Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

O καθηγητής Roubini προβλέπει κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης!

Η Ελλάδα εξελίσσεται στο αγαπημένο θέμα συζήτησης για τον Nouriel Roubini και την ομάδα των οικονομικών και πολιτικών αναλυτών που απασχολεί στην εταιρεία συμβούλων του, την Roubini Global Economics (RGE). Ο πάντα απαισιόδοξος οικονομολόγος, γνωστός και ως Dr Doom, δεν χάνει ευκαιρία να αναλύσει τη θεωρία του για την ελληνική οικονομία. Με πολυάριθμες δηλώσεις του σε ξένα πρακτορεία και οικονομικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Roubini έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι παρά «η κορυφή του παγόβουνου», αφού χώρες όπως η Ισπανία και η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζουν ανάλογο μέλλον.




Σήμερα, ο Nouriel Roubini και η ομάδα του «ξαναχτυπούν», με μία νέα θεωρία. Αυτή τη φορά, πηγαίνουν ένα βήμα πιο μακριά και επιχειρούν να προβλέψουν τις εξελίξεις όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική. Η RGE προβλέπει τώρα την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης.



Την άποψη αυτή εκφράζει η Jelena Vukotic, η αναλύτρια πολιτικού ρίσκου της Roubini Global Economics από τη Σερβία, η οποία ειδικεύεται σε ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων.



«Αντιμετωπίζοντας αβέβαιη κοινοβουλευτική στήριξη και αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν αναμένεται να ολοκληρώσει την πλήρη θητεία της, που λήγει το 2013», αναφέρει η Vukotic σε μελέτη την οποία απέστειλε η RGE στους πελάτες της, υπό τον τίτλο «Η Σκύλλα και η Χάρυβδη της ελληνικής κυβέρνησης: Ανησυχίες χρέους και πολιτική αβεβαιότητα».



Όπως εξηγεί, το έργο που έχει μπροστά της κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο. Είναι γνωστή η θέση της RGE που αμφισβητεί την ικανότητα της Αθήνας να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών για το οποίο συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Τα μέτρα λιτότητας, όπως οι μειώσεις των μισθών του δημοσίου τομέα, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και οι αυξήσεις των φόρων, ενδέχεται να οδηγήσουν στην κατάρρευση της κυβέρνησης, εκτιμά.



«Στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα ωφελήσουν τα κόμματα που τάχθηκαν σθεναρά κατά των μέτρων λιτότητας που απαιτεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ένα εναλλακτικό, αν και απίθανο, σενάριο, θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας», αναφέρει η Vukotic.
πηγή:isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου