Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Το θέμα της Έκθεσης στις πανελλαδικές

"Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του σχολείου σας να αναφερθείτε στη σημασία της αυτομόρφωσης και να προτείνετε τρόπους πραγμάτωσής της σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου" Το κείμενο από το οποίο θα αντλήσουν ιδέες οι διαγωνιζόμενοι είναι της Αλεξάνδρας Κορωναίου "Η εκπαίδευση εκτός σχολείου".
Η Αλεξάνδρα Κορωναίου έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη Σορβόννη. Από το 1990 μέχρι το 1998 δίδαξε στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο έρευνας την «Κοινωνιολογία του ελεύθερου χρόνου και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας».
Για να πάρετε μια ιδέα παραθέτουμε την περιγραφή του Βιβλίου της Κορωναίου "Εκπαιδεύοντας εκτός σχολείου":

Η ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στον επίσημο σχολικό θεσμό από την κοινωνία και τους κοινωνικούς επιστήμονες μας κάνει συχνά να ξεχνάμε ότι τόσο οι νέοι άνθρωποι όσο και οι μεγαλύτεροι δεν μαθαίνουν μόνο στο σχολείο. Οι ποικίλες εμπειρίες της ζωής, ο ελεύθερος χρόνος, τα Μέσα Επικοινωνίας και οι νέες τεχνολογίες, το Διαδίκτυο αλλά και η ίδια η εργασιακή δραστηριότητα, είναι δρόμοι που οδηγούν ή δεν οδηγούν στην προσωπική ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής και στην ενεργητική συμμετοχή σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Το βιβλίο επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία των εκτός σχολείου πολύμορφων εκπαιδευτικών διαδικασιών. Η σύνθετη ατομική και κοινωνική δυναμική τους αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον επίσημο σχολικό θεσμό αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, σε μια εποχή αβεβαιότητας για το μέλλον της εργασίας.

1 σχόλιο:

  1. Στην θεωρια η κ. Κορωναιου παιρνει αριστα!...
    Προτυπο(model) εχει?Ειδικα στο Ελληνικο περιβαλλον και υπο τις παρουσες συνθηκες.
    Ο ορος "αυτομορφωση" ειναι και στην ιστοσελιδα του ΠΑΣΟΚ.Τωρα το εβαλλαν και ως θεμα των εξετασεων.Ζητουν απο τα παιδια να δωσουν λυση σε προβληματα,στα οποια η συγγραφεας και οι αλλοι αδυνατουν να δωσουν!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή