Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Αντιδράσεις για την εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών πεδίων

Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίηση, 21 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και 40 φορείς από τη Λάρισα, τη Δράμα και τη Φλώρινα συνυπέγραψαν κοινό ψήφισμα που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του WWF. Στο ψήφισμα δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοπράτησης των λιγνιτικών πεδίων που διαθέτουν στα υπεδάφη τους, και καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευθούν πως δεν θα επιμείνουν στην απαίτηση εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων κοιτασμάτων.

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται τα σενάρια για...τη δημοπράτηση των λιγνιτικών πεδίων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, στο πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Οι φήμες έχουν αναστατώσει τις τοπικές αρχές και κοινωνίες που θεωρούν πως η εκμετάλλευση του λιγνίτη ενέχει μεγάλες επιπτώσεις, όχι μόνο στην αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά και στη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Έτσι, το WWF, οι OTA και πολλοί φορείς των τριών άμεσα εμπλεκόμενων νομών, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ρητά την αντίθεσή τους με τη δημοπράτηση νέων λιγνιτικών πεδίων και παράλληλα τονίζουν ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για τη λήψη λανθασμένων ενεργειακών αποφάσεων, οι οποίες θα φέρουν την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω και θα τη βγάλουν από τη ρότα της πράσινης ανάπτυξης, για την οποία η χώρα έχει δεσμευτεί.

Η δημοπράτηση και η διάνοιξη νέων λιγνιτικών πεδίων αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον των τριών νομών, με τη μόλυνση του νερού, του εδάφους και του αέρα και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα θα επιφέρει και οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν όλους τους έλληνες πολίτες, λόγω του διεθνούς «χρηματιστηρίου των ρύπων», στο οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά, λόγω της υπεραυξημένης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Έτσι λοιπόν κατανοούμε ότι το θέμα της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών πεδίων αφορά στο σύνολο της χώρας και όχι μόνο τους τρεις νομούς, καθώς θα κρίνει το ενεργειακό και αναπτυξιακό μοντέλο που πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα. Παράλληλα αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι μόνο ελληνικό, καθώς η δημοπράτηση νέων λιγνιτικών πεδίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ για μείωση των εκπομπών και στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου