορετικά θα ήταν απόλυτα»
«Η πόλη και τα σκυλιά» (μτφρ. Aγγελική Aλεξοπούλου,1999, Καστανιώτης) παραμένει κορυφαίο έργο του. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια στρατιωτική σχολή της Λίμας, η οποία λειτουργεί περίπου σαν αναμορφωτήριο. Οι έφηβοι τρόφιμοι φτιάχνουν το δικό τους σύστημα κανόνων «συνενοχής», «συντροφικότητας», «τιμής». Αρκεί όμως μια κλοπή, ένας θάνατος κι ένας έρωτας για να τιναχτούν όλα στον αέρα.


Στην Ελλάδα κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα Μια ιστορία για τον Μαύτα (μτφρ. Aγγελική Aλεξοπούλου, 1997), Τα τετράδια του δον Ριγοβέρτο (μτφρ. Bιβή Φωτοπούλου, 2001), Η γιορτή του τράγου (μτφρ. Aγγελική Aλεξοπούλου, 2002), Το πράσινο σπίτι (μτφρ. Kατερίνα Tζωρίδου, 2005). Επίσης κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του με τον τίτλο Το ψάρι στο νερό (μτφρ. Λήδα Παλλαντίου, 1999) και το δοκίμιό του Επιστολές σ' ένα νέο συγγραφέα(μτφρ. Mαργαρίτα Mπονάτσου, 2001).Όλα τα βιβλία του έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Επίσης κυκλοφορούν στα ελληνικά,  τα «Μητριάς εγκώμιον (Πατάκης), «Η θεία Χούλια και ο γραφιάς» (Οδυσσέας), «Ο πόλεμος της συντέλειας του κόσμου» (Εξάντας), «Πότε πήραμε την κάτω βόλτα» (Εξάντας), «Ο Πανταλέων και οι επισκέπτριες» (Εξάντας) κ.ά

Στη χώρα μας παίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά το θεατρικό του έργο «La Chunga» (1985),στο θέατρο «Επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία Ελένης Σκώττη, με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία αναφέρει ότι τιμά τον 74χρονο συγγραφέα για «
την χαρτογράφηση των δομών εξουσίας και τις καυστικές εικόνες της αντίστασης του ατόμου, της επανάστασης και της ήττας».
πηγή:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου